Pohjois-Suomi

Vaala pistää 42 voimalan tuu­li­voi­ma­kaa­van uusiin pui­hin – ­syy­nä es­teel­li­syy­des­tä johtuva me­net­te­ly­ta­pa­vir­he

Vajaat kaksi vuotta sitten käynnistetty Vaalan Turkkiselän tuulivoimakaava keskeytetään ja aloitetaan kokonaan uudelleen alusta lähtien. Kuvituskuva. KUVA: Nina Susi
Pohjois-Suomi 4.12.2019 19:47 | Päivitetty 5.12.2019 13:50
Antti Ervasti

Vaalassa keskeytetään tuulivoimalakaava ja aloitetaan se kokonaan alusta menettelytapavirheen takia.

Vajaat kaksi vuotta sitten käynnistetty Vaalan Turkkiselän tuulivoimakaava keskeytetään ja aloitetaan kokonaan uudelleen alusta lähtien. Syynä on esteellisyydestä johtunut menettelytapavirhe asian käsittelyssä.

– Palautin kaavan tässä kohdassa valmisteluun ja selvitin lakimiesten kanssa mahdollista jääviyttä, joka liittyy hankealueella olevan yhteismetsän osakkuuksiin, kunnanjohtaja Miira Raiskila kertoo.

Raiskila esittää 9. joulukuuta kokoontuvalla kunnanhallitukselle, että kunnan itäosaan Jaalankaan suunniteltu 42 tuulivoimalan hankkeen kaavoitus lopetettaisiin epäillyn menettelyvirheen takia ja käynnistettäisiin kokonaan uudelleen. 

Uusi kaava-aloite on käsittelyssä samassa kunnanhallituksen kokouksessa kuin edellisen kaavoituksen lopettaminen.

Kunnanjohtajan mukaan hankkeeseen tulee kaavoitusprosessin uudelleen käsittelemisen seurauksena todennäköisesti alle vuoden mittainen lisäaika.

Raiskila kertoo selvittäneensä lakimiesten kanssa mahdollista jääviyttä, jotka liittyvät hankkeen alueella olevan yhteismetsän osakkuuksiin. Virhe on mahdollista oikaista käsittelemällä kaavaprosessi uudelleen.

Voimalat olisivat korkeimmillaan 280-metrisiä, ja alueen pinta-ala 37 neliökilometriä. Alue rajoittuu idässä Puolangan ja Paltamon kunnanrajoihin.

Juttua korjattu kello 13.50: Vaalan kunnanjohtaja Miira Raiskila esitti, että hankkeen kaavoitus lopetetaan ja aloitetaan kokonaan uudestaan. Alun perin jutussa kerrottiin, että hän ei esittäisi asiaa käsiteltäväksi kunnanhallituksen kokouksessa, mikä ei pidä paikkaansa. 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (29)

No eikö tällä Turkkiselän alueella ole paikallisten ja mökkiläisten suuri vastustus. Eikö se kuulu vaikka vasemmistolaiseenkin politiikkaan, että kaikkia on kohdeltava samalla tavalla. No, eihän se niin ollutkaan, kun vertaa Manamansaloa. Siellähän vastustus vaikutti, ainakin osaan kunnana päättävistä elimistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuntavaalit 2021 voivat muuttaa Vaalan tuulivoimatilannetta olennaisesti. Veikkaan että persut voittavat, ja viheltävät pelin poikki. Siihen saakka valitetaan. Ensin hallinto-oikeuteen. Sitten korkeimpaan hallinto-oikeuteen.
Esteellisyyskysymyksissä on aineksia useampaankin valitukseen.
Turkkiselän ongelma on se että yhteismetsän osakkaat ovat eri kulmakunnalta kuin missä tuulipuisto sijaitsee.
Pieni yhteismetsän omistajaporukka, josta iso osa asuu Vaalan ulkopuolella kerää vuokratuotot (480 tuhatta euroa/vuosi).
Tuulipuistoalueen asukkaan kärsivät haitat nahoissaan.
Tästä on kysymys.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Turkkiselän yhteismetsän osakasluettelossa+sukuhaaroissa sekä näihin liittyvissä kytköksissä poliittiseen päätöksentekoon riittää mukavasti perkaamista. Vaala on pieni kunta.
Hallinto-oikeudessa tavataan. Tämä on ikiliikkuja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaihtoon koko kunnan johtoporras. Tämä nykyinen porukka ei ole saanut kuntaan mitään muuta kuin harmia.
Eikö tosiaan vaalan kokoisesta kunnasta löydy tuonne täysjärkistä porukkaa päättämään asioista.
Vai onko niin ettei kukaan täysjärkinen kuntalainen edes lähde ehdolle tämän kunnan kunnallisvaaleihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulujärvi on maisemallisesti menetetty. Järven etelärantoja komistaa kohta 100 "myllyä"

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

päättäjät .tämä on halpaa jappasta taas muutana vuosi samaa asiaa .kunnan johto kierrätykseen..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei nykyään rakenneta tuulimyllyjä! Ne on historiaa. Tuulivoimaloita kyllä rakennetaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikös nyt pitänyt näitä hiilinieluja säästää eli puita ei saa kaataa vai meniköbse jo pois muodista se höpötys?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näist myllyistä näkee, että insinööri ei ole yhtään viisaampi kuin ennenkään. Ei sovi luontoon vaikka mitä sanotaan. Aivan hirveitä rakennelmia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No siinä jää aika iso summa kunnalta vero tuloja saamatta vuodessa, osaisiko kukaan sanoa summaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ainut tapa pelastaa maailma tällä hetkellä on rakentaa lisää ydinvoimaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti hankkeelle löytyy toinen paikka. Jos Turkkiselälle rakennetaan massiivinen tuulivoimala-alue 280 m korkeine voimaloineen, tietää se luonnonrauhan ja maisemien pilaantumista etenkin Oulujärvellä Kivesvaaralla, joilla käy paljon turisteja. Lähistön asukkaat ja usean lähijärven mökkiläiset menettävät luonnonrauhan ja luonnon rikkaus kärsii. Ei tuulivoimaa Turkinselälle!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kivesjärven jättiläisenmaan viime vuoden työntekijät 1 työntekijä ja liikevaihto n.58 000. Käyköhän paljon turisteja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitäis saada Manamansaloonkin parikymmentä myllyä, niin olisikohan kaikki valtuutetut tuulivoiman puolesta, niinkuin nyt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Manamansaloonhan oli suunnitteilla tuulivoimaloita, mutta paikallisten vastustuksella oli niin suuri voima, että hanke peruttiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (29)

Uutisvirta

89
Vihreät lupaa korvata maaseudulla bensan hinnan korotukset – "Jos ei joukkoliikennettä, jollain tavalla pitää kompensoida"
68
Näkökulma: Suomi ostaa kymmenen miljardin euron palovakuutuksen, jonka pitää olla voimassa pitkälle 2060-luvulle – nämä ovat hävittäjäehdokkaiden näkymät
60
Vihreiden puheenjohtajan uudet ilmastoesitykset: 16-vuotiaille äänioikeus ja hallituksen kanssa samaan pöytään päättämään ilmastotoimista
51
Vorot iskivät Oulun Verkkokauppa.comiin ja veivät huomattavan määrän elektroniikkaa – poliisi kertoi tuntomerkkejä paikalta poistuneesta henkilöstä
24
Elina Lepomäki ei haasta Orpoa, mutta saattaa pyrkiä kokoomuksen varapuheenjohtajaksi – "Oppositiotyössä aletaan niittää tulosta, siitä ei ole kahta sanaa"
20
Oulun yliopiston professori: "Potilaiden määrä on selkeästi lähtenyt kasvuun kymmenen viime vuoden aikan" – Lastenpsykiatriaan ohjataan yhä enemmän psyykkisestä häiriöstä kärsiviä lapsia ja nuoria
20
Presidentti Niinistö ulkoministeri Haaviston esitutkinnasta Ylellä: "Voi olla hänen itsensä kannalta kiusallinen tilanne"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

232 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkkeet

Aina on julkisuudessa puhuttu, että eläkkeisiin ei rahat riitä, se on vain kansan huijaamista, kyllä rahaa on. Lue lisää...
näin se on...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image