Pohjois-Suomi

Uta­jär­ve­läi­sen Attendon hoivakodin asukkaat saivat 750 euron yllätyslaskun – "Attendo tuottaa tukipalvelut ja voi periä niistä mitä haluaa"

Attendo Kirkkopuiston hoivakoti siirtyi keväällä Valviran päätöksestä Oulunkaaren kuntayhtymän operoitavaksi. KUVA: Tiina Wallin
Pohjois-Suomi 19.8.2019 22:20
Sonja Haapala

Utajärveläisen Attendon hoivakodin asukkaat saivat satojen eurojen laskun tukipalveluista.

Utajärven Kirkkopuiston hoivakodin asukkaat saivat viime viikolla yllätyksekseen ison laskun.

Attendon hoivakodin toiminta keskeytettiin Valviran päätöksellä vakavien puutteiden vuoksi maaliskuussa, jolloin hoivakodin toiminta siirtyi Oulunkaaren kuntayhtymän hallintaan.

Kalevan lukija kertoi, että siitä huolimatta Attendo on nyt laskuttanut asiakkailta takautuvasti 750 euroa tukipalveluista. Lukija oli huolissaan, koska summa on kohtuuttoman suuri eläkeläisen tulotasolla.

Attendon viestintäpäällikkö Ilona Sammaljärvi vahvistaa, että Attendo on lähettänyt laskun tuottamistaan tukipalveluista kaikille Kirkkopuiston asiakkaille. Tukipalveluja ovat esimerkiksi siivous, pyykkihuolto, sairaanhoidontarvikkeet, apuvälineet sekä yleiset hygieniatarvikkeet.

– Attendo on yhdessä palvelunjärjestäjän eli Oulunkaaren kuntayhtymän kanssa sopinut Kirkkopuiston hoivakodin asukkaiden tukipalvelumaksujen laskutuksesta ajalta, jolloin toiminta on väliaikaisesti siirretty Oulunkaaren kuntayhtymän operoitavaksi, Sammaljärvi kertoo.

Attendo kertoo perivänsä tukipalveluista 5 euroa päivässä, joten kuukaudessa summa on noin 150 euroa.

– Attendon ja Oulunkaaren neuvottelujen pitkittymisestä johtuen laskutus joudutaan harmittavasti tekemään takautuvasti.

Oulunkaaren kuntayhtymän vanhuspalvelujohtaja Hannele Pöykiön mukaan Oulunkaaren ja Attendon välisessä sopimuksessa ei ole määritelty tukipalveluihin tai niiden hintaan liittyviä asioita.

Oulunkaaren kuntayhtymä vastaa vain hoivapalveluiden tuottamisesta, joista peritään sama hoitomaksu kuin muissakin kuntayhtymän hoivapalveluyksiköissä. Asumiseen, ruokaan ja siivoukseen liittyvät tehtävät ovat yhä Attendon vastuulla.

– Attendo tuottaa edelleen tukipalvelut ja voi periä niistä mitä haluaa. En tiedä, mikä systeemi heillä on ollut ennen tästä keskeytystä, Pöykiö sanoo.

– Me tuotamme vain hoidon, minkä Valvira on meidät määrännyt tekemään.

Eläkeläiselle yllättäen saapuva 750 euron lasku on tuntuva. Sammaljärvi kertoo, että laskusta on tiedotettu asukkaiden omaisia infokirjeessä, joka on lähetetty laskun saapumista edeltävällä viikolla.

Asukkaille on tarjottu mahdollisuus neuvotella laskutettavan tukipalvelumaksun maksuehdoista esimerkiksi osamaksuvaihtoehdolla tai eräpäivän siirtämisellä.

Attendon Ilona Sammaljärven mukaan Attendolle on jo laskun tiimoilta tullut yhteydenottoja, joissa on kyselty, miten laskutuksen kanssa tulevaisuudessa edetään.

– Käytännössä tukipalveluiden kustannus on ollut sama, mutta se on ollut osa palvelua, joten sitä ei ole eritelty aiemmin. Tukipalvelumaksut eivät siis ole nousseet, Sammaljärvi selventää.

Hänen käsityksensä on, että keskeytyksen vuoksi Kirkkopuiston hoivakodin asukkaiden kokonaiskustannukset eivät olisi nousseet, vaan mahdollisesti jopa laskeneet.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (128)

Sopisiko tähän pieni sunnuntaikevennys?
Kunnat ja kuntayhtymät, hoivayhtymät ja piirit ym. ovat kuin sääskiä, jotka imee ihmisestä verta ensin oman vatsan pulleaksi ja täyteen, sitten tulee vielä lisäksi yksityiset hoivayhtiöt päälle, pörräävät himokkaana ihmisen ympärillä ja puraisevat vielä palan aina kun vain onnitstuvat sen saamaan, niin kauan kuin henki vähänkään pihisee!
Sitähän sanotaan, että ihminen on osa luontoa, niin tämä vertaus sopii oikein hyvin tähänkin asiaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toisin sanoen Oulunkaaren kuntayhtymä perii 150 e/kk vähemmän hoidosta kun se tuottaa Valviran määräyksestä vain hoidon?
Näinhän tuo asia on varmasti kirjattu silloin kun sopimus on tehty?
Kait tämä tukipalvelun tuottamisasia on ollut esillä neuvotteluissa, vaikka se ei Attendon laskutuksessa ole aikaisemmin näkynytkään? Mitä vastaa Hannele Pöykiö, onko näin sovittu vai jäikö "muiden kiireiden vuoksi" koko asia käsittelemättä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ennen toiminnan aloittamista talvella Attendo tiedotti, että muita tukipalvelumaksuja ei peritä. Ihmisten laiminlyönnistä ei selvästi tule rangaistusta vaan palkinto

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En laita ikinä perheenjöseniäni Attendon hoiviin, en ikinä?!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Attendo v*ttuun ja kaikki terveyspalvelut kunnalle ja valtiolle. Tähänkin hommaan tulee järki kun Perussuomalaiset pääsee valtaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kepu ja kokkarit vei persuja kuin litran mittaa edellisessä hallituksessa.

Ja persuilla ei ollut ongelmia hyväksyä silloin sote uudistuksia ja hoiva-alan pörriäisbisneksiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko attendolla kirjoilla joku pankintyontekija joka oli huomannut että on jäänyt viä säästöjä : )

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minua alkako naurattamaan kun luin, että Attendo on tiedottanut omaisia kiejeellä, että osissakin voi maksaa!
Miksi ihnmeessä hoidettavien laskuista ilmoitellaan omaisille? Eikös jokainen vastaa laskuistaan ihan itse!
Jos ei maksa laskuja, niin pitää laittaa ulosottomies asialle ja ulosmitata omaisuutta!
Olisi hauska ja toinen naurun aihe kun lukisi oikeusjuttuja varattomilta ja muistisairailta ihmisiltä perittävistä hoitolaskujen laiminlyönneistä! Määrättäisiinkö heille ehdollista ja sakkoja, vai peräti kovennettua?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No ovatkos asukkaat maksaneet mistään mitään sitten tänä aikana? Kai tuota pitäisi älytä että joskus se lasku tulee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täällä kommentoivat ne joilla ei mitään tietoa asioista. Attendolle on maksettu kokoajan vuokra, sähkölasku ja ruoat. Hoivapalvelu johon tukipalvelut oli sisällytetty Attendon puolesta on nyt niitä joista ollaan perimässä tämä lisälasku. Ja tämä lasku tulee nyt siitä kun Oulunkaari on käyttänyt Attendon siivous, pesu ja muita työkaluja ja joista Attendo nyt perii maksua. Ja tämä maksu pitäisi maksaa Oulunkaaren itse eikä maksattaa asiakkaalla. Ja vielä asiakas maksaa itse lääkekulut apteekkiin, parturi ja jalkahoitajan tarvittaessa ja jos joku vielä sanoo, että turhaa marinaa maksuista. Maksakaa ensin itse 1600 euroa kuukaudessa ja siihen lisälasku päälle niin katsotaan loppuuko ilkkuminen ja riittääkö eläke. Ja Oulunkaaren omiin hoitolaitoksiin saisi tehdä pikinmiten tarkastuksia, on omaiseni hoidossa näissäkin eikä hoito ole yhtään parempaa, kaatumisia ja loukkaantumisia harva se päivä ja itse pitäisi ehtiä käyttämään lääkärissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siirrä kiireesti rahat ja varallisuus pois omaisesi omistuksesta jollakin keinolla. Sitten annat mennä vain reipaasti ulosottoon kaikki omaisen laskut ja kato, joutuuko omaisesi oikeuteen maksamattomien laskujen vuoksi!
Älä anna yhteiskunnan "kupata" omaisesi elinikäisiä säästöjä viimeisinä elinvuosina. Niistä säästöistä on jo moneen kertaan maksettu verot!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä minun mielestä 750€ lasku muutamasta vessapaperi rullasta on ihan kohtuullinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos palvelut maksavat 150 €/kk niin silloin pitäisi laskut tulla kerran kuukaudessa eikä monen kuukauden laskua kerralla! Järjen käyttö olisi suotavaa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No näistä palveluista ei ole tarvinnut ennen maksaa erikseen ja jatkossa tuleekin laskun päälle joka kuukausi, niin kauan kun Oulunkaari pitää valtaansa. Heti kun toiminta palautuu Attendolle, tämä lisälasku poistuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No nyt on saatu hommaan ihan kunnon hönkää! Onkohan kuntayhtymän tilaajana toiminut virkamies ehkä sattumoisin attendon osakas kun tilatessaan "unohtanut" sopia hintaan liittyvät asiat :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Todennäköisesti juuri näin. Nää hoivayritykset on ns. tilintyhjennysfirmoja. Otetaan kaikki mitä tilillä on ja sitten lisää valtion//kunnan kassasta lisää nii paljo kuin saa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin ne on kuntakaaretkin, ihan samanlaisia verenimijäviranhaltijoita täynnä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun nyt lätkäistään 750 euron lasku kansaneläkeläiselle, jonka eläke on max. 628 euroa kuussa, jokainen voi tykönään miettiä, miltä tuntuisi saada yli kuukausitulojen suuruinen lasku yllättäin viikon varoitusajalla, olkoonkin että viitonen päivässä ei tunnu paljolta.
Suhteellisuuden vuoksi Attendon johtajalle, jonka ansiotulot vuonna 2017 olivat 740 000 euroa, voisi lätkäistä 884 000 euron laskun viikon varoitusajalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin siis onko kyseessä hoivakoti vai palveluasunnot? Jos hoivakoti niin ei todellakaan ole oikeutta laskuttaa, mutta jos palveluasunto niin silloin kyllä. Mutta nämä kustannukset täytyy tarkkaan eritellä mikä tulee mistäkin, jotta vanhus voi karsia tarpeettomat pois. Lisäksi on todella outoa ettei vastuussa oleva tilaaja tiedä perittävistä maksuista mitään vaikka valvontavastuu on heillä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (128)

Uutisvirta

18:58
Haavoittuvassa asemassa oleville turvapaikanhakijoille räätälöidään yksilöllistä apua – tarve psykologiselle tuelle voi olla tavallista suurempi
18:53
Ettan tuska kasvaa, viikon sisään jo toinen tyly 0–3-tappio kotipelissä – kapteeni Markus Väisänen vaatii joukkueeltaan parempaa valmistautumista peliin
18:43
Kulkuväylät ja pihat ovat nyt peilijäällä – lähetä kuvia talvisateen tekemästä liukkaudesta
18:07
Osallistu kyselyyn: Mitä laitat laskiaispullan täytteeksi – vihreitä kuulia, mantelimassaa, hilloa vai salmiakkia?
18:00
Timo Reinikka näyttelee Oulussa muistisairaan isän roolin – Sir Anthony Hopkins esittää saman roolin Florian Zellerin näytelmästään itse ohjaamassa The Father -elokuvassa Tilaajille
17:45
Ilkka Herola taisteli kolmanneksi Trondheimin maailmancupissa – "Oli työmiehen päivä ja hyvin tuli loppuun asti"
17:19
Chelsea sai helpotusta, Tottenhamin taivaalle synkkiä pilviä Valioliigassa
148
Vihreät lupaa korvata maaseudulla bensan hinnan korotukset – "Jos ei joukkoliikennettä, jollain tavalla pitää kompensoida"
70
Näkökulma: Suomi ostaa kymmenen miljardin euron palovakuutuksen, jonka pitää olla voimassa pitkälle 2060-luvulle – nämä ovat hävittäjäehdokkaiden näkymät
65
Vihreiden puheenjohtajan uudet ilmastoesitykset: 16-vuotiaille äänioikeus ja hallituksen kanssa samaan pöytään päättämään ilmastotoimista
54
Vorot iskivät Oulun Verkkokauppa.comiin ja veivät huomattavan määrän elektroniikkaa – poliisi kertoi tuntomerkkejä paikalta poistuneesta henkilöstä
28
Presidentti Niinistö ulkoministeri Haaviston esitutkinnasta Ylellä: "Voi olla hänen itsensä kannalta kiusallinen tilanne"
25
Elina Lepomäki ei haasta Orpoa, mutta saattaa pyrkiä kokoomuksen varapuheenjohtajaksi – "Oppositiotyössä aletaan niittää tulosta, siitä ei ole kahta sanaa"
24
Lastenpsykiatriaan ohjataan yhä enemmän psyykkisestä häiriöstä kärsiviä lapsia ja nuoria – Oulun yliopiston professori: "Potilaiden määrä on selkeästi lähtenyt kasvuun"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

239 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkkeet

Vähän väliä joku välittää ettei eläkerahat riitä. Kuitenkin sen jälkeen kun taitettu indeksi tuli vuonna 1995 ovat eläke... Lue lisää...
Pekkaxy

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image