Pohjois-Suomi

Tyrnävällä karkotettiin viiden suden laumaa – yksi susista loukkaantui kolarissa

Oulun poliisi joutui karkottamaan Tyrnävän taajamassa liikkunutta viiden suden laumaa. Kuvan susi ei liity tapaukseen. Arkistokuva. KUVA: Jarmo Kontiainen
Pohjois-Suomi 22.3.2019 21:19
Helge Murtovaara

Oulun poliisi sai kahteen kertaan käydä karkottamassa Tyrnävän taajaman läheisyydessä liikkunutta viiden suden laumaa perjantaina.

Jo aamulla Tyrnävältä tuli havaintoja viiden suden laumasta, joista yksi on Luonnonvarakeskus Luken pannoittama susi. Oulun poliisi joutui illalla uudestaan karkotustehtäviin, kun laumasta tehtiin havainto talon välittömästä läheisyydestä.

– Karkottamistoimenpiteitä ei edes ehditty tehdä, kun tuli tieto siitä, että yksi susista oli jäänyt auton alle Tyrnävän ja Tupoksen välisellä tieosuudella kolme, neljä kilometrin päästä Tyrnävältä, Oulun poliisista kerrotaan.

Muu lauma poistui heti paikalta, loukkaantunut susikin pakeni hetken päästä. Poliisi pyysi suurriistan virka-apua paikalliselta riistanhoitoyhdistykseltä. Jos loukkaantunut susi ei illan etsinnöissä löydy, jäljittämistä jatketaan lauantaina päivänvalolla. 

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (134)

Ottakaa nyt ihmiset järki käteen, taajamista tunkiot pois ja jätteet tarjolta sekä kauriiden ruokintapaikat, jotka voi susia tai muita petoja houkutella paikalle, muutoin sudetkin kulkee kyllä (myös teitä että kyliä ohitellen) kun ne etsii uusia reviireitä, ei kait niistä haloota tarvitse nostaa joka kerran kun niitä jossain näkee?? yhtään lasta eikä aikuista susi ole syönyt yli 100 vuoteen suomessa, Joten relatkaa nyt vähän,tervettä järkeä sopii käyttää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lauma ei etsi reviiriä, vaan ruokaa. Laumalla on jo reviiri, jota lauman alfajäsenet merkkailevat. Yksinäiset sudet ja susiparit sen sijaan hortoilevat reviiriä etsimässä. Minusta ihmisen täytyy esitellä susille, minne sopii tulla ja minne ei, eli antaa lähdöt välittömästi taajamissa pyöriville susille. Sudet itsekään eivät siedä toisen lauman yksilöitä omalla reviirillään. Nehän jopa tarvittaessa tappavat lajitoverinsa. On aivan oikein, että susille vastedeskin näytetään systemaattisesti ihmisten reviirien rajat. Susi on kuitenkin peto ja sillä on pedon vaistot. Jos koiralauma voi raadella ihmisiä, kuten Thaimaassa tapahtui, niin miksi susilauma ei voisi. Yksi riski on vähempänä, ellei susien anneta tulla ihmisten elinalueille. Kyse ei ole paniikista, vaan terveestä järjestä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

100 vuoteen? Juurihan susien määrä on räjähtänyt, 100 vuotta sitten susi oli hävitetty miltei sukupuuttoon. Ja syynäpä juurikin suden aiheuttamat haitat ja jopa lasten joutuminen suden suuhun. Sittemmin susi on ollut vähälukuinen ja elänyt erämaissa. Nyt erämaita ei enää sanan varsinaisessa merkityksessä ole ja jos onkin, susien määrä on hetkessä räjähtänyt ja laumat eivät mahdu samoille reviireille. Susi myös tottuu ihmisiin, eikä enää säiky ihmistä. Toista oli sota-aikoina ja silloin, kun susi oli vapaata riistaa.

Ei ole myöskään poissuljettu, onko susia jollakin tapaa salakuljetettu tai salakasvatettu eri alueille. Mutta kohta se tilanne tulee, kun susi ei ole vaaraton. Onko muuten metsälenkeillä kadonneiden kohtaloista tarkempia tietoja?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sudet ei pelkää ihmistä, ehkä sitten pelkäisivät, jos joku yrittäis karkottaa niitä ilmaan ampumalla. Autoa eläimet ei osaa varoa, joten noita tilanteita jossa joku eläin joutuu auton kolhaisemaksi tulee jatkumaan. Saa nähdä milloin susia rupeaa näkymään Oulunkin asuinalueilla, onhan hirviäkin nähty keskustassakin asti, joten ei olis ihme, jos joku susikin eksyis kaupungin lähettyville. Sudet etsivät ravintoa ihmisten asuinalueilta, koska ne alueet ovat olleet susien alueita aiemmin, ihmiset vaan ovat rakentaneet talojaan noille alueille. Vaikka susia vähennettäis, niin lisää tulee itärajan takaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tietäkää, että mikään eläinlaji ei autoa pelkää ja siksi eläimet ei pakene auton nähdessään. Auto ei eläimille edusta elävää olentoa. Auto on yhtä elävä olento luontokappaleille kuin joku kivi tai metsän puu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä se karkoittaminen hyödyttää! Sudet tulee takaisin tai siirtyvät muualle esim. lasten uhaksi. Sudet pitää tappaa jos tuloksia meinataan myönteiseen suuntaan saada.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä on elämä pielessä kun pitää yhestä sudesta möykätä maan toisella laidalla asti. Ihmisiä on liikaa ja pitäisi vähentää jos eivät osaa asua luonnon ja eläinten kanssa sovussa. Ihmiset tarhaan niin ei tarvi pelätä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomalainen tunnetusti pelkää kaikkea. Jo lapsesta asti on peloteltu susilla ja mustilla miehillä. Mitäpä muutakaan tämä vellihousuinen kansakunta voisi tehdä kuin vapista, jos jossain päin maata on vilaus sudesta nähty.

Hui!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toiset pelkää ilmastomuutosta ja toiset susia, jotkut ei kumpiakaan... Ei kyse ole pelosta vaan siitä, että kansa ei halua elää erämaassa, jossa villieläimet pyörii kodin nurkissa kun se ei ole luonnollista elämää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lukella on pantasuden sijaintitieto. Loukkaantunut susi liikkunee lauman mukana. Toivottavasti poliisin ja SRVA saavat Lukelta tuoreet sijaintitiedot loukkaantuneen suden poistamiseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt on ihmisiin iskenyt oikea kiimainen vaino luonon eläimiä kohtaan. On varmasti totta, että sudetkin vaeltavat ja siirtyvät näin rauhallisimmille alueille. Antakaa eläinten rauhassa etsiä asuin- ja elinympäristö laumalleen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

1990 luvun puolivälissä asuin Tyrnävällä, tuli kolmen suden lauma vastaan noin puolen km päästä kotoo. Olin autolla lasten kanssa sudet tulivat tietä pitkin, ei ne pelänneet autoa, meidän piti ihan pysähtyä odottamaan että kävelevät pois edestä, sit ne menivät tien penkan kautta vierestä hitaasti ja tulivat auton takaa takaisin tielle. Mahtaako olla saman susilauman jälkeläisiä. Silloin oli useita susihavaintoja samalla seudulla mahdollisesti saman susilauman revirialuetta. Ymmärrän täysin sen susipelon, tosi luihun näkösiä ja takkusen näkönen karva. Pelotti vaik olin auton sisällä ku ne kattoi meitä samalla ku kävelivät lumipenkan päällä ohittaessa auton. Iltasin kuului ulvonta, ei yhtään tehnyt mieli hiihtelemään lähi maastoon. Lapsia ei uskaltanut ala-asteen kouluun päästää 1.9 km matkaa jalkaisin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Senhän takia entisaikoina lapsia saattoi asua viikot kouluasuntolassa, kun oli liian riskeeraavaa kävellä tai hiihtää metsäpolkuja muutama kilometri.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Susi on uhanalainen erityistä suojelua tarvitseva eläin , erityisen suojelun tarpeen voi lukea jo näitten aiheetta susia vihaavien kirjoituksista : Heidän tulisi tuntea sääliä auton kolhimaa sutta kohtaan mutta hehän tuntevat vain susivihaa jopa mahdollisesti hoitoa tarvitsevaa eläintä kohtaan ja pitävät sitä syyllisenä kun törmäyksessä toisena osapuolena on auto jossa on ihminen sisällä . Ei noin liikunta- ja elinkelpoista sutta tulisi ampua vaan antaa mennä parantumaan luonnossa ja tarvittaessa pyydystää ja viedä hoitoon eläinlääkärille ja vapauttaa myöhemmin reviirilleen kuten TV:stä olemme nähneet tehtävän muualla vastaaville eläimille . Siis muistakaa susi , karhu ja ahma kaipaavat suojelua ja Suomihan on erittäin harvaan asuttu : Kyllä me tänne villiin luontoon mahdumme villieläimiemme sekaan aivan mainiosti kunhan hillitsemme alkukantaiset luonnonvaraisten eläinten ( ja luonnonvaraisten kasvien myös joita myös tapetaan monesti tarpeettomasti myrkyillä ) pelkomme ja ainahan pelkoja voi hoitaa jos ne muodostuvat ylivoimaisiksi kuvitelmiksi .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Höpö höpö, susi ei ole globaalisti uhanalainen laji, sen on myöntänyt LUKEn tutkijatkin. Susia on maailmassa 200 000, sen sijaan metsäpeuroja alle 10 000, joten kumpihan laji oikeasti on erityistä suojelua tarvitseva laji. Susia suojelemalla kadotetaan maailmasta tämä yksi harvinaisempi laji, jonka säilymisen voi turvata vain Suomi ja Venäjä. Harmi vaan että suomalaisen suojelupolitiikan takia se tulee kuolemaan sukupuuttoon seuraavan kymmenen vuoden aikana. Herää myös kysymys; johtuuko tämä susien kesyyntyminen ja pihavierailut LUKEn omasta toiminnasta?? Pantasudet tottuvat ihmisen hajuun ja alkavat kierrellä ihmisten pihoissa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt ei suojellakaan susia globaaleja geneettisesti kaukana paljonkin suomalaisista susista poikkeavia susia tai venäläisiä susia vaan kansainvälisestikin velvoitettuna ylläpidettävää Suomalaista susikantaa joka kuuluu tänne kuten suomalaiset ihmisetkin . Susi on kuulunut tänne jo tuhansia vuosia ennen ensimmäisen suomalaisen ihmisen tänne tuloa niin kuinkas kerran vähiin metsästetty metsäpeura sitten on tänne tipahtanut , kai ne olisi syöty viimeinenkin ennen kuin ensimmäinenkään suomalainen ihminen olisi metsästänyt niitä jos susi voisi tuhota ne kaikki . Ettei vain olisi metsästäjillä vain halu päästä ampumaan niitäkin ja juomaan niitten verta ? Muualla tullaan toimeen leijonien , tiikerien , leopardien , krokotiilien ja monien muitten kanssa niin miksei väestötiheydeltään äärimmäisen paljon harvempaan asutussa Suomessa muka mahduta susien sekaan . Tuskin todellisia ongelmia syntyisi paitsi vastustajien melua vain samoin kuin susistakin jos tänne istutettaisiin suojeltaviksi Siperian tiikereitä jota ei tietenkään tehdä .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uhanalainen laji ei kohtaa autoja ja autokolareita lähes päivittäin, jolkottele jatkuvasti ihmisasumusten pihapiirissä, jopa pääkaupunkiseudun lähiöissä. Eilen viimeksi hyökkäsi eräs "uhanalainen" tapaus Collien koiran kimppuun jäällä. Onneksi pelkäsi kiväärin pauketta sen verran, että tästä ei tullut helppoa lounasta. Uhanalaiset lajit pysyvät ihmisten näkymättömissä erämaissaan. Ainoastaan jatkuva metsästyksen uhka opettaa luonnon eläimille, että ihminen on vihollinen ja pysyvät tällöin kaukana ihmisistä niin kuin pitääkin. Kaikki tietää mitä seuraa täydellisestä rauhoituksesta, hyvänä esimerkkinä jääkarhut huippuvuorilla. Eivät pelkää ihmisiä vaan päinvastoin ovat jatkuvasti siellä tämän vuoksi ihmisten riesana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (134)

Uutisvirta

19:00
Yliopistonlehtori voi tehdä työtä professorin pätevyydellä, mutta ei koskaan etene – "Moni on voinut työskennellä 15–20 vuotta samassa määräaikaisessa tehtävässä" Tilaajille
18:56
Valvovia valtuutettuja löytyy jo moneen tarpeeseen – näillä näkymin lisää luvassa vanhusasiavaltuutetun verran
18:08
Työkone kaatui onnettomuudessa Oulun Torihotellin työmaalla – kuljettaja toimitettiin jatkohoitoon
18:00
Pohjantien alennetut nopeusrajoitukset työllistävät poliisia – kaasujalkaa painetaan, kun työmaalla näyttää hiljaiselta Tilaajille
18:00
Kirkon ilmoitus olla virallinen Pride-viikon tukija aiheutti eroaallon – todellisuudessa ollut mukana kymmeniä vuosia
17:18
Kuollut henkilö haettiin kaupan edestä Oulun Kuivasjärvellä
16:59
Henkilöauto ajoi ulos tie 28:lla lähellä Sievin keskustaa – yksi kaista suljettu liikenteeltä
24
Zeppelinin edustan tietöiden pahin vaihe on kohta ohi, liikenneympyrä valmistuu heinäkuussa
19
Kiinteistöliitto esittää Airbnb-majoittujien määrän rajoittamista huoneistoissa vuoden aikana – valvonta tehtäisiin sähköisen järjestelmän avulla
13
Tutkimus: Miespuolisilla koiranomistajilla muita enemmän tyypin 2 diabetesta
12
Jääliläinen Viola sai virvelillä ensimmäisen kuhansa – osallistu Kalevan kalakuvakisaan
11
Kauppalehti: Kamuxin perustaja Juha Kalliokoski sijoitti yhtiöönsä 270 000 euroa – koko osakepotin arvo noin 31 miljoonaa
10
20 asteen rajaa ei juuri rikota Pohjois-Pohjanmaalla tulevalla viikolla – keskiviikkoillan ja torstain aikana luvassa jopa kolmasosa kuukauden sateista
8
OLS:n kasvatti Rasmus Karjalainen siirtyy Hollannin liigaan – "Menen tekemään, en vain selviytymään"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image