Pohjois-Suomi

Tukes: Suurpetojen haas­ka­ku­vaus­pal­ve­luis­ta voi aiheutua vaaraa – riski kasvaa, kun petotiheys lisääntyy

Haaskakuvapalvelujen alueiden petomäärän kasvu on aiheuttanut Tukesissa huolta luontopolkujen käyttäjien ja asukkaiden turvallisuudesta. KUVA: Pekka Aho
Pohjois-Suomi 17.10.2019 12:49
Taina Virolainen

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) kertoo, että suurpetojen haaskakuvauspalveluista aiheutuvat riskit kohdistuvat etupäässä alueen asukkaisiin, mökkiläisiin tai retkeilijöihin. 

Riski kasvaa, kun petotiheys lisääntyy ja pedot tottuvat ihmisiin. Sen sijaan haaskakuvauspalvelun asiakkaille toiminnasta aiheutuu melko vähän riskejä.

Tukes on saanut loppukesän aikana tietoonsa neljä tapausta, jotka liittyvät suurpetojen ja ihmisten kohtaamisiin kuvauspaikkojen läheisyydessä. Osa tapauksista liittyy palvelun asiakkaisiin ja osa palvelun vaikutuspiirissä oleviin. Tukes selvittää tapauksia yhteistyössä muiden viranomaisten kanssa.

Tukes valvoi haaskakuvauspalveluita tarjoavien yritysten toimintaa viime vuonna aloitetussa projektissa.

Alueiden petomäärän kasvu on aiheuttanut Tukesissa huolta luontopolkujen käyttäjien ja asukkaiden turvallisuudesta. Tarkastusten perusteella selvisi, että kuvaustoiminnan riskit palvelun asiakkaille ovat vähäisiä, kun yritykset toimivat huolellisesti.

Läheltä piti -tilanteita on kuitenkin syntynyt, kun esimerkiksi omatoimiset kuvaajat ovat pyrkineet lähelle kuvauspaikkaa palvelun ulkopuolelta.

Tukesin saamien tietojen mukaan kuvauspaikkojen lähellä on esimerkiksi metsästetty karhuja tai koulutettu koiria.

Ravintohoukutin luo petokeskittymän

Suomessa suurpetokuvauspalveluja tarjotaan lähinnä Itä- ja Pohjois-Suomessa. Palveluja tarjoaa noin 25-30 yritystä. Valvontaprojektissa niistä tarkastettiin yhdeksän.

Suurpetokuvauksessa keskitytään suurelta osin karhun kuvaamiseen, mutta kuvauspaikoilla käy myös ahmoja, merikotkia ja eri haukkalajeja. Susia on ruokintapaikoilla tavattu harvakseltaan.

Havaintojen perusteella yritykset käyttävät eläinten houkutteluun usein lohen ruotoja ja muuta perkausjätettä, jota täydennetään muun muassa puurolla, koiran kuivamuonalla sekä hunajalla.

Ruokaviraston keräämien tietojen perusteella tiloilta peräisin olevat kuolleet siat ovat yhdessä kala-aineksen kanssa eniten käytettyjä sivutuotteita haaskaruokinnassa.
Ravintohoukuttimen käyttö muodostaa pienille alueille suuren petokeskittymän.

Enimmillään yhden yön aikana yhdellä ruokintapaikalla on käynyt noin 40 karhua. Pienimmälläkin paikalla käy yön aikana 6 - 8 karhua. Pohjoisimmilla kuvauspaikoilla vierailee säännöllisesti myös merikotkia. Yritysten mukaan suuri osa karhuista ja merikotkista saapuu ruokailupaikoille Venäjän puolelta ja palaa sitten takaisin.

Suurimmat riskit liittyvät siirtymiseen kuvauspaikoille

Asiakkaille suurimmat riskit liittyvät siirtymiseen ja poistumiseen kuvauspaikoilla. Lähes kaikilla kuvaustoimintaa ohjaavilla oppailla on pitkä kokemus ja hyvä tietotaito. Suurella osalla oli myös ensiapukoulutus. Tarkastusten perusteella asiakkaille annettava ennakkoinformaatio on kattava, ja oppaat pääosin ovat paikan päällä tai muuten helposti tavoitettavissa.

- Petoja ruokkivien pitää huomioida toimintansa vaikutukset muuhun alueiden käyttöön ja toimintaan. Ruokinta-alueet tulisi selkeästi merkitä maastoon eikä kuvaustoiminnalla saa aiheuttaa turvallisuusriskiä muille luonnon käyttäjille tai heidän omaisuudelleen, sanoo ylitarkastaja Jaakko Leinonen.

Ohjeita haaskakuvausyritykselle

Huolehdi, ettei eläimiä ruokita suoraan katselukopista.

Älä anna asiakkaiden liikkua kuvauspaikan ympäristössä ilman opasta, koskee myös kuvauspaikalle saapumista ja sieltä poistumista.

Varmista, että kuvauspaikalla on toimiva viestintäyhteys avun hälyttämistä varten, jos asiakkaat ovat yön kuvauspaikalla ilman opasta.

Noudata eläinten ruokinnassa Ruokaviraston antamaa ohjeistusta.

Älä käytä hunajaa haaskapaikoilla, koska se totuttaa karhuja hunajaan. Karhut aiheuttavat merkittäviä vahinkoja mehiläistuotannolle.

Sijoita haaskapaikka kauaksi kotieläintilojen, mehiläistarhojen, porojen vasotusaitausten tai taajamien läheisyydestä vahinkojen välttämiseksi.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (24)

Mielestäni huoli suurpetojen liiallisesta kesyyntymisestä on aiheeton. Itsekin metsästystä hyvin aktiivisesti harrastavana voin sanoa, että metsiemme suurpedot eivät ole kesyjä. Eri asia on, jos haaskoilla käytetään esimerkiksi hunajaa, johon karhut tottuvat ja näin riski mehiläsipesien tuhoamisesta kasvaa. Eläimet eivät kuitenkaan totu liiallisesti ihmisiin haaskoilla käydessään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tosi typerää touhua, ruokkia nyt villieläimiä. Tottakai ne kesyntyy, kun saavat helppoa ruokaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Antaahan homman jatkua, koko ajanhan joku mylkyttää ettei olemassaolevia elinkeinoja pidä lopettaa. Tosi hienoa yritystoimintaa. Porot sen sijaan saisi kaikki aidata ympäri vuoden eteläisellä "hoito"alueella .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jo maalaisjärki sanoo että tuo on vaarallista touhua. Karhut tottuu ihmisenhajuun. Ja köpöttelee pihoille.
Metsämiesten aikaansaannos. Lopetettava koko touhu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vähempi taitaa metsämiehet ruokkia noita suurpetoja. Harvennetan niitä taas kunnolla, niin eivät tule pihoille

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos tarkoitat metsämiehillä metsästäjiä niin oot totaalisen väärässä. Jokainen ammuttu karhu on vähemmän valmiissa ruokapöydässä kuvattavana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä tuo on jo pitkänaikaa älytty että haaskasta jää raatoon ihmisenhaju niin kyllä saa varoa karhuja . Kuka valopää keksi tämän haaskakuvauksen?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suurpetojen totuttaminen valmiille ruoka-apajille on todellinen riski. Koska homma on saanut vuosia rauhassa jatkua, mm. karhut ovat tottuneet ihmisen hajuun ja ne ovat tulleet yhä röyhkeämmin ihmisten pihojen läheisyyteen. Laki täydellisestä haaskakuvauskiellosta sanktioineen on laitettava mahdollisimman pian voimaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Menkää korkeasaareen kuvaamaan.
Aivan sama asia. Sairasta hommaa. Villieläimiä ei pidä totuttaa valmiiseen ruokapöytään. Se on geenien menoa kun lysti loppuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Metsästäjien ylläpitämän kuvaushaaskat joiden ainut tarkoitus on kattaa haaskanpito kulut ja helpottaa suurpetojen metsästystä voi kieltää jo heti ensi vuonna. Se on hyvin helppoa viranomaisten perustella ja näyttää toteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö tukesin työntekiöillä oo muuta tekemistä kun tämmöisen sekundaarisen asian tutkimiseen. Yt päälle ja väki vähemmäksi!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kyllä tuo haaskakuvauas pitäs kieltää eläimet kesyyntyy niisä toinen vaihtoehto ois haaska pyynnin salliminen silloin elukat arkiintuis

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niimpä, ja sitten ihmetellään miksi pedot eivät enää pelkää ihmistä. Ei tietenkään kun missä on helppoa ruokaa siellä haisee ihmiselle, varma aterin merkki.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tukesin valopäät eivät ymmärrä tämän bisneksen ainutlaatuisuutta. Liekö niin, että porotalouteen läheiset suhteen virkamiehillä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Poromiesten mielestä nyt aivan kaikki on uhka heidän harrastukselleen. Kaikesta pitää saada ainakin korvauksia ja itse eivät maksaisi korvausta mistään porojen aiheuttamasta haitasta tai vahingosta. Maailman erikoisin "elinkeino" ja yritysmuoto, kun kaikki riskit pitäisi ulkoistaa toisten vakuutusyhtiöille ja yhteiskunnalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (24)

Uutisvirta

6:14
Hyyde hiljensi hetkeksi Hupisaarten purot Oulussa – vahingot taimenille selviävät vasta kesällä
6:00
Pienet koulut ovat joutuneet taistelemaan olemassaolostaan vuosia Lukijalta
6:00
Oikeusasiamiehen linjaus näkyy Rukalla ja Syötteellä – koulut ovat jopa peruneet liikuntapäiviä Tilaajille
6:00
Suomalainen joutuu Venäjän rajalla pian selvittämään entistä tarkemmin matkatavaroitaan – Myös kymppitonnin käteisvarojen alkuperä on kerrottava Tilaajille
6:00
Analyysi: Nyt on siirryttävä poseerauksesta tekoihin – työllisyystoimet tänään hallituksen pöydällä
28.1.
Kiinalainen matkailija on tuotu eristykseen Lapin keskussairaalaan koronavirusepäilyn vuoksi – potilas oli tullut Wuhanista
28.1.
Oulun ammattikorkeakoulussa ultralujasta teräksestä rakennetulla autolla pyritään parantamaan autojen energiatehokkuutta – "Tavoitteena oli suunnitella mahdollisimman luja ja kevyt auton runkorakenne"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan etelä- ja keskiosassa lukuunottamatta Ahvenanmaan maakuntaa 
jäätävän tihkusateen ja lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä maan pohjoisosassa lumisateen vuoksi.

Lukijakuvat

Katsotuin tänään

Iitaz

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hinnoittelevatko selluköpit itsensä työttömäksi?

Ei mitään rajaa taas suomalaisen työntekijän haukkumisella. Ylen telkemän tutkimuksen , Yle uutiset Politiikka 28.2.201... Lue lisää...
taas aivan bullshitt...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

29.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image