Pohjois-Suomi

Tornionjoesta löytyi muoviremmiin kuristunut lohi – kuva järkyttää sosiaalisessa mediassa: "Todella surullinen näky"

Muovinen pakkausremmi koitui Tornionjokeen nousseen lohen kohtaloksi. KUVA: Kari Pulkkinen
Pohjois-Suomi 3.7.2019 21:15 | Päivitetty 3.7.2019 21:27
Meri Lantela

Tornionjoesta löytyi tiistaina muoviremmiin kuristunut lohi. Itämereltä Tornionjokeen noussut lohi ajautui tutkimusrysään Tornion kaupungin kohdalla. Kalan kuvasi Luonnonvarakeskuksen tutkimusmestari Kari Pulkkinen.

– Kala on noussut jokeen jonkin matkaa, mutta tuossa kunnossa sen voimat ovat ehtyneet ja se on väsähtänyt matkalla. Lohi kulkeutui poikasrysään ja kuoli lopulta, Pulkkinen sanoo.

Vastaavia tapauksia Pulkkinen ei muista. Poikasrysään ajautuu kuitenkin vuosittain jokikalastuksessa vahingoittuneita kaloja. Luonnonvarakeskus seuraa rysäpyynnillä mereen vaeltavia poikasia.

Pulkkisen kuva herätti keskustelua Instagramissa juontaja-toimittaja Mikko Peltolan jakamana.

– Mereen kulkeutuvat muoviroskat on iso ongelma, Peltola kirjoittaa päivityksessään.

Peltosen julkaisema kuva on kerännyt runsaasti kommentteja.

– Todella surullinen näky, kommenttiosiossa kirjoitetaan.

Suomen ympäristökeskuksen mukaan muoviroska on luonnossa erityisen ongelmallista, sillä pitkäikäiset muovit hajoavat pienemmiksi hiukkasiksi ja päätyvät lintujen, kalojen ja selkärangattomien ravinnoksi.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (43)

Sääliksi käy! Tapa kuolla on lohiparalle ollut tuskientaival. Tuskan tuottaja on sitten se ihminen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuollut lohi.. Nyt sitä säälitään vaikka on jokapäiväinen herkkumme. Roskaaminen ja muovijäte on julmaa mutta lähinnä nyt vissiin lohen traaginen elämä muuten kuin virvelissä on draaman juju.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kala ei kärsi kauaa siinä virvelissä kiinni ollessaan, mutta tuo jutun lohi on kärsinyt ties kuinka pitkään ja silti koittanut ponnistella jokeen kutemaan. Jokainen pieni palanen muovia minkä ihmiset luontoon dumppaavat, lisää tuota tarpeettoman kärsimyksen määrää.

Lopulta meressä on niin paljon muovia ettei siinä elä enää mikään eliö. Muovi tulee myös peittämään maan ja täyttämään hengitysilman niin että kaikki keuhkoja tarvitseva elämä tukehtuu myös(tieteellinen tosiasia). Tätä ei estä sekään kun Eurooppa lakkaa dumppaamasta muovia luontoon, koska liian moni Aasian ja Amerikan maa ei vaan välitä eikä lopeta ennenkuin on aivan liian myöhäistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihminen vaan on niin tyhmä. Mitä ne muovit tekevät vedessä?
Aamulla ajeli mun takana yhen sortin kaksjalakanen tupakkaa vejellen ikkuna auki ja kopisteli välillä tuhkia ulos ja autonsa konepellille tuuli niitä kuletteli. Eihän siinä mittää, mutta kun se tumppi lentää sitten tielle. Viikonloppuna edessä meni auto, jossa eukko röyhytteli pelekääjän paikalla käsi ikkunasta ulukona ja tumppi piti heittää tielle. Painoin äänimerkkiä, mutta eihän tollo tajua, miksi.
Kyllä tämä pallo saahaan vähemmälläkin tuhottua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Enemmän olisin huolissaan puntti”kalastajien” aiheuttamista vaurioista lohille. Kilometritolkulla katkennutta siimaa joessa ja lyijyä saman verran, plus vielä siihen päälle kyljistä raavittuja lohia jotka mätänee jokeen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Susi on luonnon eläin ja tappaa elääkseen. Muovi kalan ympärillä ei ole luonnollista, vaan ihmisen tekosia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muovia joutuu vesistöihin kaupunkien ja kuntien lumenkaatopaikkojen kautta. Käykää tutustumassa lumen kaatopaikkoihin näin kesä aikaan , niin näette millaisia roska läjiä ne ovat. Jos yksityinen taho tekisi näin suuren jätemäärän, vastuu henkilöt joutuisivat vankilaan. Kunnat pitää velvoittaa puhdistamaan kaato alueet.
Muovikassit tulisi myös poistaa kaupoista ja siirtyä paperikasseihin (kotimaisiin) .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

täällä maailmantuskaa ulisevat kaunosielut huristavat pian autolla muutaman sadan metrin päähän markettiin ja ostavat savulohta vakumiin pakattuna ja se vielä vielä muovipussiin ettei vaan haju tartu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

lohi on uljas kala mutta entä ne tuhannet ja taas tuhannet silakat sekä muikut jotka rutistuvat ja tukehtuvat troolissa tai nuotassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihmiset ovat vastuuttomia, roskia heitetään veneistä ja laivoista mereen huoletta. Kaupungissa roskat heitetään roska-astian viereen maahan. Tyhmää toimintaa! Nyt täytyy säätää roskaamislaki, kova rangaistus lain rikkojille Indonesian mallin mukaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muovi ei meressä kasva, ihmisen syytä kaikki. Muovi on hyvä keksintö, mutta osa ihmisistä on niin hemmetin tyhmiä, etteivät tajua korjata luonnosta jälkiään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saisiko olla pikkupussi? Tarpeetonta muoviroskaa on täällä suorastaan tyrkytetty kauppojen kassoilla. Juuri sitä, joka lentää tuulten mukana merelle asti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No ei se muovipussi (edes pikkupussi) ole useinkaan tarpeeton vaan todella hyödyllinen, monen hankalan tilanteen pelastaja. Muovipussi nyt on muutenkin aivan liian huonossa maineessa turhan hysterisoijien takia..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin useasti kuulee myyjän kysyvän: "Laitetaanko jugurtit pikkupussiin ?" Vastaan aina: " Annetaan vaan olla omissa purkeissaan."

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nykyään niitä pusseja ei saa tyrkyttää eikä antaa kassia ilmaiseksi. Näin sanoo laki.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Älkää nakelko mereen roskia ja päästäkää kalat jokeen kutemaan niin saadaan viimeiset perämeren kannat turvattua

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (43)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

239 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Husu persuihin

Se on joukkoomme liian älykäs, ei oteta. Me erottuisimme muut tolloina. Lue lisää...
PERSU

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

13.11.

Fingerpori

13.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image