Pohjois-Suomi

Terrafamen vuoden 2018 liikevaihto on noin sata miljoonaa euroa parempi kuin 2017 – käyttökatekin lähes kak­sin­ker­tais­tui

Terrafamen kaivos Sotkamossa kuvattuna tammikuussa 2019. KUVA: MARJATTA KURVINEN
Pohjois-Suomi 21.2.2019 10:27 | Päivitetty 21.2.2019 12:51
Tanja Nuotio

Yhtiön toiminnan aloittamisen yhteydessä määrittelemä täyden käynnin tuotantotaso saavutettiin loppuvuonna 2018.

Monimetalliyhtiö Terrafamen viime vuoden liikevaihto oli 325,8 miljoonaa euroa, kun se edellisenä vuonna oli 220 miljoonaa. Käyttökate oli 32,8 miljoonaa euroa, kun vuonna 2017 se oli 13,6 miljoonaa euroa.

Vuoden 2018 viimeisellä vuosineljänneksellä ylitettiin edellisellä vuosineljänneksellä tehty nikkelin tuotantoennätys.

Tuloksesta kerrottiin tehdasalueella Sotkamossa.

Sinkin tuotanto säilyi lähes kolmannen vuosineljänneksen tasolla. Nikkelin keskihinta vuoden viimeisellä neljänneksellä oli 11 516 USD/tonn, missä oli laskua 13,2 prosenttia verrattuna vuoden kolmanteen neljännekseen.

Sinkin keskihinta nousi neljännellä vuosineljänneksellä 3,7 prosenttia kolmanteen vuosineljännekseen verrattuna ja oli 2 631 USD/tonni.

Ennätykselliset tuotantoluvut eivät riittäneet kompensoimaan alhaista nikkelin markkinahintaa, mikä näkyi kannattavuuden notkahduksena vuoden viimeisellä vuosineljänneksellä. Vuoden 2019 alkaessa nikkelinhintakehitys on kääntynyt positiivisempaan suuntaan.

– Koko vuoden 2018 liiketuloksemme nousi 3,0 miljoonaan euroon, toimitusjohtaja Joni Lukkaroinen kertoo.

Yhtiön toiminnan aloittamisen yhteydessä määrittelemä täyden käynnin tuotantotaso saavutettiin vuoden kolmannella vuosineljänneksellä.

– Vuosituotantona tämä vastaa noin 30 000 tonnia nikkeliä ja noin 64 000 tonnia sinkkiä. Vuoden 2018 aikana tuotimme nikkeliä 27 377 tonnia ja sinkkiä 61 608 tonnia. Jatkoimme myös sivutuotteidemme koboltin ja kuparin tuotantoa.

Akkukemikaalitehdas kasvattaa jalostusastetta

Terrafame kertoi lokakuussa, että se rakentaa Sotkamoon akkukemikaalitehtaan ja kasvattaa näin merkittävästi jalostusastettaan ja samalla liikevaihtoaan. Yhtiö on arvioinut, että tehdas toisi arviolta 200 miljoonaa uutta liikevaihtoa vuosittain. Investoinnin arvo on noin 240 miljoonaa.

Terrafamen päätuote on nikkeli-kobolttisulfidi, jota aletaan jalostaa Sotkamossa sähköajoneuvojen akkuihin sopiviksi nikkeli- ja kobolttisulfaateiksi.

Maanrakennustyöt alkoivat viime kesänä, ja tavoitteena on ottaa tehdas käyttöön vuonna 2020. Valmis akkukemikaalitehdas työllistää noin 150 henkilöä.

Akkukemikaalitehtaan ympäristövaikutusten arviointiprosessi on saatu päätökseen tammikuussa.

Uraanilaitos viivästyy aiotusta

Sen sijaan uraanilaitos ei aloita toimintaansa Sotkamossa ainakaan lähivuosina, sillä kaivosyhtiö joutuu hyvin todennäköisesti laittamaan uraanin talteenoton valmistelun kokonaan uusiksi.

– Näyttää hyvin todennäköiseltä, että emme saa lainvoimaista lupaa vielä tänä vuonna. Jos näin käy, niin joudumme suunnittelemaan toteutusaikataulun uusiksi, toimitusjohtaja Joni Lukkaroinen totesi Lännen Medialle tammikuun alussa 2019.

Kyseessä olisi Suomen ensimmäinen uraanin talteenottolaitos. Terrafame on hakenut sille lupaa syksyllä 2017. Luvan ratkaisee maan hallitus.

Oikaisu 21.2.2019 kello 12.50: Uutisen otsikossa puhuttiin aluksi virheellisesti tuloksesta, vaikka kyseessä on liikevaihdon, ei tuloksen, paraneminen sadalla miljoonalla eurolla vuodesta 2017.

Tutustu ja tilaa kevättarjous 😎

Kaleva Digi 2 kk vain 9,90 €!
Säästä 67 %! (Norm. 2 kk/31 €)
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (59)

Suolaa, suolaa, lisää suolaa sanoi tohtori Krumplumi? aikoinaan lasten TV ohjelmassa, ja kyllä se siitä tuumasi tarkanmarkan-Mauno. Valitettavasti Suomi oli mennä suoritustilaan Maunon ja Eskon aikana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tästä on verovaroilla luodusta on nyt tehtävä veronmaksajille pysyvä rahasampo tuleviksi useiksi vuosikymmeniksi tai jos malmivarat riittävät vielä pitemmäksi aikaa vaikka vuosisadoiksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten päivän Kalevan printtilehti ilmoittaa Terrafamen v. 2018 tappioksi 7 miljoonaa, kun yhtiö ilmoittaa vuoden voitoksi 3 miljoonaa. Vuoden viimeinen neljännes oli 7 miljoonaa tappiollinnen ! Ei kai teollisuudessa kvartaaleissa eletä vaan pitkissä linjauksissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulujärvi on rankasti säädelty vesivoima-allas, jota myös Kajaanin sellutehdas aikoinaan rehevöitti. Nyt lisänä tulevaisuudessa on Talvivaaran suolat, mitkä aiheuttavat arvaamattomia muutoksia itse järven ekoympäristöön ja koko Oulujokialueen vesiin Perämerta myöten. Kapakalaa Oulujärvestä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No niin, tulihan se viikon satu sieltä vihdoinkin julkistettua. Aina joku ekoihminen tuon valheen keksii päästää näppäimistään jukisuuteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvältä näyttää.Työtekijät saavat työtä ja maksavat veroja. Niin sitä pitää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Me harhautetut (pankki suositti kovasti aikoinaan ) pienosakkeenomistajat olemme osaltamme kustantaneet tämän yhtiön menestyksen. Me maksoimme ja hävisimme. Nämä uudet johtajat kuorii kerman ja kiitokset, lienee jaossa itsenäisyyspäivän seutuun isoja kunniamerkkejä johtotasolle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mkä menestys? Huutonaurua..hahaa...Talvivaaran maa-aines on yhtä köyhää kun Peränkin aikaan. Minä en hävinnyt Talvivaarssa yhtään mitään osakkeisiin..syy: mitä enempi Talvivaarassa kaivetaan, sitä enemmän se tuotaa tappiota. Varoitin kyllä muitakin siottamasta osakkeisiin. Eivät hölmöt uskoneet..johtajat kyllä vetää hyvää palkkaa ja valehtelee tietenkin asiat näyttämään paremmalta kuin onkaan.muutenhan joitusivat kortistoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Verorahoja joita tuonne on pumpattu ei koskaan saada pois. Vielä joskus kun ruvetaan siivoamaan aluetta maksaa pikkusen paljon ja kaikki menee kansanpiikkiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Iso osa verorahoja on saatu jo pois. Kymmenen vuoden ajan kaivoksen työllistämät työntekijät ovat maksaneet veroja tuloistaan satoja miljoonia euroja, sen sijaan että nostaisivat työttömyyskorvauksia. Näyttää että maksavat tulevaisuudessakin.
Mistä teitä talousneroja riittää? Ennustitko pari vuotta sitten että kaivos ei ikinä pääse omilleen?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiitos hyvästä kommentista. On ilo huomata, että täällä on edes muutama järkevä ihminen joka ymmärtää taloudesta jotain.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joskus tulee mieleen että tolkun ihmisten pitäisi olla kärsivällisiä puurtajia ja vastailla asiallisesti kaikkiin älyttömiin purkauksiin ja tahallisiin trollauksiin. Asiapohjalta, ei kiihtyen eikä kärjistäen. Koska sitä ne juuri haluavat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kymmenen vuoden aikana..haha. kaivoksen toiminta maksaa muutamassa vuodessa 500 miljoonaa euroa. Halvemmaksi nuo tulis elättää kortistoon 500 euron päivärahalle. Fakta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taas yksi talousnero joka ei tiedä mille nauraa.
Kaivoksen toiminta maksoi pelkästään viime vuonna yli 300 miljoonaa, koska sen verran oli liikevaihto eli yhtiön myynnistään saama tulo, ja voitto aika lähellä nollaa. Kymmenessä vuodessa valtio on laittanut yhtiöön n. 700 miljoonaa, mutta palkollisia on ollut useita tuhansia (muuallakin kuin itse kaivosyhtiöissä). Jos 2000 työntekijää maksaa veroja 15 000 vuodessa 10 vuoden ajan, se tekee jo 300 miljoonaa verotuloja jotka olisivat jääneet saamatta ilman kaivosta plus työttömyyskulut. Kuten kirjoitin aiemmin, valtio ei vielä ole voitolla mutta ei mene montaa vuotta kun on vaikkei varsinaisia sijoituksia saisikaan takaisin.
Täytä sinä vain lottokuponkeja jos tuottavalla työllä vaurastuminen ei kiinnosta. Saat sinäkin jotain tukea yhteiskunnalta vaikket mitään tuotakaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olet edelleen väärässä. Talvivaaran maa aines on erittäin köyhäpitoista ja se on tehtaan puolesta myös myönnetty. Se ei kullaksi muutu ei sitten millään. Lisäksi nuo Talvivaaran tuotto odotukset perustuu Perän aikasiin harhaisiin kuvitelmiin. Perän aikaan nuo maa ainekset prosessoitiin optimiolosuhteissa joihin on täysin mahdotonta päästä elävässä elämässä. Ja jos tätä ois mahollista kannattavaksi saada, niin ei olisi enää suomalaisomistuksessa. Isoja ja luotettavia kaivospamppuja kun alue ei kiinnostanut juurikin em faktoihin perustuen. Ympäristön pilaus/ korruptiohuhuissa vilisevä Trafigura ostetttiiin veronmaksajien rahoilla savuverhoksi. Trafikura lupasi ostaa rapakiveä 70 miljoonalla Eurolla ja uutisessa puhutaan osaomistajasta...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö ne sijoittajat saa vähentää tappionsa verotuksessa? Jos sijoittajat hävisivät miljardin, ja vähentävät sen verotuksessa niin tappioksihan se muuttuu valtiolle sekin raha? Vastaapa talousnero tähän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tappiot saa vähentää verotuksessa VOITOISTA - usein liiketoiminnassa ja sijoitustoiminnassa se VOITON AIKAANSAAMINEN on kaikkein haastavinta - jos ei tule VOITTOA ei ole mitään mistä tappion vähentää - näinollen tappio on tappio. Todettakoon että tuosta 80.000 piensijoittajasta, jotka menettivät rahansa Talvivaaraan - useimmat ovat olleet "muutaman tonnin kanssa liikkeellä" ei heillä välttämättä muita osakeomistuksia ole ollutkaan eikä näinollen työkaluja voitontekoonkaan. Osakekauppa on riskaabelia, tappio on tappio.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuinka monta malmijunavaunullista tavaraa on Talvivaarasta lähtenyt maailmalle? Myyty tavara ratkaisee, ei kasojen siirtely Kainuussa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jaa metallimäärät, 18,5tn:lla (vaunun koko) ja huomioon pitää ottaa myös kosteus% ja sakan metallipitoisuus. Tiedän tarkan määrän/viikko.
Sinkkiä n. 100-150vaunua/viikko ja nikkelin. 75-100 vaunua +muutamia kuparikontteja..
Ps. Olen töissä terrafamella

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (59)

Uutisvirta

20:19
Tietokone on pääinstrumentti Sampo Närhelle, joka tekee ääniä ja säveltää musiikkia peleihin
20:18
Mäkäräinen jäi kauas myös ladulla: "Paljon, paljon enemmän mitä kuvittelin"
20:12
KRP: Suomalaisyrityksiin kohdistetuista verkkohyökkäyksistä koitunut noin 1,3 miljoonan euron kustannukset – kyseessä kansainvälinen ilmiö
19:00
Kingston Wallin Petri Walli oli väsymätön kokeilija – tribuuttibändi nousee Club Teatrian lavalle lauantaina Tilaajille
19:00
Yhä useammasta vakuutusyhtiöstä ja pankista vastataan asiakkaiden puheluihin myös lauantaisin – osa yhtiöstä puntaroi, onko sunnuntaiaukiololle tarvetta
18:56
Erikoiskuljetus haittaa liikennettä Taivalkosken ja Kiimingin välillä
18:34
Nokia-puhelinten valmistaja: Puhelimet eivät vuotaneet henkilötietoja Kiinaan

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon ja Kainuun maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Kuusamon kuntaa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello ja Rovaniemi luoteistuuli on voimakasta yöstä alkaen, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.

Ajokeli on huono Kainuun maakunnassa, Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Inarin ja Utsjoen kuntia sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Taas SUOMI onnellisin maa.

184 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Taas SUOMI onnellisin maa.

YK:n Onnellisuusraportissa on tutkittu sitä, miten yhteiskunta tarjoaa erilaisia palvelujaan kansalaisilleen, EI SITÄ, m... Lue lisää...
Sinttu

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image