Pohjois-Suomi

Tankavaaran luon­to­kes­kuk­sen alue rajataan pois UK-puistosta – 200 hehtaaria lisää arvokkaita luontoalueita tilalle

Urho Kekkosen kansallispuiston alue kasvaa. KUVA: Pasi Nivasalo, Metsähallitus
Pohjois-Suomi 9.11.2018 12:27
Kaleva

Urho Kekkosen kansallispuistoon liitetään lähes kaksisataa hehtaaria suojeluun hankittuja arvokkaita luontoalueita ja erotetaan alle kymmenen hehtaarin alue Tankavaaran luontokeskuksen ympäristöstä.

Kansallispuistoon liitetään puiston koillisreunalla Suomujoen varressa sijaitseva 198 hehtaarin alue. Niin sanottu Suomun Villen alue rajautuu kansallispuistoon ja kuuluu sen kanssa samaan Natura-alueeseen. Maat on hankittu valtiolle jo kauan sitten luonnonsuojelutarkoituksiin ja ovat Metsähallituksen Luontopalvelujen hallinnassa.

Suomun Villen tila on maisemallisesti ja kulttuuriperinnöltään arvokas sekä luontotyypeiltään monipuolinen harjualue Suomujoen varressa ja täydentää  kansallispuiston luonnonarvoja.

Rajausmuutos mahdollistaa Tankavaaran luontokeskuksen ja sen kiinteistöjen aiempaa monipuolisemman käytön ja kehittämisen. Noin 30 kilometrin päässä Saariselältä sijaitsevaan Tankavaaran luontokeskukseen tehtiin viime vuonna noin 8 800 käyntiä, mikä on vain muutama prosentti kansallispuiston käyntimääristä.

Luontokeskuksen näyttely on myös osittain vanhentunut. Luontokeskuksen alue jää edelleen valtion omistukseen ja osaksi Natura 2000 -verkostoa. Metsähallitus huolehtii jatkossakin alueen luonnon- ja sotahistoriallisista arvoista.

Urho Kekkosen kansallispuisto oli viime vuonna käyntimäärältään Suomen toiseksi suosituin kansallispuisto Pallas-Yllästunturin jälkeen. Viime vuonna siellä oli 334 700 käyntiä. Valtaosa Urho Kekkosen kansallispuiston kävijävirroista kulkee Saariselän kautta.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö vahvisti perjantaina lain Urho Kekkosen kansallispuiston rajauksen muuttamisesta. Laki tulee voimaan joulukuun alussa. 

MAINOS

Kommentoi

Karttaa ei vielä ole piirretty kyseisistä alueista, koskapa ei näy uutisessa. Meille ei-paikkakuntalaisille ei tuollaisella kartattomalla uutisella ole mitään arvoa. Onko se kartan julkaisulupakysymys vai mikä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On outoa ettei kuntia ja kaupunkeja velvoiteta suojelemaan tiettyä prosenttia omistamastaan pinta-alasta. Hyvä että pohjoisessa on muutamia alueita joissa ei metsää hakata. Oulu on alue jossa vanhoja metsiä ei käytännössä ole ja se on häpeällistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luonnonsuojelua ? Kenen tarpeisiin. Luonto ei tarvitse suojelua, se on miljoonia vuosia ollut ilma ihmistä. ihminen on suojelun tarpeessa. Järkeä tarvitaan, ihmisen on tultava toimeen luonnossa, ihminen osaa sotkea luonnon mutta ei se suojelemalla parane. Suojelulla siirretään vain päätösvaltaa suojelualueitten ulkopuolelle ja paikalliset saavat haitat. Etelä (Helsinki, Tampere, Turku akseli) ovat suojelemassa muitten alueita ja poistamassa toimeentulomahdollisuuksia mutta ei korvauksia ? Hoitakaa omat pihanne. Pahinta farisealaisuutta. Kari

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hävettää olla Oululainen. Meillä koko Pohjois-pohjanmaalla ei suojella luontoa käytännössä ollenkaan. Tarvittais välittömästi laajempi yhtenäinen suojelualue lajiston ja monimuotoisuuden turvaamiseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Puistoa voisi kasvattaa paljon enemmänkin. Siihen rajautuu edelleen laajoja alueita joilla luontoarvoja ei ole täysin tuhottu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maastoajoa varten varmaankin. Metsä autotiet pilkkovat monia "erämaita". Tai mönkijäura ainakin. Sitten kehdataan kutsua erämaaksi. Käykääpä Pöyrisjärven "erämaassa". Tai käsivarren herkässä luonnossa. Voi sitä pörinän määrää. Paikalliset kuskaa turisteja milloin milläkin mööpelillä kalastamaan tai metsästämään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maastomoottoriajoneuvoja vartenkohan luontokeskusta "monipuolistetaan"?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä se näin on, että kansallispuiston Saariselän puolen ainoa rauhallinen alue halutaan aasialaisturistien tehokäyttöön.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

14:53
Poliisilla jättiratsia aamulla Oulussa, lähes 2 000 puhallutetun joukossa kaksi rattijuoppoa – toinen oli matkalla Alkoon, toinen äidinsä luota kotiin
14:44
Suuri sammutusajoneuvo hankittiin käytettynä Terrafamen palokunnalle – akkukemikaalitehtaan tuloon varaudutaan
14:30
Vaalikampanjoinnissa oli häirintää – Rinne kehotti kansanedustajia olemaan ihmisiksi
14:20
Presidentti Niinistö korosti kansanedustajille sitoutumista ja kansakunnan yhteistä etuja: "Ken leikkiin ryhtyy, se leikin kestäköön"
13:59
Tukes muistuttaa: Kuumaa kertakäyttögrilliä ei tule heittää roskiin, väärin hävitetty grilli aiheuttanut kymmeniä paloja
13:49
Poliisi järeästi varustautuneena paikalle, kun väkivaltarikoksesta epäilty linnoittautui kerrostaloasuntoon Rovaniemellä – operaatio kesti tunteja
12:03
Kärpät jatkaa tyylilleen uskollisena, ketjut täysin uuteen kuosiin kolmanteen liigafinaaliin – Manner: ”Haemme muutoksilla kollektiivista draivia” Tilaajille
56
Oikeusministeriön vaalijohtaja ei muista Oulun ennakkoäänestyspaikalla sattunutta vastaavaa virhettä – Seurauksena ainakin lain tulkinnan tähdentäminen vaalivirkailijoille
40
Kiinnostus aurinkoenergiaan kasvaa, mutta kunnianhimoisten tavoitteiden toteutuminen epäilyttää – "Ilmastoteko se varmaan meille on"
25
Kauppuri 5 lopettaa Tampereen ravintolan: "Kiitokset kaikille, oli kivvaa" – ravintola ehti olla auki vuoden päivät
23
Oulun rakennusvalvonta lisää vuorovaikutusta arkkitehtuurimatkoilla ja aamukahveilla – katso esittelyvideo oululaisesta kulttuuriympäristöstä
23
Harkimo: "Harkitsemme Liike Nytin rekisteröimistä puolueeksi" – Yhden edustajan puolue saisi valtiolta tukea 148 175 euroa vuodessa
15
Jo lähes miljoona suomalaista täydensi viime vuonna veroilmoitustaan verkossa – Nämä asiat pitää ilmoittaa itse
10
Samalla kun varhaiskasvatus on ottanut huikeita positiivisia harppauksia, se on kärsinyt talouspoliittisista seurauksista Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Kommunismi on luonnollinen tapa toimia

232 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi eläkekatto on Suomessa tientynlainen tabu?

Eläkejärjestelmämme on maailman kolmanneksi paras sanoo kansainvälinen tutkimus. Mikäs siinä sitten on niin nerokasta? K... Lue lisää...
JLow

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

25.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image