Pohjois-Suomi

Tankavaaran luon­to­kes­kuk­sen alue rajataan pois UK-puistosta – 200 hehtaaria lisää arvokkaita luontoalueita tilalle

Urho Kekkosen kansallispuiston alue kasvaa. KUVA: Pasi Nivasalo, Metsähallitus
Pohjois-Suomi 9.11.2018 12:27
Kaleva

Urho Kekkosen kansallispuistoon liitetään lähes kaksisataa hehtaaria suojeluun hankittuja arvokkaita luontoalueita ja erotetaan alle kymmenen hehtaarin alue Tankavaaran luontokeskuksen ympäristöstä.

Kansallispuistoon liitetään puiston koillisreunalla Suomujoen varressa sijaitseva 198 hehtaarin alue. Niin sanottu Suomun Villen alue rajautuu kansallispuistoon ja kuuluu sen kanssa samaan Natura-alueeseen. Maat on hankittu valtiolle jo kauan sitten luonnonsuojelutarkoituksiin ja ovat Metsähallituksen Luontopalvelujen hallinnassa.

Suomun Villen tila on maisemallisesti ja kulttuuriperinnöltään arvokas sekä luontotyypeiltään monipuolinen harjualue Suomujoen varressa ja täydentää  kansallispuiston luonnonarvoja.

Rajausmuutos mahdollistaa Tankavaaran luontokeskuksen ja sen kiinteistöjen aiempaa monipuolisemman käytön ja kehittämisen. Noin 30 kilometrin päässä Saariselältä sijaitsevaan Tankavaaran luontokeskukseen tehtiin viime vuonna noin 8 800 käyntiä, mikä on vain muutama prosentti kansallispuiston käyntimääristä.

Luontokeskuksen näyttely on myös osittain vanhentunut. Luontokeskuksen alue jää edelleen valtion omistukseen ja osaksi Natura 2000 -verkostoa. Metsähallitus huolehtii jatkossakin alueen luonnon- ja sotahistoriallisista arvoista.

Urho Kekkosen kansallispuisto oli viime vuonna käyntimäärältään Suomen toiseksi suosituin kansallispuisto Pallas-Yllästunturin jälkeen. Viime vuonna siellä oli 334 700 käyntiä. Valtaosa Urho Kekkosen kansallispuiston kävijävirroista kulkee Saariselän kautta.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö vahvisti perjantaina lain Urho Kekkosen kansallispuiston rajauksen muuttamisesta. Laki tulee voimaan joulukuun alussa. 

MAINOS

Kommentoi

Karttaa ei vielä ole piirretty kyseisistä alueista, koskapa ei näy uutisessa. Meille ei-paikkakuntalaisille ei tuollaisella kartattomalla uutisella ole mitään arvoa. Onko se kartan julkaisulupakysymys vai mikä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On outoa ettei kuntia ja kaupunkeja velvoiteta suojelemaan tiettyä prosenttia omistamastaan pinta-alasta. Hyvä että pohjoisessa on muutamia alueita joissa ei metsää hakata. Oulu on alue jossa vanhoja metsiä ei käytännössä ole ja se on häpeällistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luonnonsuojelua ? Kenen tarpeisiin. Luonto ei tarvitse suojelua, se on miljoonia vuosia ollut ilma ihmistä. ihminen on suojelun tarpeessa. Järkeä tarvitaan, ihmisen on tultava toimeen luonnossa, ihminen osaa sotkea luonnon mutta ei se suojelemalla parane. Suojelulla siirretään vain päätösvaltaa suojelualueitten ulkopuolelle ja paikalliset saavat haitat. Etelä (Helsinki, Tampere, Turku akseli) ovat suojelemassa muitten alueita ja poistamassa toimeentulomahdollisuuksia mutta ei korvauksia ? Hoitakaa omat pihanne. Pahinta farisealaisuutta. Kari

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hävettää olla Oululainen. Meillä koko Pohjois-pohjanmaalla ei suojella luontoa käytännössä ollenkaan. Tarvittais välittömästi laajempi yhtenäinen suojelualue lajiston ja monimuotoisuuden turvaamiseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Puistoa voisi kasvattaa paljon enemmänkin. Siihen rajautuu edelleen laajoja alueita joilla luontoarvoja ei ole täysin tuhottu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maastoajoa varten varmaankin. Metsä autotiet pilkkovat monia "erämaita". Tai mönkijäura ainakin. Sitten kehdataan kutsua erämaaksi. Käykääpä Pöyrisjärven "erämaassa". Tai käsivarren herkässä luonnossa. Voi sitä pörinän määrää. Paikalliset kuskaa turisteja milloin milläkin mööpelillä kalastamaan tai metsästämään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maastomoottoriajoneuvoja vartenkohan luontokeskusta "monipuolistetaan"?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä se näin on, että kansallispuiston Saariselän puolen ainoa rauhallinen alue halutaan aasialaisturistien tehokäyttöön.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

11:18
Hongkongin demokratiaprotestia johtaneet joutuvat tuomiolle – keltaiset sateenvarjot avattiin syytteitä vastaan
10:34
Antti Rinnettä kuullaan tänään Kittilä-käräjillä – kuulusteluissa hän kommentoi potkuja käsitellyttä hotellitapaamista: "Tiedän, etten ollut humalassa"
10:32
Lumo valaisee Oulun viikonloppuna – valofestivaalille odotetaan ennätysyleisöä, järjestäjät kehottavat käyttämään joukkoliikennettä
10:24
Oulun kaupunki kysyy kaupunkilaisten kokemuksia päihteistä – tavoitteena parantaa ehkäisevää päihdetyötä
10:14
Osa Rautatienkatua suljetaan liikenteeltä kolmen päivän ajaksi
10:04
Taloyhtiön ja omakotiasujan annattaa tarkistaa poliisin rekisteristä, että lukituspalvelua tarjoavalla yrityksellä on lain edellyttämä lupa
10:00
Crown-sarjasta tuttu Claire Foy hyppäsi gootinmustiin saappaisiin ja rakastui talviseen Skandinaviaan: "Maailman kaunein kaupunki!" Tilaajille
46
Lappiin tulossa huima sesonki, satoja kausityöpaikkoja auki
37
HS: Peruskoululaisilta vaaditaan sellaisia taitoja, joihin lapsilla ei ole valmiuksia – professori tuoreesta tutkimuksesta: peruskoulun tasa-arvo vaarassa
18
Raahe väläyttää yt-neuvotteluja – konsultin selvityksen mukaan vähennysvaraa olisi erityisesti ateriapalveluissa ja päiväkodeissa
18
Pakkanen ja lumettomuus käänsivät ilmanlaadun huonoksi Oulussa – kaupunki aloitti pölynsidonnan
17
Hyvät ihmiset, arvostakaa suomalaista koulutusta Lukijalta
16
Trumpin puheet Suomen metsien haravoinnista ovat väärinkäsitys – Niinistö puhui metsänhoidosta ja metsäpalojen tarkkailujärjestelmästä
14
Puolustusvoimien entiset upseerit pääsevät konsultteina mukaan hävittäjäneuvotteluihin: "Ei meillä ole mitään syytä kieltää sitä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kittilän kunta

Minä olen kuvitellut lahjukset toisinpäin ja Rinne lahjuksen saajaksi. Nyt kun esitit asian, saanen minäkin esittää oman... Lue lisää...
Sopotti

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.11.

Fingerpori

19.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image