Pohjois-Suomi

Tankavaaran luon­to­kes­kuk­sen alue rajataan pois UK-puistosta – 200 hehtaaria lisää arvokkaita luontoalueita tilalle

Urho Kekkosen kansallispuiston alue kasvaa. KUVA: Pasi Nivasalo, Metsähallitus
Pohjois-Suomi 9.11.2018 12:27
Kaleva

Urho Kekkosen kansallispuistoon liitetään lähes kaksisataa hehtaaria suojeluun hankittuja arvokkaita luontoalueita ja erotetaan alle kymmenen hehtaarin alue Tankavaaran luontokeskuksen ympäristöstä.

Kansallispuistoon liitetään puiston koillisreunalla Suomujoen varressa sijaitseva 198 hehtaarin alue. Niin sanottu Suomun Villen alue rajautuu kansallispuistoon ja kuuluu sen kanssa samaan Natura-alueeseen. Maat on hankittu valtiolle jo kauan sitten luonnonsuojelutarkoituksiin ja ovat Metsähallituksen Luontopalvelujen hallinnassa.

Suomun Villen tila on maisemallisesti ja kulttuuriperinnöltään arvokas sekä luontotyypeiltään monipuolinen harjualue Suomujoen varressa ja täydentää  kansallispuiston luonnonarvoja.

Rajausmuutos mahdollistaa Tankavaaran luontokeskuksen ja sen kiinteistöjen aiempaa monipuolisemman käytön ja kehittämisen. Noin 30 kilometrin päässä Saariselältä sijaitsevaan Tankavaaran luontokeskukseen tehtiin viime vuonna noin 8 800 käyntiä, mikä on vain muutama prosentti kansallispuiston käyntimääristä.

Luontokeskuksen näyttely on myös osittain vanhentunut. Luontokeskuksen alue jää edelleen valtion omistukseen ja osaksi Natura 2000 -verkostoa. Metsähallitus huolehtii jatkossakin alueen luonnon- ja sotahistoriallisista arvoista.

Urho Kekkosen kansallispuisto oli viime vuonna käyntimäärältään Suomen toiseksi suosituin kansallispuisto Pallas-Yllästunturin jälkeen. Viime vuonna siellä oli 334 700 käyntiä. Valtaosa Urho Kekkosen kansallispuiston kävijävirroista kulkee Saariselän kautta.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö vahvisti perjantaina lain Urho Kekkosen kansallispuiston rajauksen muuttamisesta. Laki tulee voimaan joulukuun alussa. 

MAINOS

Kommentoi

Karttaa ei vielä ole piirretty kyseisistä alueista, koskapa ei näy uutisessa. Meille ei-paikkakuntalaisille ei tuollaisella kartattomalla uutisella ole mitään arvoa. Onko se kartan julkaisulupakysymys vai mikä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On outoa ettei kuntia ja kaupunkeja velvoiteta suojelemaan tiettyä prosenttia omistamastaan pinta-alasta. Hyvä että pohjoisessa on muutamia alueita joissa ei metsää hakata. Oulu on alue jossa vanhoja metsiä ei käytännössä ole ja se on häpeällistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luonnonsuojelua ? Kenen tarpeisiin. Luonto ei tarvitse suojelua, se on miljoonia vuosia ollut ilma ihmistä. ihminen on suojelun tarpeessa. Järkeä tarvitaan, ihmisen on tultava toimeen luonnossa, ihminen osaa sotkea luonnon mutta ei se suojelemalla parane. Suojelulla siirretään vain päätösvaltaa suojelualueitten ulkopuolelle ja paikalliset saavat haitat. Etelä (Helsinki, Tampere, Turku akseli) ovat suojelemassa muitten alueita ja poistamassa toimeentulomahdollisuuksia mutta ei korvauksia ? Hoitakaa omat pihanne. Pahinta farisealaisuutta. Kari

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hävettää olla Oululainen. Meillä koko Pohjois-pohjanmaalla ei suojella luontoa käytännössä ollenkaan. Tarvittais välittömästi laajempi yhtenäinen suojelualue lajiston ja monimuotoisuuden turvaamiseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Puistoa voisi kasvattaa paljon enemmänkin. Siihen rajautuu edelleen laajoja alueita joilla luontoarvoja ei ole täysin tuhottu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maastoajoa varten varmaankin. Metsä autotiet pilkkovat monia "erämaita". Tai mönkijäura ainakin. Sitten kehdataan kutsua erämaaksi. Käykääpä Pöyrisjärven "erämaassa". Tai käsivarren herkässä luonnossa. Voi sitä pörinän määrää. Paikalliset kuskaa turisteja milloin milläkin mööpelillä kalastamaan tai metsästämään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maastomoottoriajoneuvoja vartenkohan luontokeskusta "monipuolistetaan"?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä se näin on, että kansallispuiston Saariselän puolen ainoa rauhallinen alue halutaan aasialaisturistien tehokäyttöön.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

13:59
Suuri määrä jäähdytysnestettä valui ympäristöön Kemin junarata-alueella
13:20
Tie osittain suljettu liikenteeltä Muoniossa
13:17
Alt Arkkitehdeille sataa palkintoja – oululaistoimisto lähtee viemään eteenpäin opiskelijoiden asuntotornia
12:00
OAJ huolissaan: Lisääntyneet yo-uusinnat lisäävät opettajien töitä, vaikka rahoitusta on vähennetty
10:42
Maailmalla yritetään horjuttaa oikeusvaltiota – Korkeimman oikeuden uutta presidenttiä Tatu Leppästä viime aikojen ilmiöt mietityttävät
10:31
Balettitanssijan ketteryys pelasti nuohooja Teemu Nybergin hengen, kun tikas yllättäen petti räystäskorkeudella – Ammattitanssija vaihtoi yllättävään ammattiin Tilaajille
10:30
Nelostiellä liikenneonnettomuus Oulussa Haarakankaan levähdyspaikan kohdalla – tilanteessa neljä loukkaantunutta, liikenne kulkee paikalla normaalisti
20
Oulun Radisson-hotellin työmaalta tehtiin mahdollisesti Pohjois-Suomen vanhimpiin kuuluva laivalöytö – Hahtiperän hylyksi nimetty laiva voi olla jopa 1600-luvulta
18
Yli neljä miljoonaa ihmistä on paennut Venezuelasta – Suomeen on tullut tänä vuonna vasta yhdeksän turvapaikkahakemusta
15
Alaikäisten seksikaupasta syytetyn Jeffrey Epsteinin kuolinsyy selvisi – Lakimiehet haluavat tutkia asiaa edelleen
14
OAJ huolissaan: Lisääntyneet yo-uusinnat lisäävät opettajien töitä, vaikka rahoitusta on vähennetty
14
Yhdysvallat antoi takavarikkomääräyksen iranilaistankkerista – Gibraltarin kanta asiaan yhä epäselvä
13
Työuupumus ohjasi Minna Oilingin vaihtamaan alaa sairaanhoitajasta eläinlääkäriksi – "Se pääsi tosi pahaksi, ennen kuin älysin puhaltaa pelin poikki"
12
Maailmalla yritetään horjuttaa oikeusvaltiota – Korkeimman oikeuden uutta presidenttiä Tatu Leppästä viime aikojen ilmiöt mietityttävät

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ei varoituksia.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image