Pohjois-Suomi

Takatalvi rikkoi läm­pö­ti­laen­nä­tyk­siä Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa – perjantai paikoitellen kylmin koko mit­taus­his­to­rian aikana

Takatalvi iski Pohjois-Pohjanmaalle ja Kainuuseen, kertoo Ilmatieteen laitos. Lämpötilahistoriaa tehtiin muun muassa Haapavedellä, jossa perjantain ylin lämpötila oli yhden asteen pakkasen puolella. KUVA: Jukka-Pekka Moilanen
Pohjois-Suomi 3.5.2019 21:46 | Päivitetty 3.5.2019 21:47
Mirko Siikaluoma

Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa mitattiin päivän ylimpinä lämpötiloina jopa koko mittaushistorian matalimpia lukemia, joita on koettu toukokuun kolmantena päivänä.

Lämpötilahistoriaa tehtiin Haapavedellä yhden asteen pakkaslukemilla, Vaalan Pelsossa (-0,9 celsiusta), Siikajoella Ruukissa (-0,8 astetta) sekä Hailuodon Keskikylällä (-0,5 astetta). Kajaanin lentoaseman mittausasemalla mitattiin toukokuun kolmannen päivän historiallisesti matalin lämpötila -0,6 asteella.

– Mittaushistorian uusia ennätyksiä tehtiin alueen eteläpuolella. Esimerkiksi Kuusamon Juumassa päivän ylin lämpötila oli tavanomainen vuodenaikaan nähden, Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Iiris Viljamaa kertoo.

Pakkanen laski matalimmilleen Pyhäjärven Ojakylässä, jossa päivän ylin lämpötila oli -1,4 astetta. Ojakylästä ei kuitenkaan ollut saatavissa historiallista vertailukohtaa.

Ilmatieteen laitos kertoi Twitterissä takatalven iskeneen Pohjois-Pohjanmaalle, Kainuuseen ja Pohjois-Savoon.

Katso paikkakuntakohtainen sääennuste Kaleva.fi:n Sää-sivulta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (62)

Se vaan on tämä kasvihuoneilmiö tällainen. Tietää lisää veroja ja muita pakkomaksuja suomalaisille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa on ajettu leipäviljan varmuusvarastoja alas järjestelmällisesti muutaman vuoden ajan, jotta viljelijät voisivat kuitata tuotteestaan suuremman hinnan pienentyneiden varastojen takia. NYT pitää viljelijöitä alkaa oikeasti tukemaan, jotta viljaa saataisiin varastoiduksi nälkäisen Suomen kansan tarpeisiin ilmaston kylmetessä, kasvukauden lyhentyessä ja satojen tuhoutuessa. Poliittinen päätös on tehtävä heti ja sille on rahat kaivettava mistä hyvänsä.

Suurkatoa pelätessä toivon ihmisen aiheuttaman ilmastonmuutoksen todella toteutuvan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko kylmä aalto enne tulevasta vai sääilmiö? Pienemmästä vinkkelistä, NASA:n satelliittimittausten mukaan pohjoisen napajään vuotuinen peittoala on ollut minimissä vuonna 2016, ja sen jälkeen ollaan oltu kasvu-uralla - mitä tämä kertoo? Tietoa tulee koko ajan lisää, tilanteet muuttuu ja ilmasto on kaoottinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä ole lämpenemistä näkynyt. Talvikin alkoi taas jo marraskuussa ja loppui maaliskuussa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jääkausi tulossa, niin kuin aikanaan tutkijat sen totesivat. Maapallon lämpenemis-jäähtymissyklin voi katsoa wikipediasta nimellä jääkausi. Ihminen luulee hallitsevan luontoakin, mutta siinä erehtyy. Ihmisen vaikutus ilmastoon on kuin pieru saharaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luonto lopulta tekee juuri niin kuin haluaa ja maailma muuttuu joko luonnon tai ihmisen vaikutuksesta. Meidän täytyy kehittyä selvitäksemme muutoksista. Sellainen äärikonservatismi, että maailma luonnostaan pysyisi ikuisesti lämpötilan ja meren pinnan tason suhteen samanlaisena, tai että ihmisellä olisi joku supervoima pitää maailma ikuisesti samanlaisena, kuuluu samaan sarjaan maakeskeisen, aurinkokeskeisen ja omanapakeskeisen maailmankuvan kanssa. Jos sitä ympäristöä muokataan jatkuvasti kiihtyvällä vauhdilla 7600 miljoonan ihmisen (ja kasvaa) voimalla, onko ihme jos lopulta tavalla tai toisella jotain muuttuu? Eikä se muutos lopu siihen jos 5,5 miljoonaa ihmistä siirtyy kangaskasseihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei Toukokuun alkuun sattunut lumimyräkkä ole mikään takatalvi vaan kuuluu kevään ilmiöön silloin -tällöin. Se, jos Kesäkuullä tulee miinus-kelit ja sataa 10-20cm lunta, niin silloin voidaan tod. puhua takatalvesta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pakkasta on ollut jopa -1,4 astetta. Otsikossakin rehvastellaan lämpötilaennätyksillä. Ei minkäänlaista suhteellisuudentajua. Melkoista isottelua asian suhteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ensi viikolla lämpenee ja ilmastomuutosuskovaiset pääsevät taas kauhistelemaan kuinka maapallo tuhoutuu. Vakavasti ottaen, eipä taida meidän toimet auttaa globaaliin muutokseen. Ilmasto muuttuu, eikä kukaan sille mitään voi. Ilmasto ei ole stabiilissa tilassa vaan muuttuu pitkällä aikavälillä kuten on aina muuttunut. Ilmaston kylmenemistä ja vuoroin lämpenemistä on tapahtunut jo ennen ihmisen ilmestymistä naapallolle. Juu silloin ois ollut mannerlaatat erkanee ahdistujia... tosin tuosta on hankala löytää syy yhteyttä ihmiseen, mutta pointti on se että maapallo muuttuu haluaimme tai emme. Sen verran vielä että toimet ilmastomuutksen estämiseksi mulle passaa, eipä tuosta haittaakaan ole, mutta muistakaa kuplassa eläjät että kaikilla ei ole mahdollisuutta eikä varaa kulkea julkisilla ja hankkia sähköautoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän tämä ole mikään takatalvi, kun ei ole vielä kesäkään tullut. Aivan normaalia toukokuun alun säitä näille korkeuksille. Sen sijaan viime viikkojen lämpöaalto ei ollut normaalia kevättä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Takatalvi tuleekin kun kevät on virallisesti alkanut. Näin tässä nyt on vain käynyt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kertokaapa tyhmälle miten ilmastonmuutos näkyy ulkona verrattuna vaikkapa 80 lukuun. Yksikin asia kiitos. Tämä kun tuntuu ahdistavan ihmisiä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilmasto on lämmennyt samalla tavalla kuin se lämpeni 1920 ja 1030 luvulla. "Ilmastonmuutos" on uskovaisten termi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä maapallon ilmastomuutos täällä korvessa 80 cm lunta ja pilkkijäät jos on missä se näkyy Ei täälä Itä-Kairassa.Ilmeisesti tiedemiehillä kiistaa lämpiääkö ilma vain maapallon minun näkemys on lämpö tulee maapallon ytimestä eikä ilmakehästä joka heijastuu merien lämpenemiseen jolle voida mitää voisi sanoa Auringokin palaa loppuu ja sammuu"Elikkä nauttikaa päivistä maapallo saattaa räjähtää minä hetkenä hyvänsänä..kompanssitkin näytää jo'mitä sattuu mangeetti napaisuus vaihtumassa..Puskin Itä-rajalta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tätäppä se ilmastonmuutos juurikin aiheuttaa, kovia tuulia , sateita, jne... Nyt juuri sateita , tällä kertaa lumenmuodossa. Nämä tulee yleistymään. Turha viisastella ettei näin olisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä EI olisi varma merkki ilmastonmuutoksen aiheuttamasta säästä? Milloin katsoisit ilmastonmuutoksen päättyneen?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän se siitä lämpeneko se kasvishuoneilima iskee ollaanhan me jo vuosia siitä kalliisti maksettu... sitä ootellessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (62)

Uutisvirta

23.8.
Tältä näytti ilmakitaransoiton MM-kisoissa vuonna 2019, voittaja tuli tällä kertaa Yhdysvalloista
23.8.
Tihkusade ei vienyt virettä ilmakitaroista Oulussa – vuoden 2019 voittaja on yhdysvaltalainen The Marquis
23.8.
Lumijokinen Elian Web hurjassa vauhdissa Ruotsissa – murskasi sekä oman ennätyksensä että Bergsåkerin rataennätyksen
23.8.
Lapin kesästä on vaikea kehittää talven veroista sesonkia, joten Markku Inkilä antoi Revontulikylälleen myös oman kesänimen
23.8.
Haikarat Lukijalta
23.8.
Suomi yrittää vaikuttaa Brasiliaan naudanlihan kautta – S-ryhmässä ja Lidlissä brasilialaislihaa myydään vain nimeksi
23.8.
Mika Nurmela oli Kaleva Cupin tähtijuniori 1983 – Video näyttää, kuinka tuleva ammattilainen ampui ratkaisevan rankkarin ylänurkkaan Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Työvoimapula?

Jos olisit tuossa edessäni vetäisin turpaan. Todellakin...nuorilla on eri arvot. Heitä ei haittaa vaikka vanhukset makaa... Lue lisää...
Vai ei ole pula

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image