Pohjois-Suomi

Taivalkosken rata halutaan avata

Kontiomäen risteysasemalta Paltamosta Taivalkoskelle johtavan, noin 200 kilometriä pitkän radan osuus välillä Pesiökylä–Taivalkoski suljettiin liikennöintikelvottomana 2004.
Pohjois-Suomi 15.9.2011 7:56
Petri Hakkarainen
Kainuussa ja Koillismaalla herätellään henkiin ajatusta Taivalkosken junaradan avaamisesta liikenteelle. Aloitteen mukaan sitä tarvitaan malmin, puun ja matkustajien kuljettamiseen. Alueen kuntien ja kehitysyhtiöiden työryhmä esittää myös radan jatkamista Rukan kautta Sallaan tai Kemijärvelle.

Kontiomäen risteysasemalta Paltamosta Taivalkoskelle johtavan, noin 200 kilometriä pitkän radan osuus välillä Pesiökylä--Taivalkoski suljettiin liikennöintikelvottomana vuonna 2004.

Kontiomäeltä Pesiökylän kautta Ämmänsaareen vievä rataosuus on vielä tavaraliikenteen, pääasiassa raakapuukuljetusten käytössä. Huonokuntoisella radalla on 40 kilometrin tuntinopeusrajoitus.

Taivalkosken kunnanjohtaja Jukka Mikkonen uskoo, että Mustavaaran kaivoksella päätään rakennustöihin jo muutamassa vuodessa. Louhittavaa riittää arviolta ainakin 15--20 vuoden ajaksi.

"Kun kaivos jälleen avataan, se tarvitsee rautatiekuljetuksia. Malmi ei kuitenkaan yksin riitä. Kiskoilla kulkisivat myös puu ja ihmiset", Mikkonen uskoo.

Lue lisää torstain Kalevasta!

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

140
Puheenaihe: Torjuuko Ruotsi koronaa viisaammin kuin Suomi? "Tämä on sellainen kysymys, johon en voi vastata kyllä tai ei"
53
Omistajaohjausministeri Tuppurainen patistaa kohtuuteen johdon palkkioissa kriisissä: "On oikein, että myös johto osallistuu taakanjakoon"
42
Suomen syntyvyys lähti alkuvuoden 2020 aikana nousuun vuosikymmenen mittaisen laskun jälkeen – "Jatkosta ei voi tietää", Väestöliiton johtaja huomauttaa
35
Ensimmäinen koronakuolema Pohjois-Pohjanmaalla, Suomessa kuolleita yhteensä yhdeksän – OYSin 15 työntekijää ja kolme ensihoitajaa altistunut koronalle
30
Koronakauden uudet tuulet apteekeissa: Nyt lääkkeet voi Oulun seudulla tilata autoon tai kotiin, lääkkeitä kuskataan jopa jalan – jotkut ovat yrittäneet ostaa koronalääkettä
28
Poliisi käännytti päivän aikana yli 600 autoilijaa – useat yrittäneet päästä rajan ylitse ilman välttämätöntä tarvetta
25
Pääkaupunkiseudulla asuva mies ajoi huumepäissään Oulun keskustassa – autosta löytyi huumeita, laiton patukka ja eteläsuomalainen nainen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Nyt ei ole oikea aika revitellä pörssisijoituksilla?

Eihän se mitään ahneutta ole, päinvastoin, sijoittaminen koituu kaikkien hyödyksi Lue lisää...
nyt sijoittamaan

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

28.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image