Pohjois-Suomi

Taivalkosken rata halutaan avata

Kontiomäen risteysasemalta Paltamosta Taivalkoskelle johtavan, noin 200 kilometriä pitkän radan osuus välillä Pesiökylä–Taivalkoski suljettiin liikennöintikelvottomana 2004.
Pohjois-Suomi 15.9.2011 7:56
Petri Hakkarainen
Kainuussa ja Koillismaalla herätellään henkiin ajatusta Taivalkosken junaradan avaamisesta liikenteelle. Aloitteen mukaan sitä tarvitaan malmin, puun ja matkustajien kuljettamiseen. Alueen kuntien ja kehitysyhtiöiden työryhmä esittää myös radan jatkamista Rukan kautta Sallaan tai Kemijärvelle.

Kontiomäen risteysasemalta Paltamosta Taivalkoskelle johtavan, noin 200 kilometriä pitkän radan osuus välillä Pesiökylä--Taivalkoski suljettiin liikennöintikelvottomana vuonna 2004.

Kontiomäeltä Pesiökylän kautta Ämmänsaareen vievä rataosuus on vielä tavaraliikenteen, pääasiassa raakapuukuljetusten käytössä. Huonokuntoisella radalla on 40 kilometrin tuntinopeusrajoitus.

Taivalkosken kunnanjohtaja Jukka Mikkonen uskoo, että Mustavaaran kaivoksella päätään rakennustöihin jo muutamassa vuodessa. Louhittavaa riittää arviolta ainakin 15--20 vuoden ajaksi.

"Kun kaivos jälleen avataan, se tarvitsee rautatiekuljetuksia. Malmi ei kuitenkaan yksin riitä. Kiskoilla kulkisivat myös puu ja ihmiset", Mikkonen uskoo.

Lue lisää torstain Kalevasta!

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

10:42
Kolmesataa hollantilaista halpisautoa hurautti Oulun kautta Ruotsiin – Tarkastiko poliisi enintään 500 euroa maksaneiden ajopelien kuntoa?
10:23
Kaleva oikaisee
10:18
Rekan jarrut kärysivät – Molemmat ajokaistat avattu nyt liikenteelle Kuusamontiellä
10:12
Ulkoministeriö: Suomen suurlähetystön toimintaa on tutkittu Turkissa jo kuukausien ajan: "Epäillään, että tätä järjestelmää on käytetty väärin"
10:09
Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksen tehtävämäärissä huomattava kasvu – Riskienhallintapäällikkö: "Mitä ihmiset puuhastelevat lähtiessään töistä kotiin?"
9:51
Korkein oikeus ei myöntänyt Nokian teippisurmaajalle valituslupaa
9:46
KRP ja Rajavartiolaitos tutkivat: Suomen Ankaran-suurlähetystöstä myönnetty Schengen-viisumeita väärin perustein – selviteltävinä satoja viisumeita

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltayöstä alkaen Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen, Satakunnan, Kanta-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen, pöllyävän lumen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

200 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Amerikkalaisprofessorin väitös; Suomi olisi voinut välttää talvisodan

Jopas on herra Stephen Kotkinilla s.17.2.1959 puheet ja tutkimustulokset. Suomi oli itsenäinen maa, joten miksi Stalin h... Lue lisää...
Sotamies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image