Pohjois-Suomi

Syyttäjä: Mies sytytti talon palamaan ja yritti tappaa ex-puolisonsa ja lapsensa Ylitorniolla – vaaditaan tuomiota murhan yrityksistä ja useista muista rikoksista

Pohjois-Suomi 17.2.2020 11:15 | Päivitetty 18.2.2020 10:29
Heidi Peltonen

Lapin käräjäoikeudessa luettiin maanantaina syytteet miehelle, jonka epäillään sytyttäneen talon palamaan Ylitorniolla viime elokuussa. Raanujärven tien varrella sijaitsevassa talossa oli sisällä kolme henkilöä, kaksi aikuista ja yksi lapsi.

Syyttäjä vaatii miehelle ehdotonta vankeusrangaistusta muun muassa kahdesta murhan yrityksestä, törkeästä kotirauhan rikkomisesta, törkeästä vahingonteosta, oikeudenkäytössä kuultavan uhkaamisesta, vahingonteosta ja rattijuopumuksesta. 

Syyttäjän mukaan tekohetkellä 24-vuotias mies tunkeutui puolitoistakerroksisen omakotitalon yläkertaan kiipeämällä parvekkeelle ja rikkomalla parvekkeen oven lasin. Tämän jälkeen hän yritti syyttäjän mukaan tappaa entisen puolisonsa ja heidän yhteisen lapsensa sytyttämällä talon tuleen. 

Syyttäjän mukaan mies oli levittänyt talon yläkerran lattialle bensiiniä. Samaan aikaan nainen ja lapsi olivat piiloutuneina yläkerrassa sijaitsevaan vessaan. Syyttäjän mukaan mies oli sytyttämässä paloa, kun nainen ja lapsi pakenivat wc.stä. 

Syyttäjän mukaan mies seurasi pakenevaa naista ja lasta teräaseen kanssa. Nainen pääsi kuitenkin pakenemaan lapsensa kanssa talosta ulos. Samassa talossa ollut nainen oli pysäyttänyt ohikulkijan auton, jonka kyydissä kaikki kolme pääsivät pakenemaan paikalta.

Syyttäjä toteaa haastehakemuksessa, että teko jäi yritykseksi asianomistajien päästyä pakemaan paikalta. Syyttäjän mukaan teko on tehty harkiten, sillä mies oli tunkeutunut asuntoon väkivalloin varustautuneena esimerkiksi tulentekovälineillä, bensiinillä ja useilla teräaseilla. Lisäksi hän oli tehnyt puhelimellaan useita hakuja esimerkiksi tappamiseen ja pikaiseen maasta poistumiseen liittyen. Syyttäjän mukaan hän oli myös aiemmin uhkaillut entistä puolisoaan tappamisella. 

Syyttäjän mukaan teko on tehty erityisen raa'alla ja julmalla tavalla yrittäen polttaa entinen avopuoliso ja yhteinen vuoden ikäinen lapsi elävältä. Syyttäjä toteaa, että mies on yrittänyt toteuttaa päättäväisesti surmaamispyrkimystään niin, että hän lähti ajamaan asianomistajia takaa teräaseen kanssa polttamisen epäonnistuttua.

Syyttäjän mukaan sytytti talon palamaan asunnon alakerrassa sijaitsevasta huoneesta. Talo tuhoutui palossa käyttökelvottomaksi ja syyttäjä vaatii miehelle rangaistusta myös törkeästä vahingonteosta. 

Lisäksi haastehakemuksessa todetaan, että mies otti luvatta käyttöönsä auton talon pihasta. Syyttäjän mukaan hän ajoi autoa päihtyneenä ja sytytti ajoneuvon tuleen. 

Kiistää murhan yritykset, myöntää osan syytteistä

Mies kiistää vastauksessaan syytteen kahdesta murhan yrityksestä. Hänen mukaansa hänen tarkoituksenaan on ollut uhota talon sytyttämisellä ja itsensä polttamisella, mutta ei surmata entistä puolisoaan tai lastaan. Hän kiistää myös juosseensa naisen perässä teräase kädessään. Vastauksen mukaan hän piti kädessään pitkää sytytintä. Lisäksi hän kiistää, että olisi toiminut vakaasta harkinnasta. 

Vastauksessaan hän myöntää tunkeutuneensa taloon ja sytyttäneen sen palamaan syyllistyen näin törkeään kotirauhan rikkomiseen ja törkeään vahingontekoon. 

Sen sijaan lähestymiskiellon rikkomiseen ja oikeudenkäytössa kuultavan uhkaamiseen liittyvät syytteet mies kiistää vastauksessaan. 

Miestä on jo aiemmin epäilty useista rikoksista entistä puolisoaan kohtaan. Hänet oli määrätty lähestymiskieltoon tätä kohtaan. 

Käräjäoikeus antaa tuomionsa asiassa myöhemmin. 

Juttua muokattu 18.2. kello 10.29: Epäilty rikos ei tapahtunut Raanujärvellä sijaitsevassa talossa, vaan Ylitorniolla Raanujärventien varrella sijaitsevassa talossa.  

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Uutisvirta

19:35
Somessa hitiksi noussut kuva rapusta, jossa ilmoitettiin lauluharjoituksista talon asunnossa ei ollutkaan aprillipila – lapun jättänyt Karita Mattila haastattelussa.
19:31
Kevään valmistujaisjuhlille etsitään uutta ajankohtaa – pääsykokeet halutaan yhä järjestää normaaliaikataulussa
19:20
Päivän kotoiluvinkki: Vaihda multa viherkasville ja kasvata itse minipaprikoita tai chilejä
19:16
Vainajaa ei enää pääse katsomaan ennen siunaamista – hautajaisissa kymmenen henkilön ylärajasta voidaan joustaa, muissa kirkollisissa tilaisuuksissa raja on tiukempi
19:04
Suomen kansalaisia on jumissa Venäjällä – helsinkiläinen Alla Stepanova odottaa viranomaisilta päätöstä, joka mahdollistaisi kaksoiskansalaisen paluun kotiin Tilaajille
19:00
Oulu Sinfonian käyrätorvisti Pasi Salminen harjoittelee korona-aikana kotonaan, koska "koripalloilijoille loistavalla 70 prosentin osumatarkkuudella muusikosta ei tule miljonääriä, vaan työtön" Tilaajille
18:36
Putin lupasi venäläisille palkallista koronalomaa kuun loppuun – auki jäi, mistä rahat palkanmaksuun otetaan
61
Vantaa tekee lentoasemalla koronatestejä, toimia harkittiin läpi maaliskuun, yli 200 000 matkustajaa ehti saapua, päätös vasta viime viikolla – "Tilanne ollut ministeriöjohtoinen"
59
Vastaanottoyksikön johtaja: Maahanmuuttovirasto on valmiina vastaanottamaan turvapaikanhakijoita Kreikasta, mikäli toimeksianto tulee
42
Välipäivän jälkeen taas kaksi uutta koronakuolemaa Suomessa – tauti on vaatinut nyt 19 ihmisen hengen
39
Koronatartuntojen määrä kääntyi uudelleen nousuun - tartuntoja tulee lisää nyt eri puolilla maata
36
Etäopetuksen laatuun tulee kiinnittää huomiota – etäopetusta ei ole se, että Wilmassa lähetetään ohjeita ja kirjalliset vastaukset pyydetään palauttamaan Wilmaan Lukijalta
33
Pohjois-Pohjanmaalla kolme uutta koronatartuntaa, hoidossa edelleen neljä potilasta – OYS siirtää kiireettömiä vastaanottoaikoja syksylle
29
Osingot tulisi maksaa – osinkotulot ovat monelle tarpeellinen lisä jatkuvasti ostovoimaansa menettävän eläketulon jatkeeksi Lukijalta

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Etelä-Karjalan, Keski-Suomen, Etelä-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi keskiyöstä alkaen Satakunnan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

En ymmärrä yrittäjien "ahdinkoa"

332 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

siipeilijöitten ytk.kassa ei pysty maksamaan työttömille korvauksia ajoissa??Puhkeaako kupla??

YTK:n kyvyttömyys maksaa normaalisti siipeilijöiden päivärahaa osoittaa, että työnantajien perustama YTK on keskittynyt... Lue lisää...
Kupla puhkeaa

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

2.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image