Pohjois-Suomi

Suomen keskipiste on yhä Piippolassa

Uusimman mittauksen mukaan Suomen keskipiste ei ole siirtynyt mihinkään Piippolasta.
Pohjois-Suomi 28.4.2003 17:59
STT
Suomen maarajojen mukainen keskipiste sijaitsee edelleen Piippolan kunnassa.

Tämä on varmistunut maanmittauslaitoksen kehittämiskeskuksen uusimmissa mittauksissa, jotka se teki Siikalatvan seutukunnan toimeksiannosta. Tulokset julkistettiin Piippolassa maanantaina.

Kiista keskipisteen sijainnista on saanut jo hupaisia piirteitä, jossa myös tunteet ovat olleet pinnalla.

Piippolan mainetta keskipisteen haltijana ovat olleet omimassa useat kunnat mutta erityisesti naapuri Kärsämäki, joka Piippolan kunnanjohtajan Jouni Perälän mukaan viime vuoden alkupuolella näyttävästi uutisoi keskipisteen siirtyneen Piippolasta Kärsämäelle.

"Siirtymisväite on virheellinen. Suomen keskipiste on edelleen Piippolan kunnassa", kunnanjohtaja napauttaa.

Hänen mukaansa uusinta mittausteknologiaa hyväksi käyttäen Suomen keskipiste on yhä hämmästyttävän lähellä sitä paikkaa, johon se vuonna 1958 määritettiin.

Niin nyt kuin 45 vuotta sitten Suomen keskipiste sijoittui Piippolan ja Kestilän väliselle asumattomalle suoalueelle noin kymmenen kilometriä Piippolan kirkonkylästä koilliseen.

Perälä sanoo, että ehkä osin vahingossakin, keskipisteen paikka järkevästi päätettiin jo vuonna 1958 siirtää suolta nelostien varteen Leskelän kylään. Paikalle perustettiin matkailukohde Suomen Keskipiste.

"Näin keskipisteen paikkaa ei tarvitse koko ajan siirtää", Perälä lisää ja huomauttaa, että vuosittainen maankohoumakin huomioon ottaen keskipiste pysyy Piippolassa. Niin Piippolan kunnanjohtajaa Perälää kuin Siikalatvan seutukuntajohtajaa Hannu Saarista risoo Kärsämäen aktiivinen uutisointi siitä, että keskipiste olisi siirtynyt pois Piippolasta.

Mustasukkaisia miehet eivät keskipisteestä tunnusta olevansa, mutta he kaipaisivat Kärsämäen kunnan johdolta "rehtiä ja reilua" oikaisua asiaan.

Perälän mukaan julkisuudessa keskipisteen siirtymisen Piippolasta Kärsämäelle mainittiin johtuneen Suomen aluevesirajojen vuonna 1995 tapahtuneesta laajenemisesta.

"Peruste on teoreettisestikin mahdoton, koska aluevesirajojen muutos ei voi vaikuttaa maa-aluiden rajojen mukaisesti määritellyn keskipisteen sijaintiin", Perälä huomauttaa.

Asian vakuudeksi Siikalatvan seutukunta mittautti keskipisteen myös Suomen aluevesirajojen mukaisesti.

Perälä sanoo, ettei tämänkään mittaustavan mukaan keskipiste osu Kärsämäelle vaan Haapajärven kaupungin Kuusaan kylään.

Kärsämäkeenkin keskipisteen määritteli Maanmittauslaitos. Piippolassa uskotaan, että kyseessä oli mittausvirhe.

Perälä sanoo, ettei keskipisteen määrittely ole "elämää suurempi asia", mutta ihmeen suuri merkitys sillä on alueen ihmisten identiteetille.

Piippolan kunta sekä siellä toimivat yritykset ja yhdistykset ovat hyödyntäneet keskipistettä markkinoinnissaan, ja myös Siikalatvan seutukunta on lisännyt tunnettavuuttaan keskipistealueena.

Keskipisteen myötä on syntynyt lukuisia hankkeita, joista viimeisin on keskipisteen tuntumaan juhannuksen jälkeen avattava Piippolan Vaarin miljöö.

"Vuodesta 1995 lähtien rahaa keskipisteen kehittämiseen on käytetty yli miljoona euroa."

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Eikö Piippola voisi nykytyylin mukaisesti "tuotteistaa" tuota sijaintiaan hieman enemmän? Keskipiste -mukeja, paitoja, lakkeja jne. Toisi jonkin verran lisämatkailijoita ja -tuloja paikkakunnalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten tuo voi olla Suomen keskipiste kun ei ole pohjois-etelä suunnassa läheskään keskellä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Painotettu keskipiste. Kuulemani mukaan Suomen kartta ei kallistu kun sen laittaa nastalla seinään kiinni Leskelän kylän kohdalta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

24.5.
Oulun kaupunginjohtaja: Sote-uudistusta kehitettävä palvelut edellä, maakunnan verotusoikeuden vaikutukset selvitettävä perusteellisesti
24.5.
Lumotut sanat -festivaali kokoaa oululaisia lapsia ja perheitä kirjallisten asioiden äärelle kuukauden ajan
24.5.
Lyonissa kirjepommi haavoittanut useita ihmisiä – kukaan ei ole kuollut
24.5.
Talon lunastus ja purku tiehankkeen alta aiheuttivat haikean mielen – Iin ohitustiehanke saattaa alkaa toteutua luultua nopeammin, jo kymmenen vuoden päästä Tilaajille
24.5.
Kysyimme, ehtiikö vielä varata kampaajaa ensi viikon lopun valmistujaisia varten – "Muutamia vapaita aikoja on"
24.5.
Kumpi tienaa enemmän euroedustaja vai kansanedustaja? – Brysselissä tilille voi kilahtaa kuukausipalkkioiden ja kulukorvausten lisäksi tuhansien eurojen veroton päiväraha
24.5.
Sakari Mannisen Minna-äiti pyrkii seuraamaan poikansa jokaisen pelin, puolivälierän suoritus liikutti kyyneliin – Kaapo-koira kaipaa kotona isäntänsä rapsutusta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Koiran ulkoitus

Pyörätiellä jalankulkijalla on oikeus valita kumpaa reunaa kulkee, oli koira tai ei. Lue lisää...
Tämä fakta

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image