Pohjois-Suomi

Suomen keskipiste on yhä Piippolassa

Uusimman mittauksen mukaan Suomen keskipiste ei ole siirtynyt mihinkään Piippolasta.
Pohjois-Suomi 28.4.2003 17:59
STT
Suomen maarajojen mukainen keskipiste sijaitsee edelleen Piippolan kunnassa.

Tämä on varmistunut maanmittauslaitoksen kehittämiskeskuksen uusimmissa mittauksissa, jotka se teki Siikalatvan seutukunnan toimeksiannosta. Tulokset julkistettiin Piippolassa maanantaina.

Kiista keskipisteen sijainnista on saanut jo hupaisia piirteitä, jossa myös tunteet ovat olleet pinnalla.

Piippolan mainetta keskipisteen haltijana ovat olleet omimassa useat kunnat mutta erityisesti naapuri Kärsämäki, joka Piippolan kunnanjohtajan Jouni Perälän mukaan viime vuoden alkupuolella näyttävästi uutisoi keskipisteen siirtyneen Piippolasta Kärsämäelle.

"Siirtymisväite on virheellinen. Suomen keskipiste on edelleen Piippolan kunnassa", kunnanjohtaja napauttaa.

Hänen mukaansa uusinta mittausteknologiaa hyväksi käyttäen Suomen keskipiste on yhä hämmästyttävän lähellä sitä paikkaa, johon se vuonna 1958 määritettiin.

Niin nyt kuin 45 vuotta sitten Suomen keskipiste sijoittui Piippolan ja Kestilän väliselle asumattomalle suoalueelle noin kymmenen kilometriä Piippolan kirkonkylästä koilliseen.

Perälä sanoo, että ehkä osin vahingossakin, keskipisteen paikka järkevästi päätettiin jo vuonna 1958 siirtää suolta nelostien varteen Leskelän kylään. Paikalle perustettiin matkailukohde Suomen Keskipiste.

"Näin keskipisteen paikkaa ei tarvitse koko ajan siirtää", Perälä lisää ja huomauttaa, että vuosittainen maankohoumakin huomioon ottaen keskipiste pysyy Piippolassa. Niin Piippolan kunnanjohtajaa Perälää kuin Siikalatvan seutukuntajohtajaa Hannu Saarista risoo Kärsämäen aktiivinen uutisointi siitä, että keskipiste olisi siirtynyt pois Piippolasta.

Mustasukkaisia miehet eivät keskipisteestä tunnusta olevansa, mutta he kaipaisivat Kärsämäen kunnan johdolta "rehtiä ja reilua" oikaisua asiaan.

Perälän mukaan julkisuudessa keskipisteen siirtymisen Piippolasta Kärsämäelle mainittiin johtuneen Suomen aluevesirajojen vuonna 1995 tapahtuneesta laajenemisesta.

"Peruste on teoreettisestikin mahdoton, koska aluevesirajojen muutos ei voi vaikuttaa maa-aluiden rajojen mukaisesti määritellyn keskipisteen sijaintiin", Perälä huomauttaa.

Asian vakuudeksi Siikalatvan seutukunta mittautti keskipisteen myös Suomen aluevesirajojen mukaisesti.

Perälä sanoo, ettei tämänkään mittaustavan mukaan keskipiste osu Kärsämäelle vaan Haapajärven kaupungin Kuusaan kylään.

Kärsämäkeenkin keskipisteen määritteli Maanmittauslaitos. Piippolassa uskotaan, että kyseessä oli mittausvirhe.

Perälä sanoo, ettei keskipisteen määrittely ole "elämää suurempi asia", mutta ihmeen suuri merkitys sillä on alueen ihmisten identiteetille.

Piippolan kunta sekä siellä toimivat yritykset ja yhdistykset ovat hyödyntäneet keskipistettä markkinoinnissaan, ja myös Siikalatvan seutukunta on lisännyt tunnettavuuttaan keskipistealueena.

Keskipisteen myötä on syntynyt lukuisia hankkeita, joista viimeisin on keskipisteen tuntumaan juhannuksen jälkeen avattava Piippolan Vaarin miljöö.

"Vuodesta 1995 lähtien rahaa keskipisteen kehittämiseen on käytetty yli miljoona euroa."

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

No se, miten se lasketaan/mitataan. Yksi Suomen keskipiste löytyy myös Kestilästä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö Piippola voisi nykytyylin mukaisesti "tuotteistaa" tuota sijaintiaan hieman enemmän? Keskipiste -mukeja, paitoja, lakkeja jne. Toisi jonkin verran lisämatkailijoita ja -tuloja paikkakunnalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten tuo voi olla Suomen keskipiste kun ei ole pohjois-etelä suunnassa läheskään keskellä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Painotettu keskipiste. Kuulemani mukaan Suomen kartta ei kallistu kun sen laittaa nastalla seinään kiinni Leskelän kylän kohdalta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

18:00
Kuvagalleria: Nelivuotiselta tauolta palannut 22-Pistepirkko hurmasi yleisönsä Oulussa
18:00
107-vuotias Dagny Carlsson kirjoittaa blogia, koska ei halua pysähtyä: "Ei pidä uskoa, kun muut sanovat, ettei tuo sovi vanhoille ihmisille"
18:00
Arvio: 22-Pistepirkon zombie palasi Ouluun – loppuunmyyty paluukeikka oli odotettu tapaus bändin tahdissa nuoruutensa viettäneille ja uuden sukupolven faneille, katso keskiviikon keikka Tilaajille
17:31
Kolumni: Kun pääministeri lupasi pelastaa Paavo Posteljoonin, on hänen pelastettava ensi keväänä myös Sari Sairaanhoitaja
16:51
Suomi ei saa rangaistusta "pitch invasionista" – UEFA armahti kannattajien kentälle ryntäyksen, joka johtui historiallisesta miesten EM-kisapaikasta
16:50
Yle: Rami Hietaniemen painiura päättyy itsenäisyyspäivän Ruotsi-otteluun –  "Se on vähän niin kuin yhden elämän hautaisi"
16:34
Pääministeri Antti Rinne: Työehtoshoppailun kitkeminen työryhmiin – "Tietenkin tämä on työmarkkinatoimijoiden asia"
58
"Siihen loppui kasvilihan tarina" – Poutun käyttämä termi joutui pannaan, päätöksestä isot kulut ja toimitusjohtajalta kova purkaus
54
"Haastava, haastava" – Postilakon selvitysryhmällä on edessä hikinen viikonloppu, sillä maanantaina voi rysähtää tukilakkojen suma
33
Pääministeri Rinne: Postin pakettilajittelijoiden työehdot turvataan ja työehtoshoppailu loppuu
32
Oulun poliisi muuttaa suurilta osin Linnanmaalle – keskustaan tila asiakaspalvelulle, putkat pysyvät vielä Haukiputaalla
14
Rekat seisovat terminaaleissa ja jotkin aluksetkin satamissa – postilakon tukitoimet vaikuttavat varsinkin Pohjoismaiden ja Länsi-Euroopan liikenteeseen
13
Haapavedeltä lähtöisin oleva sketsiryhmä tekee paluun Yle Areenassa – Justimus lyö ronskisti sovinnaisuuden yli
13
Telian matkapuhelinverkossa perjantaina laajoja häiriöitä – ongelmat saatiin korjattua ennen viittä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

193 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Mistähän johtuu kaunasi oikeasti ay-liikettä kohtaan? Olet työnantaja joka on määrätty lakituvassa maksamaan lain mukais... Lue lisää...
tämä on jo vainoamis...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.11.

Fingerpori

22.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image