Pohjois-Suomi

Selvitys: Pohjois-Pohjanmaan päästöt vähenivät 18 prosenttia, Oulun päästöt kutistuivat 19 prosenttia

Tieliikenne aiheuttaa toiseksi eniten päästöjä Pohjois-Pohjanmaalla. KUVA: Vesa Joensuu
Pohjois-Suomi 10.2.2020 15:28 | Päivitetty 11.2.2020 11:11
Heidi Peltonen

Suomen ympäristökeskus SYKE on laskenut ilmastopäästöjen määrän ja kehityksen kaikille Suomen kunnille. Kuntien päästöt laskettiin ensimmäistä kertaa yhdenmukaisella laskentamenetelmällä. 

Päästöt laskettiin vuosille 2005-2017. Uusien laskelmien mukaan Pohjois-Pohjanmaan maakunnan päästöt ovat vähentyneet 18 prosenttia 12 vuoden aikana. 

Suurin osa maakunnan päästöistä aiheutuu maataloudesta (29 prosenttia), tieliikenteestä (23 prosenttia) ja kaukolämmityksestä (14 prosenttia). Sähkönkulutus aiheuttaa 11 prosenttia Pohjois-Pohjanmaan päästöistä. 

Eniten maakunnassa vähenivät kaukolämmön, öljyn ja sähkönkulutuksesta aiheutuvat päästöt. Vertailussa selvisi, että maakunnan laskennallisiin päästöihin vaikuttavat merkittävästi tuulivoimatuotannosta laskettavat päästöhyvitykset. Pohjois-Pohjanmaa on Suomen suurin tuulivoimamaakunta, sillä maakunnassa on 39 prosenttia koko maan tuulivoimasta.

Oulun päästöt vähenivät vertailuaikana yhteensä 19 prosenttia. Vertailuaikana eniten vähenivät teollisuuden päästöt. Teollisuuden aiheuttamat päästöt vähenivät vertailun mukaan yhteensä 35 prosenttia. 

Oulu kuuluu hiilineutraaliutta tavoittelevien kuntien valtakunnalliseen Hinku-verkostoon. Kyseiseen verkostoon kuuluvat kunnat ovat sitoutuneet tavoitteeseen vähentää päästöjään 80 prosenttia vuoden 2007 tilanteesta vuoteen 2030 mennessä. Verkosto perustettiin vuonna 2008. 

Pohjois-Pohjanmaalla verkostoon kuuluu tällä hetkellä yhdeksän kuntaa. Mukana ovat esimerkiksi Ii ja viimeisimpänä mukaan liittynyt Ylivieska. Ii on vähentänyt päästöjään vuosina 2007-2017 60 prosenttia, mikä on yksi suurimmista päästövähenemistä kaikkien Suomen kuntien joukossa.

Juttua muokattu 11. helmikuuta kello 11.11: Oulu ei kuulu Hinku-verkostoon, kuten jutussa aiemmin virheellisesti väitettiin. 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Ensimmäinen kysymys on, miksi vesivoimalle ei ole laskettu päästöhyvityksiä niille kunnille, joista vesivoimaa on riistetty toisen maailmansodan jälkeen ja jolla tuetaan lähes ilmaiseksi etelän kasvukeskuksia? Jos Pohjois-Suomessa tuotettu noin 2000 MWT:n vesivoima käytettäisiin pelkästään pohjoisissa provinsseissa, turvevoimalat voitaisiin lakkauttaa, jolloin päästöt vähenisivät merkittävästi. Sinänsä en oikein pysty kannattamaan Suomen ympäristökeskuksen innokkuutta verrata kuntia keskenään. Kaikilla kunnilla ei ole samoja taloudellisia mahdollisuuksia päästövähennyksiin, jota paitsi metsäisten kuntien hiilinieluja ei vertailussa ole otettu lainkaan huomioon. Siihenkin lienee SYKE:llä peruste, mutta toisaalta syyllistämiseltähän tämä varovasti sanottuna vaikuttaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö tässä ole käymässä niin, että teollisuus liputetaan ulos päästömääräysten vuoksi mm. Kiinaan? Sieltä tulee sutta ja sekundaa maailmanmarkkinoille vielä hyvin saastuttavilla laivoilla. Vaatteet hajoaa muutaman käytön jälkeen. Työkalut ovat kiiltäviä ja kestävät, kun niitä ei käytä. Kaukoidästä tulee autoja, mitkä ruostuvat muutamassa vuodessa jne.

Energiantuotanto on tärkeää, mutta turhaa kulutusta välttämällä ei tarvita uusiutuvaakaan energiaa. Lentoliikenne kasvaa jatkuvasti kymmeninen prosenttien vuosivauhdilla. Miksi vain autoilija ristiinnaulitaan liikennepäästöistä? Vero pitää kohdistaa myös lento- ja laivaliikenteeseen samalla verolla Co2- tonnien mukaan.

Tätä menoa tulee teollisuus ulosliputtamaan tuotannon maihin, missä ympäristöveroja ei peritä. Toisen lahkeelle pissaaminen ei ole kestävä ratkaisu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kylläpä sitä riittää tyhjästä tiedottamista aina vain ja lisääntyvässä määrin.
Luuleeko media, että tuollainen kiinnostaa ajattelevia ihmisiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jotta hiilineutraalius toteutuisi täytyisi silloin maakunnan sitoa itse se päästömäärä jonka tuottaa. Kaikki muu on puppua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On päässyt jo kun vertaa päästöjä asukaslukuun. Niin, oulu on todellakin taas kerran huonosti asiansa hoitanut, kuinkas muuten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Prosenteista on mukava puhua ja päästöjen pieneneminen on tietysti hyvä asia....Kiina sensijaan kasvattaa päästöjään ainakin vuoteen 2030 asti, prosentteina 30 %, mikä tarkoittaa sitä, että Kiinan päästöt kasvavat 3900 miljoonaa tonnia, ollen 2030 lähes 17000 miljoonaa tonnia...vertailuna Suomen päästöt ovat noin 55 miljoonaa tonnia. Kiinan päästöt siis kasvavat noin 5 kertaa Suomen kokonaispäästöjen verran vuodessa...eli jatkakaa päästöjen vähentämistä, sillä on iso vaikutus!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

varmaan jos ite saadaan nää laskea niin kaikkialla on päästöt laskenu, kohta varmaan joku Eu:n määrittämä taho etelä rysselistä ilmottaa että kaikkialla suomessa hiilikumpparit liian isot, antakaa lissää rahhaa ni ne pienenee...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viimeisen kymmenen vuoden aikana vähenivät myös ihmisten tulot Suomessa. Kumpi lie parempi, raitis ilma vai tyhjä työttömän ja köyhän vatsa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei, taustalla ei ole tuulimyllyjä vaan tuulivoimaloita. Tuulimylly on aivan eri asia, kuin tuulivoimala. Koittakaa nyt jo viimein kommentoida asioista niiden oikeilla nimillä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuulimylly on tuulimylly, eikä muuksi muutu! Saksassa on 29000 tuulimyllyä jotka ovat pian tiensä päässä, eli ongelmajätettä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Totta tuulimylly on tuulimylly ja tuulivoimala on tuulivoimala. Saksassa ei ole, kuin kolme tiedossani olevaa tuulimyllyä, tuulivoimaloita on sitäkin enemmän.
Saksassa ei ole yhtäkään ongelmajäte tuulivoimalaa, mutta koita sinäkin hiukan sivistää itseäsi niin onnistuu kommentointi ilman nolaamista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

1.4.
Oulun kaupunki myy Hietasaaren huvilat huutokaupalla – viiden myynnissä olevan huvilan kunto vaihtelee täysin remontoidusta romahdusvaarassa olevaan Tilaajille
1.4.
Yle: Sairaalat saivat varmuusvarastoista jopa kahdeksan vuotta sitten vanhentuneita hengityssuojaimia
1.4.
Uefa siirsi kaikki kesäkuun jalkapallomaaottelut – tanskalaistiedon mukaan naisten EM-kisat lykätty vuodella
1.4.
Oululainen Tinja-Riikka Korpela on päässyt Evertonin maalivahtina aistimaan englantilaisten intohimoa jalkapalloa kohtaan: "Se on henki ja elämä" Tilaajille
1.4.
Toukokuun tornien taisto peruttiin koronavirusepidemian vuoksi
1.4.
Vientikiellot iskevät omaan nilkkaan viennistä riippuvissa maissa – "Rajoituksia voi jäädä päälle, kun kriisi on ohi"
1.4.
Korona työllistää myös tulkkeja, kun hallituksen tiedotustilaisuudet tulkataan suorana viittomakielle – intensiivinen simultaanitulkkaus vaatii kokemusta: "Työ on kuormittavaa ja tilaisuudet sisältävät tärkeitä asioita" Tilaajille

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on aamulla huono Satakunnan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen ja Etelä-Savon maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi iltayöllä Satakunnan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan eteläosassa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

En ymmärrä yrittäjien "ahdinkoa"

277 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Tietämättömien piensijoittajien osakehölmöilyt

HEP \o/ Täällä yksi ymmärtämätön. Minä en oikeasti tiedä, mitä salkkuni yrityksille tapahtuu tulevaisuudessa. En edes ... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

2.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image