Pohjois-Suomi

Saksalaisen sota-aluksen epäillään loukanneen Suomen aluevesiä Raahen edustalla – lähes 150-metrinen fregatti suorittaa Poh­jan­lah­del­la jääkokeita

Baden-Württemberg on Saksan laivaston uusin ja luokkansa ensimmäinen alus. Se otettiin käyttöön kesällä 2019. Aluksen epäillään loukanneen Suomen aluevesiä Raahen edustalla. Arkistokuva. KUVA: EPA / EPA
Pohjois-Suomi 20.1.2020 14:45
Antti Karvonen

Pohjanlahdella on viime päivien aikana liikkunut saksalainen sota-alus, Baden-Württemberg -luokan fregatti. Maanantaina noin 50 kilometrin päässä rannikosta seilannut laiva suorittaa alueella jääkokeita.

Puolustusministeriön mukaan aluksen epäillään loukanneen Suomen aluevesiä lauantai-iltana Perämerellä Raahen edustalla. Aluksen reitti käy ilmi MarineTraffic-sivuston sijaintiedoista.

– Syvimmillään alus on ollut joitakin satoja metrejä Suomen aluevesillä, kertoo puolustusministeriön viestintäjohtaja Niina Hyrsky.

Alus vieraili viikko sitten Helsingissä, jossa myös yleisöllä oli mahdollisuus tutustua siihen. Vierailusta kertoivat muun muassa Ilta-Sanomat ja Suomen Sotilas -lehti. Satamavierailun jälkeen laiva suuntasi pohjoiseen.

Fregatin vierailu ja testaaminen Suomessa on suunniteltu etukäteen. Vieraiden valtioiden alusten liikkuminen Suomen vesillä on luvanalaista toimintaa, jota säätelee merivoimien esikunta. Luvassa on myös määritelty se alue, jolla alus saa liikkua.

Merivoimien tiedotuspäällikön Annele Apajakarin mukaan epäilty aluevesiloukkaus ei vaikuta fregatin aluslupaan, vaan se saa jatkaa jääkokeita normaalisti. Alueloukkauksen tutkinnasta vastaa rajavartiolaitos.

Kauanko 149,5-metrinen sotalaiva sitten tulee liikkumaan Merenkurkussa ja Perämerellä?

– Alusluvan alkamisesta tai päättymisestä ei voi kertoa tarkemmin, sillä asia on turvaluokiteltua tietoa. Yleensä vastaavan tyyppiset matkat eivät kuitenkaan ole kauhean pitkäaikaisia ja kestä kuukausikaupalla, Apajakari kertoo.

Jääkokeiden tarkoituksena on testata sota-aluksen toimintakykyä talvisissa olosuhteissa.

– Puhutaan sellaisesta käsitteestä kuin jäissäkulkukyky, joka liittyy siihen miten alus kestää ja käyttäytyy talvisissa olosuhteissa. Jos vähänkin liikkuu pohjoisemmilla merialueilla tämä kyky on ihan oleellinen, Annele Apajakari sanoo.

Eri valtioiden alusten suorittamat matkat ovat hänen mukaansa suhteellisen yleisiä. Suomen Sotilas -lehden mukaan laivastovierailut tammikuussa ovat kuitenkin harvinaisia.

– Erilaista tutkimustoimintaa järjestetään säännöllisesti eri valtioiden taholta, Apajakari toteaa.

Jäätilanne Pohjanlahdella on leudon talven vuoksi heikko, kerrotaan Länsi-Suomen merivartiostosta.

– Voisin veikata että jääkokeet eivät tule olemaan kovin häävit, Pohjanlahdella kun ei ole jäitä ollenkaan, sanoo Länsi-Suomen merivartioston kenttäjohtaja Kristian Hermansson.

Baden-Württemberg on Saksan laivaston uusin ja luokkansa ensimmäinen alus. Se otettiin käyttöön kesällä 2019.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (24)

Aluksen viimeaikaiset liikkeet paljastavat sen olevan pitkällä tiedustelu (vakoilu)matkalla pohjanlahdella. Perämeren pohjatutkimukset on tehty, ja nyt alus on samantaisessa tehtävässä Ruotsin aluemerirajan tuntumassa Söderhamn- Rauma tasalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei haittaa vaikka vaikka jäisivät Oulun ja Raahen satamaan pidemmäksikin aikaa.Kävivät testaan voiko noin isolla laivalla kääntyä näinkin pohjanperukoilla

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Harvinaisia ovat. Edellinen sotalaivavierailu oli vuosia sitten, kun yhteisen ilmasotaharjoituksen yhteydessä Pohjanlahdella vieraili Britti lentotukialus, mikä on onnistuttu peittelemään lähes täydellisesti. Samaan aikaan harjoiteltiin ilmatankkauksia Perämeren yllä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos olis ollut venäläinen alus niin some raivo olis ollut ällistyttävän järisyttävän iso. Nyt muutama rivi iltapäivälehdissä. Suunniteltua viestintää...?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Viesti poistettu

Muistanpa kun Yhdysvallat harjoitteli pari vuotta sitten maihinnousua Suomen Hankoon.
Suomalaiset olivat maaliosastona rannan puskissa.
Jääköhän meidän esikunnalta nyt jokin muotoseikka huomaamatta. Seikka joka ei ole pelkkä muotoseikka?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hassua että tämmöiset rimaa hipoen tilanteet ylittävät uutiskynnyksen, oli sitten Saksalainen laiva tai Venäläinen lentokone. Sitten jos asia olisi törkeä ja pitkäkestoinen, niin asian ymmärtäisi, mutta kait tällä jotkut tahot tekevät itsensä tarpeelliseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

uutisoinnin tarkoituksenahan on muistuttaa muita maita,
ettei tänne meille huomaamatta pääse rajojen yli hiipimään.

ollos huoleton, poikas valveil on

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei sillä ole edes jäitä tällä hetkellä ei taida jää kokeilu onnistua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (24)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

27.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image