Pohjois-Suomi

Sähkö nopeuttaa Kainuun junia

Pohjois-Suomi 1.12.2006 0:00
Hakkarainen Petri
Oulu-Kontiomäki-Vartius ja Kontiomäki-Iisalmi-ratojen sähköistys on valmis. Juhlajuna kutsuvieraineen ajeli Oulusta Kajaaniin torstaina. Uudet aikataulut otetaan käyttöön tammikuun 7. päivänä.

Sähköaikaan siirtyminen tietää matkustusmukavuuden lisääntymistä tuoreemman kaluston myötä sekä matka-aikojen lyhenemistä. Oulun ja Kajaanin välin sähköjuna taittaa vartin nopeammin, Helsingin matka-ajasta putoaa pois puoli tuntia. Myös vuoroja saadaan lisää.

Sähköistämisen tuoma laadun ja määrän lisääntyminen on lähes vienyt pois keskusteluista vielä syksyllä tunteita kuohuttaneen Helsingin yöjunavuoron lopettamisen. Kajaanin aseman kansalaisjuhlassa puhunut, Konsta Pylkkäsen hahmon ottanut kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Vesa Kaikkonenkin lupasi, ettei enää murehdi yöjunan perään, kunhan uudet vuorot ja junat pelaavat.

"Iisalmeen sähkörata saatiin jo 22 vuotta sitten, joten jo oli Kajaaninkin vuoro", Kaikkonen totesi sadoille asemalle kertyneille kainuulaisille.

Uutta sähköistystä rakennettiin 365 kilometriä. Rahaa vuona 2002 aloitettu urakka vaati ratatöineen ja kulunvalvontajärjestelmineen lähes 95 miljoonaa euroa.

Ratahallintokeskuksen (RHK) ylijohtaja Ossi Niemimuukko totesi, että rautatiet ovat taloudellisesti ja ekologisesti tarkasteltuna edullinen investointi yhteiskunnalle.

"Jatkosähköistykset rataverkoilla on tällä erää saatu päätökseen. Keskustelua uusista hankkeista toki käydään, mutta RHK:n kanta on, ettei sähköistyksestä enää saada merkittäviä verkollisia hyötyjä. Alueiden näkökulmasta asia tosin tuntuisi olevan toisin."

Niemimuukon mukaan rataverkon tulevaisuus ei näytä hyvältä kasaantuvien tarpeiden ja niukkenevan rahoituksen takia. Vähäliikenteisten ratojen kohtalosta onkin keskusteltava taas aivan lähiaikoina.

Uskoa tulevaisuuteen antavat Niemimuukon mielestä kuitenkin jo sovitut suuret ratahankkeet, joista yksi tärkeimmistä on Oulu-Seinäjoki-radan tasonnosto.

Ratarahojen niukkuuden otti esille myös VR Osakeyhtiön toimitusjohtaja Tapio Simos. Hän sanoi, että ratojen rahoitus on saatava nykyistä pitkäjänteisemmäksi, jotta nopeus- ja painorajoituksilta vältyttäisiin.

"Palvelua on silti pystyttävä yhä hiomaan. Matka-aikoja on lyhennettävä, vuoroja lisättävä, lippujen saatavuus varmistettava sekä matkustajainformaatiota ja täsmällisyyttä parannettava", Simos luetteli.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

31
Lakko ja työsulku uhkaavat viedä metsäalan työntekijöiltä lomapäiviä – Teollisuusliiton Aalto: "Ei se vahinko ole, sulkupäätöksen vaikutus on laskelmoitu"
26
Tutkimus Oulun poliisitalon sairastumisryöpyn syistä valmistui: Työtiloissa runsaasti myrkyllisiä bakteereita ja homeita
11
HS: Ulkoministeriön konsulipäällikkö syyttää ministeri Haavistoa pelolla johtamisesta
8
Reservin upseeriylennykset Pohjois-Suomessa – katso tästä nimilista ylennetyistä
7
Itsenäisyyspäivän marsseihin varaudutaan satojen poliisien voimin – Keskiviikkona poliisi kielsi uusnatsien mielenosoituksen, torstaina ilmoitettiin toisesta vastaavasta
5
Tuira kutsuu nyt jouluihmisiä - yhteisöllinen Titta på Tuira goes Christmas kokoaa väkeä ylilääkärin talolle lauantaina
5
Kolumni: Rinteen eron syyt lakaistiin kansanvallan maton alle – onko palapelin puuttuva pala sellainen, josta yksikään puolue ei halua puhua?

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia jalkakäytävät ovat aluksi erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Venäjän uhkaa ei ymmärretä!

328 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ylen gallup: Perussuomalaiset 24,3%

Katso vain Ruotsiin ja mieti sitten, että mikä asia on tärkeää. Lue lisää...
Haluatko kuolla kadu...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

6.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image