Pohjois-Suomi

Sähkö nopeuttaa Kainuun junia

Pohjois-Suomi 1.12.2006 0:00
Hakkarainen Petri
Oulu-Kontiomäki-Vartius ja Kontiomäki-Iisalmi-ratojen sähköistys on valmis. Juhlajuna kutsuvieraineen ajeli Oulusta Kajaaniin torstaina. Uudet aikataulut otetaan käyttöön tammikuun 7. päivänä.

Sähköaikaan siirtyminen tietää matkustusmukavuuden lisääntymistä tuoreemman kaluston myötä sekä matka-aikojen lyhenemistä. Oulun ja Kajaanin välin sähköjuna taittaa vartin nopeammin, Helsingin matka-ajasta putoaa pois puoli tuntia. Myös vuoroja saadaan lisää.

Sähköistämisen tuoma laadun ja määrän lisääntyminen on lähes vienyt pois keskusteluista vielä syksyllä tunteita kuohuttaneen Helsingin yöjunavuoron lopettamisen. Kajaanin aseman kansalaisjuhlassa puhunut, Konsta Pylkkäsen hahmon ottanut kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Vesa Kaikkonenkin lupasi, ettei enää murehdi yöjunan perään, kunhan uudet vuorot ja junat pelaavat.

"Iisalmeen sähkörata saatiin jo 22 vuotta sitten, joten jo oli Kajaaninkin vuoro", Kaikkonen totesi sadoille asemalle kertyneille kainuulaisille.

Uutta sähköistystä rakennettiin 365 kilometriä. Rahaa vuona 2002 aloitettu urakka vaati ratatöineen ja kulunvalvontajärjestelmineen lähes 95 miljoonaa euroa.

Ratahallintokeskuksen (RHK) ylijohtaja Ossi Niemimuukko totesi, että rautatiet ovat taloudellisesti ja ekologisesti tarkasteltuna edullinen investointi yhteiskunnalle.

"Jatkosähköistykset rataverkoilla on tällä erää saatu päätökseen. Keskustelua uusista hankkeista toki käydään, mutta RHK:n kanta on, ettei sähköistyksestä enää saada merkittäviä verkollisia hyötyjä. Alueiden näkökulmasta asia tosin tuntuisi olevan toisin."

Niemimuukon mukaan rataverkon tulevaisuus ei näytä hyvältä kasaantuvien tarpeiden ja niukkenevan rahoituksen takia. Vähäliikenteisten ratojen kohtalosta onkin keskusteltava taas aivan lähiaikoina.

Uskoa tulevaisuuteen antavat Niemimuukon mielestä kuitenkin jo sovitut suuret ratahankkeet, joista yksi tärkeimmistä on Oulu-Seinäjoki-radan tasonnosto.

Ratarahojen niukkuuden otti esille myös VR Osakeyhtiön toimitusjohtaja Tapio Simos. Hän sanoi, että ratojen rahoitus on saatava nykyistä pitkäjänteisemmäksi, jotta nopeus- ja painorajoituksilta vältyttäisiin.

"Palvelua on silti pystyttävä yhä hiomaan. Matka-aikoja on lyhennettävä, vuoroja lisättävä, lippujen saatavuus varmistettava sekä matkustajainformaatiota ja täsmällisyyttä parannettava", Simos luetteli.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

7
Mikko Rautalin opettaa nuoria sairaalakoulussa – Aknestikin ex-rumpali antaa kaikille perheille yhden vinkin: "Voisi olla ihan hyvä, että kotona keitetään pottuja neljän aikaan"
4
IS: Elisan pu­he­lin­myy­jät va­leh­te­li­vat asiak­kail­le – Yhtiön kä­si­tyk­sen mukaan käy­tän­tö oli pe­siy­ty­nyt ty­tär­yh­tiön Enia Oy:n Poh­jois-Suo­men myyn­ti­yk­sik­köön
2
Oulun joukkoliikenteen busseissa otettiin käyttöön ensimmäiset infonäytöt – kesän jälkeen näyttöjä löytyy lähes kaikista busseista
2
Äimärautio palkittiin Vuoden raviratana – tunnustusta tuli uudelle katsomolle ja tuomaritornille
2
Harry ja Meghan menettävät kuninkaalliset tittelinsä eivätkä saa enää valtion varoja – Kuningatar Elisabet: "Tuen heidän toivettaan itsenäisemmästä elämästä"
1
Jättirekkojen määrä moninkertaistui vuodessa – hankalimmat paikat tiukoissa käännöksissä ja matkalla pullakahville
1
Oululaiset eivät ole ottaneet kultuuripääkaupunkihanketta omakseen Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on erittäin huono aluksi Kainuun maakunnassa, Etelä-Lapissa sekä Koillismaalla lumipyryn ja lumisten teiden vuoksi.
Ajokeli on huono Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Keski-Lapissa sekä muualla Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Olen ansiosidonnaisella

135 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sairaanhoitajille 6,8 %n korotus

Sairaanhoitajille lisää palkkaa. Pysyy ala jatkossakin kiinnostavana kohteena opiskelijoille. Lue lisää...
EHDOTTOMASTI

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image