Pohjois-Suomi

Ruu­ti­kan­kaal­la kuuluu jo pauke – Limingassa sijaitseva am­pu­maur­hei­lu­kes­kus sai ensimmäiset SM-kisansa tänä vii­kon­lop­pu­na, vaikka vasta murto-osa radoista on käytössä

Ruutikankaan ampumaurheilukeskuksessa järjestetään viikonloppuna Compak sportingin SM-kisat. Nuorimmat osallistujat ovat alle 15-vuotiaita, ja kisaajina on myös senioreita ja naisia. Alueelle mahtuu monenlaista harrastajaa. KUVA: Janne Körkkö
Pohjois-Suomi 21.7.2019 13:07
Sonja Haapala

Ruutikankaan ampumaurheilu-keskuksesta on valmistunut vasta pieni osa, mutta toiveissa ovat suuret kansainväliset kilpailut jo parin vuoden päästä.

Ruutikankaan ampumaurheilukeskus näkee ensimmäiset suomenmestaruustason kisansa tänä viikonloppuna. Compak sportingin SM-kisat hallitsevat aluetta lauantaina ja sunnuntaina, ja paikalla on 140 kilpailijaa. Keskus ei silti suinkaan ole valmis.

– Rakentamisen alkuvaiheessa ollaan vielä. Seitsemän rataa on valmiina ja neljää käytetään nyt kisoissa, kertoo Ruutikangas oy:n toimitusjohtaja Timo Haataja.

Alue on lähes 100 hehtaarin kokoinen, ja valmistuessaan maailmankin mittakaavassa valtava ampumaurheilukeskus, jopa yksi suurimpia.

– Kun puhutaan hehtaareista, niin löytyy varmaan suurempiakin keskuksia. Ja jos puhutaan tietyn lajin ratojen määrästä, silloinkin löytyy isompia. Kyse on monipuolisuudesta. Meillä on kaikki ampumaurheilun radat, ja siinä ollaan varmasti Euroopan ja maailmankin suurimpien joukossa. Pystymme järjestämään isoja kisoja vaikka joka vuosi.

Ruutikangas rakennetaan isosti. SM-kisojen lisäksi alueella aiotaan järjestää kansainvälisiä kilpailuja. Tulevia kisoja ei kuitenkaan ole vielä lyöty lukkoon.

– Ensi vuodelle haemme SM-kisoja. Meille on jo tarjottu EM- ja MM-kisoja, mutta niitä emme voi ottaa vielä vastaan. Isot kisat ovat sitten tulevaisuudessa, esimerkiksi 2021 ja 2022. Fasiliteettien täytyy olla niitä varten niin hyvät, ettei täällä vielä voida järjestää. Emme halua järjestää huonoja kisoja, Haataja sanoo.

Aluetta on mahdollista käyttää tulevaisuudessa muuhunkin kuin harrastamiseen ja kisaamiseen. Ruutikankaan ampumaurheilukeskuksesta on Haatajan mukaan käyty jo keskusteluja Puolustusvoimien ja poliisin kanssa.

Lauantaina kisaamaan tullut konkari, pietarsaarelainen Rune Sundqvist, 68, on tyytyväinen puitteisiin. Suuri keskus tulee hänen mielestään ilman muuta tarpeeseen.

– Huippu! Radat ovat todella hienoja, Sundqvist kehuu.

Haataja kertoo, että keskuksen valmiit radat olisi tarkoitus avata harrastajille kisojen jälkeen. Keskeneräiset maarakennustyöt voivat tuoda kuitenkin mutkia matkaan luvan hakemiseen ympäristötoimesta.

Rune Sundqvist odottaa ampumisvuoroaan. Hän on harrastanut ampumaurheilua jo 60 vuotta. KUVA: Janne Körkkö

– Pitää miettiä, voisiko keskus olla auki esimerkiksi iltaisin. Asiasta keskustellaan ympäristötoimen kanssa heti kisojen jälkeen elokuun alussa, Haataja lupaa.

Ampumaurheilukeskuksen on alunperin ollut tarkoitus valmistua vuonna 2022. Haatajan mukaan kyseinen vuosi on edelleen tähtäimessä, mutta valmistuminen riippuu maarakentamisesta. Aikataulu voi venyä.

– Pyrimme siinä mielessä olemaan vihreitä, että uusiomateriaaleja käytetään niin paljon kuin mahdollista. Tarvitaan valtavia määriä materiaalia, ja maarakentaminen riippuu maa-aineksen saatavuudesta.

Alueella näkyy valtavia kasoja vanhoja renkaita, joista rakennetaan alueelle korkeita valleja. Renkaiden päälle tulee maa-ainesta. Haataja kertoo, että alueelle tarvitaan pelkästään renkaita 75 miljoonaa kiloa.

Seuraavaksi alueella valmistuvat hirviradat.

– Toivottavasti saadaan tänä syksynä järjestää hirvikokeita siellä. Mutta nämä kisat ovat nyt olleet prioriteetti, johon on laitettu kaikki paukut myös maarakentamisen puolesta, Haataja kertoo.

Ruutikangas

Oulun seudun ampumaurheilukeskus ry lähti kuusi vuotta sitten viemään eteenpäin ideaa Ruutikankaasta.

Tänä keväänä perustettiin yhtiö, joka ottaa vastuun keskuksen operatiivisesta toiminnasta. Yhtiön perustajajäseninä on Limingan kunta, Lumijoen kunta ja Oulun seudun ampumaurheilukeskus ry.

300 ampumapaikkaa, jotka sijoittuvat 35 radalle valmiissa ampumaurheilukeskuksessa.

Alueelle aiotaan rakentaa myös 400-paikkainen ravintola, 800 autopaikan pysäköintialue sekä helikopterikenttä.

Ruutikangas sijaitsee 30 kilometrin päässä Oulun keskustasta.

Alueella on mahdollista järjestää suuria kansainvälisiä kilpailuja kaikissa ampumaurheilun lajeissa ainoana ampumaurheilukeskuksena Suomessa.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (26)

Kuinka kalliiksi muodostuvat ratojen käyttömaksut satunnaiselle harrastajalle ? Vai onko tämä yleishyödyllinen ratkaisu ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mahtavaa!! Tätä on odotettu. Harrastusmahdollisuudet ja paikat ovat olleet hakusessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onpa hienoa, että Limingassa tuetaan kaikkia harrastuksia ja katsotaan rohkeasti tulevaisuuteen. Tällainen alue on tarpeen; harrastajia ja kilpailuita varmasti riittää! Hyvä Liminka!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihmettelen...Onko ampuminen urheilua??? Siis sotasankareita ei ole..on vaan urheilusankareita..jotka urheilivat eläviä ihmismaaleja kohti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kisoissa ei ammuta ihmisiä. Ampumalajeja on paljon, osa olympialajeja. Ampumaurheilu on urheilua. Myös mäenlasku ja pyöräily on urheilua, usko pois.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ajattelinkin etteikö kukaan kitise tästäkin ? Löytyihän se. Miten hiilijalanjälki, peittyykö hiekkaan.... hah hah

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

jokaisesta ammuntaa koskevasta keskustelupalstakirjoituksesta.

Muuten, jos sota-aikana ei olisi ollut vaikkapa suojeluskuntien kouluttamia ampujia, niin sinäkään et kirjoittelisi Juttutupaan yhtään mitään. - Jos sinä kirjoittelisit nykyisen Suomen alueella, niin sinä kirjoittelisit venäjäksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hieno on kuva! Mikä saa sinut ajattelemaan, että lentokorkeutta olisi liikaa? Ei ole enää lentokentän lähialuetta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt kun luin tämän, alkoi pauke häiritsemään. Vastustan tämänkaltaista häiriön aiheuttamista, ja paheksun syvästi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kun Oulun kaupunki mittasi Rannanperän suunnalla Hiukkavaaran ampumamelua, niin mittareihin ei tahdottu oikein saada lukemia Kuusamontien ja seudun mopopoikien aiheuttaman metelin vuoksi. Laukausäänet kuuluivat, mutta metelihaittaa niistä ei ollut. Silloinkin ainoat valittajat olivat niitä, jotka vastustivat ampumaurheilua vain periaatteesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Uusiomateriaaleja käytetään niin vähän kuin mahdollista". Päinvastoin niitähäntulisi käyttää. Romurenkaat on esim. niitä. Ilmainen vinkki. Tehkää alueelle lampi niin saatte siitä tarvitsemanne maa-ainekset valleihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ruutikankaan penkkoihin upotettuna löytyy kyllä uusiorenkaitakin - sellaisia, jotka ovat olleet varastosssa käyttämättöminä, mutta ovat vanhentuneet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei aina ymmärrä enkä voi missään nimessä hyväksyä tarpeetonta ammuskelua josta ilmasto kärsii, missä Iin vihreät?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja ei ne jaksaisi sinne asti pyöräillä. Autolla ei saa ajaa kun se sotkee maailman.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

luonnonsuojelujärjestöjen kantoja kuunneltiin. Kun luvat sitten saatiin, ei niistä tehty yhtä ainutta valitusta. Rakentaminen pääsi ilman turhia odotteluja käyntiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja taas noissa porukoissa kukaan ei ajattele sitä kuinka
paljon ilmasto kärsii. Meidän
kaikkien on osallistuttava ilmas-
totalkoisiin, myös näiden pys -
symiesten. Ampuminenkin li -
sää ilmaston lämpenemistä.
Missä kohta esim. jääkarhut
voivat olla yms. ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (26)

Uutisvirta

12:09
Stora Enso suunnittelee organisaatiomuutoksia Oulun tehtaan muuntamisen yhteydessä – Oulusta vähenee asiakaspalvelutehtäviä "merkittävällä tavalla"
11:53
Suomen suurimman petosvyyhdin WinCapitan korvauspäätökset annettaneen maaliskuussa – Korvauksia on haettu 29,7 miljoonan edestä
11:53
Pohjois-Pohjanmaan Ely-keskus myönsi yritystukia 2,7 miljoonaan euron edestä – katso jutusta tukea saaneet yritykset
11:39
Hakesiilossa syttyi tulipalo Kajaanissa
11:32
Ainakin seitsemän ihmistä on kuollut Chilen mielenosoituksissa – Metrolippujen hinnannousu sai aikaan väkivaltaisia protesteja
11:25
Suomalaistutkimus selvitti saksanpaimenkoirien lonkkavikaan liittyviä geenejä – löytönä mahdollisesti taudilta suojaava muutos
10:35
Myös kotiaskareet, kauppareissut ja muu kevyt liikuskelu edistävät terveyttä – UKK-instituutti julkisti uuden aikuisten liikkumisen suosituksen
200
Raksilan markettien tilalle rakennetaan asuintaloja – uusi kauppakeskus nousee pysäköintialueen paikalle
49
Eteläiset maakunnat himoitsevat Itä- ja Pohjois-Suomen EU-rahoja – Onko se moraalisestikaan kestävää, kysyy veteraanipoliitikko Seppo Kääriäinen
39
Oulussa on suurista kaupungeista maan alhaisin HPV-rokotekattavuus – myös alueen ympäristökuntien tilanne on huono
22
Avohakkuukielto on liian ehdoton, väittää Metsäteollisuus – kansalaisaloite menossa eduskuntaan tiistaina
16
"Tämä ei ole vihreä aalto, vaan tsunami" – Vihreät nousi vaalivoittajaksi Sveitsissä
15
Poliisi perustelee toimia Turkki-mielenosoituksessa sillä, että aiemmin rikottiin lähetystön ikkunat – Sisäministeri Ohisalo pyytää poliisilta selvitystä
13
Hallitus haluaa velvoittaa kiinteistönomistajat hankkimaan lisää sähköautojen latauspisteitä – myös autottomat voivat joutua maksajiksi

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi aamulla ja aamupäivällä Kainuun ja Lapin maakunnissa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Maataloustuet.

101 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Rikkaan ajatuksia

37 Etelä-Suomen Vasemmistonuoret tekivät taannoin bussiretken pääkaupunkiseudun vauraille asuinalueille, joissa asuu ”to... Lue lisää...
Elävästä elämästä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

21.10.

Fingerpori

21.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image