Pohjois-Suomi

Ruu­ti­kan­kaal­la kuuluu jo pauke – Limingassa sijaitseva am­pu­maur­hei­lu­kes­kus sai ensimmäiset SM-kisansa tänä vii­kon­lop­pu­na, vaikka vasta murto-osa radoista on käytössä

Ruutikankaan ampumaurheilukeskuksessa järjestetään viikonloppuna Compak sportingin SM-kisat. Nuorimmat osallistujat ovat alle 15-vuotiaita, ja kisaajina on myös senioreita ja naisia. Alueelle mahtuu monenlaista harrastajaa. KUVA: Janne Körkkö
Pohjois-Suomi 21.7.2019 13:07
Sonja Haapala

Ruutikankaan ampumaurheilu-keskuksesta on valmistunut vasta pieni osa, mutta toiveissa ovat suuret kansainväliset kilpailut jo parin vuoden päästä.

Ruutikankaan ampumaurheilukeskus näkee ensimmäiset suomenmestaruustason kisansa tänä viikonloppuna. Compak sportingin SM-kisat hallitsevat aluetta lauantaina ja sunnuntaina, ja paikalla on 140 kilpailijaa. Keskus ei silti suinkaan ole valmis.

– Rakentamisen alkuvaiheessa ollaan vielä. Seitsemän rataa on valmiina ja neljää käytetään nyt kisoissa, kertoo Ruutikangas oy:n toimitusjohtaja Timo Haataja.

Alue on lähes 100 hehtaarin kokoinen, ja valmistuessaan maailmankin mittakaavassa valtava ampumaurheilukeskus, jopa yksi suurimpia.

– Kun puhutaan hehtaareista, niin löytyy varmaan suurempiakin keskuksia. Ja jos puhutaan tietyn lajin ratojen määrästä, silloinkin löytyy isompia. Kyse on monipuolisuudesta. Meillä on kaikki ampumaurheilun radat, ja siinä ollaan varmasti Euroopan ja maailmankin suurimpien joukossa. Pystymme järjestämään isoja kisoja vaikka joka vuosi.

Ruutikangas rakennetaan isosti. SM-kisojen lisäksi alueella aiotaan järjestää kansainvälisiä kilpailuja. Tulevia kisoja ei kuitenkaan ole vielä lyöty lukkoon.

– Ensi vuodelle haemme SM-kisoja. Meille on jo tarjottu EM- ja MM-kisoja, mutta niitä emme voi ottaa vielä vastaan. Isot kisat ovat sitten tulevaisuudessa, esimerkiksi 2021 ja 2022. Fasiliteettien täytyy olla niitä varten niin hyvät, ettei täällä vielä voida järjestää. Emme halua järjestää huonoja kisoja, Haataja sanoo.

Aluetta on mahdollista käyttää tulevaisuudessa muuhunkin kuin harrastamiseen ja kisaamiseen. Ruutikankaan ampumaurheilukeskuksesta on Haatajan mukaan käyty jo keskusteluja Puolustusvoimien ja poliisin kanssa.

Lauantaina kisaamaan tullut konkari, pietarsaarelainen Rune Sundqvist, 68, on tyytyväinen puitteisiin. Suuri keskus tulee hänen mielestään ilman muuta tarpeeseen.

– Huippu! Radat ovat todella hienoja, Sundqvist kehuu.

Haataja kertoo, että keskuksen valmiit radat olisi tarkoitus avata harrastajille kisojen jälkeen. Keskeneräiset maarakennustyöt voivat tuoda kuitenkin mutkia matkaan luvan hakemiseen ympäristötoimesta.

Rune Sundqvist odottaa ampumisvuoroaan. Hän on harrastanut ampumaurheilua jo 60 vuotta. KUVA: Janne Körkkö

– Pitää miettiä, voisiko keskus olla auki esimerkiksi iltaisin. Asiasta keskustellaan ympäristötoimen kanssa heti kisojen jälkeen elokuun alussa, Haataja lupaa.

Ampumaurheilukeskuksen on alunperin ollut tarkoitus valmistua vuonna 2022. Haatajan mukaan kyseinen vuosi on edelleen tähtäimessä, mutta valmistuminen riippuu maarakentamisesta. Aikataulu voi venyä.

– Pyrimme siinä mielessä olemaan vihreitä, että uusiomateriaaleja käytetään niin paljon kuin mahdollista. Tarvitaan valtavia määriä materiaalia, ja maarakentaminen riippuu maa-aineksen saatavuudesta.

Alueella näkyy valtavia kasoja vanhoja renkaita, joista rakennetaan alueelle korkeita valleja. Renkaiden päälle tulee maa-ainesta. Haataja kertoo, että alueelle tarvitaan pelkästään renkaita 75 miljoonaa kiloa.

Seuraavaksi alueella valmistuvat hirviradat.

– Toivottavasti saadaan tänä syksynä järjestää hirvikokeita siellä. Mutta nämä kisat ovat nyt olleet prioriteetti, johon on laitettu kaikki paukut myös maarakentamisen puolesta, Haataja kertoo.

Ruutikangas

Oulun seudun ampumaurheilukeskus ry lähti kuusi vuotta sitten viemään eteenpäin ideaa Ruutikankaasta.

Tänä keväänä perustettiin yhtiö, joka ottaa vastuun keskuksen operatiivisesta toiminnasta. Yhtiön perustajajäseninä on Limingan kunta, Lumijoen kunta ja Oulun seudun ampumaurheilukeskus ry.

300 ampumapaikkaa, jotka sijoittuvat 35 radalle valmiissa ampumaurheilukeskuksessa.

Alueelle aiotaan rakentaa myös 400-paikkainen ravintola, 800 autopaikan pysäköintialue sekä helikopterikenttä.

Ruutikangas sijaitsee 30 kilometrin päässä Oulun keskustasta.

Alueella on mahdollista järjestää suuria kansainvälisiä kilpailuja kaikissa ampumaurheilun lajeissa ainoana ampumaurheilukeskuksena Suomessa.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (26)

Kuinka kalliiksi muodostuvat ratojen käyttömaksut satunnaiselle harrastajalle ? Vai onko tämä yleishyödyllinen ratkaisu ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mahtavaa!! Tätä on odotettu. Harrastusmahdollisuudet ja paikat ovat olleet hakusessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onpa hienoa, että Limingassa tuetaan kaikkia harrastuksia ja katsotaan rohkeasti tulevaisuuteen. Tällainen alue on tarpeen; harrastajia ja kilpailuita varmasti riittää! Hyvä Liminka!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihmettelen...Onko ampuminen urheilua??? Siis sotasankareita ei ole..on vaan urheilusankareita..jotka urheilivat eläviä ihmismaaleja kohti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kisoissa ei ammuta ihmisiä. Ampumalajeja on paljon, osa olympialajeja. Ampumaurheilu on urheilua. Myös mäenlasku ja pyöräily on urheilua, usko pois.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ajattelinkin etteikö kukaan kitise tästäkin ? Löytyihän se. Miten hiilijalanjälki, peittyykö hiekkaan.... hah hah

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

jokaisesta ammuntaa koskevasta keskustelupalstakirjoituksesta.

Muuten, jos sota-aikana ei olisi ollut vaikkapa suojeluskuntien kouluttamia ampujia, niin sinäkään et kirjoittelisi Juttutupaan yhtään mitään. - Jos sinä kirjoittelisit nykyisen Suomen alueella, niin sinä kirjoittelisit venäjäksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hieno on kuva! Mikä saa sinut ajattelemaan, että lentokorkeutta olisi liikaa? Ei ole enää lentokentän lähialuetta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt kun luin tämän, alkoi pauke häiritsemään. Vastustan tämänkaltaista häiriön aiheuttamista, ja paheksun syvästi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kun Oulun kaupunki mittasi Rannanperän suunnalla Hiukkavaaran ampumamelua, niin mittareihin ei tahdottu oikein saada lukemia Kuusamontien ja seudun mopopoikien aiheuttaman metelin vuoksi. Laukausäänet kuuluivat, mutta metelihaittaa niistä ei ollut. Silloinkin ainoat valittajat olivat niitä, jotka vastustivat ampumaurheilua vain periaatteesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Uusiomateriaaleja käytetään niin vähän kuin mahdollista". Päinvastoin niitähäntulisi käyttää. Romurenkaat on esim. niitä. Ilmainen vinkki. Tehkää alueelle lampi niin saatte siitä tarvitsemanne maa-ainekset valleihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ruutikankaan penkkoihin upotettuna löytyy kyllä uusiorenkaitakin - sellaisia, jotka ovat olleet varastosssa käyttämättöminä, mutta ovat vanhentuneet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei aina ymmärrä enkä voi missään nimessä hyväksyä tarpeetonta ammuskelua josta ilmasto kärsii, missä Iin vihreät?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja ei ne jaksaisi sinne asti pyöräillä. Autolla ei saa ajaa kun se sotkee maailman.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

luonnonsuojelujärjestöjen kantoja kuunneltiin. Kun luvat sitten saatiin, ei niistä tehty yhtä ainutta valitusta. Rakentaminen pääsi ilman turhia odotteluja käyntiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja taas noissa porukoissa kukaan ei ajattele sitä kuinka
paljon ilmasto kärsii. Meidän
kaikkien on osallistuttava ilmas-
totalkoisiin, myös näiden pys -
symiesten. Ampuminenkin li -
sää ilmaston lämpenemistä.
Missä kohta esim. jääkarhut
voivat olla yms. ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (26)

Uutisvirta

9:22
G7-maiden kokous alkaa: Amazon-kriisi ja Trumpin kauppasota saattavat viedä tilan Macronin toivomilta globaaleilta keskusteluilta
9:00
Paula ja Toni Jaakola jakavat yrityksen ja kodin: "Kun vaihdoimme läpsystä, riitoja ei tullut" – Kahdesta bisnekseen liittyvästä asiasta ei kannata lipsua Tilaajille
8:25
Trumpin kauppasota Kiinan kanssa yltyy, samoin talouskiistely kotimaassa – "En vastustaisi, jos hän eroaisi", presidentti sanoi keskuspankin johtajasta
8:13
Fennovoiman paperit viipyvät yhä – STUK on saanut vasta pienen osan Pyhäjoen voimalan rakentamislupaan vaadittavasta aineistosta
8:00
Kun kumppani mukiloi, hoituuko asia puhumalla? – Perheväkivallan sovittelu kuohuttaa uhreja puolustavia järjestöjä Tilaajille
8:00
Sähkönmuruja jauhetaan vaelluskalojen selkänahasta, hallitusohjelman kalamiljoonat voivat harventaa voimalaverkostoa – Miten Jasper Pääkkönen korvaisi menetetyn sähkön? Tilaajille
7:00
Terveiset sadan vuoden takaa – katso kuvia Kiimingissä seisovasta sisällissodan jälkeen valmistuneesta hirsitalosta, joka on yhä täynnä elämää
21
Oulun teatterin esitys myöhästyi – syynä myöhässä ollut lentokone, näyttelijä ei ehtinyt ajoisssa paikalle
20
Suomi yrittää vaikuttaa Brasiliaan naudanlihan kautta – S-ryhmässä ja Lidlissä brasilialaislihaa myydään vain nimeksi
12
Enne tulevasta? Puljujärvi kokeili jo Kärppien ylivoimassa – Manner: "Missä ikinä hän pelaakaan, sen on oltava Jessen oma päätös"
11
"Jokin tässä meillä falskaa" – lomamatka Kroatiaan avasi silmät: Suomi on pudonnut kelkasta, kun arvioidaan eri maiden siisteyttä
10
Tihkusade ei vienyt virettä ilmakitaroista Oulussa – vuoden 2019 voittaja on yhdysvaltalainen The Marquis
7
Fennovoiman paperit viipyvät yhä – STUK on saanut vasta pienen osan Pyhäjoen voimalan rakentamislupaan vaadittavasta aineistosta
6
Kaupungin päättäjillä edessä isojen päätösten syksy – kovaa tasapainoilua liiallisen velkaantumisen ja välttämättömien investointien välillä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Ulkomailta tuodaan turisteja, mutta oman maan poika ei saa töitä

Tasan tarkkaan jokainen työhaluinen saa töitä. Kokenut olen. Ei vaan kelpaa duunit joillekin Ja vas.hallituksen aikana ... Lue lisää...
Tuntematon

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image