Pohjois-Suomi

Raivostunut nuori mies löi miestä te­les­koop­pi­pa­tu­kal­la ja keit­tiö­veit­sel­lä Raahessa – oikeus tuomitsi tapon yrityksestä yli kolmeksi vuodeksi vankeuteen

Pohjois-Suomi 3.4.2019 16:14
Heidi Peltonen

Oulun käräjäoikeus on tuominnut nuoren miehen useiksi vuosiksi vankeuteen tapon yrityksestä ja kahdesta pahoinpitelystä. Vuonna 1998 syntynyt Robert Rainer Svart sai kolme ja puoli vuotta vankeutta.

Tuomio tuli tapauksesta, jossa mies pahoinpiteli ja löi teräaseella ja teleskooppipampulla toista miestä Raahessa joulukuussa 2018. Pahoinpitely tapahtui Raahessa kadulla, jossa miehet tapasivat toisensa yhteisten tuttujen seurassa. Miehet vaihtoivat keskenään muutaman sanan, jolloin tuomittu löi uhria nyrkillä kasvoihin. 

Myöhemmin saman päivän aikana tuomittu meni erään kaverinsa ja uhrin kanssa äitinsä asunnolle, jossa alkoi tivaamaan uhrilta hänen ja tuomitun siskon välistä vanhaa asiaa.

Svart suuttui asiasta, jonka jälkeen hän alkoi käyttäytyä aggressiivisesti. Hän haki teleskooppipampun, jolla löi uhria useita kertoja raajoihin. Tämän jälkeen hän huitoi uhria teräaseella ylävartaloa kohti. Lyönneistä kolme osui häntä olkapäihin ja kainaloon. 

Uhrille tuli tilanteesta pistohaavoja ja mustelmia sekä kipua.

Lisäksi tuomittu oli uhkaillut suusanallisesti uhria tappamisella. Uhria kiellettiin myös poistumasta asunnosta ja käyttämästä puhelintaan. Lopulta tilanne raukesi erään toisen kaverin tultua asuntoon, jonka jälkeen uhri pääsi pois asunnosta ja lääkäriin. 

Mies myönsi oikeudessa pahoinpitelyn, mutta kiisti yrittäneensä tappaa uhrin. Hän myönsi oikeudessa suuttuneensa ja käyttäneensä teleskooppipamppua. Hän kiisti huitoneensa teräaseella useita kertoja uhria ylävartalon ja kaulan alueelle, mutta myönsi osuneensa tätä olkapäihin ja kainaloon. Hän kiisti myös uhanneensa tappaa uhrin ja sen, että uhri sai torjuttua lyöntejä sekä sen, että tilanteeseen väliin tullut henkilö sai estettyä lisälyönnit. 

Oikeus katsoi tekijän kiistosta huolimatta, että raivoissaan ollut Svart uhkasi tappaa uhrin ja että tähän kohdistetiin erilaista väkivaltaa. 

Käräjäoikeus katsoi tuomitun syyllistyneen tapon yritykseen, sillä hän löi uhria pitkällä keittiöveitsellä, joka olisi voinut aiheuttaa hengenvaarallisia vammoja osuessaan ylävartaloon. Lisäksi uhrille oli tullut vammoja, vaikka tällä oli päällään iskuja vaimentanut huppari ja takki. Oikeus katsoi, että teot olisivat jatkuneet, jos toinen henkilö ei olisi tullut väliin. Lisäksi oikeus katsoi tuomitun varsin todennäköisesti tienneen, että olisi voinnut tappaa uhrin väkivallan seurauksena.

Samalla oikeudessa käsiteltiin myös toiseen mieheen kohdistunutta pahoinpitelyä, jossa Svart löi miestä kaksi kertaa nyrkillä kasvoihin. Tuomittu myönsi teon. 

Oulun käräjäoikeus tuomitsi miehen kolmeksi ja puoleksi vuodeksi vankeuteen pahoinpitelystä, tapon yrityksestä ja pahoinpitelystä. Rangaistusta alentavana otettiin huomioon miehen aiemmin saama tuomio. 

Lisäksi hänet määrättiin maksamaan uhrille yhteensä noin 8000 euroa korvauksia. Lisäksi hänet määrättiin maksamaan 80 euron rikosuhrimaksu. 

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen. 

MAINOS

Kommentoi

Rangaistus on siis lain mukaan alempi, jos syytetty on saanut aiemmin tuomion? Ymmärsinkö oikein?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Rangaistusta alentavana otettiin huomioon miehen aiemmin saama tuomio. " Jaahas, ainakaan minun oikeustaju ei vissiin ei ole taas ajan tasalla kun en ymmärrä miksi tuosta tulee tavallaan 2+2=3..?
Kertokaapa yksinkertaiselle että miten tuo oikein menee?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

21.8.
Kerrostaloasunnossa tulipalo Rovaniemellä – ei henkilövahinkoja
21.8.
Syyttäjä: Omakotitaloista vietiin yli 50 000 euron edestä tavaraa – Kohteisiin päästiin löytämällä vara-avaimet
21.8.
Lippo löi itsensä pääsarjan portille – Ulvilan kentästä peräti 24 juoksua
21.8.
Sulava Arktis houkuttelee rahakkaita turisteja: Suomessa rakennettu alus matkaa parhaillaan Koillisväylän läpi, ja lipun hinta oli lähes 40 000 euroa
21.8.
"Hallituspuolueilla on myös palkansaajanäkökulmaa" – SAK:n Eloranta kehuu joitain kokoomuksen työllisyyshuomioita, mutta kritisoi leikkauksia
21.8.
Analyysi: Putin sysäsi asevarustelun yksin amerikkalaisten syyksi – eikä eurooppalaisten huoli venäläisten kansalaisoikeuksista saa vastakaikua
21.8.
"Jos on huono marjavuosi, niin se on Arinan syy" – Kari Juntunen on päivätyönsä ohella Osuuskauppa Arinan hallituksen varapuheenjohtaja, joka kummastelee Arinan saaman kritiikin määrää

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image