Pohjois-Suomi

Raivostunut nuori mies löi miestä te­les­koop­pi­pa­tu­kal­la ja keit­tiö­veit­sel­lä Raahessa – oikeus tuomitsi tapon yrityksestä yli kolmeksi vuodeksi vankeuteen

Pohjois-Suomi 3.4.2019 16:14
Heidi Peltonen

Oulun käräjäoikeus on tuominnut nuoren miehen useiksi vuosiksi vankeuteen tapon yrityksestä ja kahdesta pahoinpitelystä. Vuonna 1998 syntynyt Robert Rainer Svart sai kolme ja puoli vuotta vankeutta.

Tuomio tuli tapauksesta, jossa mies pahoinpiteli ja löi teräaseella ja teleskooppipampulla toista miestä Raahessa joulukuussa 2018. Pahoinpitely tapahtui Raahessa kadulla, jossa miehet tapasivat toisensa yhteisten tuttujen seurassa. Miehet vaihtoivat keskenään muutaman sanan, jolloin tuomittu löi uhria nyrkillä kasvoihin. 

Myöhemmin saman päivän aikana tuomittu meni erään kaverinsa ja uhrin kanssa äitinsä asunnolle, jossa alkoi tivaamaan uhrilta hänen ja tuomitun siskon välistä vanhaa asiaa.

Svart suuttui asiasta, jonka jälkeen hän alkoi käyttäytyä aggressiivisesti. Hän haki teleskooppipampun, jolla löi uhria useita kertoja raajoihin. Tämän jälkeen hän huitoi uhria teräaseella ylävartaloa kohti. Lyönneistä kolme osui häntä olkapäihin ja kainaloon. 

Uhrille tuli tilanteesta pistohaavoja ja mustelmia sekä kipua.

Lisäksi tuomittu oli uhkaillut suusanallisesti uhria tappamisella. Uhria kiellettiin myös poistumasta asunnosta ja käyttämästä puhelintaan. Lopulta tilanne raukesi erään toisen kaverin tultua asuntoon, jonka jälkeen uhri pääsi pois asunnosta ja lääkäriin. 

Mies myönsi oikeudessa pahoinpitelyn, mutta kiisti yrittäneensä tappaa uhrin. Hän myönsi oikeudessa suuttuneensa ja käyttäneensä teleskooppipamppua. Hän kiisti huitoneensa teräaseella useita kertoja uhria ylävartalon ja kaulan alueelle, mutta myönsi osuneensa tätä olkapäihin ja kainaloon. Hän kiisti myös uhanneensa tappaa uhrin ja sen, että uhri sai torjuttua lyöntejä sekä sen, että tilanteeseen väliin tullut henkilö sai estettyä lisälyönnit. 

Oikeus katsoi tekijän kiistosta huolimatta, että raivoissaan ollut Svart uhkasi tappaa uhrin ja että tähän kohdistetiin erilaista väkivaltaa. 

Käräjäoikeus katsoi tuomitun syyllistyneen tapon yritykseen, sillä hän löi uhria pitkällä keittiöveitsellä, joka olisi voinut aiheuttaa hengenvaarallisia vammoja osuessaan ylävartaloon. Lisäksi uhrille oli tullut vammoja, vaikka tällä oli päällään iskuja vaimentanut huppari ja takki. Oikeus katsoi, että teot olisivat jatkuneet, jos toinen henkilö ei olisi tullut väliin. Lisäksi oikeus katsoi tuomitun varsin todennäköisesti tienneen, että olisi voinnut tappaa uhrin väkivallan seurauksena.

Samalla oikeudessa käsiteltiin myös toiseen mieheen kohdistunutta pahoinpitelyä, jossa Svart löi miestä kaksi kertaa nyrkillä kasvoihin. Tuomittu myönsi teon. 

Oulun käräjäoikeus tuomitsi miehen kolmeksi ja puoleksi vuodeksi vankeuteen pahoinpitelystä, tapon yrityksestä ja pahoinpitelystä. Rangaistusta alentavana otettiin huomioon miehen aiemmin saama tuomio. 

Lisäksi hänet määrättiin maksamaan uhrille yhteensä noin 8000 euroa korvauksia. Lisäksi hänet määrättiin maksamaan 80 euron rikosuhrimaksu. 

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen. 

MAINOS

Kommentoi

Rangaistus on siis lain mukaan alempi, jos syytetty on saanut aiemmin tuomion? Ymmärsinkö oikein?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Rangaistusta alentavana otettiin huomioon miehen aiemmin saama tuomio. " Jaahas, ainakaan minun oikeustaju ei vissiin ei ole taas ajan tasalla kun en ymmärrä miksi tuosta tulee tavallaan 2+2=3..?
Kertokaapa yksinkertaiselle että miten tuo oikein menee?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

17:13
Kokoomus ei tue Antti Rinteen valintaa varapuhemieheksi. Sdp:n toiminnassa "nöyryys loistaa poissaolollaan", sanoo kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja
16:58
Pohjankartanon ja Oulun musiikkikeskuksen huutavaan parkkipaikkapulaan tiedossa helpotusta – paikkojen määrä kasvaa noin kolmanneksella vuonna 2021 Tilaajille
16:47
Kaleva oikaisee
16:21
Parisataa digitalisaation asiantuntijaa koolla Oulussa – Euroopan kaupungit haluavat yhdistää voimansa digimurroksessa
16:00
Analyysi: Keskustalla on harteillaan pitkä, tekemättömän työn taakka
15:36
Lisää painetta uudelle hallitukselle – Ennuste: työttömyys uhkaa lähteä nousuun monilla aloilla
14:46
Näin oikeuskansleri linjasi kohutuista suomalaisista Isis-lapsista – Selkeä oikeudellinen suositus, mutta keinot ulkoministeriön harkinnassa
56
Lääkkeiden omavastuut näkyvät ilman viivettä ensi vuoden alusta alkaen, samalla omavastuuosuus nousee
35
J. Rinta-Jouppi avaa käytettyjen autojen myymälän Keminmaahan – "Asiakkaat ovat sekaisin nykyisistä käyttövoimista ja siitä, minkälainen auto pitäisi hankkia"
33
Marinin uudelle hallitukselle puhunut Niinistö: "Poliittinen keskustelu käynyt kiivaaksi, ilmapiiri on paikoin tulehtunut" – Rinne jätti jäähyväisensä presidentin edessä
27
Valtuustoaloite esittää villin idean korkealle kurottavasta korkean koulutuksen ja liike-elämän kampuksesta Raatinsaareen
26
Tekemällä tehty ongelma murjaanien kuninkaasta Lukijalta
25
Tuore väitös: Puolukkamehu voi alentaa verenpainetta ja parantaa verisuonten toimintaa
18
HS: Antti Lindtman ei pyri SDP:n puheenjohtajaksi ensi kesänä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu erittäin huonoksi aamuyöstä alkaen seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio ja Tervola lumipyryn vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamuyöstä alkaen Varsinais-Suomen, Satakunnan, Kanta-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa, Keski-Lapissa, Pohjois-Lapissa ja Lapin itäosassa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Ranua, Pello ja Rovaniemi lumi- tai räntäsateen ja kuuraisten teiden vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

10.12.

Fingerpori

10.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image