Pohjois-Suomi

Pyhäntäläinen Feelia hoitaa Kangasalan kunnan ate­ria­pal­ve­lut – ruokatehdas haluaa olla vaihtoehto lai­tos­keit­tiöl­le

Feelian toimitusjohtaja Jukka Ojalalla on kädessään keittopohja, joka säilyy jääkappilämpötilassa puolisen vuotta. KUVA: Petri Hakkarainen
Pohjois-Suomi 25.12.2017 15:08
Petri Hakkarainen

Pyhännältä kuskataan Kangasalle kaksi miljoonaa ruoka-annosta vuodessa. Feelian tehtaan laajennus on taas vireillä.

40 tonnia myytyä riisipuuroa oli mukava joulubonus pyhäntäläiselle Feelialle. Tänä vuonna 38 prosentilla liikevaihtoaan kasvattavan ruokatehtaan toimitusjohtaja Jukka Ojala näkee valmisruoka-alan mahdollisuudet huimina.

– Tehtaamme laajennus valmistui tammikuussa. Silloin en tiennyt, että vuotta myöhemmin ollaan päättämässä uuden, tuplasti isomman tehtaan rakentamisesta.

Feelian puurot, keitot, laatikot, kastikkeet ja kiusaukset lämpiävät jo lukuisissa ravintola- ja laitoskeittiöissä. Komea avaus oli napata runsaan 30 000 asukkaan Kangasalan kunnan ateriatoimitukset yhtiölle.

Kangasalle toimitetaan Pyhännältä pari miljoonaa ruoka-annosta vuodessa. Ruokaralli tietää Feelialle 15 prosentin lisää liikevaihtoon ja Kangasalle tuntuvia säästöjä.

– Siellä olisi pitänyt rakentaa uusi, 7–8 miljoonaa euroa maksava keskuskeittiö. Nyt siltä vältytään ja valmistuskeittiöiden määrää on voitu vähentää. Ruoka-annoksen hintakin on kaikkine kuluineen aikaisempaa halvempi.

Keittopohjia valmiina kypsennykseen. KUVA: Petri Hakkarainen

Jukka Ojala uskoo, ettei Kangasala jää ruokahuoltoratkaisussaan yksin. Monella kunnalla on paineita investoida uusiin laitoskeittiöihin. Feelia tarjoaa nyt aktiivisesti vaihtoehtoa rakentamiselle.

– Kangasalla ollaan oltu tuotteisiimme tyytyväisiä. On saatu sellaisia terveisiä, että nyt paikan päällä lämmitettävistä laatikoista löytyy ihan oikea, rapea paistopintakin. Meillä on heidän kanssaan viiden vuoden sopimus.

Feelialla on patentti pussiin pakatulle, hyvin säilyvälle konsentraattikeitolle.

– Ei tarvitse kuljetella nesteitä. Esimerkiksi lohikeittoon lisätään käyttöpaikassa vettä, kermaa ja ehkä vähän tilliä. Lohikeitto on muuten suosituin tuotteemme.

Lohi tuodaan Norjasta, muuten melkein kaikki ruokien tärkeimmät ainesosat kuten perunat ja muut juurekset hankitaan lähiseudulta.

Kangasalan sopimusta varten Feelialla säädettiin 25 tuotteet reseptejä muun muassa niin, ettei lapsille tarjottavassa ruoassa ole liikaa suolaa.

– Tuotekehittely on jatkuvaa. Lohi- ja lihakeitto ovat tuttuja ja varmoja, mutta löytyy meiltä muun muassa härkäpapu-kaurapyöryköitä ja erilaisia kaukoidän makuja.

Kasvava ruokatehdas myy tuotteitaan myös suoraan kuluttajille – netin kautta.

– Nyt tilauksia tulee puolensataa viikossa, mutta kasvua tavoittelemme siinäkin. Parin vuoden päästä on tavoitteena 10 000 ostokertaa, Jukka Ojala sanoo.

Yrityksen sijainti keskellä Suomea Pyhännällä ei Ojalan mukaan ole ainakaan haitta – pikemminkin päin vastoin.

– Pyhännällä on vahva yrityskulttuuri, josta kertoo pitkälti yli sadan prosentin työpaikkaomavaraisuus. Kunnan kanssa asiat ovat aina hoituneet hyvin.

70 reseptin ruokatehdas

Feelia Oy aloitti toimintansa Pyhännän teollisuusalueella kymmenen vuotta sitten.

Feelia myy ruoka-alan yrityksille valmiita ja puolivalmiita ruokia. Erilaisia tuotteita on noin 70.

Pusseihin pakatut, autoklaaveissa kypsennetyt tuotteet säilyvät jääkaappilämpötilassa jopa puoli vuotta.

Raaka-aineet ovat noin 90-prosenttisesti kotimaisia.

Feelian Take a Soup -keittoasemia on Suomessa yli sata. Keittoasemamarkkinat on avattu myös Ruotsissa.

Yritys työllistää 25 ihmistä, lisää ollaan palkkaamassa.

Liikevaihto tänä vuonna noin 6 miljoonaa euroa.

Ruokatehtaan laajennus valmistui vajaa vuosi sitten. Nyt suunnitellaan uuden, isomman tehtaan rakentamista Pyhännälle.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (36)

Ostimme viime kesänä ohiajaessa Pyhännän Feelia/Real-Snacks myymälästä takakontillisen ruokaa. Tädillä ei nimittäin ollut suurta intoa laittaa kesämökillä ruokaa yhdelletoista nälkäiselle juhlijalle. Väki oli vallan ihmeissään millä taikatempulla ruoat oli luotu ja kaikki kehuivat makua, joukossa myös ammatti kokki. Eihän nuo ruoat mitään vaikeita ole laittaa, mutta isolle porukalle kun tekee niin siinä menee yllättävän paljon aikaa. Jo pelkkä sallattien teko vei puoli tuntia. Feelian ruokiin lisäät vain maitoa tai vettä ja laitat uuniin tai kiehumaan. Kun juoni lopulta selvisi, niin yleinen ihmettelyn aihe oli vähä-suolaisuus, sehän on yleensä säilymisen tae. Kuumana vakuumiin pakkaaminen ja super nopea jäähdyttäminen oli kaikille tuttua, sehän on periaatteessa sama kuin lentokone- tai astronautti ruoka.

Nostan hattua Feelialle kun ovat kehittäneet hyvän konseptin. Tiedän nyt jo monta ihmistä jotka tilailevat kilokaupalla Feelian ruokaa, kokkaavat ne valmiiksi viikonloppuna, pakastavat tai syövät jääkaapista. Kiireisen yksineläjän ei kannata syödä ulkona tai kyhätä pieniä annoksia joka aterialle erikseen ja yksittäiset valmisruoatkin ovat tuhottoman kalliita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Terveiset Kangasalta!
Meidän 3 lastamme tulee koulusta joka päivä vihaisena ja nälkäisenä kotiin.
Anteeksi nyt vaan, mutta ruoka on koulussa nykyään entistäkin pahempaa, kiitos Feelian.
Vakuumipakattu ruoka ei varmasti ole ravinteikasta, säilyykö muka vitamiinit? Pahaa se kuulemma ainakin on...
Raskausaikana ei saisi syödä esim vakuumipakattua kalaa: pakkaus ei ole sisällöltään niin steriili etteikö siellä aina olisi jotain ylimääräistä (bakteerit)...
Lapset ovat nyt esittäneet pyynnön että äiti kieltäisi lapsiltaan kouluruokailun!!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos lastesi mielestä koulussa on aina ollut pahaa ruokaa, kannattaa varmaan ensimmäisenä tehdä katsaus peiliin!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tosi hyviä on tuotteet. Ei ole ihme että homma laajenee vauhdilla.
Suurin osa ei osaa itse tehdä niin hyvää ruokaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Laittaa nyt jonkinverran miettimään tämä ekologinen touhu.
Kangasalla on Saarioisten elintarvike tehdas, missä paikaliset Äidit ja Isät tekee ruokaa ympäri suomea, Saarionen ja sen työntekijät ovat tuonnet vaurautta kunnalle useamman sukopolven verran.
Miksi Kangasalan päättäjät ovat päätyneet moisen diiliin.
Oma kirjoitukseeni ei ole kateutta vaan ihmettelen, eikös Kunnan pitäisi tukea oman kunnan elintarvikeyrittäjä ensisijaisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On taas keksitty miten myydään yhä vanhempaa ruokaa nälkäisille. Ei siinä mitään jos maistuu, on vitamiinit tallella ja hinta kohdallaan. Ehkä minäkin pääsen joskus maistamaan...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja sitten vaan tähän palstalle näkyviin se säilymisen salaisuus. Mitä lisäaineita?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämän viimeisimmän pääministerimme aikana ovat tietyt yritykset kasvaneet huippunopeasti.
Hieno juttuhan se on. Vaan yhtä ihmettelen. Yritysten johdoissa vilisee usein tutulta vaikuttavia
sukunimiä. No, isot suvuthan ovat yleisiä täällä pohjoisessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei aina niin isotkaan suvut. Enemmin ajatuksella; kun ennenkin suvusta ovat olleet edustajat...!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko noita Feelian ruoan myyntipaikkoja täällä Kehä 3.n sisäpuolella. Olisi näppärää ruoan laitto, jos kotona vain lämmittäisi. Pikaruokapaikat ja takeoff paikat ovat nykyaikaa. Saispa kunnon lohikeittoa ja makaroonilaatikkoa, valmiiksi tehtyä kotiruokaa ilman, että vietät keittiössä tunnin kaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On se niin hupaisaa tämä suomalainen kansa. Kateus jyllää heti ja mollata pitää, kun jollain/jossain menee hyvin. Hieno homma Feelia!!! Keittonne ym. ovat erinomaisia!! Eihän menekki kasvaisi vuosi vuodelta, ellei näin olisi!!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aivan uskomatonta touhua. Itse olen noita tuotteita käyttänyt ja ovat kyllä aika arvokkaita laatuun nähden. Säilyvyys on tosi pitkä johtuen tuotteiden valmistustavasta. En kyllä haluaisi olla tuollaisten pussikeittojen kanssa enää missään tekemisissä, hyi olkoon! Onnea vaan Kangasalalle "loistoratkaisusta" ja väen vähentämisestä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä hyvä lähiruokaa. Perunat ja muut juurekset tulee lähiseuduilta. Entä kana, eihän vain tule Etelä-Amerikasta tai Aasiasta? Entä naudanliha? Eihän tule hormoonilihaa muista maista?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lähiruoasta tuli Kangasalla kaukoruokaa. Rekkaralli Pyhäntä-Kangasala on mieletöntä ja epäekologista energian tuhlausta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pyhännällä on muuten myös tehtaanmyymälä, josta näitä suurpakkauksia voi ostaa. Olen käynyt useasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (36)

Uutisvirta

15:00
Limingan työllisyystilanne parantunut – kunnassa 5,1 prosenttia työttömiä, koko Pohjois-Pohjanmaalla 9,4 prosenttia
14:59
Epäilys harvinaisesta vieraasta sai muoniolaisen luontoharrastajan kulkemaan metsässä viikkoja – lopulta riistakamera tallensi kuviin mäyrän
14:44
Pääministeri Rinne painotti EU:n globaalia ilmastojohtajuutta esitellessään Suomen puheenjohtajakauden tavoitteita
14:16
Puheenjohtaja Mika Kari: Tiedusteluvalvontavaliokunnassa ei ole mystiikkaa - me valvomme, emme tiedustele
13:41
Yhdysvaltojen rajavartiolaitoksen johtajan vaihtuminen ei takaa parannusta rajalla jumissa olevien lasten elinoloihin
13:38
Suviseuralaiset jonottivat Muhoksen Matokorpeen jo ennen alueen aukeamista ­– pahimpien ruuhkahuippujen ennustetaan ajoittuvan iltoihin
13:04
Mies tuomittiin törkeästä pahoinpitelystä vankeuteen – puukotti Oulussa leipäveitsellä
51
Työministeri Timo Harakka tarjoaa lempiveroaan vaihtoehdoksi, jos julkista taloutta tarvitsee vaalikauden lopulla tasapainottaa
30
Kaikkonen sai haastajan – elinkeinoministeri Katri Kulmuni hakee keskustan puheenjohtajaksi
29
Poliisi tehnyt virka-apupyynnön Luonnonvarakeskukselle Kuusamon Rautakarhusta: "Ensin selvitetään Luonnonvarakeskuksen kanssa, onko karhun auttaminen mahdollista"
26
19-vuotias sotki Rotuaarilla tussin kanssa – poliisi tutkii vahingontekona
24
Katuruokafestivaali täyttää Oulun torin kansainvälisillä mauilla – kolmannen kesän uutuudet tulevat Italiasta ja Ranskasta
23
Paloauto suistui ojaan Suviseura-alueella Muhoksella
21
Apulaisoikeusasiamies pitää kaupunginvaltuutettu Moilasen ihmisroskapuheenvuoroa "epäasiallisena, epäkunnioittavana ja loukkaavana"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Juhannusjuhlat 1944

152 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Suomen on aika ottaa markka takaisin

Kansa voisi olla tyytyväinen kunnes ensimmäinen devalvaatio tai muu markan arvon romahdus nostaisi tuontitavaroiden ja p... Lue lisää...
Devalvaatio

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

26.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image