Pohjois-Suomi

Pyhäjärvelle rakennetaan pump­pu­ve­si­voi­maan perustuvan ener­gia­va­ras­ton demolaitos

Pohjois-Suomi 3.12.2019 6:00
Antti Karvonen

Pumped Hydro Storage Sweden AB and Callio Pyhäjärvi ovat allekirjoittaneet yhteistyösopimuksen pumppuvesivoimaan perustuvan energiavaraston demolaitoksen toteuttamisesta Pyhäjärven Callioon.

Laitos rakennetaan Pyhäsalmen kaivokseen.

Yhteistyöprojektin tavoitteena on suunnitella ja kehittää pienen kokoluokan pilottilaitos, jota voidaan myöhemmin hyödyntää täysikokoisen yli 50MW energiavaraston toteuttamisessa.

Projektin toteuttaminen on jo aloitettu sisältäen muun muassa tekniset suunnitelmat, aikataulutuksen ja rahoitussuunnitelmat.

Ruotsalaisen yhteistyökumppanin Pumped Hydro Storage Sweden AB vastuulla on demolaitoksen suunnittelu, rahoittaminen, rakentaminen ja käyttö. Kun demolaitoksen rakentaminen on valmis ja energiavaraston toiminta pilotoitu valmiiksi, yhteistyökumppanit tekevät päätöksen täysikokoisen energiavaraston toteuttamisesta.

– Olemme liikkumassa oikeaan suuntaan, Callion uusiokäytön suunnitelmat ovat konkretisoitumassa. Pumppuvesivoimaan perustuvissa energiavarastoissa Pyhäjärvi tulee olemaan kehityksen kärjessä markkinoiden siirtyessä yhä laajemmin hyödyntämään uusiutuvia energialähteitä. Tavoitteenamme on olla houkuttelevin kumppani energianvarastoinnissa yli toimialarajojen. Yhteistyö Pumped Hydro Storage Sweden AB kanssa auttaa tämän tavoitteen saavuttamisessa, toteaa kaupunginjohtaja Henrik Kiviniemi Pyhäjärveltä.

MAINOS

Kommentoi

Koittakaa Pyhäjärven päättäjät keksiä miten Pyhäjärvelle saadaan töitä ja ihmisiä muuttamaan sinne. Ja nuo höpötykset sikseen. Nelostien varressa on kyltti Pyhäjärven kohdilla jossa lukee: "PYHÄJÄRVI, tulevaisuus tehdään täällä." Selventäkääpäs mitä tuo tarkoittaa konkreettisesti. Kiitos.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Bisnestä jolla syödään oma leipä? Tehdään bisnestä energian kysyntään ja tarjontaan perustuvan hintavaihtelun vuoksi ja tasataan samalla kysyntää ja tarjontaa jolloin ... ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Seuraavaksi padotaan Perämeri välillä Vaasa-Uumaja ja pumpataan halvalla sähköllä vettä perämerelle ja lasketaan se takaisin, kun sähkö tarvitaan. Plussanan saadaan pengertie tuulivoimaloille ja Ruotsiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yleensä pumppuvoimaloissa ei ole lämpötilalla väliä. Eivät siis ole lämpöpumppuja. Noh, sen verran on väliä että veden pitää olla plussan puolella jotta sitä voi pumpata.
Homma perustuu siihen että halvan sähkön (tai aurinko-,tuulisähkö) aikana vesi pumpataan ylös ja kalliin sähkön aikana vesi pudotetaan turbiinien läpi alas niin kuin joessa olevassa vesivoimalaitoksessa.
Häviöitähän tuossa tulee mutta kun halvan ja kalliin sähkön hintaero on riittävä ja hintavaihtelua on riittävästi päivän/viikon aikana, homma lyö leiville. Halvimmillaan sähkö on luokkaa 20€/MWh, kalliimmillaan (joskus talvella) luokkaa 200€/MWh.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huippuhinta on ollut melkein joka talvi reilut 200€/MWh, mutta halvimmillaan keväällä sähkön hinta on ollut jopa negatiivinen. Fingrid (11.5.2017 14.00) Suomessa oli 7.5. sähkön tuotantoa liikaa suhteessa sähkön kulutukseen. Säätösähkömarkkinoilla sähkön hinta laski kuuden tunnin ajaksi reilusti negatiiviseksi. Hinta oli neljän tunnin ajan -1 000 €/MWh ja kahden tunnin ajan -500 €/MWh. Nämä ovat kaikkien aikojen alhaisimmat säätösähkön hinnat Suomessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pumppuvoimalaitosten hyötysuhde on noin 80 %, joten sähkön hintojen vaihtelun pitää olla suurta, jotta häviöt ja investoinintikustannukset katetaan. Ei riitä, että täytetään kaivos vedellä talvella ja pumpataan tyhjäksi keväällä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö reilun 1000 €/MWh -vaihteluväli ole tarpeeksi. Tarkoitushan on pumpata vettä ylös silloin kun sähkön hinta on lähellä nollaa tai sähkön kuluttamisesta jopa maksetaan, joten silloin itse häviöllä ei ole merkitystä. Tilanne on siis järkevämpi kun tuulivoimantuotannossa, sillä nehän saavat takuuhinnan vaikka tuotetettua sähköä olisi yli tarpeen eli se ei mene kaupaksi edes negatiivisella hinnalla, jolloin sitä tuotetaan harakoille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Riittääkö hintaeron suhteeksi 1:2? Eli tuplasti saa takaisin sen millä veden on ensin pumpannut ylös. Hyötysuhteen tuo kattaa reilustikin mutta riittääkö enää investointien maksamiseen?
Vai pitääkö olla paljonkin enemmän?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vihdoinkin alkaa löytyä järkeä Suomesta. Tätä uutista olen odottanut jo 20 vuotta ja usein sen puolesta kirjoittanutkin

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaivoksen ilman lämpötila on +20 astetta kesät talvet maalämmön vaikutuksesta. Yhdistämällä aurinko-, tuuli- ja maalämpö veteen, saadaan energiavarasto, jonka lämpötila voi liikkua +20 - +99 asteen välillä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä tulla testaamaan tänne tekesin rahoilla. Norjaan myyvät systeemin loppujen lopuksi. Helpompi tehdä vuonoon tuo

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pumppuvoimala vuonoon? Harvemmassa vuonossa on 1,5km pudotusta jolla saadaan nuo "rupelit" pyörimään ja Jauhamaan sähköä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri tuo korkea putouskorkeus on hankkeen hyvä puoli. 1500 m:n putouskorkeudella saa aikaan150 barin paineen jolloin turbiini voi olla pieni ja myös tarvittava vesimäärä pieni

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Et sitten ole kuullut vuorovedestä? Norjan pohjoisissa vuonoissa voi olla liki 4 metrinen nousuvesi, ja paikasta riippuen jopa 22 solmun nopeudella virtaava vesi. Että kyllä siinä on rutkasti energiaa. Niin, ja luonto pumppaa vettä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Norjalla on jo nyt ylimäärin vesivoimaa säätövoimaksi. Lähde: electricitymap.org

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

105
Antti Rinne nousemassa hallitustunnustelijaksi – "Ensin on epäluottamusta pääministeri-Rinnettä kohtaan, mutta ei hallitustunnistelija-Rinnettä kohtaan, onhan tämä erikoista"
70
Iin kunta voitti ison eurooppalaisen kilpailun ilmastohankkeellaan – "Koska Ii pystyy tähän, siihen pystyy koko Eurooppa", sanoi Micropoliksen Leena Vuotovesi
61
Teollisuusliitto aloittaa laajat lakot – Pohjois-Suomessa lakkoillaan muun muassa Nokialla, SSAB:lla ja isoilla kaivoksilla
25
Keskustan sisäinen WhatsApp-ryhmä suljettiin vuotojen takia jo lauantaina – Ryhmäjohtaja Kurvinen: "Tällainen toiminta vie luottamusta, pidän sitä suorastaan törkeänä"
21
HS: Teollisuutta uhkaavien lakkojen vuoksi Fermionin lääketehtaalla Oulussa aloitettu alasajo – muun muassa syöpälääkkeen valmistus keskeytyy
20
Lännen Median kysely: Sanna Marin sdp:n puoluevaltuutettujen kärkiehdokas pääministeriksi – joka kolmas valtuutettu ei osaa tai halua nimetä suosikkiaan
14
Pääministerin valinta etenee: Sdp:n puoluehallitus kokoontuu ja valitsee hallitustunnustelijan – Miten ja milloin Suomi saa uuden pääministerin?

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Venäjän uhkaa ei ymmärretä!

328 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Puolison puute voi tappaa miehen!

Eihän se uutinen noin ollut. Yksinäisyyteen mies ottaa viinaa ja sairastuu haimatulehdukseen ja sitten poks. Lue huomise... Lue lisää...
no,

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

5.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image