Pohjois-Suomi

Pulkkilassa susi tappoi saman lampurin lampaita kahtena peräkkäisenä yönä

Kuvituskuva. KUVA: Neena Kuukasjärvi
Pohjois-Suomi 23.8.2018 22:27 | Päivitetty 23.8.2018 22:33
Kaleva

Siikajokilaakso kertoi keskiviikkona, että alkuviikosta susia hyökkäsi lampaiden kimppuun Pulkkilan Majanperällä kahtena peräkkäisenä yönä. Jutussa kerrotaan, että laitumesta löytyi kahdeksan kuollutta lammasta. 

Piippolan seudun riistanhoitoyhdistyksen petoyhdyshenkilö Pekka Ojanaho kertoo käyneensä Majanperällä paikalla tarkastamassa tilannetta. Hyökänneiden susien määrää ei kuitenkaan hänen mukaansa voitu tällä kertaa varmistaa.

– Maa oli niin kovaa, ettei susien jälkiä ole jäänyt lampaiden laitumeen. Puremajäljet kyllä todistavat, että se oli susi, joka lampaiden kimppuun hyökkäsi.

Ojanahon mukaan susien hyökkäykset ovat yleinen harmi alueella. Hän mainitsee, että viimeksi viime viikolla sudet tappoivat toiselta alueen lampurilta lampaita. Silloin paikalta löydettiin kahdet erikokoiset suden jäljet. Iltasanomat kertoi Siikalatvalla, entisessä Pulkkilassa lammasfarmia pitävän Hannu Iso-Junnon menettäneen hyökkäyksessä kymmenen lammasta.

Ojanaho kertoo, että susien määrästä ei voi kertoa täysin varmaa lukua. Hänen mukaansa Luonnonvarakeskus julkaisee arvioita määristä, mutta metsästäjät ja riistanhoitajat arvioivat määränu usein toisin.

– Mutta kyllä tälläkin alueella liikkuu useita susia.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (56)

Ei nykyihmisen ossoa arvostaa työtä tekeviä ruuan tuottajia kun aivan turha eläin susi on nostettu jalustalle jonka kuuluu aiheuttaa vahinkoa maalla asuville kaikissa muodoissa nytkin olen ajattamisen ja jos susi tulee huollolle tiedän kyllä mitä pitää tehdä, kyllä lammas kasvattajien tulisi terävöityä ja puolustaa oikeuksiaan vaikka millä keinoin, kyllä omaisuuttaan saa puolustaa vaikkei se kaikille mee kaaliin

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lampaat yöt läpeensä laitumella alueella, jonne susien tiedetään asettuneen ilmeisen pysyvästi. Sama, kun jättäisi päivittäin raakoja lihakimpaleita susille ruoaksi peltopahaselle, joka on aidattu muutamalla langalla! Mitä liikkuu lampurien mielessä? Miksi elukoita ei voi ottaa sisälle yöksi laitumelta? Millaista lampaiden elämä on, kun aistivat laitumen ympärillä kyttäävät pedot? Jääkö saaliseläin pelotta yöksi pimeään kuuntelemaan pedon liikkeitä ja haistamaan sen hajun, etenkin jos on pelastunut aiemmilta hyökkäyskerroilta? Itse en voisi jättää omaa eläintä pedon saalistettavaksi, olipa kyseessä mikä eläin tahansa. Sudet kuuluvat luontoon. Ihmisellä on luomakunnan älykkäimpänä petona mahdollisuus suojata oma laumansa jos halua riittää. Nyt, kun hirvilupia on myönnetty melkoiset määrät, on varmaa, että pedot tulevat hakeutumaan nälissään pihapiireihin lampaita ja ulkokoiria syömään. Eli yöksi koti- ja tuotantoeläimet sisälle!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lampaiden pito Susien kiusaksi tulee kieltää. Jos ei eläimistään huolta pidä, on turha vinkua, kun Susi odotetusti vie omansa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ole Susista muuta kuin haittaa, mitään hyötyä tai itseisarvoa ei mokomalla elukalla ole kenellekkään. Venäjän puolelta niitä aina sikiää senverran että eivät häviäkkään meiltä vaikka kuin niitä ampuis.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei susia yksin voi syyttää.Mitä enemmän ihmiset metsästävät ja vievät susien asuin-alueita sitä enenmän hyökkäyksiä tapahtuu.Miksei lammas ym.farmarit tee sellaisia aitauksia että sudet ei sinne pääse.Vai onko valtion korvaukset niin paljon paremmat.Helpompaa rahaa.Susi kuuluu Suomen luontoon ja silläkin on oikeus elää.😿

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko asuinkaupungissasi Etelässä paljonkin susia, vai mistä olet mielipiteesi muodostanut?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Haulikko se parempi vaihtoehto on eiköhän nuo sudet oo ollu jo tarpeeksi kauan rauhoitettu Metästys ajat vaan

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näinhän se menee... Ja sudellakin on oikeus toteuttaa viettejään mm. itsetuhoviettejään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ku susien suojelijat vartioimaan lampaita. Varmaan ovat siihen innokkaita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tärkeämpää kai meille susien suojelijoille on suojella niitä susia? Suomessa on 150 000 lammasta ja 200 sutta. Kummatkohan sitä suojelua enemmän tarvitsevat...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei muuta kuin kumpparit jalkaan ja susia suojelemaan ;) Ovat omituisia nuo ylikiihkoiset suojelijat. Ainahan sitä kaupunkiasunnossa on turvassa. En tarkoita etteikö susia sais Suomessa olla mutta nuo tyhmät mielipiteet ärsyttävät. Suurin osa suojelijoista asuu kaupungeissa joten reaalitotuus on heille aivan outoa. Te reippaat suojelijat,, maastoon vaan ja susille yms eläimille sanotte ;hys hys älkää tulko tänne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi susien suojelijoiden pitäisi notkua yöt lampaita vartioimassa, jos lampaat voi ohjata yöksi lampolaan?!😄 Hoitakoon lammasfarmari yövartion, yöllähän nämä hyökkäykset yleensä tapahtuu. Pelsokin hyvä esimerkki tästä. Uutisten mukaan arvokkaita siitoslampaita ja pässejä pidetään yöt susien houkuttimina. Onko ne siitosarvoltaan oikeasti arvokkaita jos näin on vara toimia?!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Petoyhdyshenkilön ammattitaitoon ja luottoon olisi huomattava parannus jos tällaiseen paikkaan asennetaan heti pari riistakameraa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On tämä täyttä pelleilyä. Asioista vastaava kepulainen ministeri ynisee ja ei uskalla mitään tehdä. Kepussa on linjattu ettei luontoasioihin oteta kantaa ettei vihervassareiden kannatus lähde nousuun. Maksakoon vaan maajussit ja koiraihmiset susien aiheuttamat vahinkot. Petokorvaukiin varatut rahat on käytetty. Ei ole ihme että metsästäjät ampuu tulevana syksynä aina kohti kun susi vilahtaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja kohta kaikki koiratkin nähdään susina.Mikseivät ihmiset hoida eläimiään niin,ettei niihin pääse susi ym.käsiksi.Tulee halvemmaksi nostaa korvaukset😡

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On siinäkin kepukokoomuslainen jolla on noin yksinkertainen mielipide.. Ilmeisesti ei ole avannut silmiään tai korviaan todellisuudelle. Mikä on vihervassari? Olen työläinen ja vaikka en äänestä keskustaa enkä kokoomusta niin en aliarvioi maanviljelijöitä. Joten koetapa hieman ottaa asioista selvää. Kokoomus/keskustalaisenemmistö on pitkään (v 2003 lähtien) ollut eduskunnnassa enemmistönä. Miksi he eivät toimi mielesi mukaan??

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kalliiksi tulee valtiolle, veronmaksajille ja kaikille ihmisille tuo susien paapominen ja kaiken lisäksi niitä pitää varoa ja pelätäkin! Susien aiheuttamat taloudelliset vahingot korvataan valtion veronmaksajilta keräämistä verovaroista. Pitäisköhän varmaan tehdä jotain?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin korvataan kaikki muutkin vahingot.Miten maailmalla pärjätään kun sudet ja ihmiset asuvat lähekkäin ja niitä on siellä tuhansia,meillä vain muutama sata.V.ittaa tää jatkuva susi viha.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kerropas Saila, missä sudet ja ihmiset elävät rinta rinnan ilman ongelmia? Tiedät varmaan, että Venäjällä on jopa 40 000 (neljäkymmentä tuhatta) sutta, joten ei se sukupuuttoon kuole!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (56)

Uutisvirta

102
Soinia kohtaan esitys epäluottamuksesta aborttikannanottojen takia – "Sanan- ja mielipiteenvapaus koskee minuakin"
41
Jo yli 400 turvapaikanhakijaa on työllistynyt ja saanut oleskeluluvan Suomeen, vaikka turvapaikkahakemus on hylätty
31
"Emme elä lintukodossa" – Uhkakuvien asiantuntijat listaavat kolme Suomen suurta tulevaisuusuhkaa: esiin nousee myös vanha tuttu
26
Niinistö kummastelee Mykkäsen kaksoiskansalaislinjaa – ehdottaa Rajavartiolaitoksen siirtoa puolustusministeriön alle
23
Leveäkaistatien maalaukset sotkivat liikenteen Haukiputaalla – autoilijat ovat ajaneet erehdyksessä pientareen puolella
22
Trump ehdotti Espanjalle Saharan eristämistä muurilla – "Tietääkö presidentti, kuinka suuri Sahara on?"
20
Kauppaopiston rakennus Oulun Maunonkadulla halutaan purkaa – tontille suunniteltu seitsemänkerroksista kerrostaloa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hyvätuloisten asumistuki

Verovähennyksen saadaakseen pitää ensin käyttää rahaa. Mihin aloittaja luulee sen rahan menevän? Pienituloinen remonttim... Lue lisää...
Taloudesta

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

20.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image