Pohjois-Suomi

Pudasjärvi vetoaa päättäjiin – 110-paikkaisen vas­taa­not­to­kes­kuk­sen lopetus veisi työpaikkoja ja vaikuttaisi palvelujen kysyntään

Vastaanottokeskuksella on iso merkitys Pudasjärven kaupungille. Arkistokuva. KUVA: Martta Oinas-Panuma
Pohjois-Suomi 17.2.2020 7:54
Petri Hakkarainen

Maahamuuttovirastolta (Migri) tullut tieto Oulun vastaanottokeskuksen Pudasjärven toimipisteen mahdollisesta lopettamisesta ei johda ainakaan vielä yt-neuvotteluihin. Lak­kaut­ta­mis­ta kä­si­tel­lyt val­ti­o­va­rain­mi­nis­te­ri­ön aset­ta­ma alu­eel­lis­ta­mi­sen koor­di­naa­ti­o­ryh­mä on ko­kouk­ses­saan jät­tä­nyt asi­an pöy­däl­le.

Pu­das­jär­ven kau­pun­kia sekä Poh­jois-Poh­jan­maan maa­kun­ta­liit­toa ha­lu­taan kuul­la mah­dol­li­sen lak­kaut­ta­mi­sen vai­ku­tuk­sis­ta alueeseen.

Työ­ryh­mäs­sä mu­ka­na ole­va Poh­jois-Suo­men alu­e­hal­lin­to­vi­ras­ton yli­joh­ta­ja Tert­tu Sa­vo­lai­nen totesi Ii­jo­ki­seu­tu-lehdelle, et­tä vas­taa­not­to­kes­kuk­sel­la on iso mer­ki­tys Pu­das­jär­ven kau­pun­gil­le.

– On hyvä, et­tä työ­ryh­mä saa kä­si­tel­tä­väk­seen kau­pun­gin ja maa­kun­ta­lii­ton lau­sun­not, Sa­vo­lai­nen sanoo.

Pu­das­jär­ven kau­pun­gin­val­tuus­ton pu­heen­joh­ta­ja Mari Käl­kä­jä (kesk.) ker­too Iijokiseudulle, et­tä Pu­das­jär­vel­tä on ol­tu asiasta yh­tey­des­sä maan hallitukseen. Hänen mukaansa nyt yritetään vaikuttaa siihen, että työ­pai­kat säilyvät ja hy­vin toi­mi­va kes­kus voi jatkaa.

Vastaanottokeskus avattiin Pudasjärvelle Rimminkankaalle vuonna 2008. Vuonna 2010 se muutti entiseen vanhusten palvelutaloon.

Pudasjärven vastaanottokeskus on ainoa valtion operoima turvapaikkapäätöstä odottavien keskus, muut ovat yksityisiä. Keskuksessa on 110 asiakaspaikkaa ja 12 työntekijää. Jos lopettamispäätös tehdään, yt-neuvottelut aloitetaan Oulun vastaanottokeskuksen koko henkilöstön kanssa. Jo suljettu Oulun alaikäisyksikkö on tarkoitus lakkauttaa virallisesti

Suomeen tulevien turvapaikanhakijoiden määrä on vähentynyt useiden vuosien ajan. Viime vuonna Migri vähensi henkilöstöään 140 ihmisellä.

Pudasjärvellä lakkautussuunnitelmista kertomassa käyneen Migrin vastaanottoyksikön johtajan Pekka Nuutisen mukaan tarvetta on edelleen useiden satojen asiakaspaikkojen sulkemiseen. Ylisuuren majoituskapasiteetin ylläpitäminen on kallista. Tavoitteena on pitää vastaanottokeskusten käyttöaste 90 prosentissa.

Migri maksaa Pudasjärven vastaanottokeskuksen tilasta vuokraa 22 000 eu­roa kuus­sa.

Vastaanottojärjestelmässä oli vuoden vaihteessa mukana noin 8 000 henkilöä. Rauman ja Paiholan toimipisteet suljetaan kesäkuussa. Suurinta osaa vastaanottokeskuksista operoi SPR.

Vastaanottokeskuksia on toiminnassa vielä 41. Pohjois-Pohjanmaalla keskus toimii Oulun ja Pudasjärven lisäksi Ruukissa, jossa toiminnasta vastaa SPR. Kajaanissa vastaanottokeskuksen toiminnasta vastaa kaupunki, Kemissä ja Rovaniemellä SPR.

 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (32)

Pudis haluaa palata lähtöruutuun, mutta mille vuosikymmenelle?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä nuo keskukset ovat rahan syöjiä. Jos ne olisivat niin tärkeitä kuin jotkut uskovat silloinhan kannattaisi tuota Suomeen 100000 pakolaista ja me kun paaposimme heitä työttömyys ja kurjuus poistuisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Turhaa kuvitelmaa, että se kelpaisi maahanmuuttajille, syrjässäkin on. Sieltähän äkkiä nopeeta halutaan suurkaupunkien keskustoihin. Laittakkaa kiinni nopeesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pudasjärven asukkaat ovat iloisia pakolaiskeskuksen lopettamispäätöksestä. Ahneet kuntapäättäjät ovat vain valtion tukirahojen perässä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paljonko vastaavat kulut on pk-seudulla? Ja tosiaan tässä kannattaisi ottaa huomioon myös työllistävä vaikutus alueella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kepulaiset yrittää vängällä saaha vokin pidettyä täällä... toivottavasti lähtee ja äkkiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Alkutuotanto keskityy omaan hommaansa ja apupaapoaminen saa palkkansa palvelu ja terveysalalta on siis myös kielitaitoisia henkilöitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaupungilla taitaa ahdistaa kun 22000e/kk vuokra jää saamatta jos keskus lopetetaan. Joutuisivat 100000e itse maksamaan että lämpimänä rakennus. Sosiaalialan työntekijät kyllä töitä löytää .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jospa se ajatuksenkulku Pudasjärven päättäjillä menee, niin, että sulkekaa vokkeja sieltä, missä työllisyystilanne ja kunnan verokertymä on parempi. Eli kyllä Pudiksen vokkiin 110 asiakasta löytyy ilman uusiakin tp-hakijoita. Se on sitten eri asia, jaksaako vokin asukkaat odotella Pudasjärvellä hakemuksensa käsittelyä vai lähtevätkö he maalikylille kavereitten luo asustelemaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joutaa sulkea, rauhoittaa keskustan menoa ja tulee säästöjä veronmaksajille. Tätä onkin odotettu...
Jos joku siitä businesta haluaa niin eikun oma firma pystyyn vaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä on odotettu. Ja jos lakkauttamisesta tulee virallinen päätös on juhlan paikka. Ja juhlijoita niissä juhlissa riittää!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pudasjärven kaupungin talous ei kaadu vastaanottokeskuksen toiminnan lopettamiseen. Yritystoiminnan kehittämiseen pitää keskittyä ja yrittäjyyskoulutus aloittaa ammattioppilaitoksessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tulevaisuus voi perustua kalliiden vastaanottokeskusten ylläpitoon. Jos asiat hoidetaan oikein, keskusten pitäisi kadota kokonaan. SPR on erittäin rahastava organisaatio. Se tuli esille MOT:n tutkimuksissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ole rahaa. Ei ollut edes vappusataseen. Jäitä hattuun suomi, jäitä hattuun.! Suomi ensin.!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikkeen voi törmätä kuntapolitiikkaa seuratessa. Pudasjärvellä vastaanottokeskus on ilmeisesti ollut toiminnallinen osa, jolla pyritään paikkaamaan kaupungin omaa taloutta. Kyllä kunnissakin pitäisi kyetä ajattelemaan miten parhaiten hoidetaan asioita koko kansantalouden kannalta. Kennellekään ei pitäisi olla epäselvää kuinka kalliita vastaanottokeskukset asiakkaineen ovat veronmaksajille. Vastaanottokeskuksen lopettaminen tuottaa nopeasti miljoonien säästöt kansantaloudelle, josta Pudasjärven kaupunki näyttää viis veisaavan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hiljentynyt. Mutta kohta taas tarve tulee. Miljoonat lähtee luonnon katastrofien ja lähi idän takia taas liikkeelle. Kreikkaan jo paljon tullut. Levittäytyvät tänne Skandinaviaan. Pitää perustaa paljon uusia keskuksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä kun luulin, että kyse on hädänalaisten ihmisten auttamisesta. Eikä mistään pikkukuntien talouden paikkaamisesta tai aluepolitiikasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (32)

Uutisvirta

7.4.
Britannian koronavauhti kiihtyy, lähes 800 kuoli vuorokaudessa – tuoreen tutkimuksen maassa voi kuolla jopa 66 000 ihmistä pandemian ensimmäisessä aallossa
7.4.
Muuttolinnut saapuivat Rommakonselälle Lukijalta
7.4.
Suomalaiset luottavat televisioon ja sanomalehtiin koronauutisissa – sanomalehtien suosio vahvaa etenkin nuorten aikuisten keskuudessa
7.4.
Julkinen sektori kieltäytyy lääkäriyhtiöiden koronatesteistä, edunvalvoja keskittäisi päätökset valtiolle – Ministeriö kiistää periaatteelliset syyt: Yhteistyötä harkitaan
7.4.
Päivän kotoiluvinkki: Pienet asiat pitävät yllä kodin siisteyttä – hommia kannattaa jakaa eri päiville
7.4.
Eurooppaa kiertävä kilpaesteratsastaja Mirella Lesonen-Hakola on kaaoksen hallinnasta nauttiva ison perheen äiti – "Karanteeni ei meillä juuri vaikuttanut, koska normaalistikin ehditään hädin tuskin käydä kaupassa" Tilaajille
7.4.
Suomen hoivakodeissa tapahtunut jo ainakin 20 koronakuolemaa – yhdessä yksikössä kahdeksan virukseen menehtynyttä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ville Tavion näkemykset

168 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Pääomavero 43% pian

Siitä vain lisää veroja. Loppuu sitten maksajat, sillä köyhemmätkin kuin Wahlroos muuttavat pois Suomesta. 43% nollasta ... Lue lisää...
pääomatulojakin

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

8.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image