Pohjois-Suomi

Pudasjärven ampujalle elinkautinen murhasta – "Ei mennyt kuten suunnittelin"

Käräjäoikeuden mielestä kyseessä oli suunnitelmallinen henkirikos. KUVA: Mauri Ratilainen
Pohjois-Suomi 22.5.2019 16:23
Susanna Kemppainen

Pudasjärvellä viime kesänä miehen hengiltä ampunut pudasjärvinen mies on tuomittu elinkaudeksi vankeuteen.

Oulun käräjäoikeus katsoo, että Antti Juha Kipinä syyllistyi murhaan ampumalla noin 40-vuotiaan miehen kerrostalossa Pudasjärvellä 28. kesäkuuta.

Noin 50-vuotias tuomittu oli varustautunut tekoa varten muun muassa käsiaseilla, sadoilla ammuksilla, äänenvaimentimella, täytetyillä ammuslippailla, puisella pöydänjalalla, puukolla sekä nippusiteillä.

Hän odotti uhriaan kerrostalon varastotilassa ja kun tämä työpäivänsä päätteeksi saapui asuntonsa ovelle, hän kävi miehen kimppuun.

Tuomittu löi miestä ensin pöydänjalalla ja kun tämä sai riistettyä sen häneltä, hän perääntyi takaisin varastotilaan. Sieltä hän ampui kahdella käsiaseella useita laukauksia muun muassa varaston oven yli ja oven välistä.

Useita laukauksia osui mieheen, joka kuoli saamiinsa vammoihin.

Aiheutti vakavaa yleistä vaaraa

Käräjäoikeuden mielestä kyseessä oli suunnitelmallinen henkirikos.

– Hänen on täytynyt ymmärtää, että laukaukset erittäin suurella todennäköisyydellä aiheuttavat (uhrin) kuoleman, oikeus toteaa.

Laukauksia osui myös porrasaulaan ja useiden huoneistojen oviin. Uhriksi joutuneen miehen äiti näki välikohtauksen oman huoneistonsa ovelta.

Tuomioistuimen mielestä henkirikoksella aiheutettiin vakavaa yleistä vaaraa muille.

– Se, ettei tekohetkellä asunnoissa ollut ketään, johtui satunnaisesta seikasta, johon tekijä ei voinut vaikuttaa, käräjäoikeus perustelee päätöstään.

Lisäksi surmaamistapa oli oikeuden mielestä myös kokonaisuutena arvostellen törkeä.

Näistä syistä henkirikos oli murha, vaikka se ei ollutkaan oikeuden mielestä erityisen raa'alla tai julmalla tavalla toteutettu. Se katsoi, että siinä ei osoitettu sitkeää surmaamispyrkimystä eikä siinä ollut erityisiä, tahallista tuskaa lisääviä elementtejä.

Mies määrättiin maksamaan korvauksia muun muassa henkisestä kärsimyksistä uhrin omaisille yhteensä 30 000 euroa. Henkirikoksen teossa käytetyt välineet määrättiin menetettäväksi valtiolle.

Itkuinen kirje oikeudelle

Käräjäoikeus julisti tuomionsa keskiviikkona. Se jatkoi tuolloin syksyllä aloitettua oikeudenkäyntiä. Tuomioistuin määräsi syksyllä syytetyn tämän toivomaan mielentilatutkimukseen.

Mielentilantutkimus valmistui pari viikkoa sitten. Sen löydöksiä käsiteltiin oikeudessa suljetuin ovin. Yleisön läsnä ollessa kävi ilmi vain sen lopputulos eli se, että mies oli teon tehdessään syyntakeinen.

Ennen tuomionsa kuulemista syytetty halusi lukea oikeudelle kirjoittamansa kirjeen. Itkuisena hän kertoi, miten hänen tarkoituksenaan ei ollut surmata uhria vaan ainoastaan kuulustella tätä ja selvittää tämän suhdetta hänen vaimoonsa.

Syyttäjän mielestä teon motiivina oli mustasukkaisuus. Vaimo oli hakenut eroa syytetystä.

 – Se oli onneton vahinko, olen siitä syvästi pahoillani. Eihän minulla ollut edes motiivia. En minä vielä tuossa vaiheessa tiennyt, että heidän välillään oli mitään seurusteluun viittaavaa, mies luki kirjettään oikeudelle.

– Jos asiat olisivat menneet kuten suunnittelin, olisimme eronneet käden puristuksen jälkeen kuten täällä Pohjois-Suomessa on tapana. Mutta valitettavasti se ei mennyt kuten suunnittelin.

Mies passitettiin Oulun vankilaan suorittamaan rangaistustaan. Hän voi hakea tuomioonsa muutosta valittamalla siitä hovioikeuteen.

MAINOS

Uutisvirta

63
Oulun poliisilaitoksen sisäilmaongelmat jatkuvat, osa väestä välttelee Hiukkavaaran tiloja – Työsuojeluvaltuutettu: "Kyllä siellä aika tyhjää on"
18
Biologi kouluttautuu nyt 12 viikossa koodariksi, kun oman alan töitä ei löytynyt – pikakoulutuksista toivotaan apua ohjelmistoalalle
17
Qstockin kahden päivän liput myyty loppuun kuukausi ennen festivaalia – tältä kesältä odotetaan uutta kävijäennätystä
16
Oulun kaupunginhallitus myönsi Torihotellille jatkoajan tiukoilla ehdoilla – kaupungille 800 000 euron vakuus
15
Iran: Diplomatian tie on suljettu Yhdysvaltain pakotteiden takia
9
Kauppa yritettiin ryöstää Oulun Koskelassa, teko keskeytyi toisen myyjän tultua paikalle – poliisi kaipaa havaintoja tapahtuneesta
8
Suviseurat tuo runsaasti liikennettä Oulun alueelle – liikenne saattaa jonoutua, ruuhkaa odotetaan muun muassa keskiviikolle ja torstaille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Juhannusjuhlat 1944

176 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kaleva rikkoo

Kaikilla suomen kansalaisilla on myös oikeus valittaa. Myös mediassa. Mikä ihmeen pyhä lehmä on eri uskonnot. Saako sitt... Lue lisää...
jussijuonio

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image