Pohjois-Suomi

Pudasjärven ampujalle elinkautinen murhasta – "Ei mennyt kuten suunnittelin"

Käräjäoikeuden mielestä kyseessä oli suunnitelmallinen henkirikos. KUVA: Mauri Ratilainen
Pohjois-Suomi 22.5.2019 16:23
Susanna Kemppainen

Pudasjärvellä viime kesänä miehen hengiltä ampunut pudasjärvinen mies on tuomittu elinkaudeksi vankeuteen.

Oulun käräjäoikeus katsoo, että Antti Juha Kipinä syyllistyi murhaan ampumalla noin 40-vuotiaan miehen kerrostalossa Pudasjärvellä 28. kesäkuuta.

Noin 50-vuotias tuomittu oli varustautunut tekoa varten muun muassa käsiaseilla, sadoilla ammuksilla, äänenvaimentimella, täytetyillä ammuslippailla, puisella pöydänjalalla, puukolla sekä nippusiteillä.

Hän odotti uhriaan kerrostalon varastotilassa ja kun tämä työpäivänsä päätteeksi saapui asuntonsa ovelle, hän kävi miehen kimppuun.

Tuomittu löi miestä ensin pöydänjalalla ja kun tämä sai riistettyä sen häneltä, hän perääntyi takaisin varastotilaan. Sieltä hän ampui kahdella käsiaseella useita laukauksia muun muassa varaston oven yli ja oven välistä.

Useita laukauksia osui mieheen, joka kuoli saamiinsa vammoihin.

Aiheutti vakavaa yleistä vaaraa

Käräjäoikeuden mielestä kyseessä oli suunnitelmallinen henkirikos.

– Hänen on täytynyt ymmärtää, että laukaukset erittäin suurella todennäköisyydellä aiheuttavat (uhrin) kuoleman, oikeus toteaa.

Laukauksia osui myös porrasaulaan ja useiden huoneistojen oviin. Uhriksi joutuneen miehen äiti näki välikohtauksen oman huoneistonsa ovelta.

Tuomioistuimen mielestä henkirikoksella aiheutettiin vakavaa yleistä vaaraa muille.

– Se, ettei tekohetkellä asunnoissa ollut ketään, johtui satunnaisesta seikasta, johon tekijä ei voinut vaikuttaa, käräjäoikeus perustelee päätöstään.

Lisäksi surmaamistapa oli oikeuden mielestä myös kokonaisuutena arvostellen törkeä.

Näistä syistä henkirikos oli murha, vaikka se ei ollutkaan oikeuden mielestä erityisen raa'alla tai julmalla tavalla toteutettu. Se katsoi, että siinä ei osoitettu sitkeää surmaamispyrkimystä eikä siinä ollut erityisiä, tahallista tuskaa lisääviä elementtejä.

Mies määrättiin maksamaan korvauksia muun muassa henkisestä kärsimyksistä uhrin omaisille yhteensä 30 000 euroa. Henkirikoksen teossa käytetyt välineet määrättiin menetettäväksi valtiolle.

Itkuinen kirje oikeudelle

Käräjäoikeus julisti tuomionsa keskiviikkona. Se jatkoi tuolloin syksyllä aloitettua oikeudenkäyntiä. Tuomioistuin määräsi syksyllä syytetyn tämän toivomaan mielentilatutkimukseen.

Mielentilantutkimus valmistui pari viikkoa sitten. Sen löydöksiä käsiteltiin oikeudessa suljetuin ovin. Yleisön läsnä ollessa kävi ilmi vain sen lopputulos eli se, että mies oli teon tehdessään syyntakeinen.

Ennen tuomionsa kuulemista syytetty halusi lukea oikeudelle kirjoittamansa kirjeen. Itkuisena hän kertoi, miten hänen tarkoituksenaan ei ollut surmata uhria vaan ainoastaan kuulustella tätä ja selvittää tämän suhdetta hänen vaimoonsa.

Syyttäjän mielestä teon motiivina oli mustasukkaisuus. Vaimo oli hakenut eroa syytetystä.

 – Se oli onneton vahinko, olen siitä syvästi pahoillani. Eihän minulla ollut edes motiivia. En minä vielä tuossa vaiheessa tiennyt, että heidän välillään oli mitään seurusteluun viittaavaa, mies luki kirjettään oikeudelle.

– Jos asiat olisivat menneet kuten suunnittelin, olisimme eronneet käden puristuksen jälkeen kuten täällä Pohjois-Suomessa on tapana. Mutta valitettavasti se ei mennyt kuten suunnittelin.

Mies passitettiin Oulun vankilaan suorittamaan rangaistustaan. Hän voi hakea tuomioonsa muutosta valittamalla siitä hovioikeuteen.

MAINOS

Uutisvirta

12:00
Oulun yliopiston ryhmä palkittiin eturauhassyöpätutkimuksesta – tunnustus kansainvälisesti korkeatasoisesta työstä
11:59
Game of Thrones piti Emmy-otteensa loppuun asti, mustanpuhuva komedia Fleabag yllätti
11:58
Game of Thrones juhli Emmy-gaalassa - upeita pukuja ja juhlan loistoa
11:41
Kohu presidentti Trumpin ympärillä syvenee – Trump myöntää puhuneensa Ukrainan presidentin kanssa Bidenistä
11:18
"Kuinka nykyaikana voidaan näin tehdä" – oululaisen Kari Martikaisen kahden viikon Madeiran matka oli koneeseen istumista vaille
11:05
Konkurssiin kaatuneen Thomas Cookin kiinalainen päärahoittaja pahoittelee – Brexit-epävarmuus sai britit lykkäämään matkavarauksiaan
10:46
Limingantullin Alko remontoidaan erikoismyymäläksi – valikoima kasvaa 1800 eri tuotteeseen, niistä alkoholittomia on 50
25
Kysyimme: Miksi kaikille koululaisille ei aina riitä istuinta ja turvavyötä Oulun joukkoliikenteessä?
25
Thomas Cook konkurssiin – Tjäreborg peruu maanantain lentonsa emoyhtiönsä konkurssin vuoksi, maailmalla noin 3 500 asiakasta
16
On liian monia taloyhtiöitä, missä yhtiön hallitus on luovuttanut ”valtansa” ja päätöksenteon isännöintitoimistolle ja hoitavalle isännöitsijälle Lukijalta
9
Donald Trumpia saattaa uhata virkasyyte – Trumpin väitetään painostaneen Ukrainan presidenttiä sotilasavustusta panttaamalla
8
Avaimettomia lukkoja valmistava Rollock avasi toimipisteen Ouluun – yhtiöllä takanaan yli 4 miljoonan euron tuotekehitysprosessi
8
Thomas Cookin konkurssi iskee monille kentille Suomessa, myös Ouluun
7
Yhdellä äänellä hävinnyt Markku Wilenius jatkaa Sitran hallituksessa – Hänestä tulee yksi kilpakumppaninsa Jyrki Kataisen esimiehistä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono aluksi koko maassa tienpintojen jäätymisen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä ja aamulla maan pohjoisosassa sekä Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hallitus osti sotalaivoja 1300 miljoonalla!

102 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

AKAVA VIRITTELEE JO TYÖTTÖMYYSTURVALEIKKURIA.

Meidän kaikkien hyvinvointi vaatii kunnollista työntekoa. Kuka tarvitsee työttömyystuella chillailijaa, joka vie silti l... Lue lisää...
Idea kaikkien etu

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

23.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image