Pohjois-Suomi

Pirkka-Pekka Petelius pyytää saamelaisilta anteeksi vanhoja sketsejään, lähetti ta­paa­mis­pyyn­nön romaneille – Aake Kalliala IS:lle: "Kuulostaa ihan älyttömälle"

Pirkka-Pekka Petelius valittiin kevään vaaleissa eduskuntaan.
Pohjois-Suomi 21.11.2019 10:15 | Päivitetty 21.11.2019 14:42
Heikki Uusitalo

Vihreiden kansanedustaja Pirkka-Pekka Petelius pyytää anteeksi 1980- ja 1990-luvulla tekemiään tv-sarjoja, joissa saamelaisia on kuvattu syrjivällä tavalla.

Petelius sanoo haluavansa edistää saamelaisten oikeuksien toteutumista.

– Haluan esittää julkisen anteeksipyyntöni kaikille saamelaisille. Pyydän anteeksi sitä haitallista vaikutusta, joka sketseillä on ollut. Ymmärrän vastuuni kansanedustajana ja kulttuurin tekijänä, Petelius sanoo.

Peteliuksen mukaan sketsit ovat oman aikansa tuotteita, eikä hän tänä päivänä allekirjoita niitä. Kansanedustaja sanoo, että aikoinaan niillä pyrittiin parodioimaan valtaväestön ennakkoluuloja, mutta tässä ajassa Petelius ymmärtää, kuinka syrjiviä ne ovat. Moni saamelainen on joutunut kohtaamaan omassa elämässään niiden negatiivisen vaikutuksen valtaväestön asenteisiin ja mielikuviin.

– Sketseihin kohdistuva kritiikki on mielestäni positiivinen merkki siitä, että ajat ovat muuttuneet. Nyt ymmärrämme aiempaa paremmin vähemmistöjä syrjiviä rakenteita yhteiskunnassamme ja kulttuurissamme. Myös tietoisuus alkuperäiskansamme tilanteesta ja oikeuksista on lisääntynyt, Petelius sanoo.

Hän kertoi myöhemmin torstaina, että on valmis keskustelemaan myös muiden vähemmistöjen kanssa. Peteliuksen ohjelmissa oli myös muun muassa romaneita koskevia sketsejä.

– Olen valmis keskustelemaan myös muiden vähemmistöjen kanssa. Lähetin tänään romaniasiain neuvottelukunnalle tapaamispyynnön.

Peteliuksen kanssa sketseissä aikoinaan esiintynyt Aake Kalliala kommentoi saamelaisia koskevaa anteeksipyyntöä Ilta-Sanomille. Kalliala ei lähde pyytelemään anteeksi.

– Minusta tuo kuulostaa ihan älyttömälle, mutta ehkä hänen asemansa kansanedustajana...pitää nyt nuoleskella, ehkä se on semmoista, Kalliala kommentoi IS:lle.

Kalliala kuitenkin toteaa, ettei tekisi sketsejä enää tänä päivänä.

Petelius toivoo, ettei sketsejä enää esitettäisi

Pirkka-Pekka Petelius toivoo, ettei ongelmallisia sketsejä enää tietoisesti esitettäisi eivätkä nykyartistit käyttäisi niitä, sillä ne eivät ole tätä päivää. Hän harmittelee sitä, että sisällöt ovat internetissä lähteneet elämään omaa elämäänsä erilaisina muunnoksina, jotka rikkovat paitsi tekijänoikeuksia myös syventävät yhä uudelleen ennakkoluuloja ja virheellisiä mielikuvia saamelaisista.

– Kansanedustajana haluan edistää saamelaisten oikeuksia. Haluan olla edesauttamassa saamelaisten asiaa yhteistyössä yhteisön kanssa. Olkoon tämä ensimmäinen askel, Petelius sanoo.

Petelius ei aio kommentoida anteeksipyyntöä julkisuudessa enempää, mutta sanoo jatkavansa vuoropuhelua saamelaisyhteisön kanssa aiheesta ja pitää julkisuudessa esillä poliittisia toimia saamelaisten oikeuksien vahvistamiseksi.

– Kansanedustajana haluan tehdä työtä saamelaisten totuus- ja sovintokomission työn edistämiseksi. Totuus- ja sovintokomission tarkoituksena on käydä läpi saamelaishistorian tapahtumat ja oppia saamelaisten vaikeuksista valtakulttuurin rinnalla. Historiassa tehdyt virheet on tärkeää käydä läpi. Ajattelen, että oma pyrkimykseni selvittää sketsien negatiiviset seuraukset saamelaisyhteisölle ja pyytää anteeksi on minun tapani osoittaa oppineeni historiasta ja korjata tehtyjä virheitä, Petelius pohtii.

– Sivistysvaliokunnan jäsenenä pyrin eduskunnassa myös vahvistamaan saamelaisten kulttuurisia ja kielellisiä oikeuksia. Ympäristönsuojelun puolella taas ajankohtaisia kysymyksiä Saamenmaalla ovat liialliset metsähakkuut ja haitalliset suunnitelmat Jäämeren radan rakentamiseksi.

Pirkka-Pekka Petelius ja Aake Kalliala tekivät sketsihuumoria saamelaisista 1980-luvun lopussa ja 1990-luvun alussa Hymyhuulet-, Pulttibois- ja Manitbois-sketsisarjoissa. 
 
Sketsiohjelmien sisältöä on edelleen katsottavissa ainakin Ylen Elävässä Arkistossa, jossa sisällön yhteydessä on varoitus: “Ohjelmasarjassa on rasistista sisältöä. Tekijöiden tarkoituksena on ollut ennakkoluulojen ravistelu osana 1980-luvun yhteiskunnallista keskustelua. Sisältö on kuitenkin loukannut monia. Ohjelmasarja on esimerkki 1980-luvun televisioviihteestä.”

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (78)

Hyvä näon. Mutta kuka pyytää anteeksi Suomen talonmiehiltä ja poliiseilta, joita Pekka ja Pätkä-elokuvissa esitettiin täysinä tolvanoina? Severi ja Masa ovat jo poistuneet keskuudestamme.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mutta näin hiukan (oman) aikuistumisen myötä on Pekka ja Pätkä -jutut alkaneet tuntua hiukan etten sanoisi kehittymättömiltä jossa on sitä huonoa huumoria aika paljon. Ja pilkkaa, joka ei kuuluisi hyvään huumoriin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Klisee" mikä "klisee", kuvitellaanko tällaisella heitolla saadaan asiat korjattua, Ei todellakaan ja kun lukee näitä kommentteja heidän mielestä asia on ollut "OK". Oi voi suomessa on sitkeässä viha saamelaisia kohtaan, mitä olen seurannut tämän vaivaisen 80 vuotis taipaleeni aikana. Entiset haukkujat pyrkivät saamelaisiksi, oikein tuomioistuimen avulla, väittäen ummet ja lammet tekaistujen saamelaisvanhempien avulla, ilmeisesti tavoitteena saada jotakin hyötyä saamelaisuuden avulla. (suomalaisten jälkeläiset väittävät varmasti, että ovat menettäneet saamenkieltä, valtion koulutuspolitiikan takia vaikka heidän vanhempansa eivät koskaan ole osannetkaan saamea, koska he ovat suomalaisten metsurien ja kullankaivajien jälkeläisiä nykyisin hienosti nimittävät itseään "metsä saamelaisiksi" keksitty hieno termi, (tällaisia saamelaisia historia ei tunne). NUORTA SÁMPMELAččAT on asiaerikseen he ovat varmasrti kärsineet, mutta kuten minä ja muut asuimme asuntolassa puhuhumme saamea, oli saamelainen opettaja, vain alaluokalla oli suomalainen opettaja joka opetti suomen kieltä ja muita aineita, saamen kieltä opetti yläluokan saamelaisopettaja).
Nyt näyttä tarjoutuneen otollinen tilaisuus jatkaa sisään pyrkimystä, ns. totuuskomission avulla, jota johtaa keskustan entinen ministeri ja puolueen entinen maatalousministeri 1990-luvulla "loihi" lausumaan, kun keskustelivat ILO-sopimuksesta, että "hallitus ei voi hyväksyä ILO-sopimusta ennen kuin suomalaisten oikeuksia on turvattu" lausunut saamenkielen uutisissa "OĐĐASAT (Nor ja Swt)", että tällalailla!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun ihminen lähtee politiikkaan mukaan niin se muuttuu hölmöksi. Politiikka sekoittaa järkevät ihmiset ja tuhoaa loogisen ajattelun.
Sitten kun politikko ryhtyy nuolemaan saadakseen lisää ääniä niin siinä käy näin että mennään äärimmmäisiin typeryyksiin.
PPP saa sitten loppuelämän kulkea kumarassa ja joka suuntaan kumarella. Mutta kun yhteen suuntaan kumartaaniin toiseen pyllistää.
Jokainen normaali ihminen on ymmärtänyt että Pulttibois oli vain viihdettä ja tavallinen, normaali itsetunto kestää itsestään tehdyt sketsit.
Mutta nykymaailman "cityleidit" loukkaantuu kaikesta ja kaikista myäs itsestään ja toisten puolesta. Ei kannata otta kovin vakavasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihminen kun siirtyy henkisestä peräkammarista ulos maailmaan huomaa että olipa aika pieni koppi se. Niin voi käydä, ei vain yksityisille kommentoijille vaan julkisuudenkin persoonille. Tämä ei ollut tarkoitettu pilkaksi... Vaan huumoria!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Petelius on väärä anteeksipyytäjä. Näistä taide-esityksistä vastuullisia ovat
-käsikirjoittaja
-tuottaja
-ohjaaja
-radiolain tarkoittama vastuullinen toimittaja
-YLE:n päätoimittaja

Oliko Petelius joku edellämäinituista? Jos ei, niin hän itse oli tilanteen uhri. Hän oli palkkatyöläinen, joka omasta tahdostaan riippumatta joutui tuottamaan em. tahojen toimesta tällaista kulttuurirasistista sisältöä.

Repikää tuosta sitten huumoria!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ehkä olisi pitänyt miettiä kahteen kertaan asia. Tosin vaalivalmistelua ensi vaaleihin, varhaista asemiinajoa, vai onko joku eläkeposti linnustajan kiikarissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jopen pitää pyytää anteeksi rekkakuskeilta ja Turhapuron johtajilta. Uskontojen kaikilta.

On tämä kummalliseksi mennyt tämä meno.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vitsejä on joka lähtöön joka asiasta ja pitääkin olla. Kuulostaa siltä että Petelius haluaa olla vaan esillä taas

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä on kaks ryhmää jotka pahottaa mielensä aina.
Kovasti meluavat oikeuksistaan ja vaativat vaikka ja mitä.
Olisivat mielissään, kun heidät on huomattu takavuosina.
Kalliala on kuvilla, ettei kannata palata tuohon aikaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitää pyytää anteeksi blondeilta, punapäiltä. Pitää pyytää anteeksi lihavilla, laihoilta. Pitää pyytää anteeksi professoreilta, laitapuolen kulkijoilta. Pitää pyytää anteeksi mummoilta, vaareilta. Pitää pyytää anteeksi lantalaisilta ja svenssoneilta. Pitää pyytää anteeksi kaikilta. Voi jestamanjeera, mihin tämä maa on menossa. Pyydän anteeksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huumorin ja komedian perusperiaatteisiin kuuluu se että vitsi kerrotaan aina jonkun henkilön tai tahon kustannuksella. Karikatyyri on yksi huumorin tapa jossa toisten erityispiirteitä liioitellaan. Imitaatiossa taas keksitään laittaa toisten suuhun sanoja joita he eivät koskaa sanoisi jne....
Kyllä menee huumori kuivaksi jos vanhoja sketsejä aletaan pyytelemään anteeksi!

Muistaakohan Pirkka-Pekka sellaista Brittiläistä ohjelmaa 80-luvulta kuin "Spitting Image- Sylkiäiset?" Siinä morkattiin Brittipoliitikkoja ja kuninkaallisia armotta sellaisella tavalla jota ei Suomessa ole koskaan edes nähty ja silti kukaan ei ole pyytänyt ohjelmaa anteeksi, saatikka edes ehdottanut sellaista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ole aivan niin että vain pilkka on komediaa. Köyhä mieli (no nykyään sitä piisaa kuten voi huomata) ei keksi muuta - mutta on olemassa myös sellaista huumoria jossa ei ole pilkkaa, alistamista tai muuta negatiivista. Kannattaa tutustua lähemmin aiheeseen!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On kova ja taitava bisnes-mies ,osaa vaihtaa imagoa aina tarvittaessa ,ja joka vaihdoksella tehdä rahaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi jestas tätä nykymaailmaa. Nuo sketsit ovat huumoria ja vieläpä hyvää sellaista. Muistan, että sarjoissa tehtiin sketsejä myös ainakin homoista, urheilijoista, taksikuskeista, upseereista, sotaveteraaneista, presidentistä, laulavista artisteista jne. jne. Miksei heiltä tarvitse pyytää anteeksi, jos kerta tälle linjalle lähdetään.
Voi hyvää päivää!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (78)

Uutisvirta

13.12.
Kiviharjuntien jatkeen rakentaminen alkaa vuoden alussa OYSin tuntumassa – uusi pysäköintitalo valmistuu keväällä
13.12.
Jari Sailio iskee Kärppien kavennusmaalin
13.12.
Sarjajumbo Sport näpäytti Kärppien varamiehistä joukkuetta – Jari Sailion kavennus jäi Vaasan perjantai-illassa laihaksi lohduksi
13.12.
Insinööriliitto: Nokia purki luottamusmiehen työsopimuksen lakon jälkeen – ammattiliiton mukaan kyseessä oli kosto
13.12.
Analyysi: Kulmunilta karkasi some-mopo käsistä – sosiaalisessa mediassa poliitikko voi mokata helposti ja pahoitella nopeasti
13.12.
Ainakaan kaikkia al-Holin naisia ei voitaisi syyttää Isisin riveihin matkustamisesta – terrorismin edistämisestä voidaan tuomita jopa kahdeksan vuotta
13.12.
Hovioikeus: Oulun seksuaalirikosvyyhden syytetyn saatava tutustua uhrin salaiseen kuulustelukertomukseen – "Hänen oikeus on joka tapauksessa painavampi" Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltayöllä Varsinais-Suomen, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen ja Kymenlaakson maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kerrostalo

OKT 250 neliöä omalla lähes hehtaarin tontilla lähellä palveluja, aah. Tarvittaessa palveluja saa rahalla, kun joskus se... Lue lisää...
VELATON NAUTISKELIJA

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

14.12.

Fingerpori

14.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image