Pohjois-Suomi

Oulun poliisilaitos ohjeistaa marjastajia eksymisten varalle – "Vähiten suolle katoaa noin 20-vuotiaita hel­sin­ki­läis­poi­kia"

Koirapartion kokemuksen mukaan tyypillisesti hillasuolla eksyvät ikänsä Lapissa, Oulun läänin pohjoisosissa ja Kainuussa asuneet keski-iän ylittäneet henkilöt. Kuvituskuva. KUVA: Jussi Leinonen
Pohjois-Suomi 22.7.2019 13:15 | Päivitetty 22.7.2019 13:17
Mirko Siikaluoma

Oulun poliisilaitos antaa Facebook-sivuillaan neuvoja marjastajille eksymisen varalta. Poliisilaitoksen koirapartion Sauli, Kalle, Horkka ja Jussi allekirjoittamissa ohjeissa korostetaan asian olevan ajankohtainen, sillä marjastajien etsintäkausi alkaa avosuohillastajien etsinnöillä.

– Siitä siirrytään pikkuhiljaa korpihillan- ja mustikanpoimijoihin. Puolukan poimijat etsitään ennen pakkaseen eksyneitä karpalon noukkijoita, Oulun poliisilaitos kirjoittaa.

Mansikanpoimijoita eksyy jonkin verran vähemmän kuin hillastajia muiden marjastajien asettuessa käyrän keskivaiheille. Koirapartion kokemuksen mukaan tyypillisesti hillasuolla eksyvät ikänsä Lapissa, Oulun läänin pohjoisosissa ja Kainuussa asuneet keski-iän ylittäneet henkilöt.

– Vastaavasti vähiten suolle katoaa noin 20-vuotiaita helsinkiläispoikia. He ovat siis tutkimusteni kaikista varmimpia kairan kiertäjiä.

Marjareissulle lähteviä poliisilaitos neuvoo muun muassa tunnistamaan omat voimansa, ottamaan mukaan muun muassa evästä, juotavaa, puukon ja kompassin, lataamaan 112-sovelluksen ja soittamaan apua arkailematta.

– Marjastakaa porukalla, sillä yksin eksyminen on paljon tylsempää. Jos ei ole marjastuskaveria, niin sano ainakin jollekin visulle ystävälle paras hilla-apajasi. Siis se oikea paikka. Kerro milloin lähdet ja milloin palaat takaisin, poliisilaitokselta suositellaan.

Lue koko päivitys alta:

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (32)

Hesalaiset ovat junantuomia vegaaneja savolaisneitejä joilta ei luonnistu minkäänlainen työnteko.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisin mielelläni nähnyt myös puolustajat Lehtonen ja Mikkola myös hillasuolla.
Pojat poimivat ihan aimo annoksia hilloja pakkiparina suolla..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En ole elämäni aikana tavannut hillasuolla noin parikymppistä Helsinkiläispoikaa. Vain ne, jotka siellä liikkuvat saattava eksyäkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tiedä siitä rikkaudesta, mutta helsinkiläiset kyllä kiertävät kairan kaukaa. Niin minäkin, miksi sinne menisin? Se kun ei ole ihan oven takana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo, pseudotiedettä. Heinäkuun helteillä kuolee ihmisiä suhteellisesti enemmän, koska silloin syödään paljon jäätelöä.
Pseudotieteeksi kutsutaan tieteenaloja, jotka tutkivat yhdentekeviä, itsestäänselviä tai abstrakteja asioita. Pseudotieteitä ovat esimerkiksi arkeologia, filosofia, kulttuuriantropologia, naistutkimus ja taidehistoria. Yliopistoissa pseudotieteiden laitokset tuottavat nollatutkimuksia ja työttömiä maistereita toimiessaan suojatyöpaikkana siistiä sisätyötä kaipaaville akateemisesti koulutetuille elitisteille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ohjeista puuttuu gps-navigaattori varaparistoineen. Sen kanssa eksyminen on suurinpiirtein mahdotonta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Auriko on hyvä suunistusväline. Jos on pilvistä silloin on vaikeampaa. Sillon voi katsella puunoksista missä etelä on, samoin myös muurahaismätäs on yleensä paljaana etelän puolelta.
Myös kannataa katsoa taakse kun kävelee metsään, silloin voi merkitä itselle mustiin maasto kohtia kuten erikoisen näköisiä puita, ja muuta erikoista yleisestä näkymästä poikkeavaa. Jos on muistissa vikaa niin ei yksin metsään

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tärkeää on että mukana on aimo annos pilkettä silmäkulmassa mahdollista nuotion tekoa varten.
Jos huomaa eksyneen maltti kannattaa säilyttää eikä hätääntyä ja ohjata hänet suorinta tietä kotia kohden..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kompassi ja hieman järkeä niin kaikki ok. Siis tieto siitä että mihin suuntaan pitää lähteä jos epäilee eksyneensä. Kartasta ei kyllä haittaa ole.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se kompassi on laite, joka ei hevin petä. Ei tarvi mitään pattereita, ei aurinkoa, ei pilvetöntä, edes kartta ei ole tuiki välttämätön. Mutta ei ne nykynuoret osaa, katsovat ja kääntävät kompassia ympäriinsä, tulevat siihen tulokseen, että se liitetään kännyyn langattomasti. Sitten arvailevat, mikä appi siihen tarvitaan. Ensin ovat toimeliaina nuorina kokeilleet laittaa kännyn ja kompassin päällekäin. No eihän se käy, kompassi sekoaa. Vasta sitten tulevat siihen tulokseen, että pitää olla se appi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ostakaa se navigaattori laite..! puhelimen kartta ja gps laitteilla ei tee metsässä yhtään mitään.!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

päinvastoin. Navigaattofilla ei tee mitään. puhelimeen taas maanmittauslaitoksen kartat ja kyllä selviää

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Edellisellä siis ei ole varaa ostaa gps:ää tai se on liian vaikea laite moiselle tahmapeukalolle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mulla on kolme navigaattoria, vain yksi tarvii pattereita, se Garmin. Kaksi muuta navigaattoria, toinen Suunto, toinen Silva, toimivat ilman pattereita. Lisäksi Silva-kiikarit, voi tähyillä...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

20vuotiasta helsinkiläispoikaa ei saa suolle millään muutenkaan, marjat ostetaan,ei poimitahillasuolle eksyy hän, jolla ei ole repussa juomavettä ja eväitä, matala sokeri ja jkuivuminen estää ajattelun

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Helsingin hipsterit sun muut röpöttelijät ja räpätätit harvoin lähtevät suolle marjastamaan tai merjasta maan. Turun seudulla susi söi 20 alaikäistä, kertoi netti. Nettivitsi poliisit asialla. Mörököllit vieköön kertoi vanha tietoisku. Toisaalta liekö niin moni vuosittain pysyvästi kateissa olevista 200-2000 sek.-millennium kateissa. Karhut, sudet, jengit, Kajjjaanin tai Oulun pollliisit vieneet ulkomaiset karkotukseen, polkaisseet suohon tai järveen tinnerin, tärpätin tai muun mehun kera. Tai naamioitu työttömyys uhan alaisten museoiden, hautuumaiden, arkeolologien tai muun hillarien toimesta muumioiksi, käytetty kokeisiin keskitysleirillä tai gulageissa. Lisäksi voivat nimellisesti olla olemassa, mutta todellisuudessa muualla tai työttömät dramaturgit , ylioppilasteatteri , koreografiat, puvustajat, lavastajat tms näyttelevät nostaessaan kliffoja etuuksia, eläkkeitä ja muuta toimeentuloa. RCMP, CIA, FSB EK0-3, etc tarvitsee kykyjä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (32)

Uutisvirta

14.12.
Erikoiskuljetus liikkuu Oulun seudulla sunnuntain vastaisena yönä, liikenne pysäytetään ajoittain
14.12.
Kysely: Lähes puolet suomalaisista vastustaa Nato-jäsenyyttä, 22 prosenttia haluaisi liittyä sotilasliittoon
14.12.
BBC:n dokumentti Iistä kiinnosti kansalaisia
14.12.
BBC:n tuore dokumentti Iin ilmastoteoista kiinnosti kuntalaisia Huilingin näyttämöllä – "Kyllä se varmaan ihan oikean ja tasapuolisen kuvan antoi" Tilaajille
14.12.
Raviurheilun supertähti oli voitokkaana Rovaniemellä ja ehti myös poroajelulle – "Porolla ajaminen poikkesi ravihevosista siinä, etten löytänyt mistään jarrua"
14.12.
Tuomas Kettunen, 27, taituroi klassisen saralla – elokuva ja musiikki kulkevat sulassa liitossa oululaislähtöisen säveltäjän matkassa
14.12.
Norwichin päävalmentaja: Teemu Pukilta luultavasti murtui varvas

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan itäosassa, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Lapin länsiosassa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

14.12.

Fingerpori

14.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image