Pohjois-Suomi

Oululaiset koululaiset suun­nit­te­li­vat ja tekivät kirjailija Katariina Vuoren korut Linnan juhliin – "Olisi ollut ihanaa ottaa heidät mukaan"

Katariina Vuoren mukaan itsenäisyyspäivä on hänen suosikkijuhlapyhänsä. KUVA: Jukka-Pekka Moilanen
Pohjois-Suomi 6.12.2019 21:09
Heidi Peltonen

Oululainen tietokirjailija Katariina Vuori ei marraskuussa ollut käynyt moneen päivään postilaatikolla. Kun hän viimein kävi, odotti laatikossa melkoinen kirjekuori: kutsu Linnan juhliin. 

– Se oli täysi yllätys. En osannut yhtään odottaa, Vuori toteaa. 

Vuori arvelee, että kutsun taustalla on hänen lokakuussa saamansa tietokirjapalkinto. Vuori palkittiin Helsingin kirjamessuilla tunnustuksena laajasta ja ansiokkaasta tietoteostuotannosta.

– Tai sitten Jenni Haukio haluaa lisätietoa Saunaruokakirjasta, Vuori naurahtaa. 

Saunaruokakirja on Vuoren, kokki Janne Pekkalan ja valokuvaaja Vesa Rannan yhteistyössä tekemä vuonna 2014 ilmestynyt teos. Vuori kertoo, että hän antoi kirjan Haukiolle Turun kirjamessujen yhteydessä samana vuonna. 

– Silloin hän kertoi aikovansa viedä sen viralliselle kesämöksälle. 

Vaikka kerta on Vuorelle ensimmäinen Linnan juhlissa, on itsenäisyyspäivän juhlinta ollut hänelle vuosia tärkeää. Vuoren mukaan itsenäisyyspäivä on kaikessa hiljaisuudessaan hänen suosikkijuhlapyhänsä. 

– Lapsena meillä oltiin useita tunteja pimeässä, kun itsenäisyyspäivän kynttilät paloivat ikkunalla. Nyt aikuisena olen juonut aina itsenäisyyspäivän kahvit isoäitini Lotta Svärd -kupista. 

Perinteiset kahvit jäivät tänä vuonna Linnan juhlien vuoksi väliin, sillä Vuori matkusti Helsinkiin jo torstaina, eikä raaskinut ottaa vanhaa kuppia mukaan. 

Vuori kertoo katsoneensa Linnan juhlia tarkkaan televisiosta ja painottaneensa lapsilleen, että kyseessä ovat veteraanien juhlat. 

– Nyt 10-vuotias lapseni tokaisi, että miten sinä sinne äiti menet, ethän sinä ole vielä 80-vuotias, Vuori nauraa. 

Kättelyjä Vuori seurasi muiden paikalle kutsuttujen tietokirjailijoiden kanssa. 

Lapset tekivät korut

Vuori pukeutui juhlissa 40-50-luvuilta peräisin olevaan vintagemekkoon. Mekon asustamiseen käytettävät korut ovat oululaista käsityötä, sillä korujen suunnittelusta ja valmistamisesta vastasi joukko Hintan koulun oppilaita. 

– Korut on valmistettu akryylimuovista ja mukana on myös puuta. 

Vuori kertoo, että oppilaat tekivät koruista muutamia prototyyppejä, joita hän sovitti yhteen puvun kanssa. Valikoituneet korut ovat medaljonkityyppisiä koruja, joiden muotokielessä on viitteitä mekon aikakaudelta. 

Koululaisten tekemä suunnittelutyö ja opettajien ohjaus saavat suurta kiitosta. Korujen tekoprosessin taustalla on Vuoren mukaan paljon tiimityötä ja lasten ongelmanratkaisutyötä.

– Olisi ollut ihanaa ottaa lapset mukaan juhliin, mutta juhlat ovat K-18, Vuori huokaisee.

Yksilön omat kertomukset kiinnostavat

Linnan juhlien teemana on tänä vuonna tieto, mitä Vuori pitää hienona teemana. Tietokirjailijana hän kertoo olevansa ennen kaikkea kiinnostunut yksilön omasta tiedosta virallisen tiedon lisäksi. 

– Esimerkiksi Joulumerkkikodin lapset -teoksessa halusin kerätä talossa asuneiden lasten kokemuksia, sillä ihmisten kertomukset ovat usein hyvin erilaisia, kuin viralliset tiedot, Vuori kuvailee. 

Vuoren mukaan yleinen tieto voi olla harhaanjohtavaa. Esimerkkinä hän käyttää koulukiusaamista. 

– Koulusta voidaan sanoa, ettei meillä kiusata, mutta kertomuksista paljastuu toinen totuus, Vuori kertoo. 

Vuoren mukaan tiedon luotettavuuden tarkistaminen on nykyään entistä suuremmassa merkityksessä, kun tietoa on saatavilla niin paljon eri lähteistä. 

– Aina on hyvä selvittää, kuka tietoa levittää ja miksi, Vuori summaa. 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Oletan että tilaaja maksoi esim luokkaretkirahastoon koruista. Kyllä lapset ansaitsevat kunnon palkkion työstään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten ruoka maistuu velkarahalla syödää ja juodaa ??? laskun maksaa syntymättömät lapset ja lapsen lapset Ikävä kyllä:)))Olisiko syytä heittä jonnin joutava kyllä Suomen kansa tietää kenen piikkiin järjestellään missä kuuluissa hiilijalki ?? Puskin Itä-rajalta...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

pitänee mainita että nämäkin herrain ryyppy juhlat maksaa köyhät veron maksajat tuloistaan ,kuraperseille..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi hyvä tavaton mitä nyt sitten juhlitaan laskun maksaa kansa.Suomesta tullut lässytys yhteiskunta samat julkkikset pyörii aamusta iltaa milloin TV,Radiossa,sosisaalisessa mediassa ja linnanjuhlissa.Mielestäni 2020 juhlissa kaikki leipäjonosta ja asunnottomat linnanjuhliin.Missä kuuluissa hiilijalajälki taxi ja liikenne Helesinkissä kaaottista aamuun asti..Mikä ilon aihe sitten on velaksisyödään kun velkaannumme 600000 tuhatta tunnissa Mistä pitäisi olla kiitollinen työväestöä kyykytetään neuvotteluista ja työttömyydellä??ja sokerinapohjalla kansallisvarallusuus myyty sijoittajien armoille"Hävekkää teko pyhät"Eiköhän olisi aika tuoda madon luvut pöytään..."
kuuinka häpeällistä raahat vanhuksia ja veteraania linnanjuhliin He ole tässä päivässä näilläkin asioilla peitetään todellisuus Suomi kuilunpartaalla..Puskin Itä-rajalta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koulussa on onnistuttu erittäin hyvin opettamaan oppilaita, arvostan suuresti tälläistä, käden taitojen ja suunnittelun kehittämistä, vieläpä linnanjuhlissa lapset sen käytössä oikeasti näkevät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Viesti poistettu

"Linnan juhlat antaa vaikutelmat, että on lapsilisää siasta ikuisesti mahdollisuus maksettava"

Miten sika liittyy asiaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Viesti poistettu

No eihän. Suuri kunniahan tuo oli lapsille. Nähdä oman suunnittelun tuotos oikein Linnan juhlissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

0:05
PaKa hamusi alussa yllätystä toissavuotisesta Ranskan mestarista, mutta kuusamolaisten peli päättyi tappioon – joukkueet kohtaavat 5. helmikuuta Kuusamossa
22.1.
Oamkin englanninkielisiin tutkinto-ohjelmiin haki lähes 1 200 ihmistä – suosituimpia tekniikan ja liiketalouden koulutukset
22.1.
Koronaviruksen uhriluku Kiinassa nousi jo lähelle 20 ihmistä – Wuhanin miljoonakaupungin joukkoliikenne määrätty pysäytettäväksi
22.1.
WHO ei ainakaan vielä julistanut Kiinan koronavirusta kansainväliseksi terveysuhaksi – hätäkomitea kokoontuu uudestaan torstaina
22.1.
Pelipaita vaihtuu toppatakkiin juuri H-hetkellä – Rotaatiopelaajana Kärpissä tällä kaudella onnistunut Julius Hermonen on sinut haastavan roolinsa kanssa: “Tällä mennään tämä kausi” Tilaajille
22.1.
Suomen pääministerin hehkuttajien "kerho" täydentyi Davosissa – Marinin kannattaisi käyttää nyt Davosin-nostetta hyväksi, jotta julkisuus tulisi teoista
22.1.
Sote-alan järjestöavustukset jälleen jaossa Oulussa – avustusten haku päättyy tammikuun lopussa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivästä alkaen maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Illanvirkku puoliso

Minua ei häritse vaikka puoliso valvoo iltaa pitempään. Ongelma on kun menen yökylään. Isäntäväki nukkuu pitkään kun mi... Lue lisää...
Aamun virkku

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image