Pohjois-Suomi

Opettajapula uhkaa Kainuuta ja Ylä-Savoa 2020-luvulla – Oulun yliopisto ja Kajaanin kaupunki selvittävät ratkaisuja opet­ta­ja­ti­lan­teen turvaamiseksi

Oulun yliopiston ja Kajaanin kaupungin tekemän selvityksen mukaan puolet Kainuun ja Ylä-Savon opetusalan henkilöstöstä eläköityy 2020-luvun aikana. KUVA: Annina Mannila
Pohjois-Suomi 16.4.2019 10:06 | Päivitetty 16.4.2019 11:14
Mirko Siikaluoma

Kelpoisen opetushenkilöstön saatavuus on heikentynyt Kainuussa ja Ylä-Savossa 2010-luvun loppupuolella. Oulun yliopiston ja Kajaanin kaupungin tekemän selvityksen mukaan puolet alueiden opetusalan henkilöstöstä eläköityy 2020-luvun aikana.

Opettajapula pienenee vain vähän oppilasmäärien laskulla ensi vuosikymmenelle. Kelpoisia opetusalan työntekijöitä ole enää juurikaan työttöminä alueilla.

Yliopiston ja Kajaanin edustajista koottu ohjausryhmä laati listan ehdotuksia siitä, miten alueiden opettajapulaa voitaisiin helpottaa ja ennaltaehkäistä. Suositusten mukaan on selvitettävä, millaista koulutustarjontaa Kajaanin alueella voidaan toteuttaa esimerkiksi opettajankoulutuksen monimuotoisia ratkaisuja ja opetusteknologiaa hyödyntäen. Myös ulkopuolisen täydentävän rahoituksen saatavuus selvitetään.

– Olemme sitoutuneet digitalisaation edistämiseen toiminnassamme. Modernit koulutusratkaisut auttavat vastaamaan yliopiston laajan vaikutusalueen osaamistarpeisiin, Oulun yliopiston koulutusrehtori Helka-Liisa Hentilä toteaa.

Selvityksen mukaan kunnissa tulisi myös edistää opiskelijoiden mahdollisuuksia opintoihin kuuluvan harjoittelun, kehitysprojektien ja päättötöiden suorittamiseen. Oulun yliopistossa aloitetaan kasvatustieteiden tiedekunnan opiskelijoille suunnattu rekrytointi, jonka tavoitteena on luoda opiskelijoihin pysyvät rekrytointiviestinnän kanavat. Maaliskuussa Oulun yliopistossa järjestettiin rekrytointitapahtuma, jossa esiteltiin Kainuun ja Ylä-Savon koulujen tarjoamia työmahdollisuuksia.

Uusi lainsäädäntö velvoittaa kuntia rekrytoimaan aiempaa enemmän varhaiskasvatuksen opettajia. Tähän tarpeeseen on tarkoitus vastata muuntokoulutushankkeilla.

Selvityksen tilastoaineistona käytettiin Tilastokeskuksen, Kuntien Eläkevakuutuksen ja TE-toimistojen tietoihin sekä kuntien rekrytointitietoihin ja kuntien oppilasennusteita. Selvityksessä haastateltiin ja tehtiin kyselyitä Kajaanin ja Iisalmen sivistystoimien johdolle, Oulun yliopiston koulutusjohdolle ja kasvatustieteiden tiedekunnan johdolle, Kokkolan yliopistokeskuksen johdolle sekä OAJ Kainuulle.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (21)

Aletaan kilpailla siis palkoilla kuten lääkärienkin tilanteessa. Työttömiä opettajia on Oulussa satoja, joten kyse on vetovoimasta, ei opettajapulasta. OAJ ei saa lähteä polkemaan opettajien etua tässä tilanteessa ja etsimään pikakoulutusmahdollisuuksia. Palkkoihin kunnon potti lisää niin alkaa kiinnostaa. Lääkäri voi tienata jopa kymppitonnin kuussa Kainuussa, miksi opettaja ei voisi yltää myös korkeampiin ansiohin, jos pulaa on?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Opettajapulasta on puhuttu jo yli 20-vuotta. Kymmenen vuoden välein nousee otsikoihin, puhutaan vähän aikaa ja loppuu. Eikä opettapulaa ole koskaan tullut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saa Kajaani syyttää ainakin itseään opettajarekryssä. Itse muutin perheineni pois Kajaanista ja osaasyy on kummalliset opettajarekryt (osa valitaan ilman haastattelua, haastatteluissa kysytään asiattomuuksia Keskuskoululla) Opettajavalinnat eivät kestä päivänvaloa oli erään opettajan toteamus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Demari ja kokoomusedustaja Kainuusta ei edes uskaltanut älähtää, kun Kajaanin seminaari lahdattiin. Niin ja se Oulun mielevä professori, niinpä niin...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun Kajaanin opettajankoulutus lopetettiin tiedettiin, että koulutuksen lopettaminen Kajaanissa vähentää opetushenkilöstön saatavuutta etenkin Kainuussa ja sen lähialueilla. Kyse on vähän samasta kuin aikoinaan Paavo Lipposen tekemä päätös rakennustekniikan koulutuksen lopettamisesta Oulun yliopistossa, mikä johti etenkin rakennusalan työnjohtajien ja rakennusinsinöörien pulaan Oulun ja muun Pohjois-Suomen alueella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kainuussa syntyi 2018 488 lasta joista 320 Kajaanissa. Tuskinpä määrällisesti kovin suuresta opettajapulasta on kyse. Palkkoja nostamalla hakijoita olisi enemmän, työttömiä opettajia on pilvin pimein.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä oli odotettavissa. Opettajakoulutuksen lopettaminen Kajaanissa oli suuren luokan vikatikki.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samat puolueet, jotka tulevat Suomen uuteen hallitukseen, eli vihreät, demarit ja kokoomus, olivat aikoinaan lopettamassa Kajaanin opettajankoulutuksen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuka oli silloin opetusministeri ?
Niin tai näin. Muistan kun Oulun suunnalta oli suoranainen kampanja Kajaanin yksikön lakkauttamiseksi ja tässä sitä ollaan.
Nyt muuten aiotaan perinteisiä ja toimivia koulutusyksikön laitoksia, entistä Kajaanin seminaaria , kaupitella yksityiselle sijoittajalle,
vaikka saattaisi olla käyttöä yhä opetuskoulutuksessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paljonhan opettajia siirtyy muihin hommiin nyky penskat niin mahdottomia eikä kurinpito mahdollisuutta eletään kuin siat pellossa.Ja vielä ne karmeat vanhemmat ,kuka vapaehtoisesti alakaa on niitä parempiakin hommia

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kajaanin opettajankoulutusyksikön lakkauttaminen oli älytön päätös. Vuotta aikaisemmin Lajunen oli luvannut että se säilyy. Opettajien kouluttamisen lisäksi siellä tuotettiin opetusmateriaalia. Intelli oli harvoja Oulun yliopiston voittoa tuottavia laitoksia. Akkamaisen takinkäännön jälkeen Kainuu ei enää tuota alueelleen opettajia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kainuun pikkukunnissa taitaa olla kohta pula oppilaista, jos syntyvyys on jotain 10 vauvaa vuodessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vastahan opettajankoulutus lakkautettiin Kajaanista 2013. Silloin ei taidettu nähdä ikärakenteen muutosta ja sitä, että alueella koulutetut todennäköisemmin myös jäävät alueelle töihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämäpä tämä! Lyhytnäköistä touhua oli vanhan seminaarin lakkautus Kajaanista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Halusikohan kukaan Kainuussa sitä lakkauttaakaan. Olisiko päätös tullut ihan muualta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lisäkoulutukseen on kyllä rahoja, mikäli Kokoomus ei vie niitä naurusaarille, niinkuin vanhusten hoitorahat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itselläni oli ala-asteella vuoden pikakoulutettu karjalainen nainen, tosin jo vuosia opettajana toiminut, ensimmäiset 5 vuotta. En näe mitään estettä taas pikakouluttaa paikallisia opettajiksi, jos pulaa on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juu ja pikakoulutetaan myös lääkäreitä. Mun mummo oli lapsenpäästäjänä - kätilökoulutuskin onnistuu muutaman kerran päältäkatsomalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Opettajien saaminen Kainuuseen ja Ylä-Savoon ei johdu, eikä tule johtamaan siitä, etteikö opettajia olisi koulutettu ja kouluteta riittävästi. Opettajia on esim. Oulussa tosi paljon työttömänä. Yhteen virkaan saattaa olla jopa yli sata hakijaa. Syy miksi opettajia ei em. paikkoihin saada on siinä etteivät opettajat halua sinne lähteä. Palvelut ja olosuhteet eivät houkuttele. Niihin ja palkkaan on syytä panostaa niin löytyy opettajia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

...erotetaan "kun ovat liian kalliita" ja pidetään "riskinä" pitää palkkalistoilla.
Näin näyttää toimivan mm "Oulun alue".

Siinä laitetaan "miljoonilla koulutettua porukkaa kilometritehtaalle", eikä vuosikymmenien kokemus ole missään arvossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (21)

Uutisvirta

29
MTV: Kalle Palander muuttaa takaisin synnyinkaupunkiinsa Tornioon – syynä lasten koulunkäynti
22
IS: Liikennelääketieteen professori pitää uutta pistekohtaista nopeusvalvontaa älyttömänä – "Homma on lähtenyt täysin lapasesta"
12
Poliisi valvoi liikennettä Käsivarren Lapissa: ylinopeuksia, useita ajokieltoja ja 11 000 euron ylikuormamaksu
10
Pari kysymystä: Miksi Kiimingin ekopisteitä on lopetettu?
9
Suomalainen autojen yhteiskäyttöpalvelu aikoo globaaliksi – "Sama jakamis- ja kiertotalouden mullistus tapahtuu liikkumisessa nyt kuin Airbnb:ssä 10 vuotta sitten"
8
Yrittäjä myy "sotkun munkkeja", joita ei ole leivottu missään sotilaskodissa – Sotilaskotiyhdistys pitää toimintaa moraalittomana Tilaajille
8
Tuore tangokuningas Johannes Vatjus otettiin lämmöllä vastaan kotikaupungissaan Haapavedellä – "Voi Johannes, minkä teit!"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Tornio, Enontekiö ja Utsjoki.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Naton vastustus hiipuu

221 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Mansikka maalle töihin?

Kyllä se on ongelmana, että osa suomalaisista eivät halua tehdä töitä, jos siinä ei ole jotain "hohtoa" tai ei muutoinka... Lue lisää...
Ryö palkitsee

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

16.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image