Pohjois-Suomi

Onko joulupukki oikeasti olemassa? - us­kon­to­tie­tei­li­jä Risto Pulkkinen vastaa visaiseen kysymykseen

Suomalainen joulupukki vaihtoi nuttunsa punaiseksi toisen maailmansodan jälkeen amerikkalaisen Coca-Cola-pukin imussa. KUVA: Jukka Vuokola
Pohjois-Suomi 1.12.2017 14:45
Juho Mäkelä

Dosentti Risto Pulkkisen mukaan kansainvälisesti on varsin outoa, että Suomessa joululahjat jakaa vanha pukki.

Uskontotieteilijä Risto Pulkkinen antaa helpottavan vastauksen kaikille lapsille ja lapsenmielisille aikuisille. Helsingin ja Lapin yliopiston dosentin mukaan joulupukki on tietenkin olemassa.

- Joulupukki on olemassa yhtä varmasti kuin rakkaus, uhrautuvaisuus ja jalomielisyys. Siispä joulupukki on olemassa sille, joka tahtoo, että hän on olemassa. Ja useimmat meistä varmasti tahtovat, Pulkkinen sanoo.

Hänen mukaansa joulupukki on olemassa mielten välisenä sosiaalisena todellisuutena kuten monet muut todistamattomat olennot. Pulkkinen kertoi perjantaina eduskunnan aamukuulemisessa suomalaisen joulupukin alkuperästä ja muista jouluperinteistä.

Teema on ajankohtainen joulun lähestymisen takia, mutta myös siksi, että suomalainen joulupukkiperinne on saanut virallisen aseman. Suomalainen joulupukkiperinne on hyväksytty YK:n kasvatus, tiede ja kulttuurijärjestön Unescon alaiseen ja Museoviraston ylläpitämään Elävän perinteiden kansalliseen luetteloon.

- Tämä on makea uutinen. Nyt voidaan sanoa, että joulupukki tulee Suomesta, vaikka me olemme tienneet sen jo pitkään. Joulupukki asuu Lapin lumisella korvatunturilla porojen ja tonttujen kanssa, Santa Claus Licensing Ltd. -yhtiön johtaja Petri Paarmio iloitsee.

Pukista kehittyi paholaisen symboli

Risto Pulkkisen mukaan suomalaisessa joulupukissa on aineksia antiikista, Pyhän Nikolauksen perinteestä ja suomalaisesta kekri-juhlasta.

- Kansainvälisesti on varsin outoa, että Suomessa joululahjat jakaa vanha pukki. Tämä juontaa juurensa keksi-perinteestä, Pulkkinen kertoo.

Suomessa monet joulun perinteet liittyvät alun perin syksyiseen sato- ja karjanhoitokauden päättäjäisjuhlaan, kekrin viettoon. Kekripukki ja kekrittäret kiersivät talosta taloon pyytäen keskitystä.

Pulkkinen kertoo, että ensimmäinen kytkentä pukkiin löytyy Pyhästä Nikolauksesta. Legendan mukaan hänellä oli tapana kuljettaa nuoraan sidottua pukkia Kristuksen voittamien syntien ja pahan valtojen symbolina.

Keskiajalla pukista kehittyi suoranainen paholaishahmo ja hänen seuralaiseksi ilmestyi ihmisen ja pukin kaltainen hahmo. Sen alkuperäinen tehtävä oli rangaista tuhmia lapsia, kun pyhä Nikolaus antoi heille lahjoja.

Pukin hahmo on voitu omaksua ruotsalaiseen perinteeseen ja lahjojen jakotraditioon Pyhään Nikolaukseen liittyvistä kirkkonäytelmistä. Pulkkisen mukaan taustalla on myös yleisemmät kansanuskonnot.

- Kekri ja joulu sijoittuvat aikaan, jolloin Euroopassa on uskottu olevan liikkeellä kaikenlaisia henkiolentoja. Mikä hahmo ihan arkkityyppisesti paremmin edustaisi pelottavuutta kun sarvekas ihmisen ja eläimen sekamuoto.

Nykyään kekripukkeja syytettäisiin seksuaalisesta häirinnästä

Pulkkisen mukaan koko joulupukki ja kekripukki-tematiikkaan liittyy paljon asioita, jotka ovat kansantieteilijöiltä ratkaisematta. Tarkkaan ei esimerkiksi tiedetä, milloin kekripukki muuttuu Suomessa joulunajan pukiksi.

- Sen on varmasti täytynyt tapahtua uskonpuhdistuksen jälkeen, kun kirkollinen kontrolli tiukkenee. Tilanne muuttui pikkuhiljaa 1600-luvulta alkaen.

Nuutinpäivänä ja tapaninpäivänä liikkuneet pukit toimivat tradition välittäjinä kekripukeista joulupukeiksi. Nuuttupukit ja tapaninpukit eivät jakaneet lahjoja, vaan he kerjäsivät taloista jouluruokia ja ennen kaikkea olutta ja viinaa.

- Kiertuehahmot huvittivat ja myös kiusasivat talonväkeä. Kyllä tänä päivänä jokainen nuuttipukki ja kekripukki olisi syytteessä seksuaalisesta häirinnästä. Tämän takia viranomaiset ovat suhtautuneet hahmoihin nuivasti Suomessa ja Ruotsissa, Pulkkinen kertoo.

Punainen nuttu Coca-Cola-joulupukin imussa

Pulkkisen mukaan roomalaiseen vuodenvaihde-perinteeseen kuului lahjojen anto. Kristittyjen oli helppo ottaa tapa omaksi, koska voitiin vedota itämään tietäjien Jeesukselle ostamiin lahjoihin.

300-luvulla nykyisen Turkin alueella vaikutti Pyhä Nikolaus. Legendan mukaan hän oli varakas ja hyväsydäminen henkilö, joka antoi lahjoja varsinkin lapsille. Tästä muodostui perinne lahjojen antamiseen.

Martti Luther halusi vierottaa Pyhän Nikolauksen palvonnan kuten muutkin katoliset kauhistukset. Hän kehitti tilalle juhlan, jossa Jeesus-lapsi toi jouluaattona lahjat. Suomeen tapa levisi hitaasti 1800-luvulla ja Nikolaukseen liittyvät traditiot vasta 1800-luvun lopulla.

- Nikolaus kytkeytyy suomalaisiin joulunajan naamiaishahmoihin. Tästä muodostuu suomalainen joulupukki, joka vaihtaa nuttunsa punaiseksi toisen maailmansodan jälkeen amerikkalaisen Coca-Cola-pukin imussa, Pulkkinen sanoo.

MAINOS

Kommentoi

On tietenkin oululaisia, jotka eivät ymmärrä sitä, että toisesta ihmisestä aidosti välittäminen, lähimmäisenrakkaus ja yhteisöllisyys eivät olisi sellaisia asioita, joiden positiivisia vaikutuksia ei voitaisi tieteellisesti todistaa.
Joulupukki on olemassa niille, jotka aidosti rakastavat lähimmäistään ja tahtovat hyvää.
Tästä ilmentymänä on Joulupukki ja aidoimillaan hän opettaa meille kaikille sitä, kuinka tärkeätä on oikea hyvä tahto ja joskus omastaan luopuminen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Siis Suomessa voi vuonna 2017 oikeasti tieteen nimissä esittää että joulupukki on olemassa?

Oliskohan aika heivata tuo niinsanottu uskonto"tiede" tiedeyliopistoista tykkänään ulos."

Autuaita ovat yksinkertaiset?!?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siis Suomessa voi vuonna 2017 oikeasti tieteen nimissä esittää että joulupukki on olemassa?

Oliskohan aika heivata tuo niinsanottu uskonto"tiede" tiedeyliopistoista tykkänään ulos.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oikeasti esitettiin, että "...joulupukki on olemassa mielten välisenä sosiaalisena todellisuutena kuten monet muut todistamattomat olennot."

Et taida olla lapsi etkä lapsenmielinen. Noin tosikot ovat vaarassa jäädä ilman lahjoja. ;-)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uskontotieteilijä voisi yrittää kertoa myös onko Jumala olemassa, kuuluu ilmeisesti toimenkuvaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

14:58
Antti Häkkänen: On tervettä, että kokoomuksen puheenjohtajasta keskustellaan
14:57
Orpo käyttäisi kolmen miljardin investointirahat ratoihin ja korkeakouluihin – " Ei kannattaisi ripotella vaalilupauksiin"
14:55
Liitovarjoilija tippui veteen Taskilan edustalla, ohikulkija hälytti apua
14:54
Kiikelin Allas Sea Poolin hanke siirtyy vuodelle 2020 ­– ”Varaudutaan siihen, että loppusyksyn aikana ei tehdäkään kaupungin valmistelevia töitä”
14:45
Suomalaisperhe rajussa onnettomuudessa Liettuassa – vanhemmat kuolivat heti, kolme lasta sairaalassa
14:32
Pohjois-Pohjanmaan pohjoisosissa saa ampua ilotulitteita venetsialaisissa – ilotulitus sallittua vain taajaman ulkopuolella
14:22
Auto ajautui ulos tieltä ja kierähti katolleen Kajaanissa, kuski loukkaantui lievästi
86
Viinaralli Virosta kiihtynyt rajusti, suurtuojat suhaavat edelleen kauemmas – "Kasvuluvut yllättävät rajuudellaan"
73
Utajärveläisen Attendon hoivakodin asukkaat saivat 750 euron yllätyslaskun – "Attendo tuottaa tukipalvelut ja voi periä niistä mitä haluaa"
35
Kesälomalta palaava Sipilä kertoo saaneensa työtarjouksia – "En ole antanut ymmärtää, että olisin käytettävissä"
29
Orpo ikävöi vanhoja SDP:n vastuunkantajia – "Nyt on tämän vuosituhannen vasemmistolaisin hallitus"
28
Henkilöstöpalvelualalla pulaa työntekijöistä – toimitusjohtaja Merru Tuliaran mukaan työllistämiskynnystä tulisi madaltaa
24
Oulun kaupungin velanotto voi kasvaa tulevina vuosina – kaupunginhallitus pohtii tulevia investointeja
22
OP-ryhmä aloittaa peräti 3 000:a henkilöä koskevat yt-neuvottelut – irtisanomisia voi tulla jopa 250

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Maan itäosassa, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Keski-Suomen, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kuntia kehittyy ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy voimakkaita ukkospuuskia, yli 15 m/s.

Lukijakuvat

Katsotuin tänään

"kalakisa"
Magge

Uusin lukijakuva

Sateen jälkeen.
Lukija

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

No, sossuja äänestäneet, miltä nyt tuntuu

Että meitä älykkäitä demareita on. Maailma on hieno paikka, kun meitä viisaita on. Tuntuu siis tosi hyvältä. Lue lisää...
On se hyvä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image