Pohjois-Suomi

Onko joulupukki oikeasti olemassa? - us­kon­to­tie­tei­li­jä Risto Pulkkinen vastaa visaiseen kysymykseen

Suomalainen joulupukki vaihtoi nuttunsa punaiseksi toisen maailmansodan jälkeen amerikkalaisen Coca-Cola-pukin imussa. KUVA: Jukka Vuokola
Pohjois-Suomi 1.12.2017 14:45
Juho Mäkelä

Dosentti Risto Pulkkisen mukaan kansainvälisesti on varsin outoa, että Suomessa joululahjat jakaa vanha pukki.

Uskontotieteilijä Risto Pulkkinen antaa helpottavan vastauksen kaikille lapsille ja lapsenmielisille aikuisille. Helsingin ja Lapin yliopiston dosentin mukaan joulupukki on tietenkin olemassa.

- Joulupukki on olemassa yhtä varmasti kuin rakkaus, uhrautuvaisuus ja jalomielisyys. Siispä joulupukki on olemassa sille, joka tahtoo, että hän on olemassa. Ja useimmat meistä varmasti tahtovat, Pulkkinen sanoo.

Hänen mukaansa joulupukki on olemassa mielten välisenä sosiaalisena todellisuutena kuten monet muut todistamattomat olennot. Pulkkinen kertoi perjantaina eduskunnan aamukuulemisessa suomalaisen joulupukin alkuperästä ja muista jouluperinteistä.

Teema on ajankohtainen joulun lähestymisen takia, mutta myös siksi, että suomalainen joulupukkiperinne on saanut virallisen aseman. Suomalainen joulupukkiperinne on hyväksytty YK:n kasvatus, tiede ja kulttuurijärjestön Unescon alaiseen ja Museoviraston ylläpitämään Elävän perinteiden kansalliseen luetteloon.

- Tämä on makea uutinen. Nyt voidaan sanoa, että joulupukki tulee Suomesta, vaikka me olemme tienneet sen jo pitkään. Joulupukki asuu Lapin lumisella korvatunturilla porojen ja tonttujen kanssa, Santa Claus Licensing Ltd. -yhtiön johtaja Petri Paarmio iloitsee.

Pukista kehittyi paholaisen symboli

Risto Pulkkisen mukaan suomalaisessa joulupukissa on aineksia antiikista, Pyhän Nikolauksen perinteestä ja suomalaisesta kekri-juhlasta.

- Kansainvälisesti on varsin outoa, että Suomessa joululahjat jakaa vanha pukki. Tämä juontaa juurensa keksi-perinteestä, Pulkkinen kertoo.

Suomessa monet joulun perinteet liittyvät alun perin syksyiseen sato- ja karjanhoitokauden päättäjäisjuhlaan, kekrin viettoon. Kekripukki ja kekrittäret kiersivät talosta taloon pyytäen keskitystä.

Pulkkinen kertoo, että ensimmäinen kytkentä pukkiin löytyy Pyhästä Nikolauksesta. Legendan mukaan hänellä oli tapana kuljettaa nuoraan sidottua pukkia Kristuksen voittamien syntien ja pahan valtojen symbolina.

Keskiajalla pukista kehittyi suoranainen paholaishahmo ja hänen seuralaiseksi ilmestyi ihmisen ja pukin kaltainen hahmo. Sen alkuperäinen tehtävä oli rangaista tuhmia lapsia, kun pyhä Nikolaus antoi heille lahjoja.

Pukin hahmo on voitu omaksua ruotsalaiseen perinteeseen ja lahjojen jakotraditioon Pyhään Nikolaukseen liittyvistä kirkkonäytelmistä. Pulkkisen mukaan taustalla on myös yleisemmät kansanuskonnot.

- Kekri ja joulu sijoittuvat aikaan, jolloin Euroopassa on uskottu olevan liikkeellä kaikenlaisia henkiolentoja. Mikä hahmo ihan arkkityyppisesti paremmin edustaisi pelottavuutta kun sarvekas ihmisen ja eläimen sekamuoto.

Nykyään kekripukkeja syytettäisiin seksuaalisesta häirinnästä

Pulkkisen mukaan koko joulupukki ja kekripukki-tematiikkaan liittyy paljon asioita, jotka ovat kansantieteilijöiltä ratkaisematta. Tarkkaan ei esimerkiksi tiedetä, milloin kekripukki muuttuu Suomessa joulunajan pukiksi.

- Sen on varmasti täytynyt tapahtua uskonpuhdistuksen jälkeen, kun kirkollinen kontrolli tiukkenee. Tilanne muuttui pikkuhiljaa 1600-luvulta alkaen.

Nuutinpäivänä ja tapaninpäivänä liikkuneet pukit toimivat tradition välittäjinä kekripukeista joulupukeiksi. Nuuttupukit ja tapaninpukit eivät jakaneet lahjoja, vaan he kerjäsivät taloista jouluruokia ja ennen kaikkea olutta ja viinaa.

- Kiertuehahmot huvittivat ja myös kiusasivat talonväkeä. Kyllä tänä päivänä jokainen nuuttipukki ja kekripukki olisi syytteessä seksuaalisesta häirinnästä. Tämän takia viranomaiset ovat suhtautuneet hahmoihin nuivasti Suomessa ja Ruotsissa, Pulkkinen kertoo.

Punainen nuttu Coca-Cola-joulupukin imussa

Pulkkisen mukaan roomalaiseen vuodenvaihde-perinteeseen kuului lahjojen anto. Kristittyjen oli helppo ottaa tapa omaksi, koska voitiin vedota itämään tietäjien Jeesukselle ostamiin lahjoihin.

300-luvulla nykyisen Turkin alueella vaikutti Pyhä Nikolaus. Legendan mukaan hän oli varakas ja hyväsydäminen henkilö, joka antoi lahjoja varsinkin lapsille. Tästä muodostui perinne lahjojen antamiseen.

Martti Luther halusi vierottaa Pyhän Nikolauksen palvonnan kuten muutkin katoliset kauhistukset. Hän kehitti tilalle juhlan, jossa Jeesus-lapsi toi jouluaattona lahjat. Suomeen tapa levisi hitaasti 1800-luvulla ja Nikolaukseen liittyvät traditiot vasta 1800-luvun lopulla.

- Nikolaus kytkeytyy suomalaisiin joulunajan naamiaishahmoihin. Tästä muodostuu suomalainen joulupukki, joka vaihtaa nuttunsa punaiseksi toisen maailmansodan jälkeen amerikkalaisen Coca-Cola-pukin imussa, Pulkkinen sanoo.

MAINOS

Kommentoi

On tietenkin oululaisia, jotka eivät ymmärrä sitä, että toisesta ihmisestä aidosti välittäminen, lähimmäisenrakkaus ja yhteisöllisyys eivät olisi sellaisia asioita, joiden positiivisia vaikutuksia ei voitaisi tieteellisesti todistaa.
Joulupukki on olemassa niille, jotka aidosti rakastavat lähimmäistään ja tahtovat hyvää.
Tästä ilmentymänä on Joulupukki ja aidoimillaan hän opettaa meille kaikille sitä, kuinka tärkeätä on oikea hyvä tahto ja joskus omastaan luopuminen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Siis Suomessa voi vuonna 2017 oikeasti tieteen nimissä esittää että joulupukki on olemassa?

Oliskohan aika heivata tuo niinsanottu uskonto"tiede" tiedeyliopistoista tykkänään ulos."

Autuaita ovat yksinkertaiset?!?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siis Suomessa voi vuonna 2017 oikeasti tieteen nimissä esittää että joulupukki on olemassa?

Oliskohan aika heivata tuo niinsanottu uskonto"tiede" tiedeyliopistoista tykkänään ulos.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oikeasti esitettiin, että "...joulupukki on olemassa mielten välisenä sosiaalisena todellisuutena kuten monet muut todistamattomat olennot."

Et taida olla lapsi etkä lapsenmielinen. Noin tosikot ovat vaarassa jäädä ilman lahjoja. ;-)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uskontotieteilijä voisi yrittää kertoa myös onko Jumala olemassa, kuuluu ilmeisesti toimenkuvaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

21:42
Alaselkäkipu on valtavan yleinen piina, mutta usein sitä ei osata hoitaa oikein, sanoo oululaisprofessori – Liike ja myönteinen asenne ovat tärkeitä lääkkeitä Tilaajille
21:22
Tuomas Pakkanen tuplavoittoon Äimäraution lumituiskuisissa raveissa
20:20
"Isoja budjettiylityksiä ei ollut" – Business Finland epäilee entistä työntekijää lähes viiden miljoonan dollarin väärinkäytöksestä
20:09
Oulun valtuutettuja ei pannakaan puhekoulutukseen – Taustalla olleen aloitteen mukaan toisten piikittely ja halventaminen on lisääntynyt valtuustossa
19:58
Kaupunginhallitus nuiji päätöksiä: Lipon junioreille 15 000 euroa suurleiriin, nuorten edustaja pääsee lautakuntien kokouksiin
19:51
Autonkuljetusauton kuljettajan sairaskohtaus johti ulosajoon Kemijärvellä – ensihoito totesi kuljettajan kuolleeksi
19:44
Kesken töiden tuleen roihahtanut metsätyökone tuhoutui Tornion Karungissa vaikeapääsyisellä metsäalueella
103
Koillismaan hirvikanta romahti – "Hirviä on ammuttu yksinkertaisesti liian paljon"
89
Keskustelu filippiiniläishoitajista kiehahti – Ulkoministeri Soini syyttää hoitoalan liittojohtajia herjaamisesta
71
Syötkö luomua näyttääksesi hienostuneelta, varakkaalta ja epäitsekkäältä – Tutkija: "Ihmiset tuntuivat jotenkin kovaäänisesti tuovan esiin luomun suosimistaan"
66
Lidlin saksalaisessa jauhelihassa taas salmonellaepäily, yksi näytteistä otettiin Oulussa – kauppa keskeyttää yhteistyön tanskalaisen lihatalon kanssa
49
Isännöintialalla epäillään kartellia – kartelliepäily tutkitaan hiljaisuudessa, jottei todistusaineistoa tuhottaisi
49
Remontti laittoi OYSin liikennejärjestelyt uusiksi, jalankulkijat kävelevät autojen keskellä – "Pitääkö jonkun vakavasti loukkaantua ennen kuin tähän havahdutaan?"
38
STY: Suomella mahdollisuus triplata tuulivoimakapasiteettinsa nopeasti – suurin osa suunnitelluista hankkeista on Pohjois-Pohjanmaalla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan pohjoisosassa sekä Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa jäätävän tihkusateen ja lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suomalaiset SS-sotilaat

220 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Vaalit kuin karnevaalit – jakojuhlat ennen paastoa

Eli kaikki 65+ eläkeläispariskunnat saavat valtiolta tukia yli 30 000 euroa? He saavat mielestäsi valtiolta tukia-....r... Lue lisää...
Hmmmmmm

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image