Pohjois-Suomi

Oikeus: Raahen naissurmista syytetty hiviä kantanut mies oli syyntakeeton – toinen uhreista oli miehen äiti

Raahen naissurmat, Ylivieskan istuntopaikka, Oulun käräjäoikeus KUVA: Susanna Kemppainen
Pohjois-Suomi 23.1.2019 9:54 | Päivitetty 23.1.2019 14:41
Susanna Kemppainen

Raahessa syksyllä 2017 tapahtuneista murhista syytetty mies oli tekohetkellä syyntakeeton.

Vuonna 1975 syntyneelle syytetylle on tehty mielentilatutkimus, jonka mukaan hän oli syyntakeeton kun hän syyllistyi useisiin rikoksiin ja hän on tällä hetkellä tahdosta riippumattoman hoidon tarpeessa.

Syytetty osallistuu keskiviikkona Oulun käräjäoikeuden Ylivieskan istuntopaikalla jatkuneeseen oikeudenkäyntiin videoneuvotteluyhteyden välityksellä psykiatrista hoitoa tarjoavasta Niuvanniemen sairaalasta Kuopiosta, missä hän on hoidettavana. Hänellä on avustajan lisäksi oikeudessa edunvalvoja.

Syytetyn puolustuksen mukaan hänet pitää jättää syyntakeettomuutensa vuoksi tuomitsematta rangaistukseen, mistä syyttäjä ja asianomistajina olevat uhrien omaiset ovat samaa mieltä.

Kihlakunnansyyttäjä Emilia Mourujärven mukaan syytetty voidaan jättää rangaistuksetta, vaikka miehen katsottaisiinkin menetelleen syyttäjän väittämällä tavalla. Hänen mielestään tämä syyllistyi kahteen murhaan Raahessa syyskuussa 2017 tappamalla suunnitelmallisesti ja erityisen raa’alla ja julmalla tavalla ensin naisen Raahen keskustassa ja tämän jälkeen oman äitinsä  Piehingissä. Puolustus pitää tekoja tappoina.

”Hän on ymmärtänyt tekonsa tosiasiallisen luonteen”

Raahen keskustassa surmatun naisen omaisia avustavan asianajajan Kari Erikssonin mukaan mielentilatutkimuksen lopputuloksen ei pitäisi vaikuttaa rikosnimikkeisiin, vaan syytetyn pitäisi katsoa syyllistyneen murhiin.

– Nimikkeillä voi olla vaikutusta kun aikanaan arvioidaan hänen pääsyään pois mahdollisesta pakkohoidosta.

Puolustuksen mukaan syyntakeettomuuden vuoksi myös syytetyn maksettavaksi mahdolliseksi määrättäviä korvauksia tulee sovitella. Tätä asianomistajat vastustavat.

– Hän on ymmärtänyt tekonsa tosiasiallisen luonteen ja merkityksen. Henkirikos on ollut joka tapauksessa suunnitelmallinen ja tahallinen teko, toisen uhrin omaisia avustava asianajaja Eeva-Leena Wendelin sanoi.

Murhasyytteiden käsittelyä jatkettiin keskiviikkona ruotimalla tammikuun alussa valmistunutta mielentilatutkimusta. Se on salainen. Yleisön läsnäollessa oikeudessa käsiteltiin vain mielentilatutkimuksen lopputulos ja tutkimusta koskevat osapuolten alkupuheenvuorot.

Mielentilatutkimuksen ruotimisen jälkeen murhasyytteiden käsittely saatiin päätökseen. Käräjäoikeus  määräsi syytetyn pidettäväksi edelleen vangittuna kunnes käräjäoikeus on antanut murhasyytteiden osalta tuomionsa. Se annetaan myöhemmin.

”Pyhiinvaellusmatka” Ruotsiin

Raahelaismiehelle luettiin keskiviikkona oikeudessa myös uusia syytteitä.

Syyttäjä katsoo, että mies syyllistyi toukokuussa 2017 kahteen pahoinpitelyyn. Hän kävi tuolloin entuudestaan tietämänsä miehen kimppuun Raahen kadulla yöaikaan lyömällä tätä nyrkillä useita kertoja vartaloon ja päähän. Uhri sai kipua, vertavuotavan haavan ja mustelmaa.

Kun paikalla ollut nainen tuli väliin ja yritti estää pahoinpitelyn, tönäisi syytetty naista voimakkaasti niin, että tämä kaatui kasvot edellä asfalttiin.

Syyttäjä väittää miehen syyllistyneen myös törkeään moottorikulkuneuvon käyttövarkauteen anastamalla elokuussa 2017 Raahen taksiaseman pihalta taksin, jolla hän ajoi noin 3000 kilometrin matkan muun muassa Tukholmassa. Mies repi autosta irti mainostarroja, taksikyltin katolta ja hävitti auton sisältä taksiin kuluvaa omaisuutta.

– Hän teki niin sanotun pyhiinvaellusmatkan autolla. Hän hankki entisen työnantajansa auton (taksin) ja meni ulkomaille asti. Vaikka hän oli syyntakeeton, hän pystyi käyttämään harkintaa ja toimimaan suunnitelmallisesti ja järkevästi saadakseen itselleen hyvän auton käyttöönsä pitkäsi aikaa, kihlakunnansyyttäjä Emilia Mourujärvi selitti.

Miehelle tehdyn mielentilatutkimuksen mukaan hän oli syyntakeeton myös näiden tekojen aikoihin. Syyttäjän mielestä käräjäoikeuden pitäisi katsoa miehen syyllistyneen myös näihin rikoksiin, vaikka hänet jätettäisiinkin syyntakeettomuutensa vuoksi tuomitsematta rangaistukseen.

Pahoinpidellyksi joutuneella miehellä ei ole vaatimuksia syytetyltä. Nainen puolestaan yhtyy syyttäjän rangaistusvaatimukseen ja vaatii korvauksia muun muassa kivusta, särystä ja pysyvästä kosmeettisesta haitasta. Hän sai tilanteessa erilaisia vammoja esimerkiksi kasvoihinsa.

Syytetty myöntää syyllistyneensä pahoinpitelyihin. Hän olisi kuitenkin valmis maksamaan vahingonkorvauksia vähemmän kuin nainen vaatii.

Törkeän moottorikulkuneuvon käyttövarkauden sijaan hän katsoo syyllistyneensä moottorikulkuneuvon käyttövarkauteen. Syytetyn puolustuksen mukaan hän ei tavoitellut eikä aiheuttanut erityisen tuntuvaa taloudellista vahinkoa taksin omistajalle, eikä hänen tekonsa ollut myöskään kokonaisuutena arvostellen törkeä.

Kuristi naisen tajuttomaksi

Syyttäjän mukaan mies yritti tappaa entuudestaan tuntemansa naisen kuristamalla häntä 10. syyskuuta Raahessa. He olivat viettäneet iltaa baarissa ja kävelivät kaupungilla, kun mies veti naisen porttikongiin seinää vasten. Siellä mies kuristi tätä niin kauan, että nainen meni tajuttomaksi.

– Kyse on tahallisesta toisen hengen riistämisyrityksestä, Mourujärvi katsoo.
Ohikulkija löysi tajuttoman naisen sattumalta maasta ja hänet toimitettiin ambulanssilla OYSiin.

Nainen kertoi oikeudessa muistavansa kyseisestä illasta vain sen, että hän oli syytetyn seurassa mutta kotimatkasta hän ei muista mitään. Ensimmäiset muistikuvat ovat sairaalasta seuraavalta päivältä.

– Sanoin hoitajille heti, että minulla on semmoinen tunne, että joku on tehnyt mulle pahaa. Lääkärillekin siitä sanoin, mutta hän ei ottanut sitä kuuleviin korviinsa. Mulla oli kaulalla jälkiä, niin kuin fritsuja ja kurkku oli ihmeellisen tuntuinen, nainen kuvaili oikeudelle.

Nainen yritti saada itse selvyyttä illan kulusta ja oli toistuvasti yhteydessä poliisiin, mutta kertomansa mukaan häntä ei kuunneltu. Vasta viime elokuussa poliisi soitti hänelle ja pyysi kuulusteluihin. Siellä selvisi, että syytetty oli tunnustanut yrittäneensä tappaa naisen ja luullut tämän myös kuolleen.

–Mä tiesin alitajuisesti koko ajan sen, että se on totta.

Nainen vaatii syytetyltä vahingonkorvauksia kivusta, särystä, tilapäisestä haitasta ja henkisestä kärsimyksestä.

Syytetty myöntää syytteen tapon yrityksestä oikeaksi. Hänen puolustuksensa katsoo, että mahdollisia vahingonkorvauksia pitäisi tuomita maksettavaksi vaadittua pienempi määrä. Syyntakeettomuutensa vuoksi hänet pitäisi puolustuksen mielestä jättää ilman rangaistusta myös näistä teoista.

Torstaina miehelle luetaan syytteitä seksuaalirikoksista. Käräjäoikeus antaa tuomionsa kaikista häntä koskevista syytteistä myöhemmin.

Juttua päivitetty kauttaaltaan kello 14.41.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Uutisvirta

8:13
Kommentti: Ympäristö noteerataan kaikessa tekemisessä Oulussa
8:08
Kasvihuonekaasujen päästöt kasvoivat Oulussa hieman – yhtä syytä kasvuun ei ole vaan kyse on monesta pienestä tekijästä
7:29
Ahjo-Kalevan korttelin pysäköintinormi pienenee Karjasillalla
7:00
Päivän leffapoiminnat: Sytytyslanka sihisee Matthias Schoenaertsin korvien välissä – entinen sotilas saa paikan henkivartijana
7:00
TV-arvio: Taisteluja ja suudelmia menneisyyden Firenzessä – käsikirjoittana Salaisista kansioista tuttu tekijä
7:00
Lapset puheeksi tukee opettajan työtä – se ei tee opettajasta psykoterapeuttia tai sosiaalityöntekijä, vaan opettaja pysyy ammattiroolissaan Lukijalta
7:00
Näkökulma: Sunnuntain 13+1 -päivä on julma – Vain harva selviää hillotolpalle eurovaaleissa
5
Talentia tyrmää Kelan ehdotuksen etuisuuksien hakemisesta asiakkaan puolesta: "Miksi hakemuksia pitäisi tehdä kunnan sosiaalitoimessa?"
3
Rinne: "Tämän hallituksen ei tarvitse leikata menoja, rahaa voi käyttää lisää sekä pysyviin menolisäyksiin että investointimenoihin"
3
Lapset puheeksi tukee opettajan työtä – se ei tee opettajasta psykoterapeuttia tai sosiaalityöntekijä, vaan opettaja pysyy ammattiroolissaan Lukijalta
3
Oulussa osataan sopia isoista asioista – ongelma on päätösten ja sitä kautta toimeenpanon viivästyminen Lukijalta
3
Ahjo-Kalevan korttelin pysäköintinormi pienenee Karjasillalla
2
Ilmastomielenosoituksen ihmisketju ympäröi Säätytalon hallitusneuvotteluiden aikana – neuvotteluissa edessä ratkaisevat päivät
1
Tietomaan uudessa näyttelyssä voi kokeilla, miltä tuntuu lihoa 20 kiloa tai seurata eläimen matkaa lautaselle – "Herkimmille tämä voi olla järkyttävää"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Työvoimapula pötypuhetta

Töitä kyllä on. Niitä täytyy vain itse etsiä, pelkkä rekryfirmoissa käyminen ja hakemusten lähettäminen eivät riitä. Eli... Lue lisää...
Lukija Kempeleestä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image