Pohjois-Suomi

Nukutuksessa tehtävät leikkaukset jäävät pois Raahesta – lain mukaan nukutettuja potilaita saa leikata vain sairaaloissa, joissa on yh­teis­päi­vys­tys

Muutoksia Raahen sairaalan leikkaustoimintaan voi tulla jo kuluvan vuoden aikana. Arkistokuva. KUVA: Vesa Joensuu
Pohjois-Suomi 8.1.2019 6:52 | Päivitetty 8.1.2019 6:53
Helge Murtovaara

Raahessa leikkaustoiminta on uhattuna, Oulaskankaalla leikkaukset jatkuvat.

Nukutettujen potilaiden leikkaaminen Raahen sairaalassa on Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin johtajan Ilkka Luoman arvion mukaan nyt katkolla.

Kevään aikana sairaanhoitopiiri käy asiasta keskusteluja Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymän kanssa. Muutoksia voi tapahtua jo kuluvan vuoden aikana.

Huolensa tilanteesta esille Kalevan mielipideosastolla tuonut Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymän johtaja Hannu Kallunki arveli asian heijastuvan tulevaisuudessa myös Oulaskankaan sairaalan leikkaustoimintaan.

Luoma muistuttaa Oulaskankaan olevan kokonaisuudessaan sairaanhoitopiirin yksikkö, kun Raahe on Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymän yksikkö, josta vain kirurgian yksikkö on vuoden 2018 alussa liikkeenluovutuksella siirretty sairaanhoitopiirin alaiseksi.

Nykyisen terveydenhuoltolain mukaan nukutettuja potilaita saa leikata vain sairaaloissa, joissa on yhteispäivystys.

Yliopistollisilla sairaanhoitopiireillä on oikeus ylläpitää yhteispäivystystä useamman kuin yhden yhteispäivystysyksikön sairaalan yhteydessä.

– Oulaskankaalla on yhteispäivystys, jolloin siellä voidaan leikata yleisanestesiassa olevia eli nukutettuja potilaita. Raahessa ei lain mukaan voi olla yhteispäivystystä, koska se ei ole sairaanhoitopiirin sairaala, mutta siellä toimii ministeriön poikkeusluvalla perusterveydenhuollon päivystys, Luoma selventää.

Luoman mukaan se johtaa tilanteeseen, jossa yleisanestesiassa tehtävät leikkaukset Raahessa eivät ole lain mukaisia.

– Sille tilanteelle joudumme lain mukaan tekemään jotakin.

Raahessa tehtiin enemmän leikkauksia

  • Viime vuonna anestesiaa eli nukutusta ja leikkaussaliolosuhteita vaativia leikkauksia tehtiin Raahessa 2 522 ja Oulaskankaalla 2 452.
  • Salituntimäärä oli Raahessa 3 542 ja Oulaskankaalla 4 553.
  • Raahen leikkauksissa oli muun muassa tyräkirurgiaa 539, urologiaa 457, suonikohjujen hoitoa 245, korva-, nenä- ja kurkkutauteja 156, plastiikkakirurgiaa 121, ortopediaa 139 ja selkäkirurgiaa 117 kappaletta.
  • Oulaskankaan leikkauksissa oli muun muassa tekonivelkirurgiaa 834, naistentauteja 406, korva-, nenä- ja kurkkutauteja 216, rannekanava-ahtaumia 148 ja urologiaa 117 kappaletta.

Lue lisää 08.01.2019 Kalevasta.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (37)

Ei muuta kuin Oyssiin loputkin leikkaukset. Nyt jo vanhukset odottavat jopa 4 päivää ravinnotta leikkaukseen, ja käytävillä hoidetaan leikkauspotilaita kun eivät mahdu vuodeosastolla huoneisiin. Siellä voisi johto käydä kierroksella katsomassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On se kumma kun pittää kaikki lopettaa. Tuhatta ja sattaa sai mies ajaa minut Ouluun synnyttämäänkin ettei välille tullut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kansanedustajat sysää aina vastuuta muille esim EU lle vaikka itse voitaisiin päättää. Kellehän tällä kertaa pöljistä päätöksistä, vaikka keskustan keilakerholle?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No siinä vaiheessa kun tarvitsee kiireellistä leikkausta, menen kyllä oikein mielelläni OYSiin enkä Raahen sairaalan puoskareille. Molemmat kokeiltu ja onhan niissä kyllä eroa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näyttää olevan niin että kansanedustajat ovat jatkuvassa nukutuksessa. Eipä paljon enään pöljempiä lakeja voida säätää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä nyt tekevät alueen keskustalaiset kansanedustajat eduskunnassa? Antti Rantakangas ja Hanna-Leena Mattila ovat etunenässä vaahdonneet asiassa.
Toimikaa nyt oikeaan aikaan, jottei tarvitse harrastaa jälkiviisautta samaan tapaan kuin Oulaskankaan synnytysten lopettamisessa.

Kiitos Hannu Kallungille selvennyksistä miten asianlaita on ja kuka/ketkä siitä lopullisesti päättävät. Asia on siis eduskunnan ratkaistavana ja keskeisessä roolissa Keskustapuolue. Sinisten ministeriin Pirkko Mattilaan en toivetta aseta.

Minä monen muun mukana ehdin jo uskoa, että Valvira on se syypää näihin palveluiden keskittämisiin. Näinhän meille on uskoteltu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulaisissa jatketaan kuitenkin leikkauksia ja hyvä niin , tuosta kunta yhtymästä ei kannata käyttää nimitystä Hyvinvointi kunta yhtymä , minäkin menetin siellä läheisen väärän diakdoosin takia , oulussa huomasivat taudin mutta liian myöhään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hajota ja hallitse taktiikka kuuluu tämän hallituksen työkalupakkiin erottamattomasti. Ensin kampitetaan julkinen puoli, jotta sen houkuttelevuus ja toimintakyky saadaan minimiin, sitten aletaan pumppaamaan rahaa ykstyisomisteisiin sotekeskuksiin eri kanavien kautta, jotta ne voidaan esitellä uutena pelastajana tarvitsijoille. Jossain vaiheessa, kun tämä prosessi saadaan tarpeeksi pitkälle, niin voidaan esiintyä julkisuudessa taputtamassa itseään selkään, kuinka terveydenhuoltoa saatiin taas saataville uusilla palveluntuottajilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Helsingissä on tietojeni mukaan Ranskan kokoisen maan virkamieskoneisto ja sen supistaminen vastaamaan maitten suhdeluvun mukaiseksi olisi Lottovoitto koko Suomelle, tai ainakin supistettaisiin 30 prosenttiin auttaisi, ettei näitä susilakeja syntyisi kuin sieniä sateella ja lain leetijat hajasijoitettaisiin vielä siitä 30 prosentista, vaikka 10 prosenttia ja Ouluun luvatut valtion työpaikat lopultakin tulisi tänne, tai sitten muuallekkin maahan, joita sinne on varsin paljon jo tullutkin, niin maalaisjärki lopulta voittaisi ja tälläiset ihmeelliset maalaisjärjen vastaiset päätökset, joita Suomen lait ovat oikeasti täynnä, eivät tulisi koskaan eduskunnasta läpi.
Asioiden kokonaisuuden ymmärtäminen on Helsingissä mahdotonta, tässä taas nähdään hyvänä esimerkkinä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko Mehiläisellä, Terveystalolla, Pohjola-sairaalalla nukutusleikkauksia JA yhteispäivystys?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Nykyisen terveydenhuoltolain mukaan nukutettuja potilaita saa leikata vain sairaaloissa, joissa on yhteispäivystys."
Tämähän on täysin idioottimainen laki. Miksi yhteispäivystyksellä on ylipäätänsä mitään tekemistä sen kanssa voidaanko jossain leikata nukutettuja potilaita vai ei? Ei oikein avaudu se mitä lainsäätäjä tällaisella pykälällä on hakenut.

Tässä ei ole ajateltu kyllä lainkaan potilaita. Tämä on puhdasta pahaa byrokratiaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kultainen ajatushan on: Helsinki.Tampere. Turku ja ehkä Rovaniemi ja Kuopio!!
Ylisuuri byrökratia sotkee yksinkertaisetkin asiat, kansanedustajat ja hallitus huolehtii hyväksymällä lait aluepoliittisesti ja Oulun alue ja Pohjois- Pohjanmaa on aina ylivoimaisesti suurin menettäjä ja häviää päätöksissä järjestään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaikka pääministeri Oulun alueelta. Kaikki keskitetään, hyvin toimivat yksiköt lopetetaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kohta varmaan tämä "Valehtelijoiden Klubi"(eduskunta) tekee lain joka kieltää sairastumisen leikkausta vaativaan tautiin.
Pienemmät sairaalat hoitavat Ihmistä,suuret vain sarjanumeroa ja senn huomaa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

aivan mahtavaa, saisko lisää lakeja näihin että saatas leikkauspalvelut sullottua kehä ykkösen sisäpuolelle

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Osa OYS-lääkäreistä ne sielläkin touhuaa, ei se sen vaarallisempaa ole, se vain vapauttaa hoitopaikkoja Oulusta. Taustalla taitaa olla kysymys komentosuhteita, kun potilaan turvallisuudesta. Sen verjolla päätökset menee sutjakasti läpi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (37)

Uutisvirta

23
Zeppelinin edustan tietöiden pahin vaihe on kohta ohi, liikenneympyrä valmistuu heinäkuussa
16
Kiinteistöliitto esittää Airbnb-majoittujien määrän rajoittamista huoneistoissa vuoden aikana – valvonta tehtäisiin sähköisen järjestelmän avulla
11
Tutkimus: Miespuolisilla koiranomistajilla muita enemmän tyypin 2 diabetesta
10
20 asteen rajaa ei juuri rikota Pohjois-Pohjanmaalla tulevalla viikolla – keskiviikkoillan ja torstain aikana luvassa jopa kolmasosa kuukauden sateista
7
Australia evakuoi kahdeksan lasta Syyrian pakolaisleiriltä
6
IS: Cristiano Ronaldo lomailee Ranskan Rivieralla kempeleläismiljonäärin jahdilla – vuokra 217 000 euroa viikossa
6
OLS:n kasvatti Rasmus Karjalainen siirtyy Hollannin liigaan – "Menen tekemään, en vain selviytymään"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Syntyvyyden raju romahtaminen Suomessa

207 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Karmea moka Pudasjärvellä

Kuka Sillalle pysähtyis,turvallisuus ennenkaikkea,jos haluaa nähä pysäkoi sivulle ja käy kävelemässä,mihin turistilla on... Lue lisää...
ESCO

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image