Pohjois-Suomi

Moni jättää päivittäisen kouluruoan syömättä, kas­vis­ruo­ka­päi­vi­nä suunnataan pi­ka­ruo­ka­paik­koi­hin

Kuusamolaisen Nilon koulun yläkoululaiset Suvi Koivula ja Aleksi Heiskanen sanovat, että aina vatsa ei kouluruoasta täyty. Jauhelihapihvit ja perunamuusi ovat kummankin mieleen. KUVA: Ulla Ingalsuo
Pohjois-Suomi 25.2.2018 8:05
Ulla Ingalsuo

Kouluruoka kattaa kolmanneksen oppilaan päivän tarpeesta eikä ole yhdentekevää, mitä silloin tarjotaan. Toisille kouluruoka ei kelpaa ja toiset eivät saa siitä kyllikseen.

Tuoreen kyselyn mukaan esimerkiksi Kuusamon yläkoululaisista lähes 40 prosenttia jättää päivittäisen kouluruoan syömättä.

– Kasvisruokapäivinä ammatti-instituutin pojat suuntaavat pizzerioihin ja pikaruokapaikkoihin, koska he eivät koe jaksavansa keitoilla tai kasvispihveillä, sanoo Kainuun ammattiopiston Kuusamon toimipaikan liikunnanopettaja Henna Hentilä-Määttä.

Myös Nilon yläkoulun 9.-luokkalaiset Suvi Koivula ja Aleksi Heiskanen myöntävät, että aina vatsa ei kouluruoasta täyty. Urheilua harrastavat nuoret kehittivät ilmiöoppimisen kurssilla Kurkuma-kouluruokasovelluksen, jolla voi esimerkiksi tarkastella ja antaa palautetta kulloisenkin päivän kouluruoan energia- ja ravitsemussisällöstä.

– Pääsääntöisesti kouluruoka on hyvää ja sitä on riittävästi. Ruoka on myös kehittynyt niin, että inhokkeja on nyt paljon vähemmän kuin aikaisemmin, Koivula kertoo.

Kouluruokailun toteuttamista ohjaavat lainsäädäntö, kansalliset ravitsemussuositukset sekä Valtion ravitsemusneuvottelukunnan Syödään ja opitaan yhdessä -kouluruokailusuositus. Tarjottimille halutaan nykyistä enemmän hedelmiä ja rasvatonta maitoa.

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri jalkauttaa suositusta parhaillaan Pohjois-Suomeen. Tavoitteena on, että suositusten mukainen kouluruokailu toteutuisi tämän vuoden aikana alueen kaikissa kouluissa.

Useita erilaisia tuotantotapoja

Kuusamon kaupungin ruokapalveluissa on käytössä useita erilaisia tuotantotapoja. Keskuskeittiö Salviassa tehdään päivittäin noin 2 800 lounasta. Lisäksi tehdään noin 350 aamupalaa, 500 välipalaa ja 250 päivällistä.

Kuumatuotannossa ruoka valmistetaan ja toimitetaan kuumana asiakkaalle.

Cook

& chill

-menetelmällä ruoka valmistetaan, jäähdytetään ja kuljetetaan kylmänä palvelukeittiöön, jossa se kuumennetaan ja tarjoillaan asiakkaille. Tämä menetelmä on käytössä kouluruokailussa.

Kylmävalmistuksessa ruoka kootaan kylmistä kypsistä raaka-aineista vuokiin ja kuljetetaan kylmänä palvelukeittiöille, jossa se kypsennetään ja tarjoillaan asiakkaille.

Keskitetty jakelu puolestaan tarkoittaa sitä, että ruoka jaetaan kylmänä keskuskeittiöllä valmiiksi tarjottimille, joka kuljetetaan vaunuissa kylmänä terveyskeskuksen osastoille, jossa ne kuumennetaan ja tarjoillaan asiakkaille.

Lue lisää 25.02.2018 Kalevasta.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (143)

Kasvisruoan ongelma laitoskeittiöissä on, että liha korvataan väärällä raaka-aineella. Ei jauhelihapihviä korvaa kasvispihvi. Proteiinin saanti on silloin olematonta, joten nälkä tulee hetkessä uudestaan ja verensokerit heittelee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kyllähäse kotua lähtee tääki juttu ku annetaa purnata ruuvasta, jos ei kelepaa mitä laetetaa ni hommatkoo omat ruokatarvikkeet ja teköö ite ruokasa ni kouluun ja kotio....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

-50 luvulla koulussa oli lauantaisin vuoroviikoin ateriana rusinasoppa ja kaakaomaito. Sillä pärjättiin, koulumatkaa oli noin 4 kilometriä, joten päivittäin mennen tullen matkaa kertyi noin 8 kilometriä. Mikä kuvitelma nykyihmisten kaloritarpeen on lisännyt? Nykyisin lapset ovat liian lihavia, samoin aikuiset. Ja lihansyönti ei ole ainut autuaaksi tekevä asia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On kyllää ihme ja kumma. Miksikää sitä perkkunaa yms. pitää tunkia joka paikkaan ja väkisin yrittää tyrkyttää? Pitäisivät erikseen ne, ja siittä sitten itse saisi kukin päättää ottaako.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ruoka tuoksui jo aamusta koulun käytävällä,silloin kun sitä valmistettiin keittolassa.Joskus piti käydä kysymässä jo ennalta keittäjältä että mitä hyvää tänään saadaan,usein sen tunnisti tuoksusta.Keskuskeittiöltä tuotavassa ruuassa se tuoksuelämys puuttuu eikä nykykouluissa ole sitä tärkeää osaa koulun henkilökunnasta eli keittäjä-siivoojaa joka työnsä ohessa saattoi neuvoa nostamaan märät sukat/vanttuut kuivumaan ja laittoi laastarin kun välitunnilla tuli haava.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Omat pojat ovat kotona kaikkiruokaisia eivätkä ole koskaan kouluruokaa moittineet. Kotona on kaikkea pienestä pitäen maisteltu. Meillä syödään rössypottua, kaalilaatikkoa, silakkapihvejä ym. oikeaa ruokaa ja itse tehdään. Kyllä se ruoan arvostus on aika paljon asenteesta kiinni siellä kotonakin. Meillä ei syödä myöskään lakki päässä, joka on mielestäni epäkunnioittavaa. En ole äitinä mikään tiukkapipo, mutta hyviä tapoja olen yrittänyt jankuttaa koko ajan, koska ne ovat tärkeät oppia tässä maailmassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meidän koulussa on ongelmana se, että esimerkiksi lihapullien ja kalapuikkojen enimmäismäärät ovat samat niin ekaluokalaiselle kuin ysiluokkalaiselle. Sanoohan sen tervejärkikin että jos ekaluokkalainen jaksaa syödä viisi lihapullaa niin kyllä jää teineille nälkä samasta määrästä. Vuosia olemme ylökoulun opettajat yrittäneet saada tähän muutosta mutta ei näytä onnistuvan. Palveluntarjoaja menee aina raha edellä. Uusimman yrityksen myötä meni kaikki pienikin oppilaiden ilahduttaminen ja yllättäminen. Tänä vuonna eivät oppilaat saaneet edes laskiastiistaina laskiaispullaa, hernekeittoa kyllä oli. Myös oppilaiden toiveruokapäivästä luovuttiin kun palveluntarjoaja vaihtui.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näköjään on kommentoijilta mennyt ohi se, että ravitsemusasiantuntijat suosittelevat lihan syönnin vähentämistä ja kasvissyönnin lisäämistä terveyssyistä. Punainen liha lisää syöpäriskiä, lihassa on epäterveellistä rasvaa ja prosessoidut lihatuotteet sisältävät lisäaineita ja liikaa suolaa. Energian saanti ei ole ongelma missään ruokavaliossa, mutta puhtaasti vegaanisessa ruokavaliossa täytyy kiinnittää huomiota ruoan monipuolisuuteen. Osittain syy kouluruoan maistumattomuuteen voi olla asenteissa, mutta olisi kyllä tärkeää kiinnittää huomio ruoan maistuvuuteen ja laatuun. Lapset tulisi opettaa koulussa syömään monipuolisesti ja terveellisesti, jos se ei kotona ole onnistunut. Ongelma tuskin on kasvisruoka, jos se on hyvin valmistettu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä minä ainaki maksaisin jos ruuan laatu paranis ja ois oikeasti hyvää KOTIRUOKAA eikä semmosta suurimmaksi osaksi mautonta ihme soosia

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kertoo Suomalaisen yhteiskunnan perheiden hyvinvoinnista sekä vauraudesta. Lapsuuttani, nuoruuttani muistellen ei ollut -60 ja -70 luvulla vara jättää kouluruokaa väliin. Elämä oli rahallisesti niukkaa niin monesti kouluruoka saattoi olla päivän ainoa ns. lämmin ruoka jonka sai. Taisipa olla myös niin että leipä, juoma (maito tai mehu) piti viedä itse kotoa ja sen vei kenellä oli varaa.
Kouluruoka on hieno asia kun sellainen mahdollisuus on. Ihmetellä pitää sen vieroksujia, sille nenää nyrpisteleviä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllähän jotkut säännöllisesti ryyppäävätkin rankasti tai vetävät röökiä.
Mikä sille tekee jos ei ole halua huolehtia omasta terveydestä - kun kerran tappavaa pikasotkua on jopa lupa myydä ihmisravinnoksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viisi euroa päivässä pizzaan, tekee 1200e vuodessa. Sinne meni ulkomaanmatka. Ei tule meillä kuuloonkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos on tehty koulussa ruoka valmiikksi niin jos ei kelpaa lasku kotiin .
Siitä se alkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ennen kouluruoasta piti maksaa, eikä ollut halpaa. Kuukauden kortti maksoi 70 markkaa. Olen samaa mieltä, että narisijoiden kotiin lasku, sillä nyt kertaalleen valmiiksi maksettu ruoka menee roskiin!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minkälaisen koneiston meinasitte pystyttää kontrolloimaan ketkä käy syömässä ja keille lähetetään lasku? Kuka maksaa tästä aiheutuvat kustannukset?

Tyypillinen suomalainen ratkaisu; pakko ja rankaisu. Sillä lailla, sillä lailla. Ihanaa kyykyttää muita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Millä logiikalla kahteen kertaan maksettu ruoka tulee maukkaammaksi ja terveellisemmäksi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (143)

Uutisvirta

139
Puheenaihe: Voisiko talvinopeusrajoituksista luopua Ruotsin malliin?
59
Pienestä ylinopeudesta sakotetaan pian 70 euroa pienempi summa – Poliisitarkastaja: Voi vaikuttaa liikenneturvallisuuteen
40
Autoilija ja pyöräilijä törmäsivät suojatiellä Saaristonkadun ja Koulukadun risteyksessä – kypärätön pyöräilijä loukkasi päätään
32
Verkkokauppa.com julkaisi "Älä osta näitä" -listansa – katso kaupan eniten palautetut ja huolletut tuotteet
31
GCM-siirtolaisuuspaperi on määrä hyväksyä alkuviikosta Marokossa, sitoutuuko Suomi siinä johonkin? – Tästä kohun aiheuttaneessa YK-asiakirjassa on kyse
25
Helvetin enkelit kokoontuivat Ouluun juhlimaan, mukana ulkomaisten osastojen väkeä - Poliisi: Häiriötilanteita ei tiedossa
19
Lehti: Pääministeri May yrittää vielä kerran vedota parempien Brexit-ehtojen puolesta – varoittaa itse "tuntemattomista vesistä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

jos sota syttyy

104 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Osittainen varhennettu vanhuuseläke

Vuosina 2011-18, jolloin y on täällä valitellut eläkkeiden ja valtion varojen loppumista, toteutunut kehitys on reaalima... Lue lisää...
Ei päätä eikä häntää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

8.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image