Pohjois-Suomi

Mies tappoi entuudestaan tuntemattoman naisen Raahen keskustassa ja äitinsä neljä päivää myöhemmin – Syyttäjä: Mielenlaatu mur­han­hi­mois­ta

Kaksoissurman käsittely alkoi Ylivieska-Raahen käräjäoikeudessa maanantaina. KUVA: VESA JOENSUU
Pohjois-Suomi 20.8.2018 10:52 | Päivitetty 20.8.2018 15:37
Susanna Kemppainen

Raahessa viime syksynä tapahtuneita henkirikoksia koskeva oikeudenkäynti on alkanut Ylivieska-Raahen käräjäoikeudessa.

Osa henkirikoksen uhriksi joutuneen omaisista vaati oikeutta määräämään oikeudenkäynnin kokonaan salaiseksi, minkä lisäksi myös vyyhden asiakirjoja vaadittiin salassa pidettäväksi.

Oikeus ei kuitenkaan suostunut tähän.

– Kyseessä on vakava rikosasia. Julkisuusperiaatteen vuoksi oikeudenkäynti toimitetaan niin, että yleisö saa olla läsnä, oikeus perusteli päätöstään.

Surmattiin kotimatkalla baarista

Henkirikoksista syytetään vuonna 1975 syntynyttä miestä. Syyttäjä vaatii, että hänet tuomitaan kahdesta murhasta. Hän katsoo tämän tappaneen kaksi naista suunnitelmallisesti sekä erityisen raa’alla ja julmalla tavalla viime syksynä Raahessa.

Syyttäjän mukaan mies tappoi baarista kotiin lähteneen nuoren naisen yöaikaan teräaseella ulkona rakentamattomalla tontilla 13. syyskuuta. Uhrin ruumis löydettiin 16. syyskuuta.

Naisen omaisia oikeudessa avustavan asianajaja Kari Erikssonin mukaan nainen oli tapahtumien aikaan päihtynyt eikä hän osannut lainkaan varoa tekijää.

– Uhri on yllätetty eikä hänellä ole käytännössä ollut minkäänlaisia mahdollisuuksia puolustautua. Kyseessä on nimenomaan murha.

Syyttäjän mukaan syytetty oli jo pidempään suunnitellut jonkin väkivaltarikoksen toteuttamista kohdistumaan naispuoleiseen henkilöön. 

– Hän on käyttäytynyt erityisesti naisia kohtaan vihamielisesti ja halveksittavasti”, Oulun syyttäjänviraston kihlakunnansyyttäjä Emilia Mourujärvi selitti.

–Hänen mielenlaatunsa on ollut suoraan sanoen murhanhimoista, väkivaltaan viehtynyttä.

”Äiti pelkäsi”

Muutamaa päivää myöhemmin löydettiin kuolleena kotoaan Raahen Piehingistä vuonna 1951 syntynyt nainen.  Hänet oli surmattu teräaseella 17. syyskuuta. Hän on syytetyn äiti.

– Hän (syytetty) oli vihannut äitiään ja heillä oli ollut huonot välit jo pitkään, syyttäjä valotti.

Äidin omaisia oikeudessa avustava asianajaja Eeva-Leena Wendelin kertoi, että syytetyllä oli ollut hyvin vaihteleva suhde äitiinsä.

–Hän on käyttäytynyt hyvin ailahtelevasti tätä kohtaan. Äiti pelkäsi häntä.

Wendelinin mukaan äitiin kohdistui useita puukoniskuja ja lisäksi häntä kuristettiin kun hän makasi puolustuskyvyttömänä maassa.

– Se osoittaa sitkeää surmaamispyrkimystä.

Uusi rikos tutkinnassa

Poliisi pääsi tekijän jäljille varsin pian tapahtumien jälkeen ja otti hänet kiinni Etelä-Suomesta. Tekoväline eli teräase löydettiin kuitenkin vasta viime viikolla sen jälkeen, kun syytettyä oli vielä kertaalleen kuultu poliisitutkinnassa. Tuossa vaiheessa mies kertoi poliisille muun muassa tekovälineen sijainnista. Sukeltajat onkivat sen järven pohjasta.

Syyttäjä kertoi maanantaina oikeudessa, että poliisilla on paraikaa tutkinnassa vielä yksi syytetyn tekemäksi epäilty henkeen ja terveyteen kohdistunut henkirikoksen yritys.

– Se tapahtui vain muutamia päiviä ennen tätä ensimmäistä surmaa. Tekotapa oli osittain samantyyppinen. Nämä eivät siis ole yksittäisiä summanmutikassa tehtyjä tappoja, vaan hän on käyttänyt harkintaa ja kokeillut tekoja jo aikaisemminkin, mutta uhri on säilynyt hengissä.

Miestä vastaan on nostettu syytteitä myös kahdesta pahoinpitelystä, kahdesta raiskauksen yrityksestä ja törkeän pahoinpitelyn yrityksestä sekä törkeästä moottorikulkuneuvon varkaudesta. Näitä syytekohtia ei käsitellä vielä oikeudessa.

Kiistää murhat mutta myöntää tapot

Syytetty ei terveydentilansa vuoksi ole saapunut henkilökohtaisesti paikalle istuntosaliin. Hän osallistuu oikeudenkäyntiin videon välityksellä psykiatrisesta vankisairaalasta Turusta. Puolustajan lisäksi miehelle on poikkeuksellisesti määrätty oikeuteen myös edunvalvoja.

Mies myöntää surmateot, mutta kiistää syyllistyneensä menettelyillään murhiin. Hän katsoo, että hän voisi olla syyllistynyt kahteen tappoon. Puolustuksen mukaan hänen terveydentilansa vaikutti tapahtumiin.

Nuoremman uhrin omaiset vaativat syytetyltä korvauksia muun muassa rikoksen aiheuttamasta kärsimyksestä yhteensä yli 60 000 euroa. Vanhemman uhrin omaiset puolestaan hakevat yhteensä 30 000 euron kärsimyskorvauksia. Lisäksi syytetyltä vaaditaan korvauksia muun muassa hautauskulujen vuoksi.

Hän myöntää osan vaatimuksista oikeiksi, mutta osan hän kiistää.

Poliisin mukaan syytettynä oleva mies on hiv-positiivinen. Poliisi julkaisi viime syksynä hänen kuvansa ja pyysi hänen kanssaan sukupuoliyhteydessä olleita olemaan yhteydessä poliisiin. Esitutkinnassa oli tuolloin selvinnyt, että syytetty oli ollut suojaamattomassa sukupuoliyhteydessä kertomatta seksikumppanilleen sairastamastaan taudista. Syyttäjän julkisuuteen aiemmin antamien tietojen mukaan osa syytteistä liittyy kyseiseen sairauteen.

Oikeudenkäynnille on varattu aikaa kolme päivää. Syytetty haluaa päästä mielentilantutkimukseen ja tuomio annettaneen sen jälkeen

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Kaikki parantumattomasti sairaat tarvitsevat vahvasti tukea, koska sairaus tuhoaa yksilön identiteetin levitäkseen eteenpäin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kohta nähdään onko Hovioikeuden (tai Korkeimman oikeuden) tuomiokäytäntö muuttunut sarjamurhaajakuristaja Mikael Penttilän opastamana. Lievimmillään "vuonna 1975 syntynyt" mies vapautetaan, koska on nyt äitinsä kuoltua orpo-lapsi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

60000 euroa? Kyllä on Suomessa pienet korvausvaatimukset kun ajattellee mistä korvauksia haetaan. Vähintään 600000 euro pitäisi summan olla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Summalla ei ole mitään merkitystä ellei tekijällä ole jotain merkittävää omaisuutta jonka voi realisoida.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Totta.. Summa maksetaan yhteiskunnan varoista. Jokainen veronmaksaja osallistuu ;)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

13:28
Myös PPSHP:ssa lasketaan sote-henkilöstön kynnystä päästä koronatestiin – testausta hankitaan muualtakin kuin omista laboratorioista Tilaajille
13:03
Koronavirus havaittiin ensimmäisen kerran turvapaikanhakijassa Kreikassa
12:45
Oulun uudeksi varhaiskasvatusjohtajaksi valittiin Miia Kemppi Orimattilasta, nykyinen johtaja Ulla Rissanen jää eläkkeelle
12:41
Supo piti turvallisuusuhka-arvion ennallaan – yksittäiset radikalisoituneet ovat yhä suurin uhka
12:24
Pääsykokeiden järjestämisestä päätettävä kahden viikon sisällä – valmistujaisjuhlille koetetaan ehkä etsiä uusi yhteinen päivä
12:11
Kiinalainen kaupunki kielsi ensimmäisenä koiran ja kissan lihan myymisen ja syömisen
12:02
Stora Enso aloittaa yt-neuvottelut Oulun ja Kemin tehtailla – koko henkilöstön lomauttamiseen varaudutaan
22
Yle: Sairaalat saivat varmuusvarastoista jopa kahdeksan vuotta sitten vanhentuneita hengityssuojaimia
19
Osingot tulisi maksaa – osinkotulot ovat monelle tarpeellinen lisä jatkuvasti ostovoimaansa menettävän eläketulon jatkeeksi Lukijalta
16
IS: Oulun yliopistossa on yli kymmenen koronavirustestissä käytettävää laitetta, yhdellä laitteella voi käsitellä yli 200 näytettä vuorokaudessa
16
Hallitus järjesti tiedotustilaisuuden –katso tallenne tilaisuudesta
15
Koronatartuntojen määrä kääntyi uudelleen nousuun - tartuntoja tulee lisää nyt eri puolilla maata
13
Etäopetuksen laatuun tulee kiinnittää huomiota – etäopetusta ei ole se, että Wilmassa lähetetään ohjeita ja kirjalliset vastaukset pyydetään palauttamaan Wilmaan Lukijalta
10
Pohjois-Pohjanmaalla kolme uutta koronatartuntaa, hoidossa edelleen neljä potilasta – OYS siirtää kiireettömiä vastaanottoaikoja syksylle

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono tai muuttuu huonoksi Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Karjalan, Satakunnan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun Koillismaata lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

En ymmärrä yrittäjien "ahdinkoa"

311 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Tietämättömien piensijoittajien osakehölmöilyt

HEP \o/ Täällä yksi ymmärtämätön. Minä en oikeasti tiedä, mitä salkkuni yrityksille tapahtuu tulevaisuudessa. En edes ... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

2.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image