Pohjois-Suomi

Met­säs­tys­koi­rien riski törmätä susiin on suurimmillaan – kokemattomat saalistajat ovat liikkeellä

Susialueella haukkuvalla koiralla on pimeään aikaan erityisen suuri riski vahingoittumiselle. KUVA: Jukka Leinonen
Pohjois-Suomi 13.9.2019 10:27
Taina Virolainen

Etäällä omistajasta liikkuvien metsästyskoirien riski kohdata susi on suurimmillaan syksyllä, kertoo Suomen riistakeskus.

Suden hyökkäyksestä selvinneistä koirista suurin osa on pelastunut omistajan väliintulon ansiosta. 

Koirille tarkoitetut suojavarusteet, kuten liivit ja pannat, suojaavat koiraa puremilta. Pantaan laitettavien kellojen tarkoitus on karkottaa sudet kauemmas. Varusteiden pääasiallinen tarkoitus on antaa koiralle lisäaikaa, jotta omistaja pääsee paikalle.

Koiran kontrollointi esimerkiksi gps-pantaa käyttämällä ja koiran työskentelyn seuraaminen läheltä auttavat ehkäisemään vahinkoja.

Susialueella haukkuvalla koiralla on pimeään aikaan erityisen suuri riski vahingoittumiselle, joten koiraa ei tule jättää yöksi esimerkiksi hirveä haukkumaan. 

Koiravahinkoja sattuu myös kotipihoilla, tyypillisesti iltahämärässä ja öisin. Susialueilla koiraa ei tule laskea illalla tai yöllä vapaaksi piha-alueelle. Onkin tärkeää suojata koira joko riittävin aitarakentein tai ottaa juoksunarussa oleva koira yöksi sisälle.

Susihavaintojen välittäminen muille tärkeää

Susireviirialueilla koiralla metsästävien hyvä ennakoida suden ja koiran kohtaamista. 
Tärkeintä on pyrkiä tunnistamaan alueet, joilla susia esiintyy, ja estää koiraa ajautumasta näille alueille.

Varsinkin lumettomana aikana metsästäjien havainnot susista ja tiedon välittäminen muille koirametsästäjille on tärkeää. Näin voidaan tunnistaa susireviireillä susien eniten käyttämiä alueita ja havaita uudet, muodostumassa olevat reviirit.

Pantasusien tuoreita liikkeitä sekä tarkkoja reviirialueita on mahdollista tarkastella Luonnonvarakeskuksen riistahavainnot.fi -palvelusta. Myös Tassu-järjestelmästä palveluun tulevaa havaintotietoa voi hyödyntää susien aiheuttamien riskien arviointiin.

Lampaat voivat säästyä jopa radion ansiosta

Myös susien aiheuttamia lammasvahinkoja tapahtuu eniten heinä-syyskuun aikana, kun pennut alkavat harjoitella saalistusta ja nuoret sudet etsivät omia reviirejään. Nämä kokemattomat saalistajat saattavat etsiä helppoa saalista.

Suurin osa lammasvahingoista sattuu tunnetuilla susireviireillä. Vahinkoja voi sattua myös muualla, sillä omaa reviiriään hakevat nuoret sudet saattavat liikkua pitkiäkin matkoja.

Vahinkoja ennaltaehkäistään siirtämällä eläimet yöksi sisälle tai pystyttämällä sähköistettyjä petoaitoja, joita on myös mahdollista hakea Suomen riistakeskukselta.

Muita keinoja ovat esimerkiksi laumanvartijakoirat, lippusiimat, ääni- ja valokarkotteet sekä sähkölangat lisättynä vanhoihin aitoihin. Myös esimerkiksi puhekanavalle asetettu radio voi olla toimiva keino karkottaa sudet laitumien läheisyydestä.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (86)

Poronhoitoalueella susi olisi erinomainen pyytäjä noita riesakappaleita vähentämään. Mistähän johtuu että niitä ei kuitenkaan täällä ole? Kätkäläiset niitä vähentää?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Susi saa puolestani olla rauhassa, mutta jos se käy koirani kimppuun, ni huonosti sudelle käy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuinka suuri todennökösyys on kuolla ennenaikasesti bisseen, stressiin, liikenneonnettomuuteen, roskaruokaan, ilmansaasteisiin tai huonoihin elintapoihin? Oikeestaan kaikki meistä kuolee ennenpitkään edellä mainittuihin liian aikasin. Mutta, kuinka suuri todennäkösyys on kuolla suden tappamana? Turha "paikallisten", jotka asuu "susialueella" (joka on sitä siksi että karannutta koiraa on luultu sudeksi) on väittää että suden tappamaksi joutumisen riski on edes prosenteissa laskettavissa millään alueella suomessa. Susi ei oo tappanu yhtäkään ihmistä suomessa vuoden 1882 jälkeen. Mitä tulee muihin "vahinkoihin" joita sudet aiheuttaa, ni miettikää kuinka montaa ihmistä koirat vahingoittaa ja on vahingoittanu, ja mikä on satojen tuhansien koirien kuorma/hiilijalanjäki koko maailmalle. Koirat elää samasta kaupanhyllystä ku ihminen, eli ei ole osana luontoa, eikä siten myöskään luontokappaleita, toisin sanoen pelkästään haitaksi. Eli kysynkin, olisiko 200 suden tappaminen ratkasu mitään ongelmaan vaan olisiko se ratkaiseva isku luonnon tasapainolle? Oma mielestä se olis monelta osin kuolinisku. Ja jokainen sankari voi miettiä, että kuinka suuri osuus sinulla on maailman/luonnon tasapainolle?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Montako marjastajaa/tenavaa susi on syöny, suhteessa siihen montako sutta on salakaadettu ja myrkytetty hirvenlihan kaipiossa. Tarina on tosi ja kertoja vielä elää, vaikka nämä urheat metsänveikot, salakaatajat on aikoneet polkea suohon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiusaaminen on kielletty. Susilla saa kuitenkin kiusata osaa väestöstä ja lääkkeeksi annetaan sietämisen opettelua. Pitää varmaan palkata lisää virkamiehiä sietämistä kansalle opettamaan. Voi aikoja ja tapoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Johtuisko vaikka siitä, että nykypäivän uutisointi on niin paljon helpompaa. Ei lehteen tai uutisiin ennen mahtunut minkään näköisiä uutisia, että susi tappoi metsästyskoiran. Samat ongelmat metsästäjillä on ollut jo silloin koirien suhteen. Nykypäivänä uutisoidaan kaikki, mikä vähänkään saa sosiaalisessa mediassa ihmisten huomion. On niin monta eri netin roskajulkaisijaa nykypäivänä. Kurkkaappa vaikka amppareista suosituimmat niin puolet keskittyy tosi-tv:n tarjontaan ynnä muuta roskaa. Toinen puoli keskittyy siihen kuka sanoi ja mitä ja onko se oikein vai ei.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä ollu 15v sitten haittaa susista muualla kuin itärajalla kun kanta oli vielä kurissa. Nyt kun kanta on päässyt räjähdysmäisesti kasvamaan ja sudet kesytetty niin vaikea on napapiirin eteläpuolella metsästää. T: 30v koiran kanssa metsästänyt

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Laitoimpa hirven filettä uuniin muhiseen ja oluset kylymään, sitte illan päälle syyä hirviä tuota harvojen herkkua. Sitten popcornit myös ja lueskella betoni lähiö ihimisten kommentteja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etelän ihmiset ne sinutkin elättää...
Vai pitäisikö niiden rahojen jäädä betoni viidakkoon?
Ei korpikansa pysty omillaan pitäämään oman kunnan taloutta pystyssä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sovitaanko että maa jaetaan kehä iii kohdalta kahteen osaan ja katsotaan miten etelän mies kärsii. Saatte pitää eduskunnan ja valtion virastot.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä itku tulisi sinullekkin, jäisi tiet auraamatta, peruspalvelut loppuisi jne...kyllä etelä joutuu elättämään korpikansan valtion avustuksilla.
Halvemmaksi tulisi siirtää teidätkin ihmisten ilmoille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ole tehnyt mieli mennä metsään marjastamaan, ettei joudu itsekin hentona ja pienikokoisena naisena suden ruoaksi. Marjat olisivat ympäristöystävällistä ravintoa, mutta sudet eivät ole ihmisystävällisiä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itse olen marjastanut lapsesta asti yksin metsissä, missä on ollut susia, näkemättä muuta kuin niiden jälkiä. Karhutkin kiertäneet minut kaukaa. Supia olen joutunut väistämään. Sitkeää lihaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koirat ei kuulu luontoon tottakait susi ym. puolustaa reviiriään olipa se mikä elukka tahansa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saanko minäkin puolustaa omaa reviiriäni susilta? Koko elinikänäni ei täällä päin ole koskaan ennen ollut susia, mutta nyt alkavat pikkuhiljaa levittäytyä tännekin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihmettelen ovatko Suomessa sudet lisääntymis kyvyttömiä. Joka kevät sama määrä noin 200 yksilöä. Elikkä Pentu kuolleisuus olisi täysi 100 prosenttia.käsittääkseni pentuja syntyy joka kevät 100/150 ymmärtääkö muut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No tuo susien ilmaantuvuus loppuu "kummasti" tuohon pororajalle...en vihjaa mitään, mutta luen rivien välistä...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Susialueilla koiraa ei tule laskea illalla tai yöllä vapaaksi piha-alueelle."
Tuollaista kirjoittavat ja vielä väittävät toisaalla että ei oo vaaraksi ihmisille. Pitäisikö lapsi uskaltaa päästää illalla pihalle ilman pelkoa? Vai lasketaanko se susihysteriaksi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (86)

Uutisvirta

22.10.
Ratavaurio sotkee liikennettä pääradalla: Pohjoiseen matkalla olevat yöjunat odottavat Tampereella, Oulu-Tampere -junan matkustajat saivat taksikyydin
22.10.
Venäjän ulkoministeri Lavrov: Venäjä ja Turkki alkavat partioida yhdessä Syyrian pohjoisosissa
22.10.
Viime kauden vastustajan valmentajaa harmittaa: "Pukkia tarjottiin mestaruussarjan kaikille seuroille"
22.10.
Parlamentin alahuone hyväksyi Johnsonin ehdottaman brexit-lain, mutta kumosi esityksen lain tiukasta aikataulusta
22.10.
Pekka Rautio löysi uuden intohimon politiikasta – vaalityön tekeminen oli raahelaislähtöiselle kitaristille yhteiskuntaopin jatkokurssi
22.10.
Autotalli kärsi vahinkoja tulipalossa Haapajärvellä, tuli tarttui läheiseen päärakennukseen – palo uhkasi myös naapuritaloa
22.10.
Tieliikennekeskus varoittaa huonosta ajokelistä: Lapissa tulee lunta tai räntää, tienpinnat voivat jäätyä Pohjois-Pohjanmaalla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lännen ja lounaan välinen tuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sähköautot valtaavat vähitellen liikenteen

128 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

En käy töissä!

Mutta nämä aloitukset satuttaa aina eniten kateellisia. Vastauksista näkee ketä. Lue lisää...
Niin tai näin

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

23.10.

Fingerpori

23.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image