Pohjois-Suomi

Maanomistajat ja met­säs­tys­seu­ra kritisoivat hirvilupien määrää Kui­va­nie­mel­lä: Talvehtivat kannan suuruus metsätalouden kannalta kestämätön

Pohjois-Suomi 10.8.2018 10:34
Kaleva

Kuivaniemen pohjoisosissa toimiva Kuivajoen Pohjoispuolen Metsästysseura on sitä mieltä, että Suomen Riistakeskus myöntää seuran alueelle liian vähän hirvilupia. Tämä on seuran mukaan johtanut siihen, että talvehtivan hirvikannan suuruus on 5–12 hirveä tuhatta hehtaaria kohti. Metsästysseuran tiedotteessa todetaan, että se on kestävän metsänhoidon kannalta liikaa.

Myös Kuivajoen pohjoispuolen maanomistajat ovat samaa mieltä. He ovat lähettäneet Pohjois-Suomen hallinto-oikeudelle lausunnon, jossa vaaditaan, että talvehtivien hirvien määrä lasketaan sovitulle tasolle, mikä on 2–3 talvehtivaa hirveä tuhatta hehtaaria kohden.

Metsästysseura kertoo tehneensä omakustanteisen helikopterilaskennan alueella. Sen perusteella alueella oli keskimäärin 12,9 hirveä tuhannen hehtaarin alueella.

Hirvien runsas määrä on maanomistajien mukaan johtanut metsien hakkuuhalukkuuden vähenemiseen. Lisäksi useat metsänomistajat ovat istuttaneet männyntaimien sijaan kuusentaimia.

Maanomistajien mukaan he ovat vaatineet useiden vuosien ajan sitä, että alueen hirvikantaa pienennetään. Myös metsästysseura kertoo valittaneensa hirvilupien määrästä vuodesta 2014 saakka.

– On selvää, että olemme taas joutuneet valittamaan myönnettyjen lupien vähäisestä määrästä Pohjois-Suomen hallinto-oikeuteen, jotta edes pyrkisimme täyttämään sen velvoitteen, jonka olemme maanomistajille vuokrasopimuksessa luvanneet, metsästysseuran puheenjohtaja Reijo Tilus sanoo tiedotteessaan.

Metsästysseuran mukaan hirvikanta on kasvanut liian suureksi vuoden 2011 jälkeen. Selityksenä pidetään sitä, että Suomen Riistakeskus ryhtyi myöntämään lupia samassa suhteessa kaikille seuroille yhden hirvitalousalueen sisällä.

Maanomistajien lausunnossa todetaan, että he harkitsevat ensi vuonna vuokrasopimuksemme irtisanomista Kuivajoen Pohjoispuolen Metsästysseuran kanssa, mikäli hirvilupien määrään ei tule muutosta.

Tutustu ja tilaa kevättarjous 😎

Kaleva Digi 2 kk vain 9,90 €!
Säästä 67 %! (Norm. 2 kk/31 €)
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (51)

Metsästysmafia hallinnoi näitä hirviasioita koko maassa. Riistakeskukset ovat tosiasiassa metsästäjien etujärjestöjä, jotka pitävät hirvikannat haluamallaan tasolla. Siis tasolla, joka takaa vuosittain nopean lihan saannin - ei kulu turhan montaa viikonloppua pakastimien täyttämiseen.

Aktiivisia metsästäjiä Suomessa on noin 200 000, joista puolet noin 100 000 osallistuu hirvijahtiin. Siis pari prosenttia väestöstä sanelee mitä tehdään - muu kansa maksaa näiden harrastuksesta aiheutuneet vahingot, joskus jopa hengellään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hirvieläimiä tuntuu olevan haiitaksi asti ja susia kulkee paljon ja jokapuolella, niin kuinka sudet petoina eivät pyydystä hirviä ravinnokseen, vaan pyytävät metsälaitumille syrjään vietyjä lampaita ravinnokseen?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Viesti poistettu

Kyllä ON ja noiden riistokeskusten!! Haetaan vähän lupia ja jätetään niistäkin puolet ampumatta,"hirvien vähyyden takia",johon eivät usko muut,kuin hirviuskovaiset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huonojen hirvialueiden luvilla pitäisi pystyä metsästämään niillä alueilla joissa hirviä on liikaa. Tietysti sen jälkeen kun alueen seuran kiintiö on täysi. Meillä on niin surkea alue että joka vuosi jää muutama ampumatta kun hirvet tulee sinne vasta joulukuussa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mahtaa siinä alkaa hirviä naurattamaan, meinaan ne sinun närhenmunasi on ilmeisesti aiemminkin aiheuttanut hilpeyttä katkeruudestasi päätellen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Päivittäin Kemi Oulu väliä ajanut 20 vuotta, todella hirviä on liian paljon. Minulla ollut viisi todella lähellä tapausta. Hirvikanta pienemmäksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hirvestykseen pätee hiukka outo yhtälö Suomessa. Hirvestyskerhot on suljettuja porukoita jolloin uusille harrastajille on hyvin vähän sijaa, lisäksi jos ei satu tuntemaan hirvi-ihmisiä niin ei ole juuri mitään mahdollisuutta edes saada ostettua hirvenlihaa lautaselle. Silti hirvikantaa ylläpidetään yhteiskunnallisesti kestämättömän korkealla tasolla näitä harrastajia varten, josta sitten kärsii metsätalous sekä tielläliikkujien turvallisuus. Eli laji joka ei käytännössä tuota yhteiskunnalle juuri mitään saa mellastaa mm. yhteiskunnallisesti hyvin merkittävän metsätalouden kustannuksella. Asiasta päättävät tahot lienee hirvestäjiä itse (tai ainakin hyviä saunakavereita), kun noita kantoja ei saada pudotettua järkevälle tasolle ja toimintaa muutenkin yleishyödyllisempään muotoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hirvenmetsästys kuten koko metsästäys on vajonnut Suomessa kepulaiseksi rälssiksi, jossa harrastelijaporukat mukametsästävät. Siten hirvenlihaa joudutaan Suomeen tuomaan Ruotsista ja Virosta kun suomalaiset harrastajat syöttävät kotimaisen hirvenlihan pakastimistaan vanhentuneena aina uuden kauden alussa koirilleen. Kertokaapa nyt mikä ravintola Suomessa tarjoaa maamme yleisintä riistalihaa, hirvenliaa listoillaan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä juuri vaadita vähentämään hirviä? Sekä metsänomistajat että metsästäjät samalla asialla. Kummaa kitinää "Erräältä".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi niitä hirvikolareita sitten päivittäin tapahtuu? Onko metsästäjät jälleen jättäneet hommat vaiheeseen?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

11.48.Viime viikolla kysyin samaa asiaa täällä palstalla että mistä ne ammattimetsästäjät oikein tulevat kun sellaista ammattikuntaa kun ei täällä ole?Mikset käy metsästäjiltä kyselemässä lihaa jos sitä kaipaat?Ite oon myyny pitkin talvea hirven lihaa useita kymmeniä kiloja ihmisille jotka sitä arvostavat ja haluavat.On jauhelihaa,palalihaa,paistia ja filettä,kaikki tyhjiöpakattuna.Itelle jahti maksaa n.3-4 tonnia/syksy kun on pari koiraa ja kaksi nuorta hirvimiestä eli kuluja en saa koskaan lihalla katettua.Kallista ja työlästä mutta kivaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kenen kasvattamaa lihaa sinä myyt?? Maanomistajilla pitäisi olla oikeus myydä kasvattamansa kasvit ja elukat!! En ymmärrä ihmisiä,jotka syövät tuota loiskärpästen saastuttamaa lihaa ja vielä "arvostavat" sitä. Arvostat varmaan myös niitä tuhansia kolareita ja muita hirvituhoja!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Harsintahakkuut tuottavat pitkällä tähtäyksellä paremman tuloksen, kun ei mene rahaa viljelyyn. Myös tukkipuu on parempi laatuista ja metsä itsessään monipuolisempi. Lintukin viihtyy. Hirvituhokorvauksiakaan ei tarvitse hakea.
Katsokaa peiliin KEMERA-tukien ahnehtijat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meinaatko ettei hirvi koske harsintahakkuuseen syntyneeseen taimikkoon?
No siinä mielessä olet oikeassa ettei männyntaimikkoa kunnolla synnykään ilman avohakkuuta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (51)

Uutisvirta

102
Puheenaihe: Ovatko Stora Enson yt:t suurempi isku kuin Nokian vähennykset?
58
Lehmät kuumentavat vaalikeskustelua – keskusta ja kokoomus pelkäävät vasemmiston ja vihreiden ilmastotekoja
51
Kärpät nollasi Ilveksen ja siirtyi puolivälieräsarjassa 2–0 -johtoon – Osalan taklaus kuumensi tunteet, pitkä pelikielto uhkaa
40
Analyysi: Vaalikampanjoista loppuivat repivät aiheet, koska kukaan ei halua suututtaa Sdp:tä
31
Suomalaiset käyvät viivytystaistelua harjoituksessa Ruotsin lumisissa metsissä: "Sodankylästä tulleelle jääkäriprikaatijoukollekin saattaa olla haasteellista"
18
Ferrovanin tehdasta ei tulekaan Raaheen – yhtiö on asetettu selvitystilaan ja toimitusjohtaja vapautettu tehtävästään
17
Ulkoministeri Timo Soinin kimppuun yritettiin hyökätä Vantaalla – vartijat taltuttivat Soldiers of Odin -tunnuksiin pukeutuneen miehen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu paikoin huonoksi aamuyöstä alkaen Kainuun maakunnassa, Etelä- ja Itä-Lapissa sekä Koillismaalla lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

PEKKA HAAVISTO

383 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kyseenalainen onnellisuustutkimus

Kyllä tutkimus perustuu mitattavissa oleviin, ja myös vertailukelpoisiin tietoihin eikä mielipiteisiin. Tämä oli jo sei... Lue lisää...
Heippa vaan rehellis...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image