Pohjois-Suomi

Maa- ja met­sä­ta­lous­mi­nis­te­riö esittää: Urosmetsoja saisi metsästää talvella Itä-Lapissa ja Koil­lis­maal­la, urosteeriä myös Vaalassa ja Utajärvellä

Metsojen ja teerien kannat ovat riistakolmiolaskentojen perusteella kasvussa. KUVA: Heikki Ketola
Pohjois-Suomi 14.8.2019 20:28
Heidi Peltonen

Maa- ja metsätalousministeriö esittää, että metson ja teeren talvimetsästys sallittaisiin osassa maata. Metsäkanalintujen metsästyskausi alkaa syyskuun 10. päivä. 

Maa- ja metsätalousministeriö sallisi urosmetson metsästyksen vuonna 2020 Itä-Lapissa ja Koillismaalla 20.–31. tammikuuta välisenä aikana. Lisäksi metson metsästysaikoja pidennettäisiin useissa kunnissa joko yhdestä kahteen tai kahdesta kolmeen kuukauteen. 

Urosteeren talvimetsästys taas sallittaisiin vuonna 2020 20.–31. tammikuuta välisenä aikana Itä-Lapissa, Koillismaalla sekä Vaalan ja Utajärven kuntien alueella. Lisäksi teerien yleistä metsästysaikaa esitetään pidennettäväksi kuukaudella Pohjois-Savossa, Etelä-Savossa, Pohjois-Karjalassa sekä Etelä-Pohjanmaalta Ala-Lapin länsiosiin ulottuvalla vyöhykkeellä. 

Esitystä perustellaan sillä, että heinä-elokuussa tehtyjen riistakolmiolaskentojen mukaan metsäkanalintujen kannat ovat kasvaneet edelleen. Laskennoissa on tosin havaittu alueellista vaihtelua, minkä vuoksi metson metsästysaikoja esitetään lyhennettäviksi useilla alueilla eteläisessä Suomessa. 

Maa- ja metsätalousministeriön mukaan lintujen pesinnät ovat onnistuneet kuluvana vuonna hyvin ja metson ja teeren tiheydet ovat lähellä vuonna 1989 alkaneiden riistakolmiolaskentojen huipputuloksia. Edellisen kerran vastaava huippuvuosi oli kahdeksan vuotta sitten. 

– Metsäkanalintujen metsästysajat perustuvat tarkkaan seurantatietoon kantojen tilasta. Hyvä lintuvuosi antaa nyt mahdollisuuden kokeilla talvimetsästystä teeren ja metson tiheimmillä esiintymisalueilla, maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä sanoo.

Valtioneuvoston metsästysasetus on vuodesta 2014 saakka antanut mahdollisuuden urosteeren ja urosmetson talvimetsästykseen tiheimmillä kanalintualueilla Keski- ja Pohjois-Suomessa. Lintukantojen tila ei ole aiemmin antanut mahdollisuutta talvimetsästyksen avaamiseen. 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (88)

EI MISSÄÄN NIMESSÄ TUOLLAISTA , HETIKUN NÄYTTÄÄ KANTA ELPYVÄN NIIN OLLAAN TAPPAMASSA KAIKKI ...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viime vuonna jo metsästettiin esim. Savukoskella metsoa 10.12. asti. Kattokaapa Savukosken kolmiolaskennan tuloksia tänä vuonna.
Lintukannat nousseet kohisten.
Metsästyksellä ei ole mitään vaikutusta lintukantoihin. Vuotuiset kannanvaihtelut tulevat ja menevät.
Voitaisiin sanoa että hyvänä marja-/lintuvuonna otetaan se mitä otettavissa on. Thats it !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lintujen sukupuolista puhuttaessa käytetään termiä koiras, ei uros. Ymmärretyksi tulee uroksellakin, mutta kalskahtaa silti korvaan väärälle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Moni ajattelee että kanta vaarantuu , ensinnäkin metsästäjä kunta ei lumisessa metsässä jaksa liikkua ja toiseksi kolme vuosikymmentä ammunnan parissa olleena olen huomannut että ampumataito on suorastaan kehno , vaikka on laadukkaat aseet ja kiikarit tuntuu että nykyinen ampumakoe on ylivoimaisen vaikea .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitäisi olla vieläkin pitempi, niin saisi ihan rauhassa kahtella, koska sen metsäkanan sieltä omakseen ottaa.
Alkupäästä voisi toki aikaa lyhentää, että ehättäisivät metsäkanat varttua ja oppia varovaisiksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On teillä ongelma linnunmetsästys ajoissa.Täällä Ruotsissa alkaa linnun metsästys 25 elokuuta ja loppuu tammikuun viimmeinen. En kyllä ole nähnyt lintujen loppuvan vielä näin pitkällä metsästys ajalla.Toisaalta ei täällä joka ukko juokse lintujen perässä on nimittäin aikalailla karhuja ja osa pelkää mennä lintumetsälle sen takia.Enimmät lintumiehet tulevat ulkomailta ja muutama ukko Suomesta.Minullakin on 37000 ha maata missä tallustella ja maksaa 105 euroa kausi.Minä saan pyytää muikut,poimia hillat ja linnustaa.Hirven metsästyksestä en tykkää,vaikka metsästin niitä 20 vuotta.Kuljen lintumetsällä aina yksin koiran kanssa,en halua kaveria mukaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ruotsissa lintujen pieni metsästyspaine mahdollistaa pitkät metsästysajat. Toisin on täällä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin.. Jos täällä kautta pidennetään, metsästyspaine jakautuu pidemmälle aikavälille nykyisen max 2kk sijasta. Miksi täällä siis on toisin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Elä elä vertaa Suomea ja Ruotsia. Joku kohtuus pitää olla mihin verrataan. Ruotsissa kaikki on niin paljon paremmin lähtien jo siittä että Ruotsissa on metsää suomessa ei.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yksi syy lintukantoihin on KANAHAUKKA jonka rauhotus olisi lopetettava esim. yksi kanahaukka saalistaa viikossa 1 teeren/metsälinnun eli 52kpl per.vuosi ja kun kanahaukkoja lentelee niin että päät yhteen kolisee niin siinä on suurin syy katoon..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllähän se suurin syy on tieltä ja soitimilta ampuminen eikä mikään muu, sekä pienpetojen määrä. Se yksi minkki / supi / kettu vetää monta pesää jo suoleensa joka kesä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Höpö höpö. Maailman tapin ajan on kanahaukka metrissä elänyt ja sitä on turha syyllistää. Peilissä on se vika ja syyllinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutinen on tiedotusvälineisiin ilmeisesti uitettu metsähallituksen linnustuslupien myynnin vauhdittamiseksi ko. alueille. Luvathan ovat kyllä aina menneet, kuin kuumille kiville, mutta lintukantojen kehumisella saadaan perusteltua lupakiintiöiden nostaminen.
Oikeampi tapa olisi varsinaisen lupakauden lopussa jäljellä olevan kannan arvioiminen ja sen mukaan tehtävä päätökset mahdollisesta talvimetsästyksestä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässäkin päätöksessä on menty raha edellä. Todellisuudessa metsäkanalintuja pitäisi saada metsästää vain ja ainoastaan pystykorvalla tai rauhoittaa ne vähäisyyden vuoksi täysin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lintukanta lisääntynyt heiman, niin onnenhakijoilla heti lupa ilokseen tappaa. Pysyvää onnea etsiville, ei onnellisuus näin löydy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luonto on seonnut lopullisesti ihmisen toiminnan seurauksena. Samaan aikaan käki kukkuu, kuikka huutaa ja teeret pulisevat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tätä täällä Luoteis-Lapissakin on ihmetelty. Mukavaa kuultavaa, mutta kun kaakatusta ja kukuntaa tähän aikaan, jokin on pielessä. Koko Länsi- ja Luoteis-Lappiin teeren täys rauhoitus, kunnes virallisissa laskennoissa edes jokin yksilö ilmenee - ja turha syyttää kanahaukkaa... on se köyhän kumma, että vielä vaan näitä vanhanaikaisia asenteita tipahtelee näihin keskusteluihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Utajärvi kaipaa juurikin tätä piristysruisketta ma 20.1. - pe 31.1.2020. Valoisaa aikaa on ensin viisi ja puoli tuntia ja lopuksi lähemmäs seitsemän tuntia. Kyllä siinä ajassa ehtii päivittäin tarpoa metsäsuksilla pitkän huikosen lintujen perässä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onha keksitty pimeänäkölaitteita, lisäävät jännitystä (sala)metsästykseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (88)

Uutisvirta

19:00
Massiivisesta maalimäärästä huolimatta Mika Pyörälä ei miellä itseään maalitykiksi: "Ei tällä laukauksella voi kutsua itseä sniperiksi" Tilaajille
18:47
Kempeleen kunnanjohtaja: Lähijuna voisi liikennöidä Limingasta Iihin jo 2020-luvun puolessa välissä – kysyimme, miten lähijunaliikennehanke nytkähtäisi eteenpäin Tilaajille
18:27
Jonas Liimatta jatkaa Pohjois-Pohjanmaan ely-keskuksen ympäristö ja luonnonvarat -vastuualueen johtajana
18:00
Reportaasi vuosien takaa: Anjan etsintä toukokuussa 1963 ei unohdu – Viisivuotiaan tytön katoaminen Kerässiepistä aiheutti Suomen ensimmäisen suuretsinnän Tilaajille
17:56
Pakettiauto kaatui kyljelleen kolarissa Rovaniemellä
17:35
Paperisten laskujen eräpäiviä siirretty eteenpäin postilakon vuoksi – IS: Valtakunnansovittelija aikoo tehdä sovintoehdotuksen maanantai-iltana
16:03
Oulun seudulla kuvatulle Kaikki synnit -rikossarjalle sataa tunnustusta – kahmi Venla-ehdokkuuksia viidessä eri kategoriassa
67
MTK:n kysely: Kolme neljästä suomalaisesta pitää lihan kulutustaan sopivana – MT: Alle 30-vuotiaista lähes viidennes ei syö lihaa lainkaan
53
Andersson ehdotti: Valtio voisi yhden vuoden ajan maksaa lähes kokonaan kulut polttomoottoriautojen muuttamisesta biokaasulla käyviksi
36
Elektrobit rekrytoi yli 60 uutta työntekijää Ouluun vuoden 2020 loppuun mennessä – työllistää tällä hetkellä 240 henkilöä
33
Käteisen puute suomalaisissa pankeissa ihmetyttää kanadalaisia – viime vuonna he kirjoittivat yli 700 miljoonaa shekkiä
27
Postin työkiistaan ei saatu vieläkään ratkaisua, tukilakot laajenevat maanantaina – "On vaikea arvioida, kuinka pitkään vielä menee"
22
Postilakon tukitoimet laajenevat: ensi viikolla postin käsittely loppuu asiamiesposteissa
19
1,8 miljoonan euron rahapelivoiton lunastaminen viivästyi kuukausilla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.11.

Fingerpori

18.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image