Pohjois-Suomi

Luon­to­se­te­lis­tä etsitään apua nuorten ongelmiin Sotkamossa – "Ko­ti­luon­nos­ta voi löytää rau­hoit­tu­mi­sen paikan, jonne voi tietoisesti mennä"

Luontoseteli-hankkeen projektipäällikkö Heidi Kotilainen kertoo, että Sotkamossa nuorten ongelmiin halutaan vastata luonnon rikkaudella. Myös eläinkontaktit vaikuttavat myönteisesti. KUVA: Kimmo Rauatmaa
Pohjois-Suomi 12.10.2019 12:07
Taina Virolainen

Sotkamossa on otettu käyttöön uudenlainen Luontoseteli-toimintamalli, jolla pyritään ehkäisemään  nuorten mielenterveysongelmia Luontohoivan ja monialaisen yhteistyön avulla.  

Luontoseteli on työväline Sotkamon kunnan ja Sotkamon seurakunnan työntekijöille, jotka työskentelevät lasten ja nuorten parissa. Luontosetelillä työntekijä voi saada sosiaalialan ammattilaisen ja luonto-ohjaajan tuekseen nuoren kanssa työskentelyyn.

Tapaamiset toteutetaan luontoympäristössä ja suunnitellaan vastaamaan nuoren kanssa asetettuihin tavoitteisiin.

Luontoseteli-hankkeen projektipäällikkö Heidi Kotilainen Ristinkantajista kertoo, että setelit voivat olla luonto- tai eläinavusteisia. 

– Eläinavusteisessa käynnissä saatetaan vaikka tutustua hevostilaan ja tehdä mindfulnessia eli läsnäolon taitojen harjoittamista hevosen kanssa.

Kotilaisen mukaan työntekijä ja nuori ovat tilanteessa rintarinnan. Lisäksi nuorelle annetaan kotiin vietäväksi työkaluja, miten omaa olotilaa voi parantaa.

Kotilainen ei tiedä, että vastaavanlaista toimintamallia olisi toteutettu muualla Suomessa.

– Malli on kopioitavissa muuallekin.

Nuorten ongelmiin halutaan Sotkamossa vastata luonnon rikkaudella. Avuksi on otettu Green Care, joka on luontoon ja maaseutuympäristöön liittyvää ammatillista toimintaa. Luonto- ja eläinavusteisia menetelmiä voidaan käyttää terapian ja kuntoutuksen tarpeisiin.

Luontokokemukset aktivoivat eri tavalla

Tutkimusten mukaan luontokokemukset aktivoivat sellaisia hermoston alueita, jotka eivät aktivoidu rakennetussa ympäristössä. Tämä edistää suoriutumista eri tehtävissä sekä vähentää stressiä ja masentuneisuutta.

Myös eläinkontaktit vaikuttavat suoraan ihmisen fysiologiaan. Silittäessään esimerkiksi koiraa ihmisen mielihyvähormonien tasot nousevat. Nämä hormonit muun muassa parantavat sosiaalista vuorovaikutusta, ja vähentävät stressin tai kivun tunnetta.

– Tavoitteena on innostaa nuorta nähdä luonto uudella tavalla. Esimerkiksi kotiluonnosta voi löytää rauhoittumisen paikan, jonne voi tietoisesti mennä, jos on kurja mieli.

Kotilainen kommentoi, että luontoseteli on konkreettinen työväline työntekijälle. Luontoseteliä voivat hyödyntää esimerkiksi kuraattori, opettaja, nuoriso-ohjaaja tai nuorisotyönohjaaja, joka pohtii kuinka päästä eteenpäin tapaamansa nuoren kanssa.

Sotkamossa luontosetelin tavoitteena on, että nuorten tunne- ja vuorovaikutustaidot lisääntyvät ja nuorten tarvitseman korjaavan työn tarve vähenee.

Luontosetelillä tavoitetaan Sotkamossa 13-26 nuorta tämän vuoden aikana. Toiminnalle haetaan jatkorahoitusta ensi vuodelle. Luontoseteli on saanut rahoituksen Pohjois-Suomen aluehallintovirastolta. 

Tällä viikolla vietetään Allianssin Nuorisotyön viikkoa, jolloin nostetaan esille nuorisotyöntekijöiden, järjestöjen, kuntien ja seurakuntien tekemää työtä nuorten hyväksi. Tänä vuonna teemana on nuorten mielenterveyden parissa tehtävä nuorisotyö.

 

MAINOS

Kommentoi

Todella edistyksellistä ja arvostettavaa toimintaa. Luonnon merkityksestä ihmisen hyvinvoinnille ja toipumiselle on erinomaista tutkimustietoa, samoin eläinavusteisesta terapiasta, jota aletaan pikkuhiljaa myös viemään Suomessa terveyspalveluihin. Hienoa Sotkamo!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Palauttaako luontoseteli takaisin nuoren menettämän turvallisuuden tunteen paremmin kuin yksi luotettava ihminen johon nuori voi ongelmissaan tutbautua ?

Puuhastelua joka edistää ikäryhmästä syrjäytymistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jännästi nämä eläinharrastajat tuppaavat lemmikkejään työnantajan maksettaviksi, nuorisotyöhön, vanhustyöhön, tulliin. poliisiin, jne.

Kysymättä, että ovatko kohdehenkilöt edes eläinrakkaita.

Aidon luonnon kanssa lemmikkien pidolla on varsin vähän tekemistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä idea, tuommosen eläinnäyttelyn vois viedä vaikka joka kylän torille siinä on näkemistä kaikille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

13:13
Hiihtikö Jussi Kurikkala voittoon humalassa? Tähän aikaan keväästä Ounasvaaran talvikisat oli kansanjuhla, jossa tungeksi tuhatmäärin yleisöä ja syntyi satoja tarinoita Tilaajille
13:09
Järjestöt julkaisivat viralliset ompeluohjeet, joilla syntyy kasvomaski kotoa löytyvistä tarvikkeista – "Tämä on uusi kansalaistaito"
12:53
Luken tutkimus: Suomen metsissä kasvaa yli neljä kertaa enemmän järeitä puita kuin sata vuotta sitten
12:09
Hanna Poikela ja Riina Hosio tanssivat Katrillin Karanteenista – "Tämä on käänteinen räsypokka oikeastaan"
12:02
Kolumni: Korona lykkäsi pelättyjä pääsykokeita Kiinassa, missä ambulanssit päivystävät pyörtyilevien pyrkijöiden varalta
11:17
Kuuma keskustelu suojainten ympärillä jatkuu – Pääministeri Marin: "Osa kunnista ja toimijoista etsii nyt valtiosta tai jopa elinkeinoelämästä syyllistä omaan heikkoon varautumiseensa"
11:00
Kokosimme tietopaketin, jonka avulla koronakriisissä kamppaileva yrittäjä saa apua ja tukea liiketoimintaansa Kaupallinen yhteistyö
46
Kuuma keskustelu suojainten ympärillä jatkuu – Pääministeri Marin: "Osa kunnista ja toimijoista etsii nyt valtiosta tai jopa elinkeinoelämästä syyllistä omaan heikkoon varautumiseensa"
29
Uuden ennusteen mukaan koronavirusepidemia olisi Pohjois-Suomessa pahimmillaan juhannuksen aikaan – epidemian uskotaan jatkuvan pitkälle syksyyn
18
Julkinen sektori kieltäytyy lääkäriyhtiöiden koronatesteistä, edunvalvoja keskittäisi päätökset valtiolle – Ministeriö kiistää periaatteelliset syyt: Yhteistyötä harkitaan
15
Onko Oulun kaupungin hammashoito jo sopeutunut koronan aiheuttamaan poikkeustilanteeseen? –"Tällä hetkellä emme ota uusia potilaita tarkastukseen"
11
Uros perusti innovaatiokeskuksen – start up -yrityksille tarjotaan viimeisintä teknologiaa
10
Kehysriihineuvottelut jatkuvat tänään, hallitus koolla Säätytalolla
8
Sairaanhoitajille on tilaisuus lähettää kannustavia terveisiä ääniviestinä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Lukijakuvat

Katsotuin tänään

Antti Kiuru

Uusin lukijakuva

Kuva: Vilma H.
Lukija

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hurmos loppumassa - paluu Sipilän linjoille?

152 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Pääomavero 43% pian

Siitä vain lisää veroja. Loppuu sitten maksajat, sillä köyhemmätkin kuin Wahlroos muuttavat pois Suomesta. 43% nollasta ... Lue lisää...
pääomatulojakin

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

8.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image