Pohjois-Suomi

Luon­to­se­te­lis­tä etsitään apua nuorten ongelmiin Sotkamossa – "Ko­ti­luon­nos­ta voi löytää rau­hoit­tu­mi­sen paikan, jonne voi tietoisesti mennä"

Luontoseteli-hankkeen projektipäällikkö Heidi Kotilainen kertoo, että Sotkamossa nuorten ongelmiin halutaan vastata luonnon rikkaudella. Myös eläinkontaktit vaikuttavat myönteisesti. KUVA: Kimmo Rauatmaa
Pohjois-Suomi 12.10.2019 12:07
Taina Virolainen

Sotkamossa on otettu käyttöön uudenlainen Luontoseteli-toimintamalli, jolla pyritään ehkäisemään  nuorten mielenterveysongelmia Luontohoivan ja monialaisen yhteistyön avulla.  

Luontoseteli on työväline Sotkamon kunnan ja Sotkamon seurakunnan työntekijöille, jotka työskentelevät lasten ja nuorten parissa. Luontosetelillä työntekijä voi saada sosiaalialan ammattilaisen ja luonto-ohjaajan tuekseen nuoren kanssa työskentelyyn.

Tapaamiset toteutetaan luontoympäristössä ja suunnitellaan vastaamaan nuoren kanssa asetettuihin tavoitteisiin.

Luontoseteli-hankkeen projektipäällikkö Heidi Kotilainen Ristinkantajista kertoo, että setelit voivat olla luonto- tai eläinavusteisia. 

– Eläinavusteisessa käynnissä saatetaan vaikka tutustua hevostilaan ja tehdä mindfulnessia eli läsnäolon taitojen harjoittamista hevosen kanssa.

Kotilaisen mukaan työntekijä ja nuori ovat tilanteessa rintarinnan. Lisäksi nuorelle annetaan kotiin vietäväksi työkaluja, miten omaa olotilaa voi parantaa.

Kotilainen ei tiedä, että vastaavanlaista toimintamallia olisi toteutettu muualla Suomessa.

– Malli on kopioitavissa muuallekin.

Nuorten ongelmiin halutaan Sotkamossa vastata luonnon rikkaudella. Avuksi on otettu Green Care, joka on luontoon ja maaseutuympäristöön liittyvää ammatillista toimintaa. Luonto- ja eläinavusteisia menetelmiä voidaan käyttää terapian ja kuntoutuksen tarpeisiin.

Luontokokemukset aktivoivat eri tavalla

Tutkimusten mukaan luontokokemukset aktivoivat sellaisia hermoston alueita, jotka eivät aktivoidu rakennetussa ympäristössä. Tämä edistää suoriutumista eri tehtävissä sekä vähentää stressiä ja masentuneisuutta.

Myös eläinkontaktit vaikuttavat suoraan ihmisen fysiologiaan. Silittäessään esimerkiksi koiraa ihmisen mielihyvähormonien tasot nousevat. Nämä hormonit muun muassa parantavat sosiaalista vuorovaikutusta, ja vähentävät stressin tai kivun tunnetta.

– Tavoitteena on innostaa nuorta nähdä luonto uudella tavalla. Esimerkiksi kotiluonnosta voi löytää rauhoittumisen paikan, jonne voi tietoisesti mennä, jos on kurja mieli.

Kotilainen kommentoi, että luontoseteli on konkreettinen työväline työntekijälle. Luontoseteliä voivat hyödyntää esimerkiksi kuraattori, opettaja, nuoriso-ohjaaja tai nuorisotyönohjaaja, joka pohtii kuinka päästä eteenpäin tapaamansa nuoren kanssa.

Sotkamossa luontosetelin tavoitteena on, että nuorten tunne- ja vuorovaikutustaidot lisääntyvät ja nuorten tarvitseman korjaavan työn tarve vähenee.

Luontosetelillä tavoitetaan Sotkamossa 13-26 nuorta tämän vuoden aikana. Toiminnalle haetaan jatkorahoitusta ensi vuodelle. Luontoseteli on saanut rahoituksen Pohjois-Suomen aluehallintovirastolta. 

Tällä viikolla vietetään Allianssin Nuorisotyön viikkoa, jolloin nostetaan esille nuorisotyöntekijöiden, järjestöjen, kuntien ja seurakuntien tekemää työtä nuorten hyväksi. Tänä vuonna teemana on nuorten mielenterveyden parissa tehtävä nuorisotyö.

MAINOS

Kommentoi

Todella edistyksellistä ja arvostettavaa toimintaa. Luonnon merkityksestä ihmisen hyvinvoinnille ja toipumiselle on erinomaista tutkimustietoa, samoin eläinavusteisesta terapiasta, jota aletaan pikkuhiljaa myös viemään Suomessa terveyspalveluihin. Hienoa Sotkamo!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Palauttaako luontoseteli takaisin nuoren menettämän turvallisuuden tunteen paremmin kuin yksi luotettava ihminen johon nuori voi ongelmissaan tutbautua ?

Puuhastelua joka edistää ikäryhmästä syrjäytymistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jännästi nämä eläinharrastajat tuppaavat lemmikkejään työnantajan maksettaviksi, nuorisotyöhön, vanhustyöhön, tulliin. poliisiin, jne.

Kysymättä, että ovatko kohdehenkilöt edes eläinrakkaita.

Aidon luonnon kanssa lemmikkien pidolla on varsin vähän tekemistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä idea, tuommosen eläinnäyttelyn vois viedä vaikka joka kylän torille siinä on näkemistä kaikille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

53
Koulujen joulujuhlien lainmukaisuutta selvitetään myös Oulussa – Lyseon lukion iso ylioppilasjuhla mahtuu vain tuomiokirkkoon
52
"Miksi Lyseosta tuli tällainen kiistakapula", ihmetteli Jenni Pitko Oulun kaupunginvaltuustossa – Lyseon remontin esittely kirvoitti kiivasta keskustelua
36
SDP:n valtuustoryhmä päätti erottaa Husseinin luottamuspulan vuoksi – asiakas ei ollut poistunut taksista
14
Valmet Automotiven toimitusjohtaja näkee dieselskandaaleissa myös hyviä puolia – "Sähköautot tulevat nopeammin käyttöön kuin monet olettavat"
14
"Illan kiisselit kasvoilla vielä aamulla" – vanhustenhuollon tila on ollut tapetilla jo pitkään, silti esille nousee yhä todella vakavia epäkohtia
9
Lumisateessa lakkovahtina värjötellyt PAU:n pääluottamusmies: Tunnen kaikki, jotka ovat tulossa tänne töihin
6
Postin "aitagate" herättää ihmetystä - PAU:n puheenjohtaja kertoo, ettei uudesta kulkuväylästä päässyt sisään, ellei nimi ollut listalla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä ja aamulla maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

250 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Työvoimapula ko?

Nykyajan nuoret on vötkylöitä. Aamulla kun pitäisi aikaisin herätä ja sitten töhinmeno pitäisi olla, että menenpä sitte ... Lue lisää...
niin ja.,

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

12.11.

Fingerpori

12.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image