Pohjois-Suomi

Luke lopettaa Ruukin tut­ki­mus­na­ve­tan ja keskittyy pel­to­tut­ki­muk­seen – nautoja käy navetassa vielä kaksi erää

Luonnonvarakeskuksen Ruukin tutkimusnavetta avattiin kuusi vuotta sitten. Se lopetetaan vuonna 2021. Silloin lähtevät navetan viimeiset naudat teuraaksi. KUVA: Vesa Joensuu
Pohjois-Suomi 20.9.2019 10:26
Raili Viirret

Luken Ruukin toimipiste keskittyy uudessa strategiassaan peltotutkimukseen.

Luonnonvarakeskus, Luke, aikoo lopettaa Ruukin tutkimusnavetan. Tutkimusnavetta avattiin kuusi vuotta sitten. Luken pääjohtaja Johanna Buchert sanoo, että navetan sijaan Ruukissa vahvistetaan peltotutkimusalustaa. Uusi strategia ei johda irtisanomisiin.

– Haluamme Luken uudella strategialla vahvistaa kannattavaa ja vastuullista alkutuotantoa.

Ruukki keskittyy jatkossa etenkin happamien sulfaattimaiden ja turvemaiden tutkimukseen, jotka ovat Pohjois-Suomessa yleisiä.

Hänen mukaansa Ruukin profiili kansainvälisen tason peltotutkimusalustana tulee entisestään vahvistumaan, vaikka tutkimusnavetta sieltä lopetetaankin.

– Etsimme nyt uudenlaisia kumppanuuksia ja keskitämme nautatutkimuksen Jokioisiin. Tavoitteena on hakea turvemaakysymyksiin kansainvälisiä ratkaisuja. Tähtäimessä on turvemailla tapahtuvan alkutuotannon kestävyyden ja kilpailukyvyn parantaminen. Turvemaathan ovat olleet vahvasti esillä ilmastokysymysten takia, Buchert huomauttaa.

– Tämä on meiltä iso tutkimuksellinen satsaus, hän korostaa.

– Ruukissa työskentelee kovan luokan ammattilaisia, ja tämä on heillekin mahdollisuus oppia uutta. Ruukin toimipisteen näkyvyys maataloustutkimuksessa tulee vain vahvistumaan, Buchert vakuuttaa.

Ruukissa on käynnissä merkittäviä peltotutkimushankkeita tälläkin hetkellä. Yhteistyötä tiivistetään myös Maaningan tutkimusyksikön kanssa.

Hän sanoo myös, että tutkimustoiminta on Ruukissa ollut ansiokasta, mutta Luke haluaa keskittää naudanlihatutkimustoiminnan Jokioisiin, jonne rakennetaan uusi tutkimusnavetta.

Ruukin toimipisteen ryhmäjohtaja Jarkko Kekkonen sanoo, että kun alkujärkytyksestä on selvitty, on suunta tulevaisuuden tutkimushankkeissa. Nurmi-, vilja ja erikoiskasvien viljelytutkimusten lisäksi Ruukissa tehdään yhä enemmän ympäristötutkimusta.

Useissa hankkeissa tutkitaan koeruutujen ja peltolohkojen kasvihuonekaasupäästöjä. Lisäksi tutkitaan koealoilla muun muassa erilaisten lannoitusten, kuten eri tavalla käsiteltyjen lietelantojen, kasvinsuojeluaineiden ja maanmuokkauksen vaikutuksia satotasoon ja myös vesistöön ja pohjavesiin.

Tutkimusta tehdään Ruukissa jo nyt 3 000–4 000 eri viljelyruudulla, ja tulevaisuudessa niiden määrä vain kasvaa, kun tutkimusnavetasta luovutaan 2021. Navetassa käy Kekkosen mukaan vielä kaksi nautaerää ruokinta- ja käyttäytymistutkimuksissa.

Luken erityisasiantuntija Erkki Joki-Tokola Oulusta anoo, että tutkimusnavetan lopettaminen on iso menetys. Hänen mukaansa Ruukin navetassa on tehty tutkimusta, jota ei tehdä missään muualla Pohjois-Euroopassa. Ruukissa tehdystä viljelytutkimuksesta on siirrytty saumattomasti nautojen ruokintatutkimukseen. Ruukissa on moderni, IT-teknologiaa hyödyntävä tutkimusnavetta.

Ensimmäisenä Luken suunnitelmista kertoi Maaseudun Tulevaisuus.

MAINOS

Kommentoi

Kyllä on järjetöntä rahantuhlausta, eikö ole mitään vastuullisuutta. Montakohan miljoonaa menee kun ruukin uudehko navetta jää tyhjilleen ja taas uusitehdään Jokioisiin. Pedataanko tässä vain omia työpaikkoja. Kuinka montakymmentävuotta nautojenkin ruokintatutkimusta on tehty, mitä siinä on vielä tutkittavaa? Kun koko alaa halutaan ajaa alas suomessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

25
Kommentti: Ehdotus bensakiintiöstä on kuin EU:n päästökauppa – hyvässä ja pahassa
22
SSAB sulkee Raahen toisen masuunin väliaikaisesti – seisakin arvioidaan kestävän viikkoja
21
Moottoritietä pääsee ajamaan pian aina Kiiminkijoelle saakka – uudella tiellä on aluksi 80 kilometrin nopeusrajoitus
13
Pahasti myöhässä oleva junaliikenne pääsi liikkeelle – Juna Helsingistä Kemijärvelle myöhästyy noin 10 tuntia
12
Teknologiateollisuuden kysyntä laskee selvästi – Työmarkkinapomo Minna Helle: Kiky-tunneista luopuminen merkitsisi palkankorotuksista tinkimistä
12
Vihreät lopettaa puoluelehtensä – Vihreän Langan päätoimittaja on uutisesta surullinen, järkyttynyt ja yllättynyt
10
Senaatti-kiinteistöt pitkittää Poliisin toimitilaongelmaa Oulussa, luvattujen uusien tilojen suunnittelu viipynyt kohtuuttomasti Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Lapissa lumisateen ja tienpintojen jäätymisen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi huomenna Lapin maakunnassa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumisateen ja lumisten teiden vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sähköautot valtaavat vähitellen liikenteen

119 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Mitä mieltä sisäministeri Ohisalosta?

PS-kansanedustaja Packalén sanoi ihan oikein, että Ohisalon toiminta on populistista flirttailua anarkismille, eikä täll... Lue lisää...
mp.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

23.10.

Fingerpori

23.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image