Pohjois-Suomi

Lietepumppua korjannut si­ka­la­työn­te­ki­jä menehtyi – Syyttäjä vaatii tuomioita työ­tur­val­li­suus­ri­kok­ses­ta ja kuo­le­man­tuot­ta­muk­ses­ta

Pohjois-Suomi 5.12.2019 13:44
Susanna Kemppainen

Pohjoispohjalaiseen sikalaan liittyvää kuolintapausta on käsitelty torstaina Oulun käräjäoikeuden Ylivieskan istuntopaikalla.

Sikalan työntekijä kävi kesällä 2017 huoltamassa sikalarakennuksen viereisessä lietepumppukaivossa olevaa lietepumppua.

Sikalan tuotantoesimies ja toinen sikalatyöntekijä tapasivat miehen pian tämän jälkeen. Hän puhui sekavasti ja kertoi, että hänen päälleen oli tullut kaivossa lietettä. Lisäksi hän kertoi ammoniakin hajusta.

Tuotantoesimies määräsi miehen keskeyttämään huoltotyön. Tämä meni kuitenkin vielä parin tunnin päästä uudelleen yksinään lietepumppukaivoon jatkamaan huoltotyötä, vaikka tuotantoesimies kielsi sen puhelimessa. Esimies ilmoitti tilanteesta yhtiön hallituksen puheenjohtajana, toimitusjohtajana ja osaomistajana toimineelle miehelle.

Pian tuotantoesimies löysi työntekijän tajuttomana kaivosta. Hän nosti tämän ylös sieltä yhdessä toisen työntekijän kanssa. Syyttäjän rangaistusvaatimuksen mukaan kumpikin vaaransi oman turvallisuutensa.

Kaksikko yritti elvyttää miestä, mutta hän kuoli myöhemmin hapen puutteeseen.

Toimi yksin ilman suojavälineitä

Syyttäjä vaatii sikalayhtiölle tuomiota työturvallisuusrikoksesta. Hän katsoo, että sen toiminnassa on rikottu työturvallisuusmääräyksiä ja aiheutettu työturvallisuusmääräysten vastainen puute tai epäkohta. Lisäksi yhtiö ei muun muassa ole myöskään valvonut työturvallisuusmääräysten noudattamista.

Syyttäjä katsoo, että yhtiö ei hankkinut ja antanut työntekijöiden käyttöön asianmukaisia suojavälineitä eikä vaatinut niiden käyttämistä. Yhtiö käytti tapaturmavaaran sisältänyttä työmenetelmää eli salli yksin tehtävät huoltotoimet ilman asianmukaisia suojavälineitä. Se ei myöskään laatinut pelastussuunnitelmaa.

Syyttäjä haluaa, että yhtiö tuomitaan vähintään 2500 euron ja enintään 5000 euron suuruiseen yhteisösakkoon.

 –Yhtiön toiminnassa ei ole noudatettu vaadittavaa huolellisuutta ja varovaisuutta rikoksen ehkäisemiseksi, hän perustelee vaatimustaan.

Myös yhtiön toimitusjohtaja syytteessä

Syyttäjä vaatii yhtiön hallituksen puheenjohtajana, toimitusjohtajana ja osaomistajana toimineelle miehelle tuomiota kuolemantuottamuksesta.

Hän väittää tämän aiheuttaneen työntekijän kuoleman.

Syyttäjän mukaan miehellä oli asemaansa perustuen erityinen velvollisuus olla laiminlyömättä tehtäviään. Syyttäjän mukaan hänen olisi pitänyt estää ennalta-arvattava seuraus eli työntekijän kuolema. Hän katsoo vastuun kuolemasta kohdentuvan juuri tähän mieheen, sillä hän oli johtanut sikalatyöntekijän työtehtävien hoitamista ohi tämän lähiesimiehenä toimineen tuotantoesimiehen.

Syytetyt kiistivät syytteet.

Myöhemmin selviää, milloin käräjäoikeus antaa tuomionsa.

MAINOS

Kommentoi

Säiliössä työskentelyyn vaaditaan aina kirjallinen säiliötyölupa, johon kirjataan tarvittavat toimenpiteet (turvakytkimet, sulakkeiden poisto, pesu, tuuletus, happipitoisuuden mittaus ja muut varotoimet). Luvan myöntää allekirjoituksella vastaava työnjohtaja tietylle, tai tietyille ajanjaksoille. Luvassa edellytetään yleensä aina vahtia, joka valvoo säiliön ulkopuolella jatkuvasti. Lupa kiinnitetään työtehtävän ajaksi säiliön kulkuaukon läheisyyteen ja siinä on oltava myös työntekijän allekirjoitus. Olen kemianteollisuuden säiliöissä työskennellyt aika paljon, niissä on aina kuolema kyttäämässä. Itsellä meinannut käydä kahdesti huonosti, toisella kerralla vahti oli huidellut kahvia hakemaan, toisella hommasi kaikkea muuta (aiheutti itse myös vaaratilanteen). Toisesta kerrasta päänahassa muistona arpi, joka kutisee joka ikinen kesä ja talvi, sen jälkeen en enää suostunut huolimattomasti pestyyn säiliöön menemään.

Kaikkein vaarallisimpia ovat prosessiteollisuuden säiliöt, joissa ei ole turvallisuutta suunnittelussa homioitu, esimerkiksi turvakytkimet puuttuvat, tai ohjausjärjestelmiä ja toimilaitteita ei saada kokonaan irroitettua automaatiosta. Säiliötyössä työnantajaa kismittää usein se, että turvallisuuden varmistamiseen saattaa mennä paljon enemmän aikaa, kuin varsinaiseen työhön. Suomessa suurin syy laiminlönteihin on asenne, joka on seurausta olemattomista rangaistuksista. Säiliötyöluvan kirjoittaminen kun on niin pirun vaikeaa verrattuna siihen, että käy oikeudessa kääntymässä ja firma pulittaa muutaman rovon. Työturvallisuusrikoksissa valvontavastuun laiminlyöminen ei käytännössä konkretisoidu rangaistuksena. Kuolemantapauksen ollessa seuraus säiliötyöluvan kirjaamisen ja sen noudattamisen valvonnan laiminlyömisestä, kyse ei mielestäni ole kuolemantuottamuksesta, kyse on aivan selkeästi surmasta. Riittävää osaamista ja koulutusta vailla olevaa henkilöä ei myöskään saa ikinä laittaa tekemään säiliötyötä. Työnjohto on vaarallisessa työssä olemassa siksi, että se johtaa työtä, ei siksi, että se ohjaa työntekijän työpaikalle puhelinsoitolla.

PS. Se hälyttävä happimittari ja ilmapuppu eivät todellisuudessa paljoa maksa, mutta kun henki on Suomessa niin halpa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se tosiaan voi esivalmistelut maksaa huomattavia summia. Usein sakko on vähemmän, mitä ne esivalmistelut maksaisivat. Kerran katsoin kerrostalosta, kuinka viereisen talon katolla korjattiin huopaa keskellä kaupunkia. Kellään ei ollut mitään valjaita ja huoparullat ja työkalut olivat siinä katolla. Vasarakin tais tipahtaa kadulle, jossa jalankulkua ei ollut estetty mitenkään. Lopulta miehille tuotiin köyttä, jonka sitoivat lenkiksi vyötäisille ja toinen pää sidottiin johonkin hormiin. Urakoitsijan pakettiautossa ei näkynyt nimeä, joten ei voinut ilmoittaa siitä kenellekkään. Jos vasara tippuu kaksikerroksisen talon katolta päähään niin henki on pois. Mut yritettiin keerran laittaa purkamaan rakennustelineitä, joiss aoli pelkät lankut kävelysiltana. Mitään valjaita ei ollut olemassa eikä ohjeistusta miten työ tehtäisiin. Pomo tulee naureskeleen, että pitääkö työkkäriin soittaa, ettei työ maistu vai pelottaako? Sanoin, että soita vaan ja pyydä katsomaan. Mä samalla soitan työsuojeluun ja liittoon ja ehkäpä poliiseillekkin. Ei muuten mun tarvinut niitä telineitä purkaa. Joku oli purkanut illalla. Otin lopputilin ja palkan sain vasta palkkaturvasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

14:41
Kolttamuusikko Jaakko Gauriloff palkittiin elämän mittaisesta kulttuurityöstä Tilaajille
14:35
Finnair peruu lentonsa Pekingin Daxingiin ja Nanjingiin maaliskuun loppuun asti
14:15
Vanhemmat pakottivat 5-6 vuotiaan lapsen nukkumaan ja syömään kädet sidottuina, tutkimuksissa kyynärvarresta löytyi arpi: ”Äiti on tehny ton saksilla”
13:49
HS: Verkkojätti Amazonin saksalaisen sivuston ohjelmistovirhe jumittaa toimituksia Suomeen
13:30
Nivalan vakavan liikenneonnettomuuden kuljettaja oli 17-vuotias, saanut kortin poikkeusluvalla – auto ajautui pellolle kymmenen metrin päästä bussipysäkillä odotelleista ihmisistä
13:11
Valtuutettu Lokka tiistaina käräjillä, syytetään kahdesta kansanryhmää vastaan kiihottamisesta
12:56
Auto pyörähti penkkaan Pohjantiellä Kempeleessä – poliisi antoi suullisen huomautuksen
48
Yli 600 Stora Enson Oulun tehtaalla työskentelevää henkilöä osallistuu lakkoon – "Me olemme sitä mieltä, että talkootyön pitää nyt loppua"
27
Mestarivalmentaja Kari Jalonen sai kenkää SC Bernistä – edelliskausien menestys ei paljon painanut
26
Surkea ajokeli aiheutti kilometrien mittaiset seisahtelevat jonot Pohjantien aamuliikenteessä
19
Koronaviruksen kuolonuhrien määrä nousi yli sataan – ulkoministeriö kehottaa välttämään matkustamista Wuhaniin ja Hubein maakuntaan
15
Jokunen republikaani äänestää Trumpia vastaan, uskoo puolueen senaattori – Trumpin oikeudenkäynti jatkuu, uusi vuoto asetti puolustuksen tukalaan asemaan
11
Sähköautoilijan kokemattomuus ja latausongelmat kostautuivat maantiellä, Helsinki–Vaasa-väli venyi 14 tuntiin – Näin käytetty ja halpa täyssähköauto toimii Suomen talvessa Tilaajille
10
Helsingin poliisin ylikomisario teki rikosilmoituksen kansanedustaja Ano Turtiaisesta – taustalla kansanedustajan tviitti

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan itäosassa sekä Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen, lumisten teiden ja sohjoisten teiden vuoksi.
Ajokeli on huono Lapin länsiosassa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Posio ja Kemijärvi pöllyävän lumen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamulla ja aamupäivällä maan keski- ja itäosassa sekä Varsinais-Suomen, Uudenmaan, Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hinnoittelevatko selluköpit itsensä työttömäksi?

Ei mitään rajaa taas suomalaisen työntekijän haukkumisella. Ylen telkemän tutkimuksen , Yle uutiset Politiikka 28.2.201... Lue lisää...
taas aivan bullshitt...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

28.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image