Pohjois-Suomi

Lapissa palaa maastoa Sodankylässä, Tervolassa ja Simossa – Lapin pe­las­tus­lai­tos vetoaa kansalaisiin, jotta maas­to­pa­lo­va­roi­tus otettaisiin tosissaan

Pelastushelikopteri Aslak työssä palopaikalla turvetuotantoalueella Sodankylän Lismanaavalla. KUVA: Elina Melamies
Pohjois-Suomi 30.7.2019 19:24 | Päivitetty 30.7.2019 22:26
Meri Lantela, Iida Ahonen

Lapin pelastuslaitos sammuttaa parhaillaan kolmea eri maastopaloa Lapissa turvetuotantoalueilla.

Sodankylän Lismanaavan turvetuotantoalueella ovat käynnissä ison tulipalon sammutustyöt. Pelastuslaitoksen mukaan tuuli haittaa sammutustöitä. Palosta leviää savunhajua Rovaniemelle saakka.

Palo levisi tiistai-iltapäivänä turveaumasta kovalla tuulella nopeasti tuotantoalueen etelärajalle satojen metrien päähän. Palo on syttynyt kahdessa aumassa.

Turvetuotantoalue kuuluu Turveruukki Oy:lle. Alue sijaitsee noin 35 kilometrin päässä Sodankylän keskustasta.

Lapin pelastuslaitos sai ilmoituksen savuhavainnoista tiistaina iltapäivällä neljän aikaan. Palosta tuli ilmoituksia sekä metsäpalojen valvontakoneesta että yksityisiltä ihmisiltä. Tehtävään on hälytetty yksiköitä Sodankylästä, Pelkosenniemeltä, Saarenkylästä, Pyhätunturilta.

Simossa Lumiaavalla on käynnissä aumapalon sammutus. Palorintama on useamman kymmenen metrin levyinen.

Tervolan Reutuaavalla palo uhkaa levitä peltoaukealta metsään, ja pelastuslaitos on paikalla rajaamassa paloa. Paikalla palaa noin muutaman kymmenen metrin levyinen rintama.

Kaikilla palopaikoilla on paikalla myös alueen yrittäjä. Palojen syttymissyistä ei vielä ole tietoa.

Sammutustyöt jatkuvat kaikilla kolmella palopaikalla ainakin yömyöhään tai yön yli.

Pelastuslaitoksen päivystävä palomestari Ari Soppela kertoo, että kaikki tiistaiset maastopalot havaittiin lentotähystyskoneista, joista on viime aikoina ollut suuresti hyötyä.

Lapin pelastuslaitos vetoaa Facebook-päivityksessään maastossa liikkuviin kansalaisiin, turvetuotantoalueen yrittäjiin ja metsätyökoneyrittäjiin, että maaston tämänhetkinen suuri syttymisriski huomioitaisiin. Kova tuuli aiheuttaa lisäksi tavallista suuremman palon leviämisvaaran.

– Ihmiset saattavat myös ajatella, että kylmä sää vähentäisi metsäpalon riskiä, mutta näin ei ole. Päinvastoin kova tuuli aiheuttaa ongelmia, Soppela korostaa.

Juttua päivitetty kello 21.47: päivitetty tarkempaa tietoa kaikista kolmesta Lapin maastopalosta.

Juttua päivitetty kello 22.26: lisätty kuva palopaikalta Sodankylästä.

MAINOS

Kommentoi

Ei nuo mitään tavallisia maastopaloja ole, vaan turvetuotantoalueen tulipaloja, joita sitten sammutetaan yhteiskunnan varoin.
Turvetuotantoonkin pitäisi saada järjestelmä, jossa pelastuslaitos voisi kieltää työnteon turvetuotantoalueella suuren riskin aikaan.
Vaihtoehtoisesti tuotantoa voisi jatkaa, jos tuotantoalueen omistaja sitoutuisi maksamaan kaikki sammutustyöt ja jälkivartioinnit.
Ei ole nimittäin halpaa lystiä käyttää helikopteria sammuttamaan sellaista aluetta, jonka funktio on pelkästään rikastuttaa pientä omistajapiiriä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuiva turve aumassa saattaa syttyä itsestään jos ei ole riittävän tiiviisti. Tuuli saattaa pahentaa tilannetta. Eli töiden keskeytys ei auta mitään. Ennemmin saattaa pahentaa kun paikalla ei ole väkeä havaitsemassa palon alkua ja puuttumassa siihen. Kovalla tuulella työt turvetuotannossa yleensä keskeytetään monestakin syystä. Olisiko nytkin ollut niin ja sentakia palot päässeet vapaasti leviämään?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näistä Lapin metsäpaloista vapautuu hiilidioksidia todennäköisesti enemmän kuin mitä Suomen kansa pystyy tuottamaan vuosisadassa. Mites nyt suu laitetaan sen "hiilijalanjäljen" kanssa? Jokainen lehmän hönkäys minkä olet säästänyt, menee siellä parhaillaan taivaisiin moninkertaisena. Alarmistien mukaanhan nyt pitäisi alkaa Oulussa merenpita nousemaan niin että torilla on parempi olla kumppareiden kanssa. Vaan mitä tapahtuu? Ei tapahdu yhtään mitään. Palot sammuvat lopulta ja palaneen metsän tilalle kasvaa seuraavana keväänä täysi aluskasvillisuus joka kuhisee uutta elämää. Lopulta siihen kasvaa massiivinen uusi metsä.

Hiilidioksidilla ei ole mitään tekemistä ilmastonmuutoksen kanssa ja sen todistaa nämä suuret metsäpalot kuten Kalifornan metsäpalot viime vuonna. Hiilidioksidia tuli niin paljon, että koko ihmiskunta ei ole tähän mennessä tuottanut samaa määrää ja edelleenkään yhtään mitään ei tapahtunut. Kaliforniassa uudet metsät ovat kasvaneet tänä kesänä palaneiden tilalle. Ei tietenkään täysikasvuosia puita, mutta täysi kasvillisuus kuitenkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On se kiva kirjoittaa huuhaata.

Toki metsä kasvaa takaisin mutta ongelma on öljyn ja kivihiilen polttaminen joka ei palaudu takaisin maaperään. Metsät voivat sitoa osan co2:sta mutta Suomessa ja muualla maailmalla metsiä hakataan ennätystahtia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllähän turveurakoitsijat tietävät riskit, ja menevät yleensä sen mukaan, riippuen tietenkin urakoitsijasta. Suurempi ongelma on ne, jotka eivät riskejä ymmärrä, siis ne jotka ajelevat jängällä bensavehkeillä, ilman mitään ymmärrystä riskeistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siperiassa Belgian verran metsää tulessa, täällä pitkin pohjois-Suomea metsää ja suota tulessa. Mistä johtuu...sietää miettiä...ei kai...?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On raflaavaa puhua yhden pienen maan nimellä.
Siperiassa on useita paloja todella suurella alueella.
Esimerkiksi Altain alueella, eli Siperian nykyisten palojen naapuri alueella ei ole mitään ongelmaa.
Paikat siellä hyvin tuntevana tiedän myös syyt. Yksi syy on se, ettei ole samanlaisia valtion varoin tehtyjä metsäautoteita sammutuskalustolle, kuten Suomessa.
Siperian puolella Venäjällä voi paloautojen välimatka olla sama, kuin kylsät seuraavaan isompaan kylään, eli jopa muutama sata kilometriä.
Tämä kannattaisi huomioida Belgian kokoisia alueita polttaessa.
Lapin palot ovat paljon suurempia alueiden koot suhteutettuna.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

9:54
Beethovenin syntymästä tulee ensi vuonna 250 vuotta, Oodi ilolle soi tänään Oulussa – "Lauletaan se kuolemattoman Schillerin laulu!" Tilaajille
9:54
Nokia-johtaja Erja Sankari Oulun kauppakamarin puheenjohtajaksi – Kalevan toimitusjohtaja Juha Laakkonen varapuheenjohtajaksi
9:39
Kärppävahti Rybar yllättyi Liigan kurinpidon päätöksestä – "Missä tahansa muussa eurosarjassa olisin varmasti saanut pelikieltoa"
9:12
Hollywood-moguli Harvey Weinstein alustavaan sopuun häntä seksuaalisesta ahdistelusta syyttäneiden kanssa – Weinsteinia uhkaa jopa elinkautinen vankeus
8:28
Korjauskelvoton elektroniikka valittiin vuoden turhakkeeksi – erityismaininnan saivat parin vuoden välein vaihdettavat älypuhelimet
8:11
Israeliin jo kolmannet parlamenttivaalit vuoden sisään – vaaleja varjostaa nelinkertaisen pääministerin saama korruptiosyyte
8:00
Ilahduta naapuria, opettajaa tai valmentajaa maistuvalla joululahjalla – tässä reseptit viiteen helppoon ruokalahjaan Tilaajille
23
Katri Kulmuni: Keskusta ei hyväksy kaikkien al-Holin suomalaisten kotiuttamista – Paine ulkoministeri Haaviston ympärillä kasvaa
23
Korjauskelvoton elektroniikka valittiin vuoden turhakkeeksi – erityismaininnan saivat parin vuoden välein vaihdettavat älypuhelimet
15
Kalen! kalluppi: Pittäiskö tiernapoikia uuvistaa?
14
Postin uusi toimitusjohtaja avautuu sisäisellä videolla ikävästä julkisuudesta ja omistajaohjauksesta: ”Ei meitä ole kukaan ohjannut"
10
Kahdeksan vanginvartijan kimppuun hyökätty puolen vuoden sisällä – viranomaiset epäilevät pahoinpitelysumaa liivijengi United Brotherhoodin vastaiskuksi
8
Liukas keli aiheutti useita liikenneonnettomuuksia Pohjois-Suomessa – Oulussa kolaroivat rekka ja henkilöauto, myös muualla kolareita ja ulosajoja
5
Filee­raus­veitsi näyttää tämän kalan rinnalla leikkikalulta – Timo sai jään alta itsenäi­syyspäivänä ­siian, joka yltää kahden tiskialtaan päästä päähän: "Nyt tuli rekordi!"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kerrostalo

En muuttais lokeroon enään millään tuli joskus 80 luvulla sitä kokeiltua suorastaan hirvittäviä paikkoja. Lue lisää...
KJ J

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

12.12.

Fingerpori

12.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image