Pohjois-Suomi

Lapin marjametsissä ahertaa kan­sain­vä­li­nen joukko

Koillis-Thaimaasta kotoisin oleva riisinviljelijä Viroch Tharnvisai (oik.) sekä tulkki Saowanee Aksomsua olivat pari vuotta sitten Savukoskella poimimassa marjoja.
Pohjois-Suomi 12.7.2008 6:38 | Päivitetty 12.7.2008 8:51
STT, SENNI LAINE
Pohjois-Suomen metsissä ahertaa loppukesästä varsin kansainvälinen joukko marjanpoimijoita. Thaimaalaiset ja ukrainalaiset sesonkipoimijat ovat tulleet jäädäkseen, jos kahden suurimman metsämarjanostajan puheisiin on uskominen.

"Suomalaiset poimivat edelleen yli puolet marjasaaliistamme. Marjojen kysyntä on kuitenkin lisääntynyt ja marjoja poimivien suomalaisten keski-ikä on korkea", Lapin lihan toimitusjohtaja Jukka Kristo selittää.

Samaa mieltä on myös viisisataa thaimaalaispoimijaa, sata vietnamilaista ja 200 ukrainalaista Lapin metsiin lennättävän Riitan Herkun hallituksen puheenjohtaja Jan-Eric Gustafsson.

"Suomalaiset poimijat ovat virkeitä eläkeläisiä, joiden jaksaminen on kiinni säistä. Me ostamme suomalaisilta poimijoilta yli puolet puolukkasadosta, koska puolukka-aikaan metsässä on jo viileämpää. Ikäihmiset eivät jaksa poimia mustikkaa ja hillaa loppukesän lämpimillä keleillä", Gustafsson sanoo.

Thaimaalaispoimijat ahkeria ja kunnollisia

Lapin metsissä kykkii tänä syksynä tuhat thaimaalaispoimijaa yksinomaan Riitan Herkun ja Lapin Lihan leivissä. Ruotsissa thaimaalaiset ovat poimineet marjoja jo parikymmentä vuotta, Suomessa viisumisäädösten vuoksi vasta muutaman vuoden.

Molempien yritysten johtajat ovat tyytyväisiä thaimaalaispoimijoihin.

"He ovat ahkeria poimijoita eikä heidän kanssaan ole ongelmia alkoholin tai kaupustelun suhteen. He tulevat tänne tekemään töitä eivätkä lomailemaan", Gustafsson kertoo.

Marjanpoimijat ovat enimmäkseen Koillis-Thaimaasta tulevia riisinviljelijöitä. Riisinviljelijöille marjametsien ansiot tulevat hyvään aikaan, sillä Thaimaassa riisi on kylvetty alkukesästä ja satoa päästään keräämään vasta lokakuun loppupuolella.

"Meillä on tavoitteena, että poimija noukkii 100 kiloa mustikkaa päivässä. Kun sitä tekee kaksi kuukautta, niin kotiin lähtiessä taskussa saattaa olla talon rakentamiseen tarvittavat rahat", Gustafsson toteaa.

Ei mökin nurkille poimimaan

Ulkomaalaiset poimijat puhuttavat paikallisväestöä joka kesä. Asukkaat valittavat ulkomaalaispoimijoiden roskaamisesta ja siitä, että he poimivat marjat liian läheltä taloja ja mökkejä.

Pahimpien karikoiden ehkäisemiseksi marjafirmat ja Lapin kylät ovat laatineet sopimuksen, joka velvoittaa marjafirmoja ohjeistamaan poimijoita suomalaisista tavoista.

"Olemme sopineet, että kylien aktiivit ottavat yhteyttä marjafirmoihin sopiakseen alueesta, joka on tarkoitettu kyläläisten marjastamiseen. Itse olen sitä mieltä, että suojavyöhyke voisi olla polkupyörällä ajettavan matkan päässä kylästä. Näin iäkkäämpi väki voisi käydä rauhassa marjassa", Lapin kyläasiain neuvottelukunnan puheenjohtaja Eija Leppäjärvi sanoo.

Poimijoita on tähänkin asti kehotettu välttämään asuttuja alueita.

"Meillä on ollut ohjeena, että marjoja ei saa poimia alle 500 metrin päästä taloista eikä kilometriä lähempänä kylää", Jukka Kristo kertoo.

Marjafirmat lupaavat ohjeistaa poimijoitaan paremmin myös roskaamisen ja suomalaisen liikennekulttuurin suhteen.

"Olemme tehneet thainkieliset ohjeet suomalaisista liikennesäännöistä. Thaimaalaisille on vierasta se, ettei autoon saa mennä enempää kuin viisi ihmistä vaikka tilaa olisi", Gustafsson kertoo.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Ei niistä koskaan läjää marjoista metsiin tullut,vaiikka on jäänyt poimimtta.Vaikka Thaimaalaiset ym.turistit täällä poimivat ,niin 300 metriä kauempaa ei kukaan niistäkään näy marjojaan kantavan.Ei niitä turistien jäljiltä suomalaisetkaan poimi.On se kumma ,että marjanostaja sanoo 50-60 prossaa marjoista tulevan suomalaisilta virkeiltä eläkeläisiltä,mutta täällä väitetään ,että suomalaiset ei niitä poimi.Täällä meidänkin kylällä Kainuussa paikallinen kauppisa kuskaa marjoja alvariinsa ja kaikki sanoo ostavansa vain paikallisilta asukkailta,niin kyllä niitä hemskatti jonkun suomalaisenkin on silloin poimittava.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mihin maahan me suomalaiset voimme mennä metsiä tallomaan? Mielestäni marjafirmat voivat kasvattaa omalle tontilleen marjapuskia ja kiskottaa pilkkahintaan marjat juurineen pestaamillaan orjillaan ja sitten siivota heidän jälkensä. Ja mitä tulee nuorten suomalaisten marjastajien puutteeseen, niin sehän selittyy sillä, että suomalaisten poimimat noin 10 prosenttia roskia/marjasanko ei kelpaa välittäjille, mikä hämmästyttää kun orjien poimimat 50% roskia/marja-astia näyttää olevan täysin hyväksyttävää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sadasta kilosta marjoja ainakin 40 kg on roskia ainakin lehdessä olleessa kuvassa. Olen varma, että suomalaiset ei kehtaa tuoda noin roskasia myyntiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä täällä vielä itekin marjoja kerätään samoin kaikki tuntemani kynnelle kykenevät keräävät itselleen talvimarjat. Mutta eivät riitanherkulle, siinähän se juju sitte onkin. Että ei laiskoja olla varmaan.Eikä ostettais ko firman tuotteita aivan vähällä. Ja saa ne ulkoimaiset poimia kunhan eivät viidenkymmenen kilometrin säteellä kylistä meuhkaa ja sotke ja jätteensäkin pois älyävät viiä. Ulosteläjätkin vois peittää. Niille vois opettaa Suomen sivistyneitä tapoja myös metsässä olemiseen...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

no poimikaa edes marjoja suomalaiset . siellähän on ruokakin niin kallista että hirvittää tulla lomille suomeen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joka vuosi soille ja metsiin mätänee miljoonia kiloja marjoja, ulkomaisista poimijoista huolimatta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän siinä mitään kun kerta turisteja ovat. Pahasti haiskahtaa kuitenkin siltä, että ovat työsuhteessa marjafirmoihin, jotka näin organisoidusti käyttävät jokamiehenoikeuksia ja marjanpoiminnan verottomuutta hyväksi. Ei ne marjat metsässä hukkaan mene, vaikka niitä ei ihminen poimisikaan. Päivastoin, ihmisen läpi kuljettuaan marjojen siemenet päätyvät jätevesilaitoksille tai viljapelloille hyödyttöminä itse marjakasvien leviämiselle. Onneksi vain pieni osa marjoista päätyy ihmisten käsiin, muutoin olisi senkin lystin loppu lähellä, vai mitä?. Täällä etelässä mustikka on jo taantumaan päin, syitä ei voi kuin arvailla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei oo enää suomalaisista poimijoiksi. Itse tunnen tasan yhden ihmisen, joka käy marjassa. Lapsena tunsin aika monta. Hyvä vaan, että Thait poimii.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kateelliset suomalaiset>>>>missa ne nuoret marjan poimijat on? varmaan makaa krapulassa ja valittaa ku ei loudy toita. kymmenen pistetta thaimaalaisille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

täällä päin oli viime vuonna reilu 20 thaimaalaista poimijaa. ahkeria ja asiallista väkeä. ei ollut mitään ongelmia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

antaa niitten uurastaa.saapa jokukaan marjoja metsästä pois.mitä me suomalaiset marjoista rutistaan kun ollaan niin mätölaiskoja keräämään niitä.allekirjoittanutkin on sellainen.eikä millään jaksa mennä marjaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä tänne töihin pääsee, mutta kuukauden lomalle 10.000 euroa tuhlaamaan tulevalta evätään viisumi kahdesti. Olisi mukava, jos Suomen valtion mielestä Lapin matkailuyrittäjille kelpaisi myös Thaimaasta lomalle tulevien raha.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä ne poimii kun hillaa ei tule ja se vähäki on pienellä raakileella, samoin mustikka. Toivottavasti Riitan-herkku ja Lapin Liha pitävät poimijat ruoassa eivätkä tule veronmaksajien kukkarolle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Marjastajat tulevat tänne turistiviisumeilla. Ei tarvitse ottaa tuojien ( työnantajien)pakollisia vakuutuksia. Antakaa ulkomaalaisten TURISTIEN olla rauhassa metsissä ja soilla. Ainut mikä voi karkottaa on halla ja pakkanen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

21:34
Sveitsiläislehti Blick: Kari Jalonen jatkaa SC Bernin valmentajana vuoteen 2021 saakka
21:17
Viisi valtuutettua perusti uuden ryhmän Haapavedellä, puhetta johtaa Jarmo Viinala
21:13
Oulu hyllytti jälleen pormestarimallin – näin siitä huolimatta, että mallilla on yllättävän laaja kannatus valtuustoryhmissä
20:57
EU-maat keskeyttävät aseiden viennin Turkkiin – Ulkoministeri Haavisto: "Humanitaarinen kriisi on käsillä"
20:16
Charles Michel Kesärannassa: Konkreettiset keinot hiilineutraalin EU:n saavuttamiseksi on tuotava esille
19:53
Asutusta lähestyvät sudet huolestuttavat Limingassa – normaalisti yöllä liikkuva eläin on nähty jopa bussia odottavien koululaisten lähellä Tilaajille
19:52
Vain Teemu Pukin kuorsaus voi viedä Huuhkajien maalivahdin yöunet: Paineet ovat etuoikeus, Lukas Hradecký sanoo
69
Tarjoilijoista on pulaa Oulussakin – jopa nuoret alan työttömät epäilevät oman työkyvyn riittävyyttä raskaassa ammatissa
41
Pyhäjoen ydinvoimalan generaattorin valmistus alkoi Japanissa
32
Oulun satsattava joukkoliikenteeseen – kysymys on yleishyödyllisestä palvelusta, linjat on hoidettava olipa se taloudellisesti kannattavaa tai ei Lukijalta
32
Metsästäjä nousi tielle pysähtyneestä autosta ja ampui koppelon Savukoskella – haulikko ja saalis takavarikoitiin
27
Oulun Seudun Sähkön ja Oulun Sähkönmyynnin asiakkaille soitettu huijaussoittoja – kerrottu virheellisesti sähkönmyynnin loppumisesta tai hintojen korotuksista
24
Maailmanmestari Tero Pitkämäki lopettaa uransa, paluu huipulle jäi kiinni jaloista – ”Nyt on tyhjä olo”
21
Kansallismielisen Laki ja oikeus -puolueen johtaja Jaroslaw Kaczynski julistautui vaalivoittajaksi Puolassa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on paikoin huono Keski-Lapissa, Pohjois-Lapissa ja Lapin itäosassa sekä Kuusamon kunnassa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu yöllä paikoin huonoksi maan eteläosassa tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

takuueläke

Takuueläke on heille joita ei työnteko ole huvittanut.Vapaa matkustajia kyllä riittää. Lue lisää...
Löpö

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

14.10.

Fingerpori

14.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image