Pohjois-Suomi

Lapin ensimmäinen timantti löydettiin Tankavaarasta kul­lan­huuh­don­nan yhteydessä – ti­mant­ti­löy­tö­jä ­pi­det­tiin aiemmin mahdottomana

Kuvassa löydetty timanttikiteen kappale. KUVA: Kasper von Wuthenau
Pohjois-Suomi 8.2.2019 9:35 | Päivitetty 8.2.2019 9:46
Milla Sallinen

Lapista on löydetty ensimmäinen timantti. Löytö tehtiin viime elokuussa, ja sen on timantiksi varmistanut Hampurin yliopiston Mineraloginen museo.

Löydön teki Tankavaarasta kullanhuuhdonnan yhteydessä saksalaissyntyinen geologi Kasper von Wuthenau. Hän on tukinut kolmisenkymmentä vuotta Sodankylän pohjoisosien kullanhuuhdonta-alueita.

Von Wuthenau teki timanttilöytönsä saksalaisten kultaseppien M.L. Zimmermanin ja T. Trautvetterin muutaman päivän kullanhuuhdonnan "vaskausupan" eli raskaita mineraaleja sisältävän rikastusjäämän rutiinitarkistuksen yhteydessä.

Kasper von Wuthenaun löytö kumoaa kaikki voimassa olevat käsitykset siitä, ettei Lapin kullankaivualueella esiinny timantteja.

– Timanttien löytymistä Suomesta pidettiin parikymmentä vuotta sitten mahdottomana. Nyt niitä on löydetty muun muassa Kaavilta ja Kuhmosta, kertoo Lapin Kullankaivajain liiton toiminnanjohtaja Kaj J. Rantanen tiedotteessa.

Kuvassa huuhdontakultauppa, josta timanttikide löytyi. KUVA: Kasper von Wuthenau

Helmiä ja jalokiviä etsittiin Lapista jo 1600-luvulla. Tuohon aikaan ne olivat kultaa arvostetumpia ja himoitumpia. 1800-luvun lopulla maailmankuulu merenkulkija A.E. Nordenskiöld oli tutkimuksissaan mielestään havainnut pieniä timantteja Ivalojoelta ja Paatsjoelta keräämistään huuhdontauvista. Löytöjä ei ole pystytty kuitenkaan myöhemmin varmistamaan.

Kullanhuuhdonnan yhteydessä on aiemmin löydetty jalokivistä rubiineja, safiireja, tähtikorundieja eli Lapin tähtiä, jalozirkonia ja jalokrysoberyllia. Jalokivet ovat löytyneet pääasiassa Lemmenjoen alueelta. Jokainen niistä oli jalokivilaatuisena ensimmäinen Suomesta tavattu.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (23)

Aiemmassa kommentissani tulin silmämäärin tarkastellen liioitelleeksi löydetyn Lapin timantin koon. Ilta-Sanomien mukaan timantin koko on vain 0,7 mm! Jos vaskausta jatketaan granaattiin saakka, on noin pienet timantit jo varmaankin jääneet huomaamatta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oletteko huomanneet minkä kokoinen löydetty timantti on? Jos kuvan mittakaava on oikein merkitty, timantti on enintään 2 - 3 mm kokoinen! Sen kokoisia on voitu heittää hukkaan vaikka kuinka paljon. Ja vaskaaamalla ei etelämpää ole edes yritetty löytää. Ei edes kultaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kasper oli 80-luvun lopulla mukana Volker Wesselin ja Minna Rossin valtauksella Ivalojoen Väänäsen nivassa. Jo silloin alkoi hänen kiinnostuksensa Lapin geologiaa kohtaan. Myöhemmin mies on opetellut puhumaan suomea, mikä on varmasti ollut tarpeen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jo vain Lapissa on arviolta noin satoja tuhansia tonneja kaivamatonta kultaa ja lukematon määrä timantteja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oikein hieno löytö!

"löytö kumoaa kaikki voimassa olevat käsitykset siitä, ettei Lapin kullankaivualueella esiinny timantteja."
Milloin te toimittajat oppisitte ymmärtämään tutkijoiden tapaa käsitellä asioita. Kukaan ei ole väittänyt etteikö timanttien löytyminen Lapista olisi mahdollista. Mitään varmoja todisteita timanteista ei vain ole toistaiseksi ollut. Se ei geologiassa tarkoita sitä etteikö se olisi mahollista. Täytyy muistaa että Venäjällä Arkangelissa on useita rikkaitakin timanttiesiintymiä ja varsinkin Saariselän kallioperä kuuluu saman geologisen kokonaisuuden piiriin kuin Arkangelin esiintymät. Siksi timanttien mahdollinen esiintyminen Lapissa on ollut pitkään jo tutkijoiden keskusteluissa. Kuusamostahan niitä on jo löydetty ja niitä tullaan löytämään lisää pohjoisempaakin.

Tiedä kuinka paljon kullanhuuhtojat ovat heittäneet timantteja menemään vuosikymmenten saatossa. Niitä on periaatteessa mahdollista löytää vaskoolilla huuhtomalla siinä kuin kultaakin. Huuhdonta vain pitää ottaa hyvin tarkasti siinä vaiheessa kun kvartsi alkaa poistua vaskoolista. Timantin ominaispaino on korkeampi (3,5) kuin kvartsin ja plagioklaasimaasälvän (2,6 - 2,7). Granaattien tiheys on taas sama tai suurempi (3,6-4,3) kuin timantin. Eli timantit huuhtoutuvat pois kvartsin ja plagioklaasin jälkeen. Granaatteja ja rautahiekkaa ei pitäisi huuhtoa pois jos haluaa timantteja vaskoolista löytää. Ainakin Australiassa jotku etsivät huuhtomalla kullan ohella myös timantteja.

On olemassa vanha kullankaivajien legenda siitä että Ravadaskönkäältä olisi joskus löytynyt timantti. On kyllä myöhemmin oltu melko varmoja siitä että kyse oli kvartsikiteestä, mutta kuka tietää jos siinä tarinassa oli jotain totuudensiementä mukana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On niitä varmasti löydetty ennenkin, mutta tunnistaminen on haastavaa, jos ei ole saksalainen geologi. Miten tuon voisi hyödyntää ja mihin hintaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuon näköisiä kiviähän oli tuhansia maantien sorassa 70 vuotta sitten 50 km:n päässä Oulusta. Ei vain tullut otettua yhtään talteen, vaikka nättejä olivatkin. Nyt siinä tiellä on halkeileva ja kuoppainen asfaltti. Sorakuopasta on arvaus, josta en tiedä oliko se oikein vai ei.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ne ovat olleet kvartsia. Timantteja on timanttikaivoksissakin hyvin harvassa. Rikkaimmissa timanttikaivoksissa timantteja on noin gramma per tonni kiveä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Löysin Oulun alueelta smaragdia sisältävän kiven, en ole viittiny huudella kun näyttää kaivossysteemit olevan niin saastuttavia ja fyffet menisi jonnekin ulkomaille kuitenkin..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä ehkä olisi kannattanut julkaista koko timanttilöytöä? Muistattehan Ylä-Lapin kultakuumeen huuman?

Timanttien luvattomia, tosi röyhkeitä kansainvälisten kaivosyhtiöiden tutkijoita ja maa-alueiden valtaajia on jo vuosikymmeniä ylimielisesti, joka aivan asuntojensa pihapiirissä hääräävät uhkaillen ja pelottelemassa valtauksillaan, jotka meidän Suomen lepsu kaivoslaki mahdollistaa. Savossa ja Koillismaalla tämä saa jo riittää!
Näin annettiin uusi, laaja alue taas temmellyskentäkseen! Kiitos ei näin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pohjois-Suomi on täynnä timantteja, sanoivat maaperää tutkineet Geologit jo yli 50v. Sitten ja vaikenivat tutkimuksista, kun tiesivät Neuvostoliiton loputtoman halun saada ne Keskosen avulla haltuunsa. Pelastivat samalla Lapin ja Pohjois-Pohjanmaan joutumasta Ex-Suomen teollistuneimman osan Karjalan, vaihtokaupan välineeksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Varma perimätieto kertoo, että Nätti-Jussi keräsi aikoinaan kaikki Lapin timantit ja kätki ne palkiseen. Löysin sattumalta kartan kätköpaikasta sukuraamattumme nahkakannen taakse piirrettynä, ja menen ensi kesänä kaivamaan timantit ylös.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuka hullu enää nykyaikana uskoo Nätti-Jussiin, ihmiset on nykyään käyneet enepi kouluja eivätkä ole jymäytettävissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nätti-Jussi onkin totuuden toiselta puolen, matkustellut ja sivistynyt mies. Johti aikanaan Kemijoen pääuoman taakoitusta, joka on juuri siinä mihin se kuuluukin.
Muutenhan se olisi tullut väärään paikkaan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kymmenen vuotta kullanhuuhdonta kokemusta,loppiaisaamuna timanttini siirtyi taivaaseen.
Jaksamista kaikille omaishoitajille!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (23)

Uutisvirta

22:25
Mielikuvat, populismi ja politiikan ääripäät puhuttivat keskustalaisessa kesäillassa – Sipilä: "Maailmankirjat ovat eri asennossa kuin neljä vuotta sitten"
20:51
Reissusa: Loma Kilpisjärvellä sisälsi paljon ulkoilua hyvin merkityillä poluilla hyvässä säässä ja upeissa maisemissa
20:31
Suomalaisnaisille heikoin suunnistuksen MM-viestisijoitus 34 vuoteen – Marika Teini kritisoi nimeämistään kisaan
20:19
Pääministeri Rinne uskoo, että sivu suun menneet johtopaikat edesauttavat Jutta Urpilaisen pääsyä komissaariksi
19:58
Suomi luuli tekevänsä ystävällistä pandapolitiikkaa Kiinan kanssa, mutta se olikin myytti – "On vaarallista määritellä kansainvälisiä suhteita erinomaisiksi", sanoo professori
19:40
Törkeästä veropetoksesta epäilty mies pakeni nuuskalastin kanssa, oli ajaa tullimiesten päälle Tervolassa – poliisi tutkii asiaa murhan yrityksenä
19:00
Kemin Veritorstai vei kahden ihmisen hengen 70 vuotta sitten – hinta oli liian iso työtaistelulle Tilaajille
26
OAJ huolissaan: Lisääntyneet yo-uusinnat lisäävät opettajien töitä, vaikka rahoitusta on vähennetty
26
Maailmalla yritetään horjuttaa oikeusvaltiota – Korkeimman oikeuden uutta presidenttiä Tatu Leppästä viime aikojen ilmiöt mietityttävät
25
Nelostien onnettomuus Oulun Haarakankaan kohdalla oli nokkakolari – pohjoisen suunnasta tullut henkilöauto ajautui vastaantulevien kaistalle
24
Oulun Radisson-hotellin työmaalta tehtiin mahdollisesti Pohjois-Suomen vanhimpiin kuuluva laivalöytö – Hahtiperän hylyksi nimetty laiva voi olla jopa 1600-luvulta
23
Yli neljä miljoonaa ihmistä on paennut Venezuelasta – Suomeen on tullut tänä vuonna vasta yhdeksän turvapaikkahakemusta
23
Yhdysvallat antoi takavarikkomääräyksen iranilaistankkerista – Gibraltarin kanta asiaan yhä epäselvä
20
Alaikäisten seksikaupasta syytetyn Jeffrey Epsteinin kuolinsyy selvisi – Lakimiehet haluavat tutkia asiaa edelleen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa etelätuuli on voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

No, sossuja äänestäneet, miltä nyt tuntuu

Tunnen itseni petetyksi, rinne jakaa vain puoluetukiin ja ilmastonsuojeluun ja taas unohtuu köyhät ja sairaat, sama kaav... Lue lisää...
Tule Sipilä takaisin

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image