Pohjois-Suomi

Lämmin sää toi mukanaan massoittain kuoriutuneet verenhimoiset mäkäräiset – kerro vinkkisi puremilta suo­jau­tu­mi­seen

Hellepäivät toivat mukanaan vitsauksen, sillä lämpö sai mäkärät kuoriutumaan runsain mitoin. KUVA: Pekka Aho
Pohjois-Suomi 10.6.2019 15:12
Heidi Peltonen

Moni on saattanut alkukesän lämpiminä päivinä ulkoillessaan huomata, että verenhimoisia mäkäräisiä on ollut liikkeellä sankoin joukoin. Havaintoja pienistä purevista ja lentävistä hyönteisistä on tehty muun muassa Oulun kaupunkialueelta. 

Kainuun ely-keskuksen ympäristöasiantuntija, hyönteistutkija Reima Leinonen vahvistaa, että liikkeellä on nyt paljon mäkäriä. Lämmin sää on saanut hyönteiset kuoriutumaan massoittain. 

– Kun kevätkesään tulee hellejakso, niin mäkärät kuoriutuvat valtavina massoina, Leinonen kertoo. 

Leinosen mukaan Suomessa on kymmeniä eri mäkärälajeja, joista osa on aikaisia lajeja ja osa kuoriutuu lähempänä loppukesää ja syksyä. Suurien massojen kuoriutuminen alkukesästä ei siis välttämättä tarkoita sitä, että kesän mäkäräkausi olisi nyt tässä. 

– Kesän alkupuolella on tavallisesti hyttysiä, keskikesällä mäkäriä ja polttiaiset tulevat sitten hieman myöhemmin. Pohjoisessa eli Lapissa nämä ovat enemmän samaan aikaan, jolloin puhutaan räkkäajasta.

Mäkärät viihtyvät virtaavan veden äärellä ja tarvitsevat sitä lisääntymiseen, mutta hyönteiset voivat lentää aterian perässä kauemmaksikin. Leinosen mukaan mäkärille kelpaavat esimerkiksi kaupunkialueella olevat ojat.

– Ne myös voivat tuulen mukana siirtyä kaupunkiin ja onhan niillä myös siivet, Leinonen muistuttaa. 

Ainoastaan naaraspuoliset mäkäräiset ovat veriaterian perässä. Sisälle joutuessaan mäkäristä ei ole samanlaista harmia kuin korvanjuuressa inisevästä hyttysestä.

– Mäkärä myös eroaa hyttysestä siinä, että sisällä mäkärät eivät etsi ateriaa. Ne vain liimautuvat ikkunaan, Leinonen kertoo. 

Mäkärä erittää purressaan veren hyytymistä estävää ainetta. Aineen vuoksi puremakohtaan kehittyy kutiava paukama, mikä saattaa pysyä paikallaan jopa viikkoja. Paukamia ei tulisi raapia, sillä ne voivat tulehtua. Herkimmille mäkäränpuremat voivat aiheuttaa niin sanotun mäkäräkuumeen. 

Mutta miten mäkäräisiltä voisi suojautua? Leinosen mukaan paras keino on suojautua vaatteilla ja verkollisella hatulla niin, etteivät mäkäräiset pääse syömään. 

– Sanotaan, että myös jotkut myrkyt tehoavat, Leinonen toteaa. 

Hyttysiltä suojautuessa kehotetaan usein pukeutumaan vaaleisiin vaatteisiin. Sama keino pätee myös mäkäräisiltä suojautumiseen. 

Miten sinä suojaudut mäkäräisten puremilta? Entä miten selviät kutiavien puremien kanssa? Kerro parhaat vinkkisi jutun kommenttikentässä. 

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (31)

Paras konsti mäkäräisien karkotukseen on se, että rauhallisesti nyppii sormiin mäkäräisen yksi toisensa jälkeen, ja syö sen. Muut mäkäräiset katsovat hetken silmät pyöreinä, kasvoillaan epäuskoinen ilme, aivan kuin tuumien: "Jumalauta, sehän jyrää meitin!". Hetken päästä koko parvi lehahtaa lentoon, ja katoaa horisonttiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko teillä siellä Oulun keskustassakin mäkäröitä ja hyttysiä? Meinaan, että jos tulen turistina käymään ja keskustan alueella sen puistoissa liikun, niin pitääkö varautua hyönteishyökkäykseen?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yritin pikiöljyä ostaa joku vuosi sitten apteekista eikä kuulrmma ollut.
Aiemmin tein siitä sekä ruokaöljystä sekoitusta, jolla sai (kilpailevasta) koirasta ne ötökät pysymään erossa.
Siellähän on ne dopingsäännöt sielläkin.

Liekö hevosihmisillä jotain vinkkiä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kutinan vällttä, kun ottaa antihistamiinia ennen ulos lähtöä. Marjastamaan lähtiessä olen tehnyt näin jo vuosia, purevat mutta ei haittaa, kun ei kutia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itse huomasin, että kun sahailin kaappasahalla hikisenä timmien rinta- ja vatsalihasten saadessa sahapölyä pintaan, siitä kohtaa ei itikat ja mäkärät halunneet purra. Sitten nilkoissa olikin semmonen kasa mäkäriä, että nyt on semmonen peukalon kokonen yhtenäinen läiskä puremia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyolic on tepsiny aina. Ja sitruunan tuoksuinen suihkugeeli.. Ulkoilen paljon metsissä lappia myöten ja kalastan, sain kyolic vinkin ja se tepsii, aloitan 2 kapselilla päivässä 2 viikkoa jasitten 1, paitsi pohjoisessa ollessa 2. Ei närästä tuo kapseli.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mäkäräisten ja muitten väyrylänkyläläisten kanssa pärjää kun teeskentelee kuollutta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

laitappas ruokaöljyä iholle ,niin ei mäkärät pure ja on terveellistä--- olen kokeillut ja hyväksi todennut

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Porkkanaöljy on parempaa, hoitaa ihoakin, ruokaöljy tukkii ihohuokosrt eikä lähde suihkussa pois kun monen saippua vaaahdotuksen jälkeen, sitte onkin iho rutinakuiva. Koiralle mahan alle on öljy hyvää, ei pääse mäkärät kiinni, ja joku paita päälle. Koiralle toimi apteekin symppispanta jo 15v, ei tullu mikään ötökkä iholle. Lapissakin oltiin pahimpaan aikaan ja koira sai olla rauhassa, ite söin kyolicia niin sain minäki olla rauhassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suunnitelemalla uusi Leveli, siis seuraava leveli, paremmin ja/tai syödä itse hyttyset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En mitenkään. Pitäähän niidenkin elää ja lisääntyä että linnuilla olisi ruokaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Turkishaalarit tai pilkkihaalarit suojaa hyvin kaikilta verenimijöiltä. Hyväksi koettu suoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ite pysyn sisällä kun on vasta vedetty valokaapeli 1000/1000 liittymällä, 62 tuumainen 4K töllötin, kaikki modernit pelikonsolit ja tehokas peli PC. Vedän vaan verhot kiinni ja nautin kesästä kun ilmastointilaite pitää huolen lämmöistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (31)

Uutisvirta

17.8.
Mielikuvat, populismi ja politiikan ääripäät puhuttivat keskustalaisessa kesäillassa – Sipilä: "Maailmankirjat ovat eri asennossa kuin neljä vuotta sitten"
17.8.
Reissusa: Loma Kilpisjärvellä sisälsi paljon ulkoilua hyvin merkityillä poluilla hyvässä säässä ja upeissa maisemissa
17.8.
Suomalaisnaisille heikoin suunnistuksen MM-viestisijoitus 34 vuoteen – Marika Teini kritisoi nimeämistään kisaan
17.8.
Pääministeri Rinne uskoo, että sivu suun menneet johtopaikat edesauttavat Jutta Urpilaisen pääsyä komissaariksi
17.8.
Suomi luuli tekevänsä ystävällistä pandapolitiikkaa Kiinan kanssa, mutta se olikin myytti – "On vaarallista määritellä kansainvälisiä suhteita erinomaisiksi", sanoo professori
17.8.
Törkeästä veropetoksesta epäilty mies pakeni nuuskalastin kanssa, oli ajaa tullimiesten päälle Tervolassa – poliisi tutkii asiaa murhan yrityksenä
17.8.
Kemin Veritorstai vei kahden ihmisen hengen 70 vuotta sitten – hinta oli liian iso työtaistelulle Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa etelätuuli on voimakasta iltapäivällä ja illalla, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

No, sossuja äänestäneet, miltä nyt tuntuu

Tunnen itseni petetyksi, rinne jakaa vain puoluetukiin ja ilmastonsuojeluun ja taas unohtuu köyhät ja sairaat, sama kaav... Lue lisää...
Tule Sipilä takaisin

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image