Pohjois-Suomi

Kuusamon Rautakarhun terveydentila tutkitaan – Poliisi: Karhun kunnosta riippuu, poistetaanko rauta vai lopetetaanko eläin

Kuusamossa kuvaus- ja ruokintapaikalla vieraileva nuori karhu sai näätäraudat riesakseen vuosi sitten. Nyt mietitään, mitä eläimelle pitäisi tehdä. Lammintuvan kuvauspaikan yrittäjä Jyri Heiskanen toivoo, että karhu nukutettaisiin ja rauta otettaisiin pois hyväkuntoiselta vaikuttavan nuoren karhun etujalasta. KUVA: Satu Markkanen
Pohjois-Suomi 1.7.2019 15:25
Heidi Peltonen

Kuusamossa näätärauta jalassaan vuoden päivät eläneen niin sanotun Rautakarhun terveydentila aiotaan tutkia Luonnonvarakeskuksen toimesta.

Poliisi kertoo, että Luonnonvarakeskus on vastannut poliisin virka-apupyyntöön ja pyynnön mukaiset toimenpiteet aloitetaan heti maanantaina. Poliisi kertoi Kalevalle viime keskiviikkona tehneensä Lukelle virka-apupyynnön. 

Komisario Juha Niemelä Oulun poliisilaitokselta kertoo, että tarkoituksena on nukuttaa karhu ja tutkia sen terveydentila. 

– Jos karhu on siinä kunnossa, että se selviää luonnossa, raudat poistetaan ja karhu jatkaa elämäänsä. Jos raudat ovat vaurioittaneet karhua niin paljon, ettei se enää selviä luonnossa ja eläimen hengissä pitäminen olisi julmuutta sitä kohtaa, karhu lopetetaan. 

Poliisi toivoo, että Luken asiantuntijat saavat tapauksessa työskentelyrauhan. Karhun kaltaisen varovaisen eläimen paikantaminen ja nukuttamiseen johtavaan ampumatilanteeseen pääseminen on erittäin vaikeaa.

Ensimmäisen kerran Rautakarhu nähtiin Kuusamossa viime kesänä, jolloin se vieraili Lammintuvan ruokintapaikalla yhdessä sisarensa ja emonsa kanssa. Silloin karhusta annettiin lopettamismääräys, mutta se nähtiin seuraavan kerran vasta tänä kesänä hyväkuntoisena ruokintapaikalla. 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (42)

Eikö Rauta pitäs kuitenkin poistaa vaikka eläin lopetettaiski,pannaanko pataan vai laitetaanko kuusakoskelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voisiko kaleva tehdä vaikka jutun tukholman ampumatapauksista? Maahanmuuttajien kalasnikovilla suorittamat ampumatapaukset kiinnostaisivat, joissa surmattiin kolme henkilöä. Vai kirjotetaanko tänäänkin vaan rauhallinen juttu suviseuroista ja ihmetellään miten karhua voidaan auttaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nallelta rauta pois ja lääkekuuri päälle, kyllä se pärjää täysin jos on viime talvenkin pärjännyt raudan kanssa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä se harrasteporukka hoitaa ... ampuvathan ne pentujakin ja haaskaa käyttäen ...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On se kyllä järkyttävää, että kaikista mahdollisista länsimaista USA mukaanlukien löytyy valmiudesta poliiseja/riistanhoitajia, jotka osaavat nukuttaa esim. häirikkökarhun ja hoitaa sen sitten kauas ihmisten ilmoilta vaikka poliisin avustuksella. Suomi taitaa olla sellaiset 200 vuotta muita länsimaita jäljessä luonnonsuojelussa ja riistanhoidossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ekaks kaajetaan hirvi(luvallino) ja jäärhän oottamhan. Kun ruho mätänöö niin Karhu saap hajun ja vaanii paikall sillo kivvääri mies on valappoona ja tushaittoo 9 mm puranan niin jo helepottuupi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö näille metsastäjille riitä aseen ja verikoiran kanssa metsästäminen, raudat tekee tuhoa muillekin, jopa ihmisille. Raudat keksittiin aikana jolloin se oli pääelinkeino ja tulon lähde, nyt se on hupia kärsivien eläinten kustannuksella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Epäilen rautoja olevan muillakin karhuilla, missähän jalassa oli viime kesänä ja että onkohan tämä edes sama karhu? Jos raudat ovat ehyet, ne voisi myydä televisiossa huutokauppakeisarin toimesta prosentti kaupalla. Lihoihin en ota kantaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt kaivataan konkretiaa. Kertokaa nyt hyvänen aika edes joku, että miten tuo nukuttaminen ja rautojen poisottaminen käytännössä tehdään?
Ottakaa myös huomioon, että karhu pitää ensin löytyy. Nyt se on nähty kahdesti, ja niistä kerroistakin puolet viime syksynä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ensin karhu kutsutaan kokoontumispaikalle haaskan avulla. Sen jälkeen kojussa oleva mies ampuu puhallusputkella nukutusnuolen karhun takalistaan. Kun karhu on kanttu-vei, siltä irroitetaan raudat jalasta. Elukkalääkäri tutkii käpälän, hoitaa haavan ja lastoittaa sen, sekä määrää viikon antibioottikuurin. Sen jälkeen karhu kuljetetaan Kuusamon karhupuistoon tarkkailtavaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saikku unohtui , ainakin kuukausi , jotta voi maalata talvipesän ,tehdä uuden laiturin ja käydä Virosta halavat lämmikkeet talaveksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meillä on Vancouverin suunnalla useita ammattilaisia näitä nukutusasioita hoitamassa tarvittaessa. Meillä ei käytetä puhallusputkinuolia, vaan mieluummin varsijousella ammuttavia barbituraattipistoksia. Herättyään karhut asustavat viikon tai kahden verran erityisissä suureläinsairaaloissa, joissa saavat ravinnokseen peuranlihaa sekä lohikaloja sekä joka kolmas päivä myös hunajaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Elkää edes ehottako mitään peto ,karhu ym, puistoja ne ovat eläinrääkkäämöitä , herätkää ihmiset , ajatelkaa vähän .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kysykää vain neuvoa juttutuvasta. Sieltä löytyy maailman viisaus. Buahahahahhahahahhahahahahaaaaaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jollakin alalla voi ollakin joku hyvin taitava ja tietävä amatööri, joka tietää jostakin jutusta enemmän, kuin "asiantuntijat", joita tuntuu piisaavan joka lähtöön ja jää vielä pysäkillekin. Sitten on myös alaa vaihtaneita tai eläköityneitä, joilla myös on todellista tietämystä. Koskaan ei voi olla varma, mihin törmää. Tiedätkö sinä paljon jostakin asiasta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kysymys kaikille kommentoijille: monestiko olette nähneet metsässä liikkuessanne karhun?
Voitte kysyä myös metsästäjiltä, että monestiko he ovat nähneet metsässä karhun.
Saati, että joku pääsisi niin lähelle, että helposti tuikkaisi nukutusnuolen karhun takalistoon.

Ihan joskus kannattas miettiä mitä kirjoittaa, tai mitä kirjoituksiaan julkaisee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Ihan joskus kannattas miettiä mitä kirjoittaa, tai mitä kirjoituksiaan julkaisee." Aivan. Nukutusnuoli ammutaan kiväärillä, se on ympäri maailmaa yleinen tapa, mutta kantasuomalaisten tietopiirin ulkopuolella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (42)

Uutisvirta

26.1.
Anita Korva näki valonpilkahduksia Rokualla OHS:n kansallisissa kisoissa
26.1.
Pysähtyvätkö paperitehtaat ja seisahtuvatko sellutehtaat? Metsäteollisuuden sovittelusta ei ole tihkunut tietoja, lakko uhkaa alkaa keskiyöllä
26.1.
OLS pullotti pinkin pyörremyrskyn – Pitkä tappioputki katkesi, kun huippujoukkue Classic kaatui Kastellissa
26.1.
Mediat: Ex-koripallotähti Kobe Bryant on kuollut helikopterionnettomuudessa – pidetään yhtenä kaikkien aikojen NBA-pelaajista
26.1.
Ynni otti voiton Kristika Turusta vuoristoratamaisen esityksen jälkeen, katso kuvia ottelusta
26.1.
Talvinen sää palaa Ouluun: Ensi viikolla taivaalta tulee lunta useampana päivänä, lämpötila pysyy pakkasen puolella
26.1.
Kapteeni täynnä tahdonvoimaa – Vili Hautala laittaa kroppaa peliin Ynnin puolesta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi aamuyöstä alkaen Satakunnan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Koillismaata lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Keskusta korottamassa lapsilisiä!

210 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Paras asumismuoto?

Kun ei tarvi miettiä raha-asioita, vaan voi keskittyä pelkästään tuohon viihtyvyyteen, niin sehän on tottakai oma OKT, s... Lue lisää...
ESIMERKKI TODELLISUU...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

27.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image