Pohjois-Suomi

Kuusamon Rautakarhu jouduttiin lopettamaan – etutassussa vakavia vammoja

Kuusamon rautakarhu lopetettiin torstaina 4. heinäkuuta eläinlääkärien päätöksellä. KUVA: Satu Markkanen
Pohjois-Suomi 5.7.2019 20:06
Antti Karvonen

Kuusamon Rautakarhuksi nimetty nuori karhu on jouduttu lopettamaan, Oulun poliisi tiedottaa. 

Luonnonvarakeskuksen asiantuntijat onnistuivat torstai-iltana 4. heinäkuuta pyydystämään Kuusamossa karhun, jonka oikeassa etutassussa oli näädänraudat. Poliisi oli pyytänyt Luonnonvarakeskukselta virka-apua karhun nukuttamiseksi ja sen kunnon tutkimiseksi. 

Karhu tuli käymään kuvaushaaskalla, jossa siihen ammuttiin nukutusnuoli. Kaksi virkaeläinlääkäriä tutki karhun ja totesi näädänrautojen aiheuttaneen karhulle vakavia vammoja. Tassussa oli kasvanut kämmenpuolella iho rautojen päälle ja kämmenselän puolelle kämmenluut olivat näkyvillä. Tassussa oli lisäksi avomurtuma ja etujalan lihakset olivat kauttaaltaan surkastuneet. 

Eläinlääkärien päätöksellä karhu lopetettiin paikan päällä suurempien kärsimysten välttämiseksi. Eläimen henkiin jättäminen ja vapauttaminen olisi ollut julmuutta sitä kohtaan, koska pahoin loukkaantuneena sillä ei olisi ollut luonnossa selviämisen edellytyksiä, poliisin tiedotteessa todetaan.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (61)

Metsästys kieltoon, ihminen on liikaa puuttunut luonnonkiertokulkuun, ongelmia jo on .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Karhujahti alkaa taas 20.8. ja kolmisensataa tervettä karhua päästetään päiviltä. Niiden kuolemasta ei täällä kukaan kouhota, mutta yksi raajarikko karhu olisi pitänyt hoitaa kustannuksista ja karhun kärsimyksistä piittaamatta siihen kuntoon, että sen voisi sitten syksyllä ampua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllähän nuo kuvauspaikat olisi syytä kieltää. Kerran käynyt ja luontokuvia niissä ei ainakaan saa. Yli 20 karhua kävi koiranruokaa syömässä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä esimerkki viranomaisten typeryydestä. Olisihan tuon nukutetun "Rauta-Nallen" voinut viedä Rajan kopterilla Helsinkiin eläinklinikalle hoidettavaksi, kyllä siellä suurimmat iho- ja lihasvauriot olisi osattu hoitaa kuntoon. Sitten siirtänyt Rauta-Nallen vaikka Ranuan eläinpuistoon missä se olisi noussut sata varmasti yleisön suosikiksi. Siellä sillä ei olisi ollut hätä päivää eikä kuura-ammua kun kerran on selvinnyt luonnossa jo pari vuotta. Nyt sitten Kuusamon poliisi selvittämään kuka on jättänyt laittomat tapporaudat haaskalle?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi! Voi! eipä tienneet karhu luo nahkansa ns. poikastaljastaan aikuisuuden kynnyksellä. Siksi luut voivat pilkottaa ja olla näkyvillä näädänraudat olisi voitu otaa irti. Ja suihkutaa penisilliiniä ja vielä pari piikkiä takapuoleen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Haaskojen syytä. Opetetaan syömään haaskoilla ja sitten ne rupeaa vain tonkimaan ja oikein etsimään raatoja. Jos ei olisi haaskoja karhut pyytäisi itse ruokansa. Tämä siitä seuraa kun kaupunkilaiset rupeaa luontoa kuvaamaan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihmettelen miksi karhua ei ennemmin lopetettu. Raukka kun joutui noin kauan kärsimään. Hyvä päätös minusta, että karhun ei tarvinnut enää kärsiä millään tavoin. Kiitos ja anteeksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oluenpahan kuullut että näädänrautoja jätetään metsiin eikä käydä edes kokemassa pyydyksiä vuosiin. Rautoihin pitäisi saada rekisteröinti että tiedetään kenen pyydyksistä on kysymys. Menetetty Hämeenlinna olisi ratkaisu tähän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Petopolitiikan taso lapsenmielisten käsissä, onhan karhua ruokittu kuvauspaikoilla että pysynyt hengissä, eikö tuo ollut nähtävillä,olisi ollut aikaa hoitaa tuokin asia jo aikaa sitten pois päiväjärjestyksestä oikeaoppisesti, vai odoteltiin olihan se erikoinen ns,nähtävyys tähystyskopissa turisteille. Laki ja heti petojen ruokinnasta, paikallisille ihmisille julmetua taloudellista ja ympäristötuhoa aiheuttavaa pisnestä. Kaikki on vielä nykymaailmassa sallittua ,voi vain ihmetellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksei tätä tehty ennemmin, heti kun havaittiin? Annettiin karhuparan kärsiä pitkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Karhut ovat oppineet tulemaan valmiiseen ruokapaikkaan kuvaushaaskalle. Lieneekö ko karhu ajatellut ottaa makupalan ko rautojen syötistä ja tässä tulos. Pitäisikö kuvaushaaskat kieltää ? Pienpetopyynti on joka tapauksessa laillista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oikein toimittu, mutta vuoden myöhässä. Kahdella eläinlääkärillä asia varmistettu. Varma on varmaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Selviämisen edellytyksiä ilman selvisi ja olisi mennyt eteenpäinkin, tietysti kärsien. Ansaraudan asettaja voisi asettaa raudan omaan tassuunsa ja kokea karhun tuskaisen elämän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luonnossa vallitsee elämän ja kuoleman laki. Ei siinä ihmistä tarvita tuomariksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jossain vaiheessa vain ihminen on ottanut luonnon tuomarin ja pyövelin viran.
Tuntuu jopa välillä, että ihminen leikkii Jumalaakin, mutta se lienee ihan väärä tuntemus?
Kuvitellaanpa ihmiskuntaa ilman lääketiedettä......
Miten kävisi elintasosairaiden, keskoslasten, huumeongelmaisten.........?
Ei oikein tohdi pitemmälle miettiä, kun pian alkaa olo olemaan kuin tohtori Mengelellä joskus ennen muinoin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Noita kommentteja kun lukee, tulee mieleen, että mikähän kieltomyrsky nousee autokolarin uutisoinnista? Vaan enpä ole huomannut vaatimuksia autojen ja autoilun kieltämisestä, käyttäjien ja myyjien lynkkaamisesta jne. Syy lienee siinä, että jokseenkin jokainen asiasta ymmärtää, ainakin oleellisen. Tässä karhun tapauksessa taas... No jääköön sanomatta, mutta asiassa vastuulliset toimivat varmaan ihan oikein.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (61)

Uutisvirta

21:21
Uusi Oulun kaupunginvaltuuston kokoussali herätti ihastusta valtuutetuissa – Teatterin Pikisalissa riitti tilaa ja happea hengitettäväksi
20:48
Hildur Larsson ikuisti Lappia upeisiin kuviin yli sata vuotta sitten – tekoälyn ansiosta ne loistavat nyt myös väreissä Tilaajille
20:40
Jesse Puljujärven esimerkki houkuttaa – jääpallo ja jääkiekko sopivat yhteen ja tekivät yhteistyötä Oulussa pidetyssä turnauksessa Tilaajille
20:36
Sodankylässä on kolmannes koko maan malminetsinnästä – etsintäinvestoinnit ovat 20–25 miljoonaa euroa ja maanomistajakorvaukset yli miljoona euroa Tilaajille
20:31
Tämä tiedetään Saksan yliajajasta: 29-vuotias Saksan kansalainen, epäillään tapon yrityksistä – 30 loukkaantunutta, heistä osa lapsia
19:30
Pohjois-Pohjanmaan museon sisäilmatulokset saadaan viikkojen päästä
19:00
Korvausehdoissa on merkittäviä eroja vakuutusyhtiöiden välillä – osa korvaa keski- ja toiset puuskatuulen perusteella myrskyvahinkoja

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono aluksi Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumisateen vuoksi.
Ajokeli on huono seuraavissa Lapin kunnissa: Sodankylä, Savukoski ja Inari lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

212 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ihminen on loppupeleissä aina yksin

Ikävä jos noin huonosti on tilsnne. Mutta turha on yleistää, sillä monella on kyllä kavereita ja ystäviä ympärillä. Mutt... Lue lisää...
Kuka vei nimimerkin

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image