Pohjois-Suomi

Kuusamo valittaa hallinto-oikeuden kaa­va­pää­tök­ses­tä – ää­nes­tys­pää­tök­ses­sä pu­heen­joh­ta­jan ääni ratkaisi

Juomasuon alue on Kuusamon luontomatkailun kannalta tärkeillä alueilla. KUVA: Ulla Ingalsuo
Pohjois-Suomi 9.7.2018 20:11
Henriikka Uusitalo

Kuusamo jättää korkeimmalle hallinto-oikeudelle valituslupahakemuksen. Kaupunginhallitus päätti asiasta tänään. Päätös jakoi kaupunginhallituksen äänet 6–6, mutta ratkaisu asiaan saatiin puheenjohtaja Tuomo Hännisen äänellä.

Valitus koskee Pohjois-Suomen hallinto-oikeuden viime kuussa tekemää päätöstä, joka kumosi Kuusamon strategisen yleiskaavan lainvoimaisuuden, koska se rajoitti kaivostoimintaa. Kaupunki rajasi yleiskaavassa kaivostoiminnan matkailun ydinalueen ja matkailu- sekä virkistysalueen ulkopuolelle. Oikeus katsoi, että kaavan toteutumisesta aiheutuisi kohtuutonta haittaa kaivosyhtiölle maanomistajana.

Kaivosyhtiöiden ja kaupungin välisessä valitusprosessissa punnitaan muun muassa sitä, onko kaupunki käyttänyt toimivaltaansa oikein, kun se on asettanut yleiskaavassa matkailun etusijalle. Kaivostoimintaa ei ole merkitty kaavaan, mutta päätöksessään hallinto-oikeus edellyttää, että myös sitä ja sen vaikutuksia tulisi arvioida yleiskaavassa.

Kaupunki perustelee rajausta muun muassa sillä, että luontomatkailu on merkittävä elinkeino. Kaupunki on muodostanut maankäyttöratkaisut sovittamalla yhteen eri elinkeinojen intressejä ja keskustellen kuntalaisten kanssa.

Kaupunginjohtaja Jouko Mannisen mukaan yleiskaava laitetaan kesän jälkeen täytäntöön, lukuun ottamatta matkailun ydinaluetta sekä matkailu- ja virkistysaluetta.

Korkein hallinto-oikeus voi kieltää kaavan täytäntöönpanon, jos kaivosyhtiö sitä pyytää.

Kuusamon strategisesta yleiskaavasta valittivat Dragon Mining Oy ja Kuusamo Gold Oy, jotka suunnittelivat kultakaivoksen avaamista Kuusamon Käylässä sijaitsevalle Juomasuolle. Alueen kaivospiirit ovat nykyään Latitude 66 Cobalt Oy:llä, jonka suunnitelmissa on perustaa alueelle kobolttikaivos.

Juomasuo sijaitsee Oulangan kansallispuistoa läheisyydessä. Rukalta alueelle on matkaa noin kymmenen kilometriä.

Latitude 66 Cobalt on kertonut aloittavansa kairaustutkimukset elokuussa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (34)

No nythän on sitten nimilista joille voi laskun tyhjänpäiväisestä oikeuskäsittelystä laittaa. Ei ainakaan kaikkien maksettavaksi

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se joka kannattaa Juomasuon kaivosta, kannattaa myös kaivosjätteiden laskemista Kitkajokeen. Näitä ovat näköjään ainakin Kuusamon persut ja pari pohjoispuolen kepuvaltuutettua, joden ajatuksenjuoksua täytyy ihmetellä oikein tosissaan. Juomasuolta on kilometri linnuntietä Kitkajoelle. Myötämäkeen myrkyt menee liukkaasti. Haluaako joku oikeasti sotkea Käylän ja Juuman kylien ja Kansallispuiston halki Paanajärveen virtaavan puhtaan joen? Ilmeisesti näin on mielipiteistä päätellen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näköjään näin on näillä kaivosksien hyväksyjillä ne ei arvosta luontoa saatika järvien puhtautta ja se että niistä myrkyistä kärsiin kalat ja muut järven eläjät ja luonto kyllä sitä tietää
Mitä tässä äänestettään.. Tänä vuonna.. Ihmettelen kyllä että miten meni läpi tämä kaivos homma

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaivos jos tulee pilaa koko koutajoen vesistön Pääjärvelle asti. Todennäköisesti, kun Venäjä antaa siitä nootin niin nämä kaivosyhtiöiden kätyrit alkavat hokemaan wanhoja Suomettumisen ajan mantroja. Cobolt 66 pelaa likaista julkisuuspeliä ja haluaa tulla väkisin Kuusamoon. Vaikka selvästi suurin osa Kuusamolaisista on järjissään ja ymmärtävät sen, että valtio joutuu maksumieheksi kun jätteet jää jäljelle 10 vuoden toiminnasta. Malmion koko on arvioitu näin. Se Herra höyer ei ole tervetullut Iijoen Pohjois puolelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten oikeus voi tulkita että kaivokselle aiheutuisi kohtuutonta haittaa ja samaan aikaan kaivoksesta ei aiheutuisi Kuutamolle ja matkaillulle kohtuutonta haittaa. Vaikuttaisi siltä että joku on tienannut mukavia rahoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jotain täytyy löytyä ettei kaivosta kertakaikkiaan voi perustaa.
Oisko siellä näkynny sitä..liito-oravaa tai ..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eräs kirjoittaja muutama päivä sitten mainitsi mielipide sivulla hyvänä kaivostoiminnan esimerkkinä Kittilän kultakaivoksen. Mutta mutta....Todellisuus on siinäkin (ikävä kyllä) aika karua kerrottavaa: 2015 siellä tapahtui jotain sellaista mitä ei olisi saanut tapahtua. Kaivoksesta vuosi myrkkyvettä 250 kuutiometriä tunnissa ympäristöön. Ely keskuskin piti tuolloin tilannetta vakavana. Ei ole kaivosta ilman luonnon saastuttamista .Kyllä tässä ollaan sellaisten asioiden ympärillä Kuusamossa että kannattaa olla valveilla. Nyky ihminenkin on ahneudessaan niin uskomattoman tyhmä että on valmis uhraamaan kauniin - euroopan ja jopa maailman mittakaavassakin ainutlaatuisen erämaa luonnon vain rahan takia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Enempi taitaa turistit saastuttaa ympäristöö ja sekin mitä heille on tähän mennessä rakennettu, taitaa kuusamon peräkammari pojat pelätä töihin joutumista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yli 30 vuoden kaivostyökokemuksella voin sanoa, että ympäristövedet pilaantuu, näimpä se käy, ja on käynyt kaivosten ympäristössä. Entäs se jälkihoito, sehän se yhteiskunnalle kallista on. Ulkomaiset kaivosyhtiöt pyhkivät kintaat ja lähtevät lätkiin, ja yhteiskunta maksaa jälkisotkut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On tainnut sinun kokemus tulla ainoastaan hiekkalaatikolla kaivellessa. Nimittäin tuo kertomasi kun ei pidä lainkaan paikkaansa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valitukset eivät ole ilmaisia vaan joku ne maksaa ja se on tässä tapauksessa Kuusamolainen veronmaksaja.Ilman lakimuutosta Kuusamon kunta ei voi asialle mitään vaan kaivostoiminta alkaa joka tapauksessa jos valtauksen ja kaivoksen omista sen aloittaa.. Matkailu ei ole mitenkään pätevä syy kaivostoiminnan kieltämiselle.Mutta jos Kuusamolaiset haluaa tehdä kiusaa ja pitkittää kaivoksen avaamista niin se näyttää Kuusamolaisilta onnistuvan mutta se on vain väliaikaista-lopputulos ei muutu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin se korruptio ei korruptoituneessa Suomessa toimii. Monikansalliset ulkomaiset yhtiöt kaivavat rikkaudet pois Suomesta ja suomalaisilta sekä jättävät jälkeensä ympäristöhaitat suomalaisten veronmaksajien maksettavaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei matkailu ainakaan kuusamolaisia työllistä, muualta nekin työntekijät tulevat. Rukalla on kaivettu kallioita monet kerrat onko niitä koskaan tutkittu mitä saasteita levittävät??

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samaa kalliota jossa ei mitään epäpuhtauksia yms yms .... naurettavaa ja ennenkaikkea luontomaiseman pilaamista kun ruka pilattu mökeillä ja aukeilla rinteillä .. mitä tekee vihreät ja muut fanaatikot puunhalaajat ??? Ei mitäään , taitaa raha taskussa painaaa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oikea päätös valittaa tästä KHO:oon. Päätösvalta asiassa täytyy olla paikallisilla. Asiasta on tehty lukuisia tutkimuksia ja kyselyitä, joiden perusteella suurin osa kuusamolaisista vastustaa ulkomaista kaivoshanketta.

Kuusamon elää matkailusta ja puhtaasta luonnosta! Kitkajoen varteen ei voi perustaa yhtään kaivosta. Kaivokset vaarantavat aina vesistöjen puhtauden ja virkistysarvot. Nyt tarvitaan pitkäjänteisiä ja ylisukupolvisia päätöksiä, lyhyen voitontavoittelun sijaan. Hämmästyttää nykyajan itsekkäät ja lyhytnäköiset hankkeet. Oman edun tavoittelu vaikuttaa olevan keskeistä.

Jos kaivos tulee Kitkajoen varteen, niin ainakin allekirjoittanut vaihtaa maisemaa, jossa olen kulkenut vuosikymmenet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sitä voi tulla Raahen kultakaivosta kattelen , onko mitään järkeä moisilla kaivos yhtyeillä . Maalais järki näihinkin päätöksiin ja säilytämme Kuusamon kauniin luonnon ja matkailun

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luulo ei ole tiedon väärti.
Aiemmin olen luullut,että vain Vihreät vastustavat työpaikkojen lisääntymistä !
Kuusamoa taitaa ruveta vaivaamaan Pudasjärven sydrooma ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

”INS BLAUE HINEIN 9.7.2018 22:17
Luulo ei ole tiedon väärti.
Aiemmin olen luullut,että vain Vihreät vastustavat työpaikkojen lisääntymistä !
Kuusamoa taitaa ruveta vaivaamaan Pudasjärven sydrooma ?”
- Aiemmn luulin, että vain vihreät vastustavat luonnon saastuttamista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (34)

Uutisvirta

14:06
Pelasta putelit kosteudelta ja lämmöltä – pöpöjen kyllästämä ripsiväri voi saada aikaan silmätulehduksen
14:00
Polkupyörällä ajanut mies kuoli törmäyksessä traktorin kanssa Pudasjärvellä
13:16
Herola kolmastoista mäkiosuuden jälkeen - rullahiihto-osuudelle jäi kirittävää lähes kaksi minuuttia
13:03
Pääministeri Sipilä: Sotu-uudistus tärkein ensi vaalikaudella – lähetti piikin kokoomukselle ja demareille
12:23
Ruotsidemokraatit lupaa tukensa porvariallianssin puhemiesehdokkaalle
12:22
KRP:n tutkinta: Helikopteri, lentokone ja veneet saaristossa, törkeästä rahanpesusta epäilynä "pääosin ulkomaalaisia henkilöitä"
11:41
Keskusta purkaa suuttumustaan hallituskumppani kokoomukseen Soini-jupakassa – Sipilän mukaan keskustasta on luotu iljettäviä mielikuvia
79
Sisäministeri vaatii uutta tulkintaa YK:n pakolaissopimuksesta – Haluaa estää rajan yli tapahtuvan hallitsemattoman maahantulon ja turvapaikanhaun
50
Vima hakeutuu konkurssiin – uusien vuokralaisten puuttuminen kiinteistöstä söi asiakasvirtoja
27
Ylitöillä korvataan tuhansia työntekijöitä teollisuudessa – "Äijät menevät loppuun, kun joka viikonloppu ruuvaavat"
25
Soinin luottamus säilyi, mutta jälkilöylyt jatkuvat – keskustalla keitti yli kokoomuksen "kestämätön toiminta"
19
Kärppien ilta venyi voittomaalikisaan Mikkelissä, Pyörälällä kolmen maalin peli – katso kooste ottelusta
14
Pohjois-Pohjanmaalla varaudutaan voimistuvaan tuuleen ja sen aiheuttamiin vahinkoihin – palomestari kehottaa tarkastamaan veneiden kiinnitykset
13
Kommentti: Kansalaisuuden saa vain, jos suostuu paiskaamaan kättä virkamiehen kanssa – kättelemisestä tuli Tanskassa poliittinen kiistakysymys

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan länsiosassa, Kymenlaakson maakunnassa sekä Pohjois-Pohjanmaan länsiosassa lounaistuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa paikoin 20 m/s. Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa sekä Koillismaalla ja Etelä- ja Keski-Lapissa etelätuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hyvätuloisten asumistuki

171 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Hyvätuloisten asumistuki

Dilemma on sama kuin tilanteessa jossa köyhä saa ruuan ilmaiseksi ja muut maksavat siitä 10 euroa. Hyvän taloudellisen t... Lue lisää...
Holy s

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

22.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image