Pohjois-Suomi

Kulttipaikka sulki ovensa

Salli Särkelä piti kuuluisaa Seita-baaria 34 vuoden ajan. Seinällä olevat elokuvajulisteet kertovat baarin keskeisestä asemastaSodankylän vuotuisilla elokuvajuhlilla. KUVA: Alaluusua Kari
Pohjois-Suomi 8.9.2008 0:00
Kari Alaluusua
Varsinkin elokuvaväen keskuudessa kulttimaineeseen noussut Seita-baari on tupaten täynnä, todennäköisesti viimeistä iltaa. Baarin perustaja ja emäntä Salli Särkelä pisti pillit pussiin kuun vaihteessa, mutta paikalliset Seita-baarin ystävät eivät halunneet päästää häntä noin vain eläkkeelle.

He haluavat vielä kerran kokoontua baariin, nauttia sen ainutlaatuisesta ilmapiiristä sekä muistella kuluneita vuosia. Syöttöjä muisteluille tarjotaan Seita-baarista muutama vuosi sitten tehdyllä videolla sekä sodankyläläistrion Booger Harpin konsertilla. Bändi esiintyy baarissa samalla kokoonpanolla kuin edellisvisiitillä 17 vuotta sitten.

"Tämä on ollut meille kuin toinen koti", Sodankylän elokuvajuhlien projektipäällikkö Ari Lehtola kehuu ja ojentaa baarin emännälle pienen muistotaulun, joka tekee hänestä elokuvajuhlien ainais-vip-vieraan.

Marraskuussa 77 vuotta täyttävä Särkelä perusti Seita-baarin 34 vuotta sitten, mutta aktiivisessa työelämässä hän on ollut peräti 60 vuotta. Nyt hänellä ovat edessä eläkevuodet, joista ensimmäiset tavallaan ovat pitämättömiä lomia ja vapaapäiviä. Seita-baarissa seitsenpäiväistä työviikkoa puurtanut yrittäjä kertoo olleensa lomalla viimeksi vuonna 1980.


Hetki on haikea
, kun Seita-baarin emäntä muistelee poikkeuksellisen pitkää työuraansa ja kertoo myös tulevaisuudensuunnitelmistaan. Hänellä ei vielä ole tietoa, jatkuuko baarin toiminta tulevaisuudessa.

"Toivon vain, että jos joku jatkaa Seita-baarin toimintaa joko nykyisellä paikalla tai muussa kiinteistössä, hän säilyttäisi sen hengen."

Täydellisesti Seita-baarin henkeä on mahdotonta ylläpitää, niin tiiviisti baari ja emäntä ovat vuosikymmenten aikana nitoutuneet yhteen.

Ensimmäisen oman baarin Salli Särkelä hankki marraskuussa 1969. Kun vuokrasopimus umpeutui vuonna 1974, hän osti kylän pääraitin varrelta uuden baarin ja antoi sille nimeksi Seita-baari.

Sodankylästä oli jo tuolloin tullut iso varuskuntapaikka. Varusmiehet ottivat Seita-baarin heti omakseen. He jopa nimesivät paikan aliupseerikerhokseen. Jos kerhoon halusi jäseneksi, piti hakea Seita-baarista allekirjoitus anomukseen. "Mielelläni minä hakemukset hyväksyin. Monet varusmiehistä ovat vuosikymmenien jälkeen käyneet vilkaisemassa, vieläkö kerho on paikoillaan", Särkelä naureskelee.


Sodankylän elokuvajuhlat
alkoivat vuonna 1986. Myös elokuvaväki ihastui heti Seita-baarin ilmapiiriin ja 70-luvun retrosisustukseen. Alusta alkaen elokuvaihmisten yhteinen toive oli, ettei baarissa muutettaisi mitään, sillä samanlaista ei Suomesta löydy.

Baarissa ovat käyneet lähes kaikki elokuvajuhlien päävieraat, mutta heitä Salli ei aina ehtinyt huomioimaan. "Festaripäivät olivat niin kiireistä aikaa, ettei silloin ehtinyt katsella, keitä baarissa kävi. Aki Kaurismäkikin kävi baarissa ties kuinka monta kertaa, ennen kuin sain kuulla hänestä."

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

21:27
Norwich City hakee lisää jalansijaa Suomessa – jalkapalloleirejä tulossa kesällä, tavoitteena löytää uusi Teemu Pukki
20:57
Halla-ahon tietojen mukaan al-Holin leiriltä suunniteltu tilauslento Suomeen – Pääministeri Marin: uuden hallituksen linja ei poikkea aiemmasta
20:18
Mäntylään nousee uusi kerrostaloalue ja lähikauppa – alle jää nykyinen Salen rakennus
19:37
Etta kunnioittaa lauantain Akaa-kotipelissä Juha Keihäskosken uraa – ex-kapteeni teki seuran eteen pitkiä päiviä myös toimiston puolella
19:37
Näkökulma: Uudella hallituksella on vain lyhyt kuherrusvaihe – haasteet pysyvät samoina, vaikka hallitus vaihtui
19:00
Kärppähyökkääjä Jussi Jokinen keksi 16 vuotta sitten ylivoimakuvion, joka toimii edelleen ja on tuottanut kymmeniä läpiajoja – "NHL-valmentaja sanoi, että sinut vedetään kylmäksi siniviivalla" Tilaajille
19:00
Vanginvartijoiden liitto: Eduskunnan oikeusasiamiehen ratkaisut suurin syy jengiongelman pahenemiseen vankiloissa
96
Uusi hallitus puhui ensi kertaa medialle: Pääministeri Marin vakuutti 75 prosentin työllisyyden toteutuvan, puolueiden välejä kehuttiin, al-Hol-vastauksissa kierreltiin
61
Lääkkeiden omavastuut näkyvät ilman viivettä ensi vuoden alusta alkaen, samalla omavastuuosuus nousee
42
J. Rinta-Jouppi avaa käytettyjen autojen myymälän Keminmaahan – "Asiakkaat ovat sekaisin nykyisistä käyttövoimista ja siitä, minkälainen auto pitäisi hankkia"
41
Kokoomus ei tue Antti Rinteen valintaa varapuhemieheksi. Sdp:n toiminnassa "nöyryys loistaa poissaolollaan", sanoo kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja
27
Tekemällä tehty ongelma murjaanien kuninkaasta Lukijalta
27
Valtuustoaloite esittää villin idean korkealle kurottavasta korkean koulutuksen ja liike-elämän kampuksesta Raatinsaareen
27
Tuore väitös: Puolukkamehu voi alentaa verenpainetta ja parantaa verisuonten toimintaa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu erittäin huonoksi aamuyöstä alkaen seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio ja Tervola lumipyryn vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamuyöstä alkaen Varsinais-Suomen, Satakunnan, Kanta-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa, Keski-Lapissa, Pohjois-Lapissa ja Lapin itäosassa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Ranua, Pello ja Rovaniemi lumi- tai räntäsateen ja kuuraisten teiden vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

10.12.

Fingerpori

10.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image