Pohjois-Suomi

Kulttipaikka sulki ovensa

Salli Särkelä piti kuuluisaa Seita-baaria 34 vuoden ajan. Seinällä olevat elokuvajulisteet kertovat baarin keskeisestä asemastaSodankylän vuotuisilla elokuvajuhlilla. KUVA: Alaluusua Kari
Pohjois-Suomi 8.9.2008 0:00
Kari Alaluusua
Varsinkin elokuvaväen keskuudessa kulttimaineeseen noussut Seita-baari on tupaten täynnä, todennäköisesti viimeistä iltaa. Baarin perustaja ja emäntä Salli Särkelä pisti pillit pussiin kuun vaihteessa, mutta paikalliset Seita-baarin ystävät eivät halunneet päästää häntä noin vain eläkkeelle.

He haluavat vielä kerran kokoontua baariin, nauttia sen ainutlaatuisesta ilmapiiristä sekä muistella kuluneita vuosia. Syöttöjä muisteluille tarjotaan Seita-baarista muutama vuosi sitten tehdyllä videolla sekä sodankyläläistrion Booger Harpin konsertilla. Bändi esiintyy baarissa samalla kokoonpanolla kuin edellisvisiitillä 17 vuotta sitten.

"Tämä on ollut meille kuin toinen koti", Sodankylän elokuvajuhlien projektipäällikkö Ari Lehtola kehuu ja ojentaa baarin emännälle pienen muistotaulun, joka tekee hänestä elokuvajuhlien ainais-vip-vieraan.

Marraskuussa 77 vuotta täyttävä Särkelä perusti Seita-baarin 34 vuotta sitten, mutta aktiivisessa työelämässä hän on ollut peräti 60 vuotta. Nyt hänellä ovat edessä eläkevuodet, joista ensimmäiset tavallaan ovat pitämättömiä lomia ja vapaapäiviä. Seita-baarissa seitsenpäiväistä työviikkoa puurtanut yrittäjä kertoo olleensa lomalla viimeksi vuonna 1980.


Hetki on haikea
, kun Seita-baarin emäntä muistelee poikkeuksellisen pitkää työuraansa ja kertoo myös tulevaisuudensuunnitelmistaan. Hänellä ei vielä ole tietoa, jatkuuko baarin toiminta tulevaisuudessa.

"Toivon vain, että jos joku jatkaa Seita-baarin toimintaa joko nykyisellä paikalla tai muussa kiinteistössä, hän säilyttäisi sen hengen."

Täydellisesti Seita-baarin henkeä on mahdotonta ylläpitää, niin tiiviisti baari ja emäntä ovat vuosikymmenten aikana nitoutuneet yhteen.

Ensimmäisen oman baarin Salli Särkelä hankki marraskuussa 1969. Kun vuokrasopimus umpeutui vuonna 1974, hän osti kylän pääraitin varrelta uuden baarin ja antoi sille nimeksi Seita-baari.

Sodankylästä oli jo tuolloin tullut iso varuskuntapaikka. Varusmiehet ottivat Seita-baarin heti omakseen. He jopa nimesivät paikan aliupseerikerhokseen. Jos kerhoon halusi jäseneksi, piti hakea Seita-baarista allekirjoitus anomukseen. "Mielelläni minä hakemukset hyväksyin. Monet varusmiehistä ovat vuosikymmenien jälkeen käyneet vilkaisemassa, vieläkö kerho on paikoillaan", Särkelä naureskelee.


Sodankylän elokuvajuhlat
alkoivat vuonna 1986. Myös elokuvaväki ihastui heti Seita-baarin ilmapiiriin ja 70-luvun retrosisustukseen. Alusta alkaen elokuvaihmisten yhteinen toive oli, ettei baarissa muutettaisi mitään, sillä samanlaista ei Suomesta löydy.

Baarissa ovat käyneet lähes kaikki elokuvajuhlien päävieraat, mutta heitä Salli ei aina ehtinyt huomioimaan. "Festaripäivät olivat niin kiireistä aikaa, ettei silloin ehtinyt katsella, keitä baarissa kävi. Aki Kaurismäkikin kävi baarissa ties kuinka monta kertaa, ennen kuin sain kuulla hänestä."

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image