Pohjois-Suomi

Korkein oikeus: Huumeiden tilaaminen ko­tio­soit­tee­seen ei riitä syyllisyyden osoitukseksi – poh­jois­suo­ma­lai­sen miehen käräjä- ja hovituomiot nurin

Pohjois-Suomi 23.2.2019 11:23
Kaleva

Korkein oikeus on hylännyt vuonna 1982 syntyneelle miehelle annetun tuomion huumausainerikoksesta. Tulli löysi pohjoissuomalaisen miehen kotiosoitteeseen osoitetusta kirjelähetyksestä huumeita.

Lapin käräjäoikeus oli tuominnut miehen huumausainerikoksesta ja ampuma-aserikoksesta yhteensä kolmen kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen vuonna 2016 sattuneesta tapauksesta.

Tulli löysi Espanjasta lähetetystä postipaketista 60 kappaletta huumausaineeksi luokiteltavia tabletteja. Tullin mukaan lähetyksen arvo katukaupassa olisi ollut noin 4 800 euroa.

Mies kertoi käräjäoikeudessa, että hän ei tiennyt postilähetyksestä mitään. Hän kertoi olleensa paljon pois kotoaan ja hänelle tuntemattomalla taholla oli ollut hänen kotinsa avain.

Miehen mukaan oli mahdollista, että joku muu oli tilannut huumeet käyttäen hänen nimeään ja osoitettaan.

Käräjäoikeus ei kuitenkaan pitänyt tätä selitystä todennäköisenä. Juttu eteni hovioikeuteen miehen valituksen myötä.

Rovaniemen hovioikeus katsoi, että käräjäoikeus oli ratkaissut asian oikein, eikä muuttanut miehen tuomiota.

KKO: Vastaanottajamerkintä ei yksin riitä

Asia päätyi korkeimman oikeuden ratkaistavaksi.

KKO katsoi, että vaikka postilähetyksen vastaanottajamerkinnällä on merkittävä näyttöarvo sen osoittamisessa, kuka sen on tilannut, se ei voi pääsääntöisesti yksinään riittää osoittamaan henkilön syyllistyneen rikokseen.

KKO:n mukaan miehen selitys ei vaikuttanut todennäköiseltä, mutta asiassa ei esitetty muita syytettä tukevia seikkoja: esimerkiksi miehen rahankäytöstä ei tehty selvitystä, eikä asunnossa suoritetusta kotietsinnästä saatu syytettä tukevaa näyttöä.

KKO:n mukaan asian käsittelyssä jäi varteenotettava epäily miehen syyllisyydestä, eli ei voitu riittävän varmasti osoittaa, että juuri syytetty mies oli laittomasti tuonut maahan huumeita. Miehen syytteet huumausainerikoksesta oli siksi hylättävä.

Mies tuomittiin silti ampuma-aserikoksesta kymmeneen päiväsakkoon.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (45)

Oikea päätös. Varmasti voisi muutamalle henkilölle tilata kotiin pienen määrän jotain ja tehdä nimetön ilmoitus poliisille, kun tarpeeksi paljon ärsyttäisi. Kukaan tuskin haluaisi saada rikosrekisteriä jonkun koston vuoksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihmeellinen ratkaisu.
Olisihan tuon voinut todistaa kun ois selannut puhelinta ja tietokonetta. Sieltä varmasti olisi löytynyt seikkailut sivustoilla ja tilauskin.
Tämmöinen ratkaisu suorastaan yllyttää nyt hörhöjä tilaamaan nappeja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan oikea tuomio jos kerran ei pystytty osoittaan että oli itse tilannut. Muutenhan vois tilata naapurin nimiin ja käräyttää itse sen. Jos jollain tässä on älytön ratkaisu ollut niin alemmilla oikeusasteilla. Poliisin olisi pitänyt ne todisteet saada, jos mahdollista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Et selvästikkään ymmärrä millä tavalla nämä "tuotteiden" tilaukset hoidetaan.
Ne voidaan hoitaa siten ettei koneelle jää minkäänlaista merkintää siitä, millä sivustoilla on oltu ja mitä tilattu. Kun tähän vielä lisätään maksaminen bitcoineilla (tai muilla cryptovaluutoilla) on täysin mahdotonta selvittää kuka on tilannut mihinkin postilaatikkoon tavaraa.
Sitäkin tapahtuu, että naapurin postilaatikkoon tilataan huumeita ja tarkkaillaan kun postikuski tuo paketteja. Sitten käydään tarkastamassa postit ja etsitään oikea kirje. Täysin naapurin tietämättä.
Ja jos sattuu käymään niin, että paketti jää tulliin, ei ole mitään hätää koska naapuri saa tullin ja poliisit peräänsä. Itse tilaaja menettää rahansa, mutta se on pieni panos nuissa hommissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä on tärkeä ratkaisu, koska jatkossa vastaavassa tilanteessa alempien oikeusasteiden on noudatettava KKO:n nyt antamaa ratkaisua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mistä kukaan saa tietää, että jonkun kotiosoitteeseen on mennyt huumeita kirjeessä. Eikai jokaisen kotona käydä posteja tarkastamassa. Mistä ne poliisit tiesivät mennä kyseiseen paikkaan. Pistää miettimään. Jos niitä on kerran löydetty, miksi niistä ei tuomita, koska jotainhan yhteyksiä on, sinne missä niitä myydään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No huumekoirat tutkivat sekä Suomen että ulkomaanpostia. Jos koira merkkaa kirjeen niin poliisilla/tullilla on oikeus rikkoa kirjesalaisuus ja avata kirjeitä/paketteja.
Tuossahan henkilölle oli tehty kotietsintä eikä kotoa ollut löytynyt mitään muuta huumeisiin viittaavaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oikea päätös. Jos näistä saisi sakkoa tai vankeutta sekä muita oheisrangaistuksia niin olisi kostaminen helppoa. Äkkiä vaan tilaamaan kaikille vihamiehille ja ikäville julkisuudenhenkilöille (poliitikot) huumeita. Maksaa ehkä parikymppiä ja jos siitä syyte annettaisiin niin halpa hinta toisen elämän pilaamisesta ilman mitään kiinnijäämisen riskiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen oikeuslaitos onnistuu jollain ihmeen tunaroinnilla kerta toisensa jälkeen tekemään rikollisista syyttömiä ja syyttömistä rikollisia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aivan oikein meni. Postiosoite ei riitä mihinkään tuomioon. Laatikot on missä sattuu ja niitä ei voi kukaan valvoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En se minä, vaan pojat. Ja kun vielä avainkin on jonkun täysin tuntemattoman hallussa. Ja kun aikansa valittaa, niin voi löytyä joku hyväsydäminen hölmö pääta silittelmään...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joku tilaa sinun osoitteeseen huumeita, vaikka kiusantekomielessä, mites selität käräjillä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ainoa toimiva tapa puuttua "huumebuumiin" on muuttaa nykyistä rangaistuksiin perustuvaa ja kaupan järjestäytyneen rikollisuuden käsiin jättävää politiikkaa toiseen suuntaan. Tätä nykyistä poliittista kokeilua on nyt kestänyt muutaman vuosikymmenen, ja jäljet ovat surkeat: Käyttö kasvaa jatkuvasti, huumeista kehitetään jatkuvasti uusia vaarallisia laillisia versioita lakia kiertämään, järjestäytynyt rikollisuus on maailmalla rikastunut ja saanut niin paljon valtaa että pystyvät pitämään pystyssä omia yksityisarmeijoita, laittomalla kaupalla rahoitetaan terrorismia ja väkivaltaa, korruptio kasvaa kuten Suomessakin on nähty, jne. Näin ei voi loputtomiin jatkaa, ja näiden kymmenien vuosien aikana kaikki tämän politiikan keinot on jo käytetty loppuun, eivätkä ne toimi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllänon taas demarituomari ollut niin kujalla kuin olla voi. Ei ihme että täällä voi mellastaa miten haluaa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten ihmeessa käräjäoikeus ja hovioikeus voi antaa tuomion olettamuksesta ja todennäköisyydestä kun oikeudella ei ole todisteita tai mitään muutakaan näyttöä syyllisyydestä. Kummallista että oikeuslaitos voi antaa tuomioita ns. MUTU tavalla. Luulisi että tämmöisessä rikoksen yrityksessä tehtäisiin laajempi tutkinta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (45)

Uutisvirta

102
Puheenaihe: Pitäisikö rahapeliautomaatit poistaa kauppojen yleisistä tiloista ja siirtää esimerkiksi pelisaleihin?
72
Sisäministeri Ohisalo: ”Väkivaltaa yhteiskuntaa kohtaan” – Viikonlopun aikana jo kolmea poliisia ammuttu
54
Nopea sähköpyörä kulkee mopon vauhtia ja sen kuljettaminen ei käy ilman korttia – Pohjois-Pohjanmaalla niin sanotut S-pedelecit ovat vielä harvinaisia
46
Oulun joukkoliikenteen matkustajamäärät nousevat yhä, oululaiset tekivät alkuvuonna yli 5 miljoonaa bussimatkaa – syksyllä joukkoliikenteelle tulossa oma sovellus
24
Kuuska soi -festivaaleilla juhlittiin seurassa ja iloiten – "Jatkamme tästä Oulun yöhön"
23
"Taidan ottaa nyt konjakin", eläkkeellä oleva Ebla Katainen tuumasi miehelleen perjantai-iltana Siilinjärvellä, kun hänestä tuli miljonääri
21
Oulussa työllistetään EU:n rahoilla – leijonaosan EU:n rakennerahastomiljoonista saa Pohjois-Pohjanmaa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Lukijakuvat

Katsotuin tänään

Marja-aronia
Ansku k

Uusin lukijakuva

Iltalento
Esko H

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Työeläkkeisiin on myös puututtava

230 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Itsensä peukuttavat ja itsensä kanssa keskustelut

Minäpä nostanki molemmat peukut pystyyn kun keksin hyvän jutun jonka sitte jaan muiden kans. Mitäpä kyttääjänä olet siit... Lue lisää...
Mitäs siihen sanot, ...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image