Pohjois-Suomi

Kalajoki ja Himanka virallistivat liittonsa

Kuvassa Ulkokalla majakka Kalajoella.
Pohjois-Suomi 29.4.2008 19:50 | Päivitetty 29.4.2008 21:17
Heikki Uusitalo, STT
"Tahdon", sanoivat Kalajoen kaupunki ja Himangan kunta virallistaessaan pikasuhteensa tiistai-iltana. Kolme kuukautta kestäneen kuntaliitosselvittelyn jälkeen molempien kuntien valtuustot päättivät liitoksesta yksimielisesti.

Asian pöydälle jättämistä esitti Himangalla Riitta A. Tilus (kesk.). Häntä kannatettiin, mutta esitys hävisi äänestyksen selvästi. Yhdistymispäätöstä ei vastustanut kukaan.

"Tämä on erittäin myönteinen asia. Vuosien hakemisen jälkeen meillä on selvä päätös, minkä mukaan etenemme", Himangan kunnanjohtaja Erkki Hirsimäki kommentoi.

Kuntaliitos siunattiin Kalajoella yhdistymistä ylistävien ryhmäpuheenvuorojen jälkeen. "Jatkossa on turvattava asukkaiden yhdenmukainen kohtelu", Aila Siirilä (kesk.) linjasi tulevaa monen muun tavoin .

Vuoden 2010 alussa aloittavassa kaupungissa on noin 12 500 asukasta. Uuden kaupungin nimi tulee Kalajoelta, vaakuna Himangalta. Liitos laajentaa Oulun lääniä ja Pohjois-Pohjanmaata naapurista loikanneen Himangan verran.

Erikoislaatuinen liitos

Kalajoen ja Himangan kuntaliitos on sikäli erikoislaatuinen, että se ylittää sekä lääni- että maakuntarajan. Myös vaalipiirijako muuttuu.

Liitoksen myötä Himanka siirtyy Länsi-Suomen läänistä Oulun läänin ja Keski-Pohjanmaan liitosta Pohjois-Pohjanmaan liittoon. Himangan vaalipiiri muuttuu Vaasan vaalipiiristä Oulun vaalipiiriin.

"Maakuntarajoja ylittäviä kuntaliitoksia on tehty Suomessa jokunen", kertoo Keski-Pohjanmaan maakuntajohtaja Altti Seikkula. Sen sijaan lääni- ja vaalipiirirajoja ylittäviä liitoksia ei hänen muistinsa mukaan ole aiemmin tapahtunut.

"Toisaalta lääninrajoilla ei ole tässä suhteessa suurta merkitystä, koska nykymuotoiset läänit ovat jäämässä historiaan", Seikkula muistuttaa.

Keski-Pohjanmaan liitto kutistuu yhdellä kunnalla Himangan siirryttyä Pohjois-Pohjanmaalle. Keski-Pohjanmaan liittoon kuuluu tätä nykyä hallinnollisesti 12 kuntaa ja se on asukasmäärältään maan pienin maakunta.

Kuntaliitos vaatii vielä valtioneuvoston vahvistuksen.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Ei kuntaliitos ole itsetarkoitus, vaan yksi väline yrittää säästöä. Muut toimintamenojen säästöt on paljon olennaisempaa, kuin pelkkä kuntaliitos. Kyllä isoissa kunnissa ja kaupungeissa on hyvin usein suuremmat toimintakulut esim asuksata kohti kuin pienemmissä. Suuri ei ole aina kaunis ja edullinen. Toiminnan edullisuus ja laatu on ratkaisevin ei liitos.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

19:04
Metsänomistajille on suunnitteilla ensimmäinen valtiontuki täysin ja ainoastaan ilmastolähtökohdista – kompensaatioiden taustalla hiilinielujen vahvistaminen
19:00
Arvio: Televisio leviää Suomeen, mutta sopiiko se vanhoillislestadiolaisten uskovaisten olohuoneeseen? – SRK:n historiankirjoituksessa on edetty 1960- ja 1970-lukujen vaikeisiin kysymyksiin Tilaajille
19:00
Konsultin Oulun kaupungin pöytään lyömät madonluvut ihmetyttävät entisiä valtuutettuja – "Mihin on kadonnut se oululaisten poliittisten ryhmien yhdessä tekemisen malli" Tilaajille
18:42
Riskintorjunta voi mennä Suomessakin uusiksi, jos tieto Wuhan-viruksen tarttuvuudesta osoittautuu merkittäväksi
18:32
Omakotitalon yhteydessä olevassa automaalaamossa syttyi tulipalo Pateniemessä, paloa sammutetaan parhaillaan
18:16
Iijokea soudetaan ja melotaan ensi kesänä kahdessa tapahtumassa samaan aikaan – Perinteisen Iijokisoudun rinnalle nousee Elävä Iijoki -melonta- ja soututapahtuma
18:00
Oulujärven saarihakkuiden kiellolla voi olla ennakkopäätöksen luonne – "Aikaisemmin Metsähallitus ei juuri suojelijoita kuunnellut" Tilaajille
52
Onko juniorivalmentajien osaaminen heikkoa? "Liian moni lapsi kokee kiusaamista ja epäasiallista käyttäytymistä urheiluseurassa"
45
Metsäteollisuus vastaa lakkoon kolmen päivän työsululla, sovintoa haetaan valtakunnansovittelijan toimistolla
28
Kiina puolustautuu koronavirukselta: rajoituksia joukkoliikenteeseen, villieläinten kauppa seis – kuolonuhreja yli 50
27
Pohjantiellä jopa 160 kilometrin tuntivauhtia ajanut henkilöauto kiinnitti poliisin huomion – kortiton kuljettaja kaahasi humalassa
23
Manner tuskaili Kärppien johtoasemassa pelaamista – Kolmanneksen kauden tehopisteistään turkulaisia vastaan tehnyt Jokinen laittoi TPS-tehot sattuman piikkiin
22
Ulkoministeri Haavisto suunnitelmasta tuoda Al-Holin naiset oikeuden eteen Syyriassa: "Mielellään kuulemme, mitä kurdit suunnittelevat"
21
Kiinalaisryhmät peruvat Lapin matkoja tai etsivät niille uutta ajankohtaa – "Meillä on tietoja yksittäisistä nuorisomatkailuun liittyvistä ryhmistä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi aamuyöstä alkaen Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Keskusta korottamassa lapsilisiä!

190 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ay-liike mahdollistaa sen, että voin ylipäätään kulkea töissä

Onneksi monet tajuavat Ay-liikkeen tarkoituksen ja sen antaman todellisen suojan työntekijöille kuten aloittajakin. En ... Lue lisää...
Realismia

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image