Pohjois-Suomi

Kalajoki ja Himanka virallistivat liittonsa

Kuvassa Ulkokalla majakka Kalajoella.
Pohjois-Suomi 29.4.2008 19:50 | Päivitetty 29.4.2008 21:17
Heikki Uusitalo, STT
"Tahdon", sanoivat Kalajoen kaupunki ja Himangan kunta virallistaessaan pikasuhteensa tiistai-iltana. Kolme kuukautta kestäneen kuntaliitosselvittelyn jälkeen molempien kuntien valtuustot päättivät liitoksesta yksimielisesti.

Asian pöydälle jättämistä esitti Himangalla Riitta A. Tilus (kesk.). Häntä kannatettiin, mutta esitys hävisi äänestyksen selvästi. Yhdistymispäätöstä ei vastustanut kukaan.

"Tämä on erittäin myönteinen asia. Vuosien hakemisen jälkeen meillä on selvä päätös, minkä mukaan etenemme", Himangan kunnanjohtaja Erkki Hirsimäki kommentoi.

Kuntaliitos siunattiin Kalajoella yhdistymistä ylistävien ryhmäpuheenvuorojen jälkeen. "Jatkossa on turvattava asukkaiden yhdenmukainen kohtelu", Aila Siirilä (kesk.) linjasi tulevaa monen muun tavoin .

Vuoden 2010 alussa aloittavassa kaupungissa on noin 12 500 asukasta. Uuden kaupungin nimi tulee Kalajoelta, vaakuna Himangalta. Liitos laajentaa Oulun lääniä ja Pohjois-Pohjanmaata naapurista loikanneen Himangan verran.

Erikoislaatuinen liitos

Kalajoen ja Himangan kuntaliitos on sikäli erikoislaatuinen, että se ylittää sekä lääni- että maakuntarajan. Myös vaalipiirijako muuttuu.

Liitoksen myötä Himanka siirtyy Länsi-Suomen läänistä Oulun läänin ja Keski-Pohjanmaan liitosta Pohjois-Pohjanmaan liittoon. Himangan vaalipiiri muuttuu Vaasan vaalipiiristä Oulun vaalipiiriin.

"Maakuntarajoja ylittäviä kuntaliitoksia on tehty Suomessa jokunen", kertoo Keski-Pohjanmaan maakuntajohtaja Altti Seikkula. Sen sijaan lääni- ja vaalipiirirajoja ylittäviä liitoksia ei hänen muistinsa mukaan ole aiemmin tapahtunut.

"Toisaalta lääninrajoilla ei ole tässä suhteessa suurta merkitystä, koska nykymuotoiset läänit ovat jäämässä historiaan", Seikkula muistuttaa.

Keski-Pohjanmaan liitto kutistuu yhdellä kunnalla Himangan siirryttyä Pohjois-Pohjanmaalle. Keski-Pohjanmaan liittoon kuuluu tätä nykyä hallinnollisesti 12 kuntaa ja se on asukasmäärältään maan pienin maakunta.

Kuntaliitos vaatii vielä valtioneuvoston vahvistuksen.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Ei kuntaliitos ole itsetarkoitus, vaan yksi väline yrittää säästöä. Muut toimintamenojen säästöt on paljon olennaisempaa, kuin pelkkä kuntaliitos. Kyllä isoissa kunnissa ja kaupungeissa on hyvin usein suuremmat toimintakulut esim asuksata kohti kuin pienemmissä. Suuri ei ole aina kaunis ja edullinen. Toiminnan edullisuus ja laatu on ratkaisevin ei liitos.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

100
Kysyimme: Onko ajokortista kohta lainkaan tunnisteeksi?
36
Kärpät nousi tuhkasta ja marssi CHL:n puolivälieriin – Kärppäsankari Koblizekin pelipaikka ykkösketjussa uhattuna: ”Luultavasti Osku tulee siihen”
31
Illinsaaren ilkivalta suututtaa ja harmittaa frisbeegolfaajia – "Tämä ilkivalta kohdistuu kaikkiin, ja se on todella ikävää"
30
"Suomeen pitää houkutella 20 000 – 35 000 ulkomaalaista töihin" – EK esittää myös 70 prosentin palkkatukea, jos yritys työllistää turvapaikan saaneen
29
Taksien sadan vuoden kehitys taivaan tuuliin Lukijalta
15
Uusi asetus määrittelee pääväylien palvelutason maanteillä ja rautateillä – Oulun ja Turun välinen valtatie 8 mukana
11
Liminka yhtiöittää toimintojaan – "Haemme tietysti kustannustehokkuuttakin"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

miten syntyvyys nousuun

97 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Osittainen varhennettu vanhuuseläke

Ihan ensimmäiseksi, omaisuudensuoja ei estä verottamasta. Ja eduskunta voi aina säätää kansan tahtotilan mukaan sellaise... Lue lisää...
y

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.11.

Fingerpori

21.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image