Pohjois-Suomi

Kajaanin am­mat­ti­kor­kea­kou­lun su­per­tie­to­ko­ne valjastettiin koronavirusta vastaan

Pohjois-Suomi 26.3.2020 9:26
Kaleva

Kajaanin ammattikorkeakoulu (KAMK) on valjastanut oman supertietokoneensa ratkaisemaan koronaviruksen lääkehoitoon tähtäävää haastetta yhdessä Yhdysvaltalaisen Stanfordin yliopiston School of Medicinen kanssa.

Ammattikorkeakoulu kertoo, että kansainvälinen Folding@home-hanke etsii koronaviruksen molekyylirakenteeseen liittyvää ratkaisua lääkehoidolle. Hankkeessa mallinnetaan viruksen pintarakennetta sekä sen proteiinin niin kutsuttua laskostumista. Rakenteen dynamiikan ymmärtäminen mahdollistaa täsmälääkkeiden kehittämisen.

Kajaanin ammattikorkeakoulun datasta tekoälyyn -insinööriohjelmassa työskentelevä Juha Hauhia on tuonut osan tästä ongelmasta ratkaistavaksi Vimpelinlaakson supertietokoneelle.

– Tässä tilanteessa teemme kaiken, minkä pystymme, jotta virusta vastaan löytyisi lääke. Pienikin apu, jota voimme tarjota viruksen taltuttamiseksi, on meille tärkeää, sanoo rehtori Matti Sarén.

Suurteholaskenta mahdollistaa nopeammat molekyylisimulaatiot ja lääkeainekehityksen. Näin esimerkiksi eläinkokeiden määrää voidaan vähentää simulaatioiden kautta.

– KAMK on yksi harvoista korkeakouluista Euroopassa, jolla on käytössään opiskelijoiden ylläpitämä supertietokone. On merkittävää, että voimme olla mukana tällaisissa maailmalaajuisissa hankkeissa sekä opiskelijoidemme, osaamisemme, että laitteidemme kautta, Sarén sanoo.

 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Kajaanin AMK tekee tulosta modernin teknologian ja sen sovellusten mahdollistamana. Tärkeät kansainväliset suhteet tuovat osaamiseen lisäarvoa. Tämä lisää opiskelumotivaatiota. Kajaaniin tulee hakemusryntäys.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pelikoneiden rivakat näytönohjaimet ovat erinomaisia tässä laskentakäytössä, merkittävästi parempia kuin nopeatkaan pöytäkoneiden keskusprosessorit. Nuorison pelikoneella voi olla myös todellista hyötykäyttöä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eteenpäin on menty. Muistelen että joskus 90-luvulla omina opiskeluaikoina Cray-supertietokoneet laskivat jenkeissä vain 15 aminohappoa sisältäneen miniproteiinin laskostumista noin kolme kuukautta...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huomio toimittajat! Tärkein jäi sanomatta: Folding@Home on projekti, johon kuka tahansa tavan tallaajakin voi osallistua omalla tietokoneellaan silloin kun tietokonetta ei itse käytä. Juuri siihen Folding@Home on alun perin tehty. Se yhdistää internetin avulla ympäri maailman tavallisia tietokoneita kuin yhdeksi hajautetuksi supertietokoneeksi ja käyttää niiden valtavaa laskentavoimaa yhteiseen hyvään.

Sovelluksen voi ladata kuka tahansa omalle tietokoneelle ja antaa sen ratkoa molekyylitason ongelmia tutkijoille! Googleta niin löydät Folding@Home kotisivun, josta sen voi ladata.

Koronapandemian ansiosta hankkeeseen on liittynyt ennätysmäärä ihmisiä. Seurauksena sen käytössä on tällä hetkellä enemmän tehoa kuin varsinaisissa maailman tehokkaimmissa supertietokoneissa yhteensä! Tällä hetkellä Folding@Home keskittyy korkeimmalla prioriteetilla asioihin, jotka auttavat lääkkeiden löytämisessä koronavirukseen.

Oman tietokoneen liittämisen lisäksi tätä kannattaa ehdottaa omille oppilaitoksillenne ja työnantajillenne, jos etätöiden vuoksi tiloissanne on paljon käyttämättömiä tietokoneita, joille ohjelman voisi laittaa pyörimään ympäri vuorokauden.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt kun tarkistin, niin Folding@Homeen liittyneet tietokoneet ovat yhteisteholtaan tällä hetkellä 1,5 eksaFLOPS , eli se on rikkonut maagisena pidetyn rajan supertietokoneiden tehossa ja tehnyt tulevaisuudesta nykypäivää pikakelauksella. Joku laskeskeli, että jo 1,0 eksaFLOPS tarkoittaa tehoa, joka on suurempi kuin 100 maailman tehokkainta supertietokonetta yhteensä.

eksaFLOPS = miljardi miljardia desimaaliukulaskutoimitusta sekunnissa

Yhteistyössä on voimaa, todellakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

11:22
Humalaisen miehen ajama moottorikelkka kaatui jäällä Torniossa – sekä kuski että kyytiläinen loukkaantuivat, kummallakaan ei ollut kypärää
11:00
Kipujen mies ja sairauden tuttava – oululainen pastori Kauko Uusila kärsi vuosikausia kroonisesta kivusta ja lukee nyt kärsimyksestä kertovia raamatunkohtia uusin silmin Tilaajille
11:00
Perhe rakensi 35 neliön talon ja viihtyy pienissä tiloissaan: "Moni on sanonut tämän tuntuvan isommalta kuin neliöt antaisivat ymmärtää" Tilaajille
10:00
"Oi, kuinka me kankeat suomalaiset halaammekaan toisiamme": Kysyimme tutkijoilta, miltä elämämme näyttää pandemian jälkeen – Mutta entä, jos mikään ei muutu? Tilaajille
10:00
Orpo ja Limnéll: Näkymä tulevasta parantaa kriisinsietokykyä – tautihuippuun mennessä tarvitaan tiekartta kohti normaalia
9:21
Suomalainen Koronan anatomia -podcast versioidaan Tansanian yhteisöradiolle – Tekijät haluavat katkoa valeuutisilta siipiä
9:01
THL:n pääjohtaja: Uudenmaan rajojen avaaminen lisää koronatapauksia muualla – THL:n rajut budjettileikkaukset hidastivat koronatestaamisen laajentamista Tilaajille
58
Maskeja sekä Jylhältä että Sarmasteelta tilanneen huoltovarmuuskeskuksen Lounema pahoittelee virheitä – "Jälkipyykin pesu on sitten, kun on saatu akuutti tilanne hoidettua"
14
Euroryhmä lähestyi sopua koronatukipaketista – Euroryhmän puheenjohtaja: "Me olemme hyvin lähellä sopimusta"
11
Neljän viikon yhtämittainen kesäloma uhkaa jäädä haaveeksi – Hakemusruuhka voi laittaa Kelan lomajärjestelyt uusiksi
8
Järjestöt julkaisivat viralliset ompeluohjeet, joilla syntyy kasvomaski kotoa löytyvistä tarvikkeista – "Tämä on uusi kansalaistaito"
7
Viinasen talousopit toisivat uuden tuhon – tie taloudellisen häiriön yli on tasoitettava kaikille Lukijalta
6
Lentokenttäkyydit vaihtuivat ruoan kotiinkuljetukseen – Notkeimmat yritykset ovat jo vaihtaneet toimialaa koronakriisin takia
6
Venäjä lähestyy koronaepidemian huippua kiihtyvällä nopeudella – karanteenin aikana alkoholin myynti on lähtenyt kasvuun

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hurmos loppumassa - paluu Sipilän linjoille?

200 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ensi talven aurinkolomat

Kyllä niitä , nyt kannatta jo katsoa, missä niitä jo myydään ja kartoittaa hinta tasoa. Lue lisää...
Kyllä lähden

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

10.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image