Pohjois-Suomi

Investointi varmistui, Kemijärvelle voidaan alkaa rakentaa 950 miljoonan euron biojalostamoa jo kesällä

Kiinalaisen Camce-yhtiön pääjohtaja Luo Yan (vas.) ja Boreal Biorefin toimitusjohtaja Heikki Nivala. Arkistokuva. KUVA: Joel Maisalmi
Pohjois-Suomi 29.3.2018 17:29
Vesa-Pekka Hiltunen

Iso kiinalainen paperiryhmä Shanying lähtee mukaan Kemijärven biojalostamoon enemmistöomistajana. Jalostamon on tarkoitus valmistua vuoden 2020 loppuun mennessä.

Kemijärvelle suunniteltu 950 miljoonaa euroa maksava biojalostamo on toteutumassa. Boreal Bioref Oy kertoo, että se on allekirjoittanut investointitavoitesopimuksen ison kiinalaisen paperiryhmän Shanyingin kanssa.

Yhtiöstä tulee biojalostamolle operatiivinen kumppani, tuotteiden ostaja sekä enemmistöomistaja ja -sijoittaja. Biorefin mukaan Shanyingin mukaantulo osaltaan varmistaa hankkeen toteutumisen.

– Meillä on nyt vahvin mahdollinen malli, jolla toteutetaan tätä, sanoo Biorefin toimitusjohtaja Heikki Nivala.

Hän pitää tärkeänä, että biojalostamolle saadaan selkeä pääomistaja, joka on riittävän iso yhtiö ja jolla on alan osaamista.

– Sitten meillä on omistajana ja rakentajana mukana Camce, joka on ollut meille erittäin tärkeä ja on sitä edelleen.

Camce (China CAMC Engineering Co) on Biorefin strategisen kumppani ja EPC-palveluntarjoaja. Yhtiö on ollut mukana neuvotteluissa Biorefin ja Shanyingin kanssa.

Iso työllistävä vaikutus

Suunnitelman mukaan rakentaminen alkaa jo kesällä. Rakentaminen työllistää arviolta 3000 ihmistä.

Biojalostamon suunnitellaan valmistuvan vuoden 2020 loppuun mennessä. Tehtaan sisällä operoi noin 200 työntekijää, mutta työllisyysvaikutus on kaikkiaan 1 100 henkilötyövuotta.

Rakennustöiden aloittaminen edellyttää myönteistä ympäristölupapäätöstä sekä kaikkien rahoitussopimusten ja niihin liittyvien Kiinan viranomaisten myöntämien lupien saamista.

Nivala haluaa antaa Pohjois-Suomen aluehallintovirastolle rauhan ympäristöluvan laatimisessa.

– Meillä on hyvä keskusteluyhteys sinne. Toivomme, ettei viivästyksiä sen vuoksi tule, mutta emme halua ottaa heidän aikatauluihinsa kantaa.

"Iso asia heille ja myös meille"

Boreal Bioref kertoo neuvotelleensa Shanyingin kanssa marraskuusta lähtien. Yhtiöt ovat järjestäneet keskinäisiä neuvottelu-, vierailu- ja tuotantolaitoskäyntejä sekä Kemijärvellä että Kiinassa.

Neuvottelut päättyivät vasta aivan hiljattain.

– Neuvottelivat ottivat oman aikansa, koska asia on iso heille ja myös meille, Heikki Nivala sanoo.

Sitä kuinka isolla osalla kukin yhtiö on mukana rakentamassa biojalostamoa, ei kerrota julkisuuteen tässä vaiheessa. Nivalan mukaan lähiaikoina on tulossa tiedotustilaisuus, jossa yhtiöt voivat halutessaan kertoa tarkemmin osuuksistaan.

"Mukava lähteä pääsiäisen viettoon"

Heikki Nivala sanoo, että biojalostamahankkeen investoinnin vetäminen tähän pisteeseen saakka on ollut kova urakka. Paineet ovat olleet välillä erittäin kovat.

– Nyt on todella mukava olo. Meillä kaikilla on tosi hyvä tunnelma. Tämä (Shanyingin mukaantulo) on ollut yksittäisistä asioista isoimpia, mitä on tapahtunut. Camcen mukaantulo oli iso asia, tämä on vähintään yhtä iso asia.

– On mukava lähteä pääsiäisen viettoon.

Nivalan mukaan Camce ja Shanying ottavat jatkossa isompaa roolia niin asioiden eteenpäin viemisessä kuin tiedottamisestakin.

– Minä ja Biorefin perustajajäsenet olemme luvanneet, että teemme kaiken mitä on yhteisesti sovittu, kuten ympäristöluvan. Mutta meillä ei ole pakottavaa tarvetta olla mukana pitempään mukana kuin he näkevät tarpeelliseksi.

Boreal Bioref Oy:n toimitusjohtaja Heikki Nivala on tehnyt vuosia töitä biojalostoman rakentamiseksi Kemijärvelle. – Nyt on todella mukava olo. Meillä kaikilla on tosi hyvä tunnelma, hän sanoo huojentunteena, kun urakka on menossa kohti maalia.

Mikä?

Toimijat:

Shanying on merkittävä kansainvälinen paperiryhmä. Yhtiö omistaa yrityksiä Kiinan lisäksi muun muassa Euroopassa, Yhdysvalloissa, Japanissa ja Pohjoismaissa. Yhtiöllä on pitkät ja aktiiviset suhteet Suomen sellu- ja paperikoneteollisuuteen. Viime vuoden lopulla Shanying osti ruotsalaisen Nordic Paper-yhtiön. Shanyangin tuotanto on yli 3 miljoonaa tonnia paperia ja miljardi neliömetriä levyä ja kartonkia.

Boreal Bioref on suomalainen biotalousyritys, joka suunnittelee ja rakentaa Kemijärvelle nykyaikaisen biojalostamon. Tuotantoon kuuluu selluloosaa, mäntyöljyä, etanolia, bioenergiaa, biokaasua, maanparannusaineita sekä puupohjaista sokeria. Yhtiö käyttää vuosittain 2,8 miljoonaa kuutiometriä puuta, josta noin 0,4 miljoonaa kuutiometriä haketta toimitetaan hankinta-alueella sijaitsevilta sahoilta. Vuosituotanto on 500 000 tonnia. Investoinnin arvo on 950 miljoonaa euroa.

Camce eli China CAMC Engineering. On yksi hankkeen pääomistajista ja -rahoittajista.

Biorefin tiedotteen mukaan Shanyingin suunniteltu enemmistöomistus Boreal Bioref -yhtiössä tehdään sitovien sopimusten toteuttamisen jälkeen sekä suoran että epäsuoran osakeomistuksen yhdistelmällä CAMCE:n rinnalla.

MAINOS

Kommentoi

Puolet vuotuisesta Lapin metsien kasvusta menee tähän molokin kitaan, eipä tarvita montaa huonompaa kasvuvuotta kun puun kokonaismäärä kääntyy laskuun. Korjuualaa täytyy suurentaa vuosi vuodelta, koska tehdas tarvitsee puuta tasaiseen tahtiin. Metsät ovat yhteistä pääomaa ja karkaamassa sijoittajien taskuun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomesta on tullut, tai oikeastaan tehty siirtomaa, jonka raaka-aineita siirtomaaisännät käyttävät omaksi hyödykseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huikean hienoa työtä kemijärveläisiltä jälleen. Edellisen Kemijärven sellutehtaan osalta taisi paikallinen toiminta olla ratkaisevassa asemassa matkaan saattamassa hanketta. Omistajuuden keskittäminen silloiselle valtiotoimijalle ja sen seurauksena riskialttius kansainväliselle painostukselle metsiensuojelussa johti sittemmin tejhtaan alasajoon. Uusi toimija Pohjois-Suomeen rikkoo myös yhden yhtiön valtaa pitää aluetta puuhuollon reservinään. Hyvä Heikki ja kumppanit. Olette tehneet Miehen työn kotiseutunne eteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ovat allekirjoittaneet investointitavoitesopimuksen. Eli allekirjoittaneilla on yhteinen TAVOITE.
Tavoitteeseen pääseminen edellyttää että rahoitus on kunnossa. KEMIJÄRVELÄISEN OSAPUOLEN
MUKAAN RAHOITUS VAATII KIINAN VALTION HYVÄKSYNTÄÄ JA LUPIA. RAHOITUS ON SIIS KOVASTI KESKEN. Samoin ympäristölupa
Kaikkine valitusaikoineen ja mahdollisten valitusten käsittelyaika voi viedä jopa vuoden, ennen kuin lupa saa lainvoiman.
INVESTOINTIPÄÄTÖS ON SIIRTYNYT JO MONEEN KERTAAN. VIELÄKÄÄN PÄÄTÖSTÄ EI OLE TEHTY.
Silti uutisoidaan, että työt alkavat tulevana kesänä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ydinvoimalaakin rakennetaan täyttä päätä vaikka rakennuslupaa ei ole.No mitäpä siitä voihan sitä kuitenkin alkaa ostelemaan maa-alueita Kemijärveltä kun uusia asuntoja aletaan rakentaa.Vanhoihin kerrostaloihin ei kannate muuttaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ympäristöongelmaa odotellessa - sama kuin talvivaara - ja me maksamme ja kiinalaiset lyö rahansa taskuu ja häipyy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin siinä käy. Samahan tehtiin Ähtärin pandojenkin kanssa. Ei Suomen eliitti usko järkipuhetta ja niinpä sitä viedään kuin laskiämpäriä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Meillä on nyt vahvin mahdollinen malli, jolla toteutetaan tätä, sanoo Biorefin toimitusjohtaja Heikki Nivala" Olen samaa mieltä...vahvin mahdollinen malli viedä ko. alan tietotaito Kiinaan, on hieman omakohtaista kokemusta heidän taktiikastaan tiedon viemisessä liittyen uusiutuvaan energiaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten Biojalostamo kannattaa Kemijärvellä ?? muttei Suomen tuottavin sellutehdas "muka" menestynyt??? . Tällaista on suomalainen teollisuuspolitiikka. Kun suomalaiset poliitikot ja teollisuuspamput eivät saa "Bonuksiaan" silloin on kannattamaton tehdas suomessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Rakentaminen työllistää arviolta 3000 ihmistä." ... Unohtui vain mainita, että työllistyvät ovat kiinalaisia, ja muita itäblokin työntekijöitä joiden joukossa on silmänlumeeksi pari Suomalaista. Mutta katsotaan miten käy. Kiinalaisilla projekteilla on ollut tapana olla ...kiinalaisia, eli voivat loppua hyvin lyhyeen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

voitot kiinaan ilman vern maksua..sotkut maksaa Kemijärvi .. viime kädessä valtio. kuinkahan monta miljoonaa tukiaisia pitää antaa?? puun hinta on laskenut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mahtavaa. Onnea Kemijärvi! Kauan kaivattuja työpaikkoja muuallekkin kuin kehä kolmosen sisälle. Metsät hyötykäyttöön!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samanlaista tehdasta suunitellaan myös Kemiin. Olisi mielenkiintoista tietää, että mistä raaka-aine? Parturoimalla loputkin metsät ,vai? Niinhän siinä tulee käymään, että metsien ja ympäristön riisto tulee entistä enemmän lisääntymään. Miksi Kiinalaiset eivät rakenna näitä tehtaita kotimaahansa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

saa tukia suomelta tuohon lärpäkkeeseen .eikös siellä kemijärvellä ollu jo yks sellu paja valmiina .täytyy ihmetellä miks se piti ajaa alas.jos toinen pulju muka kannattaa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt on hyvä päätös tehty
saamme metsille lisä hintaa
omistamme metsät tehtaan vieressä
toivottavasti laajenee sinne

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllähän ympäristön tuhoaminen kiihtyy entisestään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kolonnialismia pahimmillaan suomen vähäiset metsät saavat kyytiä, mutta jäähän meille hakkuu aukiat.Toinen asia on että rikastuuko muut ku Nivala?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15:49
Kuhmon Jonkerissa keskisuuri maastopalo
15:21
Nordea kertoo mediayhtiön kuvanneen pääkonttorin tiloja luvatta – drone lensi vain metrien päässä ikkunoista
15:20
Vaihtoehtomusiikin tapahtuma siirtyy lähemmäksi Oulun keskustaa – lauantain Pikipop havittelee nyt urbaania henkeä
15:11
Oulussa poliisien murhan yrityksestä syytetyn miehen tuomio lieveni edelleen hovioikeudessa
15:00
Limingan työllisyystilanne parantunut – kunnassa 5,1 prosenttia työttömiä, koko Pohjois-Pohjanmaalla 9,4 prosenttia
14:59
Epäilys harvinaisesta vieraasta sai muoniolaisen luontoharrastajan kulkemaan metsässä viikkoja – lopulta riistakamera tallensi kuviin mäyrän
14:44
Pääministeri Rinne painotti EU:n globaalia ilmastojohtajuutta esitellessään Suomen puheenjohtajakauden tavoitteita
59
Työministeri Timo Harakka tarjoaa lempiveroaan vaihtoehdoksi, jos julkista taloutta tarvitsee vaalikauden lopulla tasapainottaa
34
Poliisi tehnyt virka-apupyynnön Luonnonvarakeskukselle Kuusamon Rautakarhusta: "Ensin selvitetään Luonnonvarakeskuksen kanssa, onko karhun auttaminen mahdollista"
32
Kaikkonen sai haastajan – elinkeinoministeri Katri Kulmuni hakee keskustan puheenjohtajaksi
27
19-vuotias sotki Rotuaarilla tussin kanssa – poliisi tutkii vahingontekona
26
Katuruokafestivaali täyttää Oulun torin kansainvälisillä mauilla – kolmannen kesän uutuudet tulevat Italiasta ja Ranskasta
23
Paloauto suistui ojaan Suviseura-alueella Muhoksella
21
Apulaisoikeusasiamies pitää kaupunginvaltuutettu Moilasen ihmisroskapuheenvuoroa "epäasiallisena, epäkunnioittavana ja loukkaavana"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Juhannusjuhlat 1944

128 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Suomen on aika ottaa markka takaisin

Kansa voisi olla tyytyväinen kunnes ensimmäinen devalvaatio tai muu markan arvon romahdus nostaisi tuontitavaroiden ja p... Lue lisää...
Devalvaatio

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

26.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image