Pohjois-Suomi

Humala kasvaa Pyhäsalmen kaivoksessa 660 metrin syvyydessä – maan alla vuodenajalla tai vuo­ro­kau­de­na­jal­la ei ole väliä

Veli Mathlin kävi edellisen kerran kasvatushuoneessa toukokuussa. Tässä välissä humalaan on tullut paljon käpyjä. KUVA: VESA JOENSUU
Pohjois-Suomi 21.9.2018 7:43
Mikko Määttä

Kaivostunneleille on etsitty uusiokäyttöä muun muassa kasvatushuoneista.

660 metrin syvyydessä Pyhäsalmen kaivoksen tunneleissa kasvatettu humala on yllättänyt myönteisesti. Kokeilumielessä huhtikuussa istutetut humalat ovat jo kasvattaneet käpyjä, joten satoa päästäisiin jo korjaamaan.

Kasvuhuoneet kaivokseen on rakennettu Pyhäjärven Kehitys Oy:n hallinnoimassa Pyhäsalmen kaivoksen maanalaisen infran uusiokäyttö -hankkeessa.

Humalan kasvattaminen on osa Kasvituotantoa kaivoksessa -hanketta, jota vetää Luonnonvarakeskus Luke. Mukana on myös kaksi yritysyhteistyökumppania.

Luken tutkija Oili Tarvainen sanoo, että kokeilun alkaessa he eivät uskoneet, että tämän vuoden lopussa päättyvän hankkeen aikana kasvit olisivat kehittyneet niin hyvin.

Yrityskumppanina kotimaisen humalan kasvatusmahdollisuuksia kaivoksessa on testaamassa Tornion Panimon emoyhtiö Sangen Oy.

Raahelainen Sangen Oy:n kasviasiantuntija Veli Mathlin huomauttaa, että maan alla ei ole merkitystä, mikä aika vuodesta tai vuorokaudesta on maan päällä.

Tällä hetkellä suomalainen panimoteollisuus käyttää lähes yksinomaan ulkomaalaista ja kuivattua humalaa. Tuore kotimainen humala voisi tarjota panimoille kilpailuedun. Laajamittaiseen viljelyyn tarvittaisiin siihen hyvin soveltuva lajike. Sellaista etsitään parhaillaan.

Tornion Panimo on käyttänyt tuoretta kotimaista humalaa yhdessä oluterässä. Parhaillaan on valmistumassa toinen. Litramäärät ovat kuitenkin pieniä.

Jos kasvuolosuhteet saadaan kuntoon, kaivoksen olosuhteet mahdollistavat ympärivuotisen humalan viljelyn ja työvoiman käytön.

Kasvatushuoneeseen on asennettu hydroponinen tuotantoteknologia sekä siihen liittyvä valaistus-, vesi- ja ravinneteknologia. KUVA: VESA JOENSUU

Yhden sadon sijasta saataisiin useita. Oluen kotimaisen raaka-aineen saatavuus paranisi huomattavasti.

Noin 20-neliöisen kasvuhuoneen olosuhteissa on vielä parannettavaa. Humalan lehdistä näkee, että kaikki ei ole aivan kunnossa. Tarvainen sanoo, että ongelman syytä ei vielä tiedetä, mutta se voi johtua siitä, että ilmassa on kasvien solukkoa vanhentavaa etyleeniä.

Etyleenipitoisuuksia voitaisiin seurata anturilla. Tällä hetkellä huoneessa on anturit häkän sekä rikin ja typin oksidien seurantaa varten. Lisäksi seurataan lämpötilaa ja ilmankosteutta.

Kaivoksessa kasvatettava humala on alun perin Luonnonvarakeskukselta, mutta se on käynyt mutkan Mathlinin kotona. Hän kasvatti humalat siellä noin 50 sentin mittaiseksi. Sen jälkeen hän vei pistokkaat Ouluun, josta ne jatkoivat matkaansa kaivokseen.

Kaivostunneleihin ei saa viedä multaa, joten kasvualustana on kivivilla. Humalan lannoituksesta, kastelusta, tilan ilmanvaihdosta ja lämpötilan tasaisena pysymisestä huolehtii automatiikka.

660 metrin syvyydessä lämpötila on luonnostaan 16 asteessa. Kasvien yläpuolella olevat ledsuurpainenatrium-lamput tuottavat jonkin verran lämpöä, joten tarvittaessa kasvatushuoneita viilennetään.

Humala on köynnöskasvi ja se voi kasvaa jopa kuuden tai seitsemän metrin korkuiseksi. Kaivoksessa huonekorkeus ei luonnollisestikaan ole niin iso, joten humalan tukilangat eivät ole suoraan ylöspäin vaan loivassa kulmassa.

Projektit ovat päättymässä tämän vuoden lopussa, mutta EAKR-hankkeelle on haettu puolen vuoden jatkoaikaa. Kaivostoiminta on päättymässä ensi vuonna. Sen jälkeen tunneleiden kuivana pitäminen vaatii noin miljoona euroa vuodessa.

Pyhäjärvellä pohditaan kaivoksen jatkokäyttöä kaivostoiminnan loppumisen jälkeen. Kaivostunneleita 1440 metriä syvässä kaivoksessa on satoja kilometrejä. KUVA: VESA JOENSUU

Luonnonvarakeskus Luken vetämä AIKO-hanke Kasvituotantoa kaivoksessa alkoi jo kaksi vuotta sitten, kun tuotantoa alettiin suunnitella ja yhteistyötä viritellä.

Parhaillaan Pyhäsalmen kaivoksen kasvatushuoneissa on menossa neljäs tuotantotestaus, jossa kasveista mukana ovat humala, peruna ja morsinko.

Humala tuli mukaan huhtikuun alussa, eli kolmannen tuotantotestauksen aikana.

Kokeilujen aikana öljyhampusta on tehty siemenkokeilu. Lisäksi on kokeiltu muun muassa nokkosta, lupiinia ja chiliä.

Kokeiluissa olennaista on ollut erilaisten lähtömateriaalien (siemen, mikrotaimi ja pistokas) sekä erilaisten katekankaiden soveltuvuuden testaus.

Kasveja viljellään 660 metrin syvyydessä. Tiloihin on asennettu hydroponinen tuotantoteknologia sekä siihen liittyvä valaistus-, vesi- ja ravinneteknologia.

Hydroponisessa kasvatustekniikassa mullan sijasta käytetään muita väliaineita.

Kaivosolosuhteissa ilmastointi on mahdollista säätää happi-hiilidioksidipitoisuuksien suhteen, ja lämpötilat ovat vakioitavissa. Muutokset pysyvät 1–1,2 prosentissa.

Tämä AIKO-hanke päättyy vuoden lopussa.

Kaivoksen kaksi hanketta

EAKR-rahoitteista Pyhäsalmen kaivoksen maanalaisen infran uusiokäyttö -hanketta hallinnoi Pyhäsalmen Kehitys Oy.

AIKO-rahoitteista Kasvituotantoa kaivoksessa -hanketta vetää Luke ja mukana on kaksi yritysyhteistyökumppania.

Kasvituotannolle ja sen oheistoiminnoille on valittu sopivat tilat noin 660 metrin syvyydestä.

MAINOS

Kommentoi

Kaivoksen kuivana pitäminen maksaa 1000000e/vuosi, joten tuommoisten kasvien kasvattaminen kaivoksessa ei ole taloudellisesti kannattavaa. Tuonne pitää rakentaa se pumppuvoimala, se taitaa olla niitä ainoita järkeviä systeemejä joita tuonne kannattaa harkita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Humalaa löytyypi täällä maanpäälläki! Sitä ku on sopivasti, nin vuodenajalla tai vuo­ro­kau­de­na­jal­la ei ole väliä tosiaankaan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No ei ihme jollei ne kukoista koska ihan kaikkia tarpeellisia ravinteita ei kivivillasta saa vaikka kuin lannottaisi. Nykyiset tomaatitikin maistuu aivan kalalle ihan samasta syystä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Multa (sisältäen turvetta ym) on osin palava materiaali joka syttyessään tuottaisi paljon savua. 1,4kilometriä maanpinnan alapuolella ikävämpi homma.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

8:35
Armenian vt. pääministeri voitti parlamenttivaalit helposti
8:00
Parin päivän ikäisenä menehtynyt Gabriel kulkee yhä Kirsikka-siskon rinnalla – Äiti: "Lapsi on monesti viisaampi sielultaan kuin ikä antaa ymmärtää" Tilaajille
7:53
Pelastusarmeijan joulupadat ilmestyvät taas katukuvaan – osaan padoista voi lahjoittaa pelkkää rahaa
7:00
Kaupungintalolle mietitään uutta käyttöä remontin valmistuttua – virastotoiminnot voidaan siirtää Oulu10:een ja tuoda tilalle näyttely-, kahvila- tai ravintolatoimintoja Tilaajille
7:00
Pitävätkö romaneihin liitetyt stereotypiat paikkansa? – näin kertoo tutkimus ja näin vastaavat romanit itse Tilaajille
6:21
Yön uutiskooste: Supo julkaisee turvallisuuskatsauksen, moottoriteille kannatetaan suurempia nopeusrajoituksia, Patrik Laine syötti kaksi maalia
6:13
Oulun koulut menestyivät robotiikkakisoissa
9
Helvetin enkelit kokoontuivat Ouluun juhlimaan, mukana ulkomaisten osastojen väkeä - Poliisi: Häiriötilanteita ei tiedossa
6
Pienestä ylinopeudesta sakotetaan pian 70 euroa pienempi summa – Poliisitarkastaja: Voi vaikuttaa liikenneturvallisuuteen
3
Kaupungintalolle mietitään uutta käyttöä remontin valmistuttua – virastotoiminnot voidaan siirtää Oulu10:een ja tuoda tilalle näyttely-, kahvila- tai ravintolatoimintoja Tilaajille
3
KRP: Väärää rahaa tilataan netistä yhä enemmän –  rangaistus kiinni jääneelle on lain mukaan vähintään ehdollista vankeutta
3
Maanantaina taivaalta satelee lunta ja räntää, loppuviikoksi Ouluun on tulossa tasaista pakkassäätä
3
Pelastusarmeijan joulupadat ilmestyvät taas katukuvaan – osaan padoista voi lahjoittaa pelkkää rahaa
2
Britannian valtiolaiva voi ajautua tiistaina tuuliajolle – jos parlamentti hylkää brexit-sopimuksen, edessä on myrskyisiä aikoja

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Osittainen varhennettu vanhuuseläke

Vuosina 2011-18, jolloin y on täällä valitellut eläkkeiden ja valtion varojen loppumista, toteutunut kehitys on reaalima... Lue lisää...
Ei päätä eikä häntää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

10.12.

Fingerpori

10.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image