Pohjois-Suomi

Humala kasvaa Pyhäsalmen kaivoksessa 660 metrin syvyydessä – maan alla vuodenajalla tai vuo­ro­kau­de­na­jal­la ei ole väliä

Veli Mathlin kävi edellisen kerran kasvatushuoneessa toukokuussa. Tässä välissä humalaan on tullut paljon käpyjä. KUVA: VESA JOENSUU
Pohjois-Suomi 21.9.2018 7:43
Mikko Määttä

Kaivostunneleille on etsitty uusiokäyttöä muun muassa kasvatushuoneista.

660 metrin syvyydessä Pyhäsalmen kaivoksen tunneleissa kasvatettu humala on yllättänyt myönteisesti. Kokeilumielessä huhtikuussa istutetut humalat ovat jo kasvattaneet käpyjä, joten satoa päästäisiin jo korjaamaan.

Kasvuhuoneet kaivokseen on rakennettu Pyhäjärven Kehitys Oy:n hallinnoimassa Pyhäsalmen kaivoksen maanalaisen infran uusiokäyttö -hankkeessa.

Humalan kasvattaminen on osa Kasvituotantoa kaivoksessa -hanketta, jota vetää Luonnonvarakeskus Luke. Mukana on myös kaksi yritysyhteistyökumppania.

Luken tutkija Oili Tarvainen sanoo, että kokeilun alkaessa he eivät uskoneet, että tämän vuoden lopussa päättyvän hankkeen aikana kasvit olisivat kehittyneet niin hyvin.

Yrityskumppanina kotimaisen humalan kasvatusmahdollisuuksia kaivoksessa on testaamassa Tornion Panimon emoyhtiö Sangen Oy.

Raahelainen Sangen Oy:n kasviasiantuntija Veli Mathlin huomauttaa, että maan alla ei ole merkitystä, mikä aika vuodesta tai vuorokaudesta on maan päällä.

Tällä hetkellä suomalainen panimoteollisuus käyttää lähes yksinomaan ulkomaalaista ja kuivattua humalaa. Tuore kotimainen humala voisi tarjota panimoille kilpailuedun. Laajamittaiseen viljelyyn tarvittaisiin siihen hyvin soveltuva lajike. Sellaista etsitään parhaillaan.

Tornion Panimo on käyttänyt tuoretta kotimaista humalaa yhdessä oluterässä. Parhaillaan on valmistumassa toinen. Litramäärät ovat kuitenkin pieniä.

Jos kasvuolosuhteet saadaan kuntoon, kaivoksen olosuhteet mahdollistavat ympärivuotisen humalan viljelyn ja työvoiman käytön.

Kasvatushuoneeseen on asennettu hydroponinen tuotantoteknologia sekä siihen liittyvä valaistus-, vesi- ja ravinneteknologia. KUVA: VESA JOENSUU

Yhden sadon sijasta saataisiin useita. Oluen kotimaisen raaka-aineen saatavuus paranisi huomattavasti.

Noin 20-neliöisen kasvuhuoneen olosuhteissa on vielä parannettavaa. Humalan lehdistä näkee, että kaikki ei ole aivan kunnossa. Tarvainen sanoo, että ongelman syytä ei vielä tiedetä, mutta se voi johtua siitä, että ilmassa on kasvien solukkoa vanhentavaa etyleeniä.

Etyleenipitoisuuksia voitaisiin seurata anturilla. Tällä hetkellä huoneessa on anturit häkän sekä rikin ja typin oksidien seurantaa varten. Lisäksi seurataan lämpötilaa ja ilmankosteutta.

Kaivoksessa kasvatettava humala on alun perin Luonnonvarakeskukselta, mutta se on käynyt mutkan Mathlinin kotona. Hän kasvatti humalat siellä noin 50 sentin mittaiseksi. Sen jälkeen hän vei pistokkaat Ouluun, josta ne jatkoivat matkaansa kaivokseen.

Kaivostunneleihin ei saa viedä multaa, joten kasvualustana on kivivilla. Humalan lannoituksesta, kastelusta, tilan ilmanvaihdosta ja lämpötilan tasaisena pysymisestä huolehtii automatiikka.

660 metrin syvyydessä lämpötila on luonnostaan 16 asteessa. Kasvien yläpuolella olevat ledsuurpainenatrium-lamput tuottavat jonkin verran lämpöä, joten tarvittaessa kasvatushuoneita viilennetään.

Humala on köynnöskasvi ja se voi kasvaa jopa kuuden tai seitsemän metrin korkuiseksi. Kaivoksessa huonekorkeus ei luonnollisestikaan ole niin iso, joten humalan tukilangat eivät ole suoraan ylöspäin vaan loivassa kulmassa.

Projektit ovat päättymässä tämän vuoden lopussa, mutta EAKR-hankkeelle on haettu puolen vuoden jatkoaikaa. Kaivostoiminta on päättymässä ensi vuonna. Sen jälkeen tunneleiden kuivana pitäminen vaatii noin miljoona euroa vuodessa.

Pyhäjärvellä pohditaan kaivoksen jatkokäyttöä kaivostoiminnan loppumisen jälkeen. Kaivostunneleita 1440 metriä syvässä kaivoksessa on satoja kilometrejä. KUVA: VESA JOENSUU

Luonnonvarakeskus Luken vetämä AIKO-hanke Kasvituotantoa kaivoksessa alkoi jo kaksi vuotta sitten, kun tuotantoa alettiin suunnitella ja yhteistyötä viritellä.

Parhaillaan Pyhäsalmen kaivoksen kasvatushuoneissa on menossa neljäs tuotantotestaus, jossa kasveista mukana ovat humala, peruna ja morsinko.

Humala tuli mukaan huhtikuun alussa, eli kolmannen tuotantotestauksen aikana.

Kokeilujen aikana öljyhampusta on tehty siemenkokeilu. Lisäksi on kokeiltu muun muassa nokkosta, lupiinia ja chiliä.

Kokeiluissa olennaista on ollut erilaisten lähtömateriaalien (siemen, mikrotaimi ja pistokas) sekä erilaisten katekankaiden soveltuvuuden testaus.

Kasveja viljellään 660 metrin syvyydessä. Tiloihin on asennettu hydroponinen tuotantoteknologia sekä siihen liittyvä valaistus-, vesi- ja ravinneteknologia.

Hydroponisessa kasvatustekniikassa mullan sijasta käytetään muita väliaineita.

Kaivosolosuhteissa ilmastointi on mahdollista säätää happi-hiilidioksidipitoisuuksien suhteen, ja lämpötilat ovat vakioitavissa. Muutokset pysyvät 1–1,2 prosentissa.

Tämä AIKO-hanke päättyy vuoden lopussa.

Kaivoksen kaksi hanketta

EAKR-rahoitteista Pyhäsalmen kaivoksen maanalaisen infran uusiokäyttö -hanketta hallinnoi Pyhäsalmen Kehitys Oy.

AIKO-rahoitteista Kasvituotantoa kaivoksessa -hanketta vetää Luke ja mukana on kaksi yritysyhteistyökumppania.

Kasvituotannolle ja sen oheistoiminnoille on valittu sopivat tilat noin 660 metrin syvyydestä.

MAINOS

Kommentoi

Kaivoksen kuivana pitäminen maksaa 1000000e/vuosi, joten tuommoisten kasvien kasvattaminen kaivoksessa ei ole taloudellisesti kannattavaa. Tuonne pitää rakentaa se pumppuvoimala, se taitaa olla niitä ainoita järkeviä systeemejä joita tuonne kannattaa harkita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Humalaa löytyypi täällä maanpäälläki! Sitä ku on sopivasti, nin vuodenajalla tai vuo­ro­kau­de­na­jal­la ei ole väliä tosiaankaan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No ei ihme jollei ne kukoista koska ihan kaikkia tarpeellisia ravinteita ei kivivillasta saa vaikka kuin lannottaisi. Nykyiset tomaatitikin maistuu aivan kalalle ihan samasta syystä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Multa (sisältäen turvetta ym) on osin palava materiaali joka syttyessään tuottaisi paljon savua. 1,4kilometriä maanpinnan alapuolella ikävämpi homma.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

17:06
Pyrinnön Ada Hautalalla neljän mitalin päivä SM-kisoissa – seuraavaksi vuorossa on ensimmäinen maailmancupin osakilpailu
17:00
Suurten ryhmien ennustetaan kärsivän EU-vaaleissa – oikeistopopulistit ja liberaalit kirivät uusien puolueiden turvin
17:00
Ennakkoäänten laskenta on käynnissä, ja jännitys kasvaa – Tuleeko eurojytky, ketkä pääsevät parlamenttiin Suomesta?
15:55
Rovaniemen poliisin viikonlopun tehtävät: rattijuoppoja, pyörävarkaita ja tulipalo, josta poliisi kaipaa silminnäkijähavaintoja
15:43
Sukupolvet kohtaavat äänestyspaikalla – Ylivieskassa jännitetään, paraneeko äänestysvilkkaus edellisistä eurovaaleista
14:44
Kerrostalon ulkovarasto syttyi tuleen Kajaanissa - asukkaat taltuttivat palon omatoimisesti
14:20
Mullassa piilee legionellan vaara – kotipuutarhureiden kannattaa tiedostaa tartuntariski ja suojautua pöllyävältä mullalta
183
Viestintäjohtajan viesti jäi epäselväksi – Mikko Salmen sopimattomaksi arvioitu kuva piti poistaa hämmentyneiden kommenttien takia
59
Lehdon Oulaisten tehtaan pääluottamusmies elää roolissaan ensimmäisiä yt-neuvotteluja – "Joillekin voi olla pelottava tilanne, jos menee työ alta"
45
Poliisi otti lauantai-iltana kiinni huomattavaa ylinopeutta ajaneen miehen Kaakkurissa - epäillään törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta
39
Tänään äänestetään eurovaaliedustajat Brysseliin ja Strasbourgiin – Jos Brexit toteutuu vaalikauden aikana, Suomi saa parlamenttiin 14. jäsenen
32
Kommentti: Sähköauton latauspisteet kuuluvat työpaikoille ja taloyhtiöihin – hinta ei ole enää ylivertainen este puhtaammalle autoilulle
31
Vasemmistoliiton Hanna Sarkkinen: Ministerin pesti kiinnostaa enemmän kuin Bryssel – "Olen käy­tet­tä­vis­sä mi­nis­te­rik­si, en lähde toivomaan mitään"
20
Keräsimme tärpit eurovaalien tulosiltaan – Keikuttavatko populistipuolueet venettä myös näissä vaaleissa?

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Mikko Salmi solvaa lestoja facebook-tilillään

Remonttiyrittäjät ja koko bisnesporukka yhdistyksellä ymmärtää ettei saatu maine ole sattumaa. Lue lisää...
Sori

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image