Pohjois-Suomi

Humala kasvaa Pyhäsalmen kaivoksessa 660 metrin syvyydessä – maan alla vuodenajalla tai vuo­ro­kau­de­na­jal­la ei ole väliä

Veli Mathlin kävi edellisen kerran kasvatushuoneessa toukokuussa. Tässä välissä humalaan on tullut paljon käpyjä. KUVA: VESA JOENSUU
Pohjois-Suomi 21.9.2018 7:43
Mikko Määttä

Kaivostunneleille on etsitty uusiokäyttöä muun muassa kasvatushuoneista.

660 metrin syvyydessä Pyhäsalmen kaivoksen tunneleissa kasvatettu humala on yllättänyt myönteisesti. Kokeilumielessä huhtikuussa istutetut humalat ovat jo kasvattaneet käpyjä, joten satoa päästäisiin jo korjaamaan.

Kasvuhuoneet kaivokseen on rakennettu Pyhäjärven Kehitys Oy:n hallinnoimassa Pyhäsalmen kaivoksen maanalaisen infran uusiokäyttö -hankkeessa.

Humalan kasvattaminen on osa Kasvituotantoa kaivoksessa -hanketta, jota vetää Luonnonvarakeskus Luke. Mukana on myös kaksi yritysyhteistyökumppania.

Luken tutkija Oili Tarvainen sanoo, että kokeilun alkaessa he eivät uskoneet, että tämän vuoden lopussa päättyvän hankkeen aikana kasvit olisivat kehittyneet niin hyvin.

Yrityskumppanina kotimaisen humalan kasvatusmahdollisuuksia kaivoksessa on testaamassa Tornion Panimon emoyhtiö Sangen Oy.

Raahelainen Sangen Oy:n kasviasiantuntija Veli Mathlin huomauttaa, että maan alla ei ole merkitystä, mikä aika vuodesta tai vuorokaudesta on maan päällä.

Tällä hetkellä suomalainen panimoteollisuus käyttää lähes yksinomaan ulkomaalaista ja kuivattua humalaa. Tuore kotimainen humala voisi tarjota panimoille kilpailuedun. Laajamittaiseen viljelyyn tarvittaisiin siihen hyvin soveltuva lajike. Sellaista etsitään parhaillaan.

Tornion Panimo on käyttänyt tuoretta kotimaista humalaa yhdessä oluterässä. Parhaillaan on valmistumassa toinen. Litramäärät ovat kuitenkin pieniä.

Jos kasvuolosuhteet saadaan kuntoon, kaivoksen olosuhteet mahdollistavat ympärivuotisen humalan viljelyn ja työvoiman käytön.

Kasvatushuoneeseen on asennettu hydroponinen tuotantoteknologia sekä siihen liittyvä valaistus-, vesi- ja ravinneteknologia. KUVA: VESA JOENSUU

Yhden sadon sijasta saataisiin useita. Oluen kotimaisen raaka-aineen saatavuus paranisi huomattavasti.

Noin 20-neliöisen kasvuhuoneen olosuhteissa on vielä parannettavaa. Humalan lehdistä näkee, että kaikki ei ole aivan kunnossa. Tarvainen sanoo, että ongelman syytä ei vielä tiedetä, mutta se voi johtua siitä, että ilmassa on kasvien solukkoa vanhentavaa etyleeniä.

Etyleenipitoisuuksia voitaisiin seurata anturilla. Tällä hetkellä huoneessa on anturit häkän sekä rikin ja typin oksidien seurantaa varten. Lisäksi seurataan lämpötilaa ja ilmankosteutta.

Kaivoksessa kasvatettava humala on alun perin Luonnonvarakeskukselta, mutta se on käynyt mutkan Mathlinin kotona. Hän kasvatti humalat siellä noin 50 sentin mittaiseksi. Sen jälkeen hän vei pistokkaat Ouluun, josta ne jatkoivat matkaansa kaivokseen.

Kaivostunneleihin ei saa viedä multaa, joten kasvualustana on kivivilla. Humalan lannoituksesta, kastelusta, tilan ilmanvaihdosta ja lämpötilan tasaisena pysymisestä huolehtii automatiikka.

660 metrin syvyydessä lämpötila on luonnostaan 16 asteessa. Kasvien yläpuolella olevat ledsuurpainenatrium-lamput tuottavat jonkin verran lämpöä, joten tarvittaessa kasvatushuoneita viilennetään.

Humala on köynnöskasvi ja se voi kasvaa jopa kuuden tai seitsemän metrin korkuiseksi. Kaivoksessa huonekorkeus ei luonnollisestikaan ole niin iso, joten humalan tukilangat eivät ole suoraan ylöspäin vaan loivassa kulmassa.

Projektit ovat päättymässä tämän vuoden lopussa, mutta EAKR-hankkeelle on haettu puolen vuoden jatkoaikaa. Kaivostoiminta on päättymässä ensi vuonna. Sen jälkeen tunneleiden kuivana pitäminen vaatii noin miljoona euroa vuodessa.

Pyhäjärvellä pohditaan kaivoksen jatkokäyttöä kaivostoiminnan loppumisen jälkeen. Kaivostunneleita 1440 metriä syvässä kaivoksessa on satoja kilometrejä. KUVA: VESA JOENSUU

Luonnonvarakeskus Luken vetämä AIKO-hanke Kasvituotantoa kaivoksessa alkoi jo kaksi vuotta sitten, kun tuotantoa alettiin suunnitella ja yhteistyötä viritellä.

Parhaillaan Pyhäsalmen kaivoksen kasvatushuoneissa on menossa neljäs tuotantotestaus, jossa kasveista mukana ovat humala, peruna ja morsinko.

Humala tuli mukaan huhtikuun alussa, eli kolmannen tuotantotestauksen aikana.

Kokeilujen aikana öljyhampusta on tehty siemenkokeilu. Lisäksi on kokeiltu muun muassa nokkosta, lupiinia ja chiliä.

Kokeiluissa olennaista on ollut erilaisten lähtömateriaalien (siemen, mikrotaimi ja pistokas) sekä erilaisten katekankaiden soveltuvuuden testaus.

Kasveja viljellään 660 metrin syvyydessä. Tiloihin on asennettu hydroponinen tuotantoteknologia sekä siihen liittyvä valaistus-, vesi- ja ravinneteknologia.

Hydroponisessa kasvatustekniikassa mullan sijasta käytetään muita väliaineita.

Kaivosolosuhteissa ilmastointi on mahdollista säätää happi-hiilidioksidipitoisuuksien suhteen, ja lämpötilat ovat vakioitavissa. Muutokset pysyvät 1–1,2 prosentissa.

Tämä AIKO-hanke päättyy vuoden lopussa.

Kaivoksen kaksi hanketta

EAKR-rahoitteista Pyhäsalmen kaivoksen maanalaisen infran uusiokäyttö -hanketta hallinnoi Pyhäsalmen Kehitys Oy.

AIKO-rahoitteista Kasvituotantoa kaivoksessa -hanketta vetää Luke ja mukana on kaksi yritysyhteistyökumppania.

Kasvituotannolle ja sen oheistoiminnoille on valittu sopivat tilat noin 660 metrin syvyydestä.

MAINOS

Kommentoi

Kaivoksen kuivana pitäminen maksaa 1000000e/vuosi, joten tuommoisten kasvien kasvattaminen kaivoksessa ei ole taloudellisesti kannattavaa. Tuonne pitää rakentaa se pumppuvoimala, se taitaa olla niitä ainoita järkeviä systeemejä joita tuonne kannattaa harkita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Humalaa löytyypi täällä maanpäälläki! Sitä ku on sopivasti, nin vuodenajalla tai vuo­ro­kau­de­na­jal­la ei ole väliä tosiaankaan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No ei ihme jollei ne kukoista koska ihan kaikkia tarpeellisia ravinteita ei kivivillasta saa vaikka kuin lannottaisi. Nykyiset tomaatitikin maistuu aivan kalalle ihan samasta syystä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Multa (sisältäen turvetta ym) on osin palava materiaali joka syttyessään tuottaisi paljon savua. 1,4kilometriä maanpinnan alapuolella ikävämpi homma.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15.2.
Jänis jumitti Rajakylässä, mutta eipä hätää – palokunta tuli ja päästi pupujussin pälkähästä
15.2.
Latvalalle karmea pettymys Ruotsin MM-rallissa – "Yritin ajaa liian kovaa suhteessa olosuhteisiin"
15.2.
Kempeleläinen Emmi Pälvilä on palkintosijoja kahmiva magneetti – lehtien ja kirjeiden lajittelu Postissa vaihtuu hetkessä cheertanssiin
15.2.
Ministeriö aloittaa jätelainsäädännön uudistamisen – Muutoksen taustalla on uusi EU:n jätedirektiivi
15.2.
Trumpin törkeys oli Nastyn alkusysäys – Koreografi Susanna Leinonen: "Tuntuu, että luisumme taaksepäin naisten oikeuksissa"
15.2.
Kun Tiina, 40, kokeili seksin myymistä ensimmäisen kerran, hän hämmästyi asiakkaiden paljoudesta – Tällaisia ovat Tiinan työpäivät ja asiakkaat Tilaajille
15.2.
Oulun vanhojen tanssit videolla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lännen ja lounaan välinen tuuli on voimakasta illalla, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s. Maan pohjoisosassa sekä Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa luoteistuuli on voimakasta yöllä, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.

Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suomalaiset SS-sotilaat

367 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Juttutupa, läpileikkaus oululaisista

Minä mitään vääristele! Se on vain propagandaa!! Samaahan se suotaa tenavakin vailla mitään faktaa, vuodesta toiseen itk... Lue lisää...
Tanhutähti

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

16.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image