Pohjois-Suomi

Hovioikeus: Patruunoita saa säilyttää auton tavaratilassa

KUVA: Outi Montonen
Pohjois-Suomi 6.2.2013 10:11
Kaleva

Rovaniemen hovioikeus kumosi Ylivieska-Raahen käräjäoikeuden tuomion ampuma-aserikoksesta.

Tuomio oli tullut haulikon supistimien ja niiden asentamiseen tarvittavien avainten sekä patruunoiden väliaikaisesta säilyttämisestä yön yli auton tavaratilassa.

Asetarvikkeet omistanut mies oli yöpynyt tuttavallaan, ja auto oli varastettu kerrostalon parkkipaikalta yöllä. Auton mukana lähtivät myös asetarvikkeet.

Käräjäoikeus katsoi, että mies oli syyllistynyt ampuma-aserikokseen huolimattoman säilyttämisen vuoksi.

Hovioikeus kuitenkin totesi, että supistajia ja avaimia ei voi pitää ampuma-aselain mukaisina aseen osina ja patruunoiden huolimatonta säilyttämistä ei ollut laissa erikseen mainittu rangaistavaksi.

Näin miehen käräjillä saama sakkorangaistus kumottiin, samoin asetarvikkeiden menettämisseuraamus.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (23)

Olettamuksia, miksi alunperin vaadittu rangaistusta ampuma-aserikoksesta : 1. Varastetusta autosta tehty ilmoitus poliisille ja kysyttäessä vastattu autossa olleista tavikkeista, jotka varastettu auton mukana, lamppu syttynyt poliisissa. 2.Auton omistaja tehnyt korvausilmoituksen vakuutusyhtiölle varastetuista tavaroista, lamppu syttynyt vakuutusyhtiössä.
Näin se on lähteny menheen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minäki rikollinen,syksyisin jahtiin mennessä ase ja patruunat auton tavaratilassa koska niin laki määrää, ja sanoohan sen maalaisjärkikin miten meneteltävä yritän noudattaa näitä määräyksiä mutta kohta lie luovuttava koko metsästysharrastuksesta kun lakia saa tulkita miten tuomari haluaa, onneksi Hovioikeudessa pätevä tuomari , muuten saiko Autovaras teostaan stipendin sehän tässä rikollinen on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Käräoikeudessa valitettavasti työskentelee epäpäteviä oikeuden jakajia, melkoista pelleilyä.

Onko tutkittu miten tarkoin paljonko valtiolla menee rahaa vuosittain tälläisiin turhiin oikeudenkäynteihin, eikö voisi viedä suoraan asian hovioikeuteen niin ei tarvis pelleillä käräjäoikeudessa ensin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitäisi antaa vastaavan suuruinen sakko käräjätuomarille kun ei ole lukenut lakia ja on tuhlannut oikeuslaitoksen aikaa todella turhaan syyllistämiseen. Eipä voi sanoa kuin että on ollut todella ala-arvoista toimintaa käräjätuomarilta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kertoo nykypoliisin ja valtiovallan tahtotilasta! Uhri linnaan ja rosvolle palkkio siitä hyvästä että työllistää! Voi elämän kevät tätä hullua yhteiskuntaa joka vaan hullummaksi menee! Ja se on varma että meidän poliitikot ulkoistaa taas ongelman ja säätää lain jolla uhrista tehdää täysin varmasti rikollinen!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näinhän asia olisi alunperinkin pitänyt mennä,rosvot tekivät rankaistavaa,ja he palkitaan pienellä tuomiolla,toki hekin varmaan valittavat,,,,

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tällaista se on käräjäoikeudessa kun joku elämälle vieras nuori käräjätuomari toi jopa notaari pääsee yksin päättämään asiasta josta ei käytännössä mitään ymmärrä. Vai supistimien ja niiden avainten säilyttäminen kiellettyä. Kumma kun ei jakoavaimen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mutta varkaathan saattoivat syyllistyä rikokseen pitämällä hallussa ampuma-aseen patruunoita ilman siihen oikeuttavaa lupaa. Tutkittiinko tätä ja saivatko he tästä tuomion? Kannattaisiko kaikissa ajoneuvoissa säilyttää yhtä patruunaa ja näin saada mahdolliselle varkaalle suurempi tuomio?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Noniin, tulihan siihen joku tolkku. Ihmettelinkin että kyllä on hankalaa jos etelä-suomesta kulkee pohjoiseen lappiin jahtiin ja pitäisi joka pysähdyspaikasta löytyä asekaappi ja erillinen lukittu tila patruunoille. Peräkontti ja auto on lukossa niin kyllä sen pitäisi riitttä.

Varkaille tuosta tulisi antaa tuomiot, eikä uhrille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä huomio. Jos ei jokaiselta pysähdyspaikoilta olisi löytynyt asekaappia, olisi pitänyt kulkea kaupoissa ja huoltoasemilla ase pussissa ja patruunat kassissa. Tämähän se vasta olisi ollut hullua.
Hyvä ettei tähän kuitenkaan tarvitse nyt lähteä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lopulta sentään löytyi joku järki. Nyt kiinnostaisi tietää, millä pellehermanni-käsittelyllä alkuperäinen tuomio on tullut. Kuka voi olla niin tyhmä, että suppareita pitää luvallisina/vaarallisina/oleellisina/ampuma-aselain mukaisina aseen osina? Niitä voi kuka vaan ostaa, ja suurin riski on saada sormi tai jokin muu ruumiin uloke tarttumaan kiinni putkeen tai putki ruumiin syvennykseen. Ammus taas on vaarallinen, mutta ei siitä sen enempää. Pakkohan sinulla on metsästysreissulla ase ja patruunat jossakin olla. Peräkontti taitaa olla se paras ja turvallisin paikka kuitenkin.

Mikä on todennäköisyys sille, että auto varastetaan aseineen ja ammuksineen? Mikä on todennäköisyys sille, että autoon murtaudutaan ja sieltä viedään ulospäin havaitsematon ase tai panosrasia peräkontista? Mitä se huolellisuus on ja miten se on osoitettava? PItääkö tehdä kirjallinen riskinarviointi?! Olenko syyllistynyt rikokseen käydessäni huoltamolla syömässä ja kahvilla metsästysreissulla tai siltä palatessani? Minulla oli ase ja patruunat luullakseni asianmukaisesti ulospäin näkymättömissä auton peräkontissa. Olenko rikkonut lakia? Pitääkö pyssy ja panokset ottaa mukaan huoltamolle? Kelpaako tämä perusteluksi kun huoltamonpitäjä soittaa poliisin paikalle?

Mitä ihmettä tässä maassa oikein tapahtuu, kun kaikki menee aivan pölijälle mallille. Aseesta on tullut niin pelottava asia, että oikeusoppineita myöten kaikki saavat tulla hyvällä syyllä hysteerisiksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Autovarkaasta ei niin väliä, pääasia että saatiin varkauden uhri naulittua. Hyvä Suomi!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan tässä maassa sentään vielä järkeäkin jäljellä kaiken todellisuudesta vieraantumisen ja ahdistuneisuuden lisäksi! Mutta katotaan vaan että uskonnillisesti liittoutuneet tahot keksii vielä tähänkin muutoksen oman ahdistuneisuuden hellittämiseksi. Kiusa se on pienikin kiusa vaikkei siitä mitään hyötyä olisikaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (23)

Uutisvirta

25
Pakkasjakso jatkuu Oulussa ensi viikolla – alkuviikosta kylmyys hellittää hiukan
22
Oulu10:stä remontoidaan tukikohta palvelu-uudistukselle, joka toimii yhden luukun periaatteella – ajattelutapa palvelukonseptissa uusiksi
14
Täydellinen kuunpimennys näkyy Oulun taivaalla aamulla – lähetä kuva "superverisusikuusta"
13
Oulun yliopistossa on kehitetty ennätysluja ekobetoni – valmistetaan kuivista raaka-aineista ja vedestä
10
Pakkanen näkyy eläinlääkärin vastaanotolla Oulussa: Koirien anaalirauhasvaivat lisääntyvät – lähetä kuva lemmikin talviasusteesta
9
Analyysi: Pääministeri May yrittää maanantaina löytää ulos umpikujasta, mutta kova brexit lähestyy päivä päivältä
8
Harkimo vihjaa loikkauksesta: "Huomenna selviää, kuka kansanedustaja liittyy Liike Nyt -eduskuntaryhmään"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pakkasvaroitus: Maan pohjoisosassa sekä Varsinais-Suomen, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakunnissa esiintyy lähivuorokauden aikana kireää pakkasta.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

231 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kuka on juoppo

Omasta vankasta juopon kokemuksestani sanon, että juoppo on henkilö joka löytää syyn alkoholin hankkimiseen ja juomiseen... Lue lisää...
juoppo evp.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image